Vlog: Inför nyårsfirandet!

2012-12-31 @ 15:39:18
 
Hell YEAH!
 
 
 
xoxo Saari

Nyårsmorgon.

2012-12-31 @ 10:57:23
Jag tog en riktig sovmorgon och lurade Puffen att han inte alls ville ut vid 07. Jag klev upp när han började fnysa och gick på toa, sedan hade han lagt sig igen så jag gjorde likadant.
 
Ikväll har vi finmiddag och sedan fest här hemma. Jag ska städa lite till innan alla börjar anlända. Tänkte leka diskmaskin under kvällen eftersom jag knappt behöver lyfta ett finger för att laga maten. Någon rättvisa måste det ju finnas!
 
Nu ska jag påbörja att bygga ihop en nyårs-playlist.
 
 
 
xoxo Saari

Hemmafru.

2012-12-30 @ 18:35:33
Jag skulle lätt kunna bli en hemmafru. Jag har glatt städat idag, trygg i att jag har någonting att göra. Jag tänker inte så mycket när jag städar, jag bara dansar runt till någon skiva och gör det som behöver göras. Tvätten är dock min nemesis, det är det enda som står ivägen för en ren lägenhet. Vore schysst om jag kunde moppa golven också.
 
Jag äter, sover, ser serier och städar. Allt för att hålla mig sysselsatt. Mary var här i eftermiddags och jag ville aldrig släppa henne. Men jag var ju tvungen tillslut... Som tur är så kommer hon hem imorgon.
 
Idag hittade jag en anteckning från när jag var 16 år. Jag har sagt det förr och jag säger det igen, om jag bara visste vad som skulle komma... jag skulle antagligen vara sjuk ändå, men jag hade inte behövt förstöra mig själv inifrån och ut. Fast kanske behövde jag riva det jag byggt och börja om på en stabilare grund. Nu vet jag åtminstone vem jag är, då var jag så förvirrad.
 
Det kändes inte så roligt att höra att jag var så mycket enklare (bättre) när jag var mindre/yngre, men jag förstår. Jag har utsatt min familj för helvetet, men såklart inte medvetet. Nu jobbar jag på att de ska slippa utan att jag ska ljuga. Jag är skyldig mig själv och dem att fortsätta utvecklas. Bara det här året har jag utvecklats mycket och fort, kanske fortare än jag själv hinner med.
 
Funderar på att skriva ihop en liten nyårsrevy till bloggen, håll ögonen öppna.
 
Nu ska jag dricka chokladglögg och se film i min ensamhet.
 
 
 
xoxo Saari

På hemmaplan.

2012-12-29 @ 18:46:39
Nu sitter jag hemma i soffan. Puffen ligger och sover på benet jag gav honom, katterna har fått blötmat i julklapp, Det känns kyligt här hemma, som om lägenheten väntar på Mary lika mycket som jag gör. Det är tomt. Hemskt tomt.
 
Mor, far, bror och brors flickvän är och ser på bio. Jag fick lov att säga pass, dels för att jag var tvungen att handla inför nyår och för att jag behöver städa. Nu har det inte blivit mycket städning, jag känner mig lite avstängd. Bortkommen. Ögonen vill rulla bakåt känns det som. Underligt.
 
Jag bygger murar runt mig. Jag släpper inte in dem, de som tvingar sig på. Det finns inte tid eller plats för det. Och allra minst ork.
 
Jag ska ringa Mary om ett tag. Vi pratar ungefär två gånger per dag och sms:ar. Utan henne i fickan skulle det vara ännu värre.
 
Jag vill ändå tacka för julen och allt det fina jag fått, och även om jag varit ledsen och haft ångest så uppskattar jag verkligen sällskapet. Det är bara det att jag är lite knäpp. Julafton var helt normal med spel och TV och prat och mat, det var bara jag som hade konstant panik av någon anledning. Det är svårt att förklara hur man kan vara så trygg men ändå så otrygg. Det är något att jobba på.
 
Hoppas att få se min bror och Teresa en sista gång innan de åker nedåt i landet igen.
 
Det blir Futurama, cola och snus hela kvällen. Sedan ska jag sova länge, länge. Djuren är lugna, kanske kan jag lugna nerverna lite också. Men det är svårt.
xoxo Saari

Sjutusen olika känslor.

2012-12-29 @ 13:06:53
Igår fyllde Åke år och vi fick besök mot kvällen av släkt, och så anlände Teresa.
 
Men kvällen slutade med att jag sprinklade tårar över pappas mage. Tidigare, mitt i paketöppningen, skickar jag ett sms, återfår ett som fick mitt hjärta att sjunka. Ja, jag kände RENT FYSISKT. Mitt hjärta sjönk i bröstkorgen och krossades mot marken. Sedan höll jag inne tårarna tills gästerna gått.
 
Jag är så maktlös. Jag kan inte krama och göra allt bättre igen. Jag känner sjutusen olika känslor. Vanmakt, ilska, rädsla, ångest, irritation, kärlek kärlek kärlek upphöjt i tusen. Det är mycket kärlek, ska ni veta. Så mycket att det gör väldigt ont just nu.
 
Vi rider ut den här stormen också, precis som alla före. Vi kan, var för sig och tillsammans.
 
Den där ljusgrå vardagen måste finnas där ute någonstans.
xoxo Saari

Min andra familj.

2012-12-27 @ 18:28:00
Jag och brorsan åkte in till stan idag. Jag träffade Mary och Patrice på konstnärsshoppen, tyvärr var vi alla tärda på olika men ändå lika sätt men vi lyckades ändå dra ihop en PMS-träff.
 
Vi pysslade ett tag och sedan flög tiden ungefär lika fort som Marys humör växlar. Vi gick till Apoteket och sedan tog vi en fika och det kändes skönt att prata med de människor som talar samma språk som mig, min andra familj.
 
När vi fikat bjöd jag dem på skjuts. Vi hoppade in i bilen och Åke körde dem till sjukhuset, sedan fortsatte vi hem till mig där jag skulle lämna av mig julklappar, både öppnade och inslagna. Olivia hade gosat upp sig i soffan och såg anime, katterna var glada och nyfikna. Mischa hade definitivt saknat mig för han kom och strök sig mot mig, lät mig ta upp honom.
 
Jag tog en titt på julgranen och klapparna under den, det såg så inbjudande ut. Lite kanelrökelse och chokladglögg... Lilla julafton på söndag och älskling, jag ska göra dig så trygg som jag bara kan. Vi löser saker, det är vi bra på.
 
På vägen tillbaka till Nordmaling hade jag och bror ett samtal om jorden, universum och allting.
 
När vi kom hem skulle jag ta ut Puffen på promenad, men han vägrade. Han var så himla glad att se mig. Han tog sin sönderbitna tennisboll i munnen, gick fram till mig som stod hukad med kopplet och la sig bara på rygg och vinkade med frambenen, sådär som bara Puffen kan när han är riktigt glad. Han vägrade verkligen gå ut, men jag tvingade ut honom ändå. Han sprang fram på tre ben, det är riktigt kallt nu.
 
Jag känner mig stärkt av att ha träffat Mary och Patrice. Världen har inte gått under. Det vore förstås roligt om alla mådde bra, men jag var glad att se dem, känna dem, vara med dem. För egen del kan jag säga att det tunga lättade lite av att umgås. Jag hoppas att de kände samma sak.
 
Ikväll blir det kusinbesök tror jag minsann.
xoxo Saari

Skit.

2012-12-26 @ 21:59:06
Skrev en massa skit, läste igenom det och tänkte "glöm det". Raderat. Det enda jag har att säga är att allting är bra utom jag.
xoxo Saari

Som bror och syster.

2012-12-26 @ 16:21:06
Idag sov jag ut ordentligt, till någonstans vid 11. Jag gjorde lunch till oss och sedan gick jag och brorsan till farmor.
 
När farmor talar står blixten stilla. Hon för härliga monologer och det är ganska svårt att bryta sig in i ett samtalsämne. Blir mycket Mm:anden och Ja:ande. Hon är skarp som en knivegg i huvudet och 90 bast, vår kära klanledare. Hon har redan gjort upp med döden när hon hade cancer, så nu uppskattar hon varje dag hon får leva, trots krämpor. Jag hoppas att jag får ett liknande synsätt när jag blir gammal.
 
En bror och en syster är en bror och en syster än hur gamla de än blir. Vi (eller mest jag eftersom jag är kortare och bredare) plumsade i snön på en omväg hemåt, det kastades snö och vi puttade ner varandra i snön. Man kan ta Åke ur pojken, men inte pojken ur Åke. Dessutom blir hans humor sämre och sämre ju äldre han blir och snart kommer han säkert med lägre skämt än pappa.
 
Det går inte en sekund utan att jag tänker på Mary. Riktar all min energi mot henne för att hon ska må bättre. Jag vill fatta hennes hand och jag försöker att inte bygga upp några förväntningar angående vår plan om att vi ska få förenas hemma i vårt eget hem dagen innan nyår och ha en egen julafton, men jag behöver något att hålla i för att inte sakna och längta ihjäl mig efter henne...
xoxo Saari

Du finns väl kvar, min lilla lilla tårta?

2012-12-25 @ 13:16:13
 
 
They say that I'm a dreamer
But what else am I to do
When dreaming is the only
way I can be with you
And when I wish upon a star make it come true
if only for a second or two
 
 
xoxo Saari

God jul.

2012-12-25 @ 11:31:50
Igår packade vi in oss och massor av paket och åkte mot Gräsmyr. Puffen kräktes på vägen, stackarn. SÅhär i backspegeln så var det trots allt en bra jul. Vi såg Kalle, vi "barn" fick spela spel medan min moster gjorde i ordning julbordet. Vi spelade "Med andra ord" och jag och brorsan förlorade. Jag är ingen bra förlorare.
 
Sedan åt vi oss igenom kvällen, men jag fick inte i mig så mycket. Jag hade ångest och då får jag svårt att svälja. Alla samlades senare och såg Karl Bertil Jonssons jul i vanlig ordning och efter det delades julklappar ut. Bortskämd som jag är så kan jag inte räkna upp alla julklappar jag fick, jag skulle säkert glömma flera. Men de paket som var till Mary samt till Mary och mig sparade jag så att vi kan ha en egen julafton. Jag och mormor höll om varandra och hennes ögon blev vattniga när jag berättade hur mycket jag saknade Mary.
 
Men som sagt, vi får ha en egen julafton när jag kommer tillbaka till Umeå... Chokladglögg, rester från julbordet och kanelrökelser. Det kan bli nog så fint.
 
Gråten kommer och går. Det är så mycket annat som pågår, ni anar inte. Jag varken vill eller kan berätta. Allt känns så spegelvänt och underligt.
xoxo Saari

Sakna.

2012-12-23 @ 19:56:54
Tårarna kommer och går. Jag har plockat ihop alla julklappar av de vi har hemma som är till Mary. Vi får ha lilla julafton sedan någon gång. Jag försöker bara säga "PAH, det är ju som vilken dag som helst", men jag har alltid haft fina julaftnar och det är viktigt för mig.
 

'Cause I just want you here tonight
Holding on to me so tight
What more can I do
Baby all I want for Christmas is you
 
 

Jag måste fokusera på annat så att jag inte börjar böla igen. Jag är med min familj och jag är ruskigt tacksam att få träffa min bror, men allt var så utstakat och äntligen skulle vi vara tillsammans allihop och så föll det i bitar. Jag känner mig krossad.
 
Det är nog inte bara det här med julen. Jag är förkrossad över att hon måste lida. Det är så mycket lidande, Bergman skulle vara stolt. Lite Mer Ångest, eller hur? Jag vill ha hennes hand i min och inte att vi ska åka jojo in och ut från slutenvården. På ett år har jag saknat henne i sju månader totalt. Det är inte okej.
 
Jag fick frågan om det inte var svårt att ha ett förhållande när det är som det är för oss. Och jo, det är svårt, men vi får det att funka. Det är för att jag inte vill ha någon annan, och om jag förstått det rätt så vill hon inte vara med någon annan heller. Vi tar oss igenom det svåra för att vi måste, helt enkelt. Ta de rätta besluten, ta hand om oss själva. Förhoppningsvis blir det lugnare för oss båda snart. Jag går i bitar när hon mår såhär dåligt men det kan inte jämföras med hur många bitar mitt hjärta skulle krossas i om vi gav upp och separerade. Vi har faktiskt pratat om det tidigare men kom fram till att ingen av oss ville gå skilda vägar och att vi faktiskt mår bra av varandra.
 
Nä, gråtpaus. Det är bara Mary, Disney och Within Temptation som får mig att gråta.
xoxo Saari

Plattfall.

2012-12-23 @ 18:18:48
Tack för kommentarerna... Saker blev inte alls som planerat. Som jag sett fram emot. Som vi kämpat för. Jag vet inte om jag har gråtit färdigt än.
 
... nä, där kom det igen.
xoxo Saari

Just another christmas without you.

2012-12-23 @ 13:38:10
Sitter hemma hos mina föräldrar och fäller tårar i maten jag försöker tvinga i mig. Nu sprinklar jag tangentbordet. Jag kommer ta emot presenter från min släkt till mig och Mary, men Mary kan inte närvara och jag saknar henne så fruktansvärt mycket. Det hjälps inte, det är bara att gilla läget. Hon är sjuk. Jag varken kan eller ska ta hand om henne. Men jag gillar inte läget, kan inte gilla läget, för jag är så ledsen att vi inte får fira jul ihop som det var tänkt. Jag fick ringa pappa och gråta i telefonen att hon inte kommer så han behöver inte hämta henne på tågstationen. Hon kommer inte hem hit. Och det var egentligen allt jag ville, ha mina älskade samlade.
 
Jag är så otroligt jävla less på sjukdomar som påverkar humöret och psyket. Förstör saker jämt och ständigt. Igår låg jag i Marys sjukhussäng och kände en lättnad över att jag bara behövde be dem släppa ut mig så att jag fick fara hem och sova i min Hildingsäng med djuren. Jag avskyr det där stället men ibland behövs det. Men varför nu... varför just nu...
 
Det är bara det att jag älskar henne på ett sätt som jag aldrig har älskat någon. Det är helt nytt för mig, och det gör mig skör. Och det gör ont. ONT, säger mina tårar. De säger att jag har ONT.
 
Väntar hem pappa, sedan mamma och sist Åke. Jag har i alla fall den delen av familjen. Det är alltid speciellt när min bror kommer hem, men i år skulle det ju bli tokspeciellt med både Mary och Åke och en god jul. Så det enda jag kan be om är att Mary inte behöver må så dåligt över julhelgen, det kan inte vara roligt att var inlagd på julafton.
xoxo Saari

Distress.

2012-12-22 @ 20:36:57
Jag ska snart ut med Puffen, sedan ska jag krypa i säng med en bok. Jag är rädd för att inte kunna somna, och rädd att jag inte ska kunna vakna när jag borde. Jag har ett tåg att passa samtidigt som jag ska ha med mig allting. Jag är jättedålig på det här med att resa, men som tur är så går det otroligt fort nu när norrtåg finns. Det tar 26 minuter att åka mellan Umeå Östra och Nordmaling, alltså fortare än att ta sig härifrån till Ersboda.

Vill bara att tiden ska gå så att jag får sitta med Marys hand i min. Komma hem, släppa väskorna, ta en dusch, krypa ihop och se Being Human och sedan umgås med mina föräldrar. Det blir fint. Det kommer definitivt att bli fint.
 
Spenderar kvällen med att chatta med Erika och se Futurama. Godnatt sedan.
xoxo Saari

Besök på F42

2012-12-22 @ 16:50:33
Jag mådde fruktansvärt dåligt på morgonsidan. Jag orkade inte, men sedan tog jag mig i nackskinnet. Puffen behövde gås ut med, så jag började där.
 
Jag har varit på sjukhuset idag. Jag gick på Kahls först och köpte två muggar chai-latte och gick upp till avdelning F42 för att hälsade på min älskling. Hon var trött bortom alla gränser, men vi fick ett par timmar att suga in så mycket av varandra innan jag sedan bäddade ner henne och gick.
 
Imorgon får jag träffa henne igen, och sedan blir det med stor sannorlikhet en god jul. Allt pekar på det i alla fall.
 
Stressad? Jag? Ja. Fast nu börjar jag hinna ifatt, fattar galoppen och jag springer fort genom tankar och handlingar. Måste packa, måste fixa så att katterna får en god jul och förbereda mig för morgondagen. Sedan ska jag landa tryggt hemma.
xoxo Saari

Fredag kväll.

2012-12-21 @ 18:50:00
 
 
Okej, Exorcisten var ett dåligt val av film, även fast jag inte är kristen. Får väga upp det hela med att se Lejokungen eller någon annan Disneyfilm.
 
Ensam ikväll. På ett sätt är det skönt att vara själv, att jag inte behöver låtsas vara hel utan kan bryta ihop. Jag har haft sällskap i eftermiddag och det var fint. Och jag har faktiskt gjort middag och diskat. Jag måste boka en ny tvättid eftersom jag inte orkade tvätta idag. Jag är så trött, övernaturligt trött. Jag sover visserligen mina timmar, det kan inte handla om sömnbrist utan snarare övermedicinering. Det går egentligen inte att förvänta sig att någon så nedtyngd av mediciner ska sova åtta timmar och sedan vara vaken och klar i huvudet. Det är inte realistiskt.
 
I alla fall - nu gäller det att vara praktisk. Jag söker kontroll, det jag förr fann i självskadebeteende, istället sorterar jag saker och planerar. Mycket mer konstruktivt, men det gör fortfarande ont. Så, jag ska packa Marys saker inför julen som vi firar med min släkt och jag ska packa mina saker, sedan måste jag sortera bort Marys mediciner ifrån mina och försöka plocka bort allt pyssel från köksbordet och lägga det på något mer passande ställe, och sedan hitta gömställen för de lite starkare medicinerna så att ingen snor dem på nyårsfesten vi ska ha. Jo, jag har saker att ta i. Jag vet inte hur jag ska hinna med allt, speciellt det här med tvätten.
 
Julstressen tog mig ändå. Den som jag trodde att jag arbetat bort. Nu vill jag bara kramas med Mary och känna dofter av jul, äta julbord och se Karl Bertil Jonssons jul med familjen och hålla Marys hand.
 
Lika bra att börja packa. Jag har inget vettigt för mig, det hjälper inte att sitta här och stressa. Ska spela Fairytale of New York på hög volym och hitta bra väskor att packa i. Jag ska inte klaga när jag faktiskt kan få saker gjort om jag lyfter mitt betongarsle. Tror minsann att jag ska ta en kopp kaffe också. Skärpning, jag kan inte falla sönder nu.
 
---
 
Okej, nu har jag slutat hyperventilera. Jag har packat väskor och insåg att jag inte klarar av att ta fyra väskor och en hund till tåget, ringde i panik pappa och frågade om han kände några från Nordmaling som skulle shoppa i sista minuten den 23:e, men han sa åt mig att lugna mig och att vi fixar det på något vis, att de hämtar oss eller något.
 
Disken är diskad och jag börjar hitta något som närmar sig en känsla av kontroll. Jesus Christ, varför var du född just nu? Jag ska dricka min kopp kaffe och sedan träna lite på de låtar jag tänkte att vi kunde ha allsång på när jag kommer hem. Synd att mitt capo är sönderspelat. Kanske får ett nytt till jul, eller så skaffar jag ett själv.
 
Andas in, andas ut... Och glöm inte att andas för fan.
xoxo Saari

Röda kinder.

2012-12-21 @ 16:31:43
Jag har just kommit in från en promenad till macken med Puffen. Jag har preparerat mig med julmust, instant-kaffe och snus. Önskar bara att jag kunde släppa ut Puffen på uteplatsen några gånger per dag istället för att behöva ta promenader. Men ja, promenader är ju ändå viktigt, det är bra att han sliter ut mig minst tre gånger om dagen så att jag inte bara ligger som en boll i hörnet av soffan och ser Exorcisten eller The Lion King II, Simbas Pride. Nu kommer verkligen Lynns julklapp till nytta, jag är så glad över Vänner-säsongerna jag fick!
 
Jag har tänt ljus och lovat mig själv att jag ska laga middag och sedan diska. Jag har inte orkat tvätta idag... Och jag har medicinskåpet att sortera, samt väskor att packa. Det är inte långt kvar nu, på söndag åker jag och Mary till Nordmaling för att fira jul med min familj.
 
Vad tiden går fort! Jag har förberett mig för julen sedan november, satt upp julpynt för länge sedan, köpt alla julklappar innan december men ändå kommer julafton som en chock. Jag är så trött och hoppas på vila hemma i hem-hemmet.
 
Förbereder också nyår som ska firas hemma hos mig. En middag med några stycken och sedan blir det fest, full rulle. Jag har köpt marschaller, men fyrverkerierna får grannskapet sköta. Det blir nog fint.
 
Ändå känner jag mig lite ledsen, och lite rädd. Jag hörde någon vissla men det var ingen där ljudet kom ifrån. Det är ju bara jag här hemma. Jag har en ande, kalla det för ett spöke om du vill, men hon är snäll och brukar slå på stereon ibland, men det här var något annat. Jag gillar inte att höra i syne så att säga, det är äckligt.
xoxo Saari

Vintersolståndet.

2012-12-21 @ 14:55:23
Idag har vi firat vintersolståndet. Det var riktigt trevligt, opretentiöst men mysigt. Firade med att slå en cirkel, bryta saffransbakelse, dricka hemmagjord glögg och tända ljus i mörkret enligt ritual. Nu välkomnar vi solen, det kan bara bli ljusare nu.
 
She covers the earth with a breathtaking cold
The sun awakes and melts it away
The world now opens its eyes and sees
The dawning och a new day
 
 

Blessed be.
xoxo Saari

Vänner!

2012-12-20 @ 18:38:28
 
 
 
Jag har fantastiska vänner. Och nu har jag dem på DVD också. Jag kunde inte hålla mig utan öppnade julklappen från Lynn och Marcus. Friends S01 och S02!!! Helt underbart! För er som inte vet så har jag en ohälsosam relation till den här serien, jag MÅSTE se den på TV fast det är repriser som jag sett 30 gånger redan. Jag får aldrig nog. De är också mina vänner.
 
Lynn och jag jäser efter en tung middag, stuvade makaroner och köttbullar. Mina vänner är helt enkelt bättre än dina och jag är löjligt tacksam.
 
Men jag saknar...
xoxo Saari

Att älska skoningslöst.

2012-12-20 @ 15:35:03
Lugnet sänker sig omkring mig. Djuren har gått och lagt sig, jag har levande ljus och kanelrökelser. Emmelie har lämnat tillbaka Puffen och han har somnat med en boll.
 
Men lugnet finns inte i mig. Vad känner jag? Bultande sorg och kärlek. Sorg över att hon inte är här, över att jag inte har någon som helst makt att få henne att må bättre, det finns saker som andra personer inte kan ge en själv. Jag kan inte ge henne en respekt för sig själv och sin kropp. Den måste hon finna själv.
 
Jag hälsade på henne idag, jag var så trött fast jag sovit. Vi låg mest i hennes sjukhussäng och kramades. Jag blundade och fantiserade om att vi var hemma. Sedan kom ett skrik från korridoren utanför och jag fick lämna min fantasivärld.
 
Vad i helvete har hon gjort med mig? Jag älskar henne skoningslöst, brutalt. Det har gått två år och vi borde ha landat från en fantastisk förälskelse, men kärleken ökar för varje dag som går. Jag har aldrig upplevt det här och det är skrämmande. Men fantastiskt.
 
Patrice är en god vän. Igår tror jag inte att jag hade orkat utan henne. Vi pysslade och såg This is it, på morgonen sov jag när hon gick. Tack du underbara.
 
Och snart, om en timme, kommer Lynn. En annan underbar och god vän. Jag har ett så fantastiskt nät omkring mig.
 
Jag behöver en kram.
xoxo Saari

I'd do anything for you, fortsättning

2012-12-19 @ 17:03:10
 
 
Jag vaknade vid 10 och då hade Mary en ångestattack. Hon hade varit vaken sedan 03 och tagit sig igenom ångestattacker. Det lugnade sig, men sedan kom en till. Då kände vi båda att vi inte kunde ha det såhär.
 
Vi diskuterade möjligheter. Hon har rätt när hon säger att jag inte ska vara hennes vårdare, och nu behöver hon vård. Vi fick skjuts till sjukhuset av en fin vän och där mötte vi ännu en fin vän som satt med oss och väntade på akutpsyk. Det slutade med att Mary blev inlagd.
 
Åh vad jag önskar att jag kunde skydda henne från alla onda tankar! Jag är inte heller så pigg, så att säga, men jag klarar mig hemma. Nu har jag ätit pizza med Patrice och vi ska pyssla. Jag ska passa på att pyssla ihop en julklapp till Mary som jag tror att hon kommer att tycka om. Imorgon ska jag besöka henne och ta med mig något gott.
 
Jag saknar dig! Jag älskar dig så otroligt mycket... Det känns så fel att du är där och jag är här, men så måste det kanske vara just nu. Don't get too comfortable, okej? Allting kommer att bli bra...
 
I'd do anything for you.
xoxo Saari

I'd do anything for you.

2012-12-18 @ 21:05:57
xoxo Saari

Min dag.

2012-12-18 @ 17:41:55
Otroligt nog vaknade jag av mig själv vid åtta. Jag tog det lugnt, drack kaffe, sedan kom Emmelie och hon skjutsade mig till sjukhuset där jag skulle träffa min läkare. Mötte mamma i ingången av en ren slump.
 
När jag satt utanför och väntade på läkarsamtalet så kom en man och sa "men Thomas är ju insnöad i Kittelfjäll". Jaha, ingen hade meddelat det till mig. Då tog han med mig upp till verksamhetschefen och jag fick nämna missödet. Jag kände mig lite underlig. "Jag skulle träffa Thomas men ingen ringde för att avboka..." och då visade det sig att han visst var i huset. Jag hann ner och köpa tidningen och choklad till mormor innan jag fick veta att min tid fortfarande stod stadig.
 
I alla fall. Jag känner mig så pass okej att jag bad honom sänka bensot, och att jag kunde ha en extra Xanor Depot vid behov till kvällen ifall det blev jobbigt. Han verkade tycka att jag tänkte klokt. Jag ska inte ta Heminevrin varje kväll heller.
 
Vi har ett speciellt handslag, jag och min läkare. Hemligt handslag. Man får väl det med tiden, det är rätt kul. Vi sa adjö och god jul, sedan hälsade jag på mormor.
 
Jag satt hos mormor som ligger på kardiologen på grund av hjärtflimmer och hon uppskattade nog besöket. Vi han sitta en bra tid, innan jag fick ett sms av Mary. Jag ringde upp och det var bara gråt gråt gråt och hackig andning. Jag ursäktade mig och gick, samtidigt pratade jag i telefon med Mary. Tyvärr hörde jag ingentning tills jag kom ut till busshållplatsen och där började batterierna ta slut.
 
Jag kom hem till en panikslagen sambo. Vi pratade mjuka ord och jag frågade de mest basic-sakerna som man gör. Mormor var så omtänksam och ringde och frågade hur det var. Vid det laget låg Mary och vilade i sängen.
 
Jag var faktiskt livrädd innan jag kom hem, för jag känner Mary och jag känner framför allt mig själv. Jag skulle sprungit om jag kunde, men jag hade ju varit ganska värdelös om jag brutit benet för att jag hade bråttomt hem.
 
Panikattacker kommer, sedan går dem. Ångest är tyvärr liksom konstant men man får vara nöjd när den är låg och acceptera den i vardagen. Men just den här panikattacken slutade så väl för att Mary någonstans hade ett förnuft i bakhuvudet. Jag är så stolt över henne. All cred till henne som valde rätt saker i en svår situation.
 
Nu fortsätter vår vanliga vardag. Jag värmer mat och sen blir det nog att snegla på TV ett tag. Vi har börjat se Being Human som är riktigt bra. Sedan har jag ju mitt tvång att se Vänner...
 
Nåväl. Dags att ta fram maten.
xoxo Saari

Ytterligare svar som tillkommit efter frågestunden...

2012-12-18 @ 10:21:58
hur får du så många läsare eller många frågor? Ingen vill fråga mig nåt eller tycker min blogg är intressant. Jag skulle också gärna ha nåt att göra typ
 

Jag vet inte vad som gör att jag har "stammisar" på min blogg. Det handlar inte bara om innehåll, utan också layout. Man ska inte använda en font som är svår att läsa och ha lagom storlek på texten. Jag har bloggat sedan urminnes tider och då hänger det med folk. Viktigt är också att hitta sidor att "pinga" sin sajt på, så att folk av slump kan ramla in och kanske gillar vad de läser. Men du ska egentligen inte skriva för andras skull utan för din egen. Jag tror att det gör din blogg personlig och därmed intressant. Och om du verkligen vill bli storbloggare så handlar det om att göra den så absurd som möjligt, skriva skandalösa saker och vara allmänt vidrig, men det rekommenderar jag inte.
 
 
Vill du ha barn i framtiden? Om vi nu säger att du fick två små pojkar och två små flickor, vad skulle dem då heta? Fick du någon hjälp då du blev mobbad på gymasiet? Har du någon kontakt med personer från den tiden? Har du träffat mobbarna i efterhand? Har dem bett om ursäkt? Vad skulle du vilja säga dem?

Jag förvånar mig själv med att känna JA, jag vill ha barn en dag. Men det är långt borta. Namn har jag ingen aning om, fast jag är till mormors förtret förtjust i Leontina för en brud. Det är ett släktnamn. Jag skulle nog vilja döpa mina barn efter karaktärer och sådant från filmer, serier osv.... :)
 
Jag gick på ungdomshälsan när jag var mobbad på gymnasiet och lärarna lät mig arbeta hemifrån när jag inte orkade gå till skolan, så de stöttade mig otroligt mycket. Jag har ingen kontakt med någon som gick i de klasser som jag gick i och har bara träffat ett par av dem ute på krogen för flera år sedan. Ingen har bett om ursäkt.
 
Vad jag vill säga till dem är "läs min roman, du är med i den"...
xoxo Saari

Morgonstund.

2012-12-18 @ 10:07:09
Idag ska jag träffa min läkare. Det känns som att vi kan sänka medicineringen en bit, jag trro att det värsta är över. Visst, det låter som en förkylning, men jag var helt enkelt tvungen att ta till mig ny information som jag inte ville ha, som jag inte ville ha upplevt. Nu verkar jag kunna hantera det bättre, och om det beror på medicinerna eller mig själv eller kanske båda får vi se.
 
Jag var uppe före Mary idag. Det händer minus 1 gång per åt ungefär, man jag drömde konstigt och ville inte sova. Dessutom ska jag ju till läkaren och jag gillar att vara förberedd- Laddar min iPod, ska sätta på mig min lite hårdare synth-attityd och åka iväg snart. Jag brukar vilja vara där 30 minuter innan för att skriva, läsa, lyssna på musik och förbereda mig mentalt. Det är som ett träningspass att sitta i läkarsamtal, jag blir alltid lika trött men ändå lättad. Thomas har aldrig ljugit för mig, och han har alltid sagt att jag kommer bli bättre. Jag tror på honom. Jag tror på mig själv.
 
Hoppas att ni gillade min vlog. Blr kanske mer av sådant framöver, även fast jag är kamerablyg.
xoxo Saari

Vlog: Svar på era frågor!

2012-12-17 @ 22:33:33
 
xoxo Saari

Äntligen måndag.

2012-12-17 @ 18:00:10
Det är måndag. Äntligen rutiner igen. Dessutom, min plånbok är funnen, halleluja!
 
Idag har jag ringt samtal, jag har plockat och dammsugat med boendestödet, betalat räkningar. Sovit också, samt haft möte med de jag ska fira nyår med och snackat mat och aktiviteter. Det har varit en rätt skön dag på sätt och vis, socialt och allt.
 
Stackars Mary har slagit personligt rekord, hon var uppe redan klockan 03. Hon är mer än övertrött. Blir nog tidig godnatt.
 
Ni ska få svar på frågestunden, måste bara samla mig och våga!
xoxo Saari

The botten is nådd.

2012-12-16 @ 11:26:05
Igår hade vi pysselkväll och glöggprovning. Oj så mätta vi blev, och kissnödiga. Min favorit var chokladsmaken, samt äpple. Seda skrev jag tre sidor på min roman medan de andra pysslade med sina saker. Riktigt trevligt.
 
Efter 23 blev vi trötta och skulle lägga oss och sova. Självklart börjar ett gäng utanför dra i dörren till trapphuset. Jag går upp och släpper in dem, glada och fulla var de och frågade om vi ville komma på fest en trappa upp. Jag tackade nej där jag stod i mina landstingsbyxor och en ful tröja där det står "Nordmaling". Jag sa att vi hade glöggprovning. Då ville de komma in men jag sa att de nog inte var intresserade av 2.2%-ig glögg och återvände in.
 
Senare lång jag i sängen med armen runt Mary och inväntade sömnen. Just när jag lyckats slappna av så började det pratas högt utanför och de ryckte i dörren igen. Jag gick upp, öppnade och sa att de kunde hälsa de som hade festen från en irriterad granne. Det skulle det göra.
 
Men de fortsatte föra liv. Ligger en fin spya här utanför också. Vi kommer klaga till kvartersvärden för det här måste vara tusende gången som det varit tumult här. Det var för tusan lugnare när polisen var här och plockade upp några ungdomar av skäl som jag inte känner till.
 
Visst, nog får man ha fest. Varje dag om man vill, bara man sköter sig och inte stör. Jag har överseende om någon har en speciell fest, eller festar högljutt en gång i månaden eller vad som helst. Lika mycket som att vi borde få ha fest också. Men att stiga upp halv ett för att de bara inte slutar att slå på dörren är liksom inte okej, jag har gjort det otaliga gånger. LÄGG EN JÄVLA KVAST EMELLAN ELER NÅGONTING. Fast det hjälper inte heller. Fulla människor får fel på sina öron, de måste skrika till varandra för att höras.
 
Blä.
xoxo Saari

Zero day.

2012-12-15 @ 16:07:59
Kan man få mer motivation till att skriva en ungdomsroman om en skolmassaker än genom en färsk händelse?
 
Följer media maniskt. Jag måste sätta mig in i gärningspersonernas plats för att kunna skriva om det, samtidigt som mitt förflutna liv som mobbad fungerar som bensin på eld. Vad leder fram till en skolskjutning? Är det en domino-effekt? Är det sjuka personer som går så långt? Har det att göra med västvärldens kultur? Vem kan få en människa att göra en så fruktansvärd handling?
 
Jag rekommenderar varmt filmerna Zero Day, Klass och Heart of America. De är de absoluta bästa filmerna inom ämnet. Det intressanta är att man sitter där i soffan, framför filmen och känner att "de förtjänade ändå sitt öde". En varning, filmerna är riktigt vidriga.
 
Men skolskjutningar är ju inte svaret när man söker hämnd. Det är därför jag skriver. Om vi tänker på den senaste händelsen så kan man inte ens finna ett motiv. Det är ett svårt ämne som jag adresserar, men jag tycker inte att det är alltför svårt att sätta mig in i pojkarna på Columbine Highs huvuden egentligen. Jag HAR det huvudet. Jag skulle aldrig skada någon, den bästa revansch jag någonsin kommer få är att ge ut en bok och lyckas bli en bra människa.
 
Man måste koma ihåg att det inte alltid bara är skolungdomarna som är offer, utan att de som utför skolskjutningar också är offer. Ett offer för samhället, för skolan, för ondska.
 
Andre Kriegman: Ready?
Calvin Gabriel: Aim...
xoxo Saari

Skolmassaker i Connecticut.

2012-12-14 @ 19:18:19
 
 
 
Det gör ont i hjärtat.
 
Jag är närmast besatt av skolskjutningar. Läser och ser allt om ämnet. Skriver en ungdomsroman om ämnet. Nu har det hänt igen, en massaker på en mellanstadieskola. Det är fruktansvärt och gärningspersonen är död och kan inte tala, förklara. Det är så fruktansvärt tragiskt.
 
Frågan "varför" ställs såklart. Man kan ju svara "I don't like Mondays", men jag tror att det oftast går djupare än så. Det är en pandemi, skolskjutningar ökar bara och sprider sig över jordklotet. När blir barn farliga och varför? Gärningspersonerna har ofta planerat ett självmord och därför finns det faktiskt inte så många som kan svara på alla frågetecken. Kanske beror det på mobbing, en underliggande depression eller psykopati.
 
Jag kommer följa nyheterna nära. Jag tror att mitt engagemang har att göra med en viss förståelse. Jag tar däremot ut mina agressioner mot mina äckliga mobbare och de livsfarliga åskådarna som inte säger ifrån när någon blir mobbad genom att skriva. Jag skulle aldrig röra de som gjort mitt liv till ett levande helvete, men jag kommer sätta min roman i deras händer och fråga hur kaxiga de känner sig.
 
 
 
xoxo Saari

Glöggen!

2012-12-14 @ 15:41:29
Idag träffade jag sektionschefen för TIPS angående min terapeut. Jag fick igen gå igenom vad han sagt och det ska anordnas en träff med chefen, min och min terapeut. Jag kommer få en ny terapeut, en kvinnlig, vilket jag är mer bekväm med.
 
Tills vidare vill jag verkligen bara ta en paus från allt. Jag hade en regelrätt panikångestattack igår och min kropp minns. Jag vill bara stänga av alla känslor och känna julharmonin i saffran och kanel, julsånger och dåliga julfilmer. Alla klappar är ju köpta.
 
Imorgon har vi pysselkväll och glöggprovning med Patie och Maria. Glögg är så gott! Det finns ju alla möjliga smaker.
 
Idag när jag hämtade ut ett paket så fick jag en tändsticksask där det står "En vit jul". Jag önskar faktiskt att det vore så. Visst, julöl är gott till maten och glögg är gott att dricka till Kalle, men någon fylla vill jag inte ha på min julafton. Det borde ingen få uppleva.
 
Puffen har åkt på kollo hos Emmelie igen. Han är så söt, nu när hon klippt fram hans ansikte så ser han ser ut som en stilig ung man. Eller ja, hund. En stilig ung hund. Bilder kommer definitivt sen när hon klippt hela honom.
xoxo Saari

Kommande vlog: Fråga Saari!

2012-12-13 @ 18:47:35
 
 
 
Jag har ju utlovat fler videobloggar, men jag är inte så naturlig framför kameran. Därför tänkte jag slå ihop en frågestund med ett videoblogginlägg. Var så god att fråga eller om du vill ha svar på någon kommentar, jag kan behöva träningen i att prata med en "publik". Go nuts!
xoxo Saari

Mina ögon, inte mina ärr.

2012-12-13 @ 16:55:09
Jag läker riktigt snyggt. Kan man säga så? Jag antar det. Jag har inte fått någon remiss för att se om det går att fixa bort ärren, men det kanske är lika bra eftersom jag aldrig kommer säga att jag aldrig kommer skära eller skada mig igen. Men det har gått två år och ett par månader nu. Jag tänker inte på mina armar nu.
 
Däremot gjorde fotografen till reportaget om oss det. Han frågade artigt och försiktigt om det, eller snarare kommenterade ärren genom att säga att han inte riktigt förstod det hela.
 
Det finns tusen orsaker till att skada sig men en miljon orsaker till att låta bli. Jag vet vad som fungerar för mig, jag vet vad som inte fungerar för mig och jag har också lärt mig en hel del genom andra som skadar sig. Därför börjar jag känna mig redo, jag vill berätta, jag vill skapa förståelse. Göra något gott av något så dåligt. Förhoppningsvis får jag och framför allt vågar jag komma till en gymnasieklass och prata om min psykiska ohälsa, inklusive och kanske speciellt om självskadebeteendet.
 
Bland det läskigaste jag varit med om i detta sammanhang var när en vän uppenbart talade om att hon hade bra läkkött och att det var därför hennes ärr var ganska små, som om hon önskade att de skulle synas mer. Jag skulle gärna byta hud med henne, Jag läker snyggt men det ser fortfarande läskigt ut för de ovanas ögon skulle jag tro.
 
Jag vet att folk läser min blogg just för att jag kanske lägger upp en bild då mina ärr syns eller så. Sluta med det, du mår inte bra av det. Sluta följa bilddagböcker för att få en glimt av självskador, för det är egentligen inte det som bör vara intressant hos en människa samt att det faktiskt är rätt triggande. Jag blir galen på de personer jag stött på som tar en bild på sig själv men självklart ser till att en rödrandig och bucklig arm är med. Jag säger inte att man ska skämmas och inte heller att man ska vara stolt, jag förstår båda känslorna men ärr är egentligen bara ärr. Man kan skämmas för dem vilket kan skapa ångest för att man måste jobba så hårt för att dölja sina sammanbrott som fått gå ut på kroppen. Man kan också vara stolt över dem, för att man överlevt genom beteendet. Men jag tror att det sundaste är att se sig själv i ögonen och ta reda på vem man är, till att börja med. Jag har identifierat mig med mina ärr förr, men de blev ganska fort ointressanta.
 
Det är inte skadorna som är intressanta. Det är du och själen som speglas i dina ögon.
xoxo Saari

Jag är trygg nu.

2012-12-13 @ 16:12:45

I`m not the one I thought I always knew
 
 

Tidsuppfattningen är inte den bästa. Jag trodde att jag kompletteringshandlat igår, men det var faktiskt idag, på förmiddagen. Jag handlade lite snus och ett cigarettpaket, samt hamburgerbröd och kaffe och något sött. Jag glömde totalt att hämta ut ett paket med kanelrökelser.
 
Efter lunch kom boendestödet, jag har burit ut ungefär 10 soppåsar och plockat medan boendestödet som vanligt diskade. Dammsuga gör jag imorgon... Nu är det fint här, allt blir lite lättare när det är ordning och reda.
 
Försäkringskassan är onda. De har skickat tillbaka deras blankett, strukit under ställen där jag borde skrivit något. Dessutom vill de ha in de andra handlingarna ännu en gång, fast de har dem. Sådant som en hyresavi och allt möjligt. Jag blir så trött på det här, måste de krångla? Det kan verka vara en enkel sak att göra, det här med att söka bostadstillägg, men det är det inte för mig. Det måste dock göras, nu har jag åtminstone ett personligt ombud som jag kan prata med.
 
Tur att jag har bra människor omkring mig. Alltid tacksam.
 
Igår var en riktigt kass dag, idag har jag haft mycket att göra och busy hands are happy hands, ni vet. Imorgon ska jagz göra någonting svårt, för jag är kallad till enhetschefen för TIPS och måste antagligen berätta om vad som hänt. Hon lät snäll i telefonen, jag hoppas att hon förstår att det inte direkt är lätt för mig. Jag har krävt så mycket bekräftelse angående mina känslor när min terapeut gjorde sitt övertramp och jag inser att jag kanske inte är så trygg i mig själv som jag borde vara.
 
Men jag pratade med pappa igår kväll. Han började prata om julafton, och jag ser verkligen fram emot det. Det känns tryggt, själva julafton. Vi firar hos moster och kan det vara bättre att ha både sin bror och sin fästmö där? Två av mina favoritpersoner i världen.
 
Jag är trygg nu. Kom ihåg det, Sara.
xoxo Saari

Kroppslös.

2012-12-12 @ 14:17:55

Nothing seems real
I`m starting to feel
Lost in the haze of a dream

And as I draw near
The scene becomes clear
Like watching my life on a screen
 
 

Jag är en docka. jag vrider på huvudet, vinklar armen. Känner inte igen min kropp. Vill inte ha min kropp med dess minnen. En kropp är en kropp. Jag är en fri själ. Jag kan glömma kroppen och bara vara jag.
 
Mardrömmar hela natten igen, trots en tämligen extrem extramedicinering. Jag tror att det är en blandning mellan tillvänjning till medicinerna och att jag faktiskt är helt jävla skräckslagen.
 
Jag ska ju vara den där tjejen som ler sådär äkta, som på bilden. Jag vet att jag egentligen ÄR hon, att jag är jag, jag påminner mig om att jag bär ett bagage och att jag är trygg här och nu. Just i detta nu är jag trygg.
 
 

I just can`t help myself
I`m feeling like I`m going out of my head
Tears my soul into two
I`m not the one I thought I always knew
xoxo Saari

Julgransjuice.

2012-12-11 @ 18:21:31
Adventsljusstaken jag målade och pimpade igår när vi hade P(atie)M(ary)S(aari).
 
 
Kvinnan jag träffade förra veckan, som råkade se mig panika i sjukhuskorridoren dagen efter, ringde idag och undrade hur det var. Jag sa att det var okej, men att det hade varit jobbigt och att det kom fram saker jag inte var beredd på när vi sågs. Jag tycker att det var omtänksamt av henne att ringa. Jag tycker redan om henne.
 
Jag har köpt candy canes till julgranen. Jag köpte ganska många eftersom de tenderar till att försvinna med tiden...
 
Känslan av att vara med i en film stannar kvar, det är hemskt underligt. Allt är så intensivt, men tiden hoppar hela tiden. Jag kramar Mary, verklighetsförankringen. Hon är sjukis, stackaren. Som ett litet element. Jag ska nog krypa ner med henne nu...
 
 
xoxo Saari

Fortsättning.

2012-12-11 @ 14:46:29
Ser ni bilden i min header? En tokglad Saari. Jag vill hitta den känslan igen, jag vill vara så.
 
Idag har jag haft läkarsamtal. Jag är inte längre lika motoriskt orolig, jag sover bättre men jag pressar tänder hela tiden, jag försöker slappna av i käken eftersom jag får huvudvärk men jag antar att jag är så stressad att jag automatiskt pressar ihop käkarna.
 
Den stora frågan; vad ska vi göra med mig nu? Vi slog våra hyfsade kloka huvuden ihop och bestämde att jag ska fortsätta en vecka till med den extra medicineringen. Vi är båda inne på spåret att det här är en temporär medicinering och det har fungerat förut. Jag har kunnat gå tillbaka till min vanliga medicinering när jag börjat må bättre. Det har skett en explosion inom mig, det är så mycket som snurrar runt som jag inte vill gå in på, och det hjälper inte att min terapeut gjort ett snedsteg just nu när jag besökt ASTA och allt...
 
Jag är nervös. På fredag ska jag träffa chefen på TIPS, förmodligen för att prata ut om vad som gick snett med mig och min terapeut. Vad som kommer hända vet jag faktiskt inte, men jag vet att jag måste vara stark och ta detta samtal om jag vill få någon sorts rättvisa samt veta hur jag ska gå vidare och med vem. Jag måste ju ha en ny individualterapeut.
 
Emmelie skjutsade hem mig och Mary bjöd på kaffe. Nu har hon lånat Puffen för ett par dagar. Mary är krasslig och vi kryper upp i soffan, håller hand och pratar mycket. Jag har en sådan tur som har fantastiska vänner och en fantastisk sambo. Välsignad.
xoxo Saari

Rent hus.

2012-12-10 @ 15:34:32
Boendestödet har varit här. Vi har plockat, dammsugat och diskat tillsammans. Ny kryper jag ihop igen, viker ihop mig och kan inget annat än att låta minnena klösa mitt inre.
 
Jag ska klara det här också.
 
Jag älskar dig, Mary.
xoxo Saari

Upp och hoppa igen.

2012-12-10 @ 10:29:30
 
 
Fick bilderna från fotografen idag. De var väldigt fina, han är duktig.
 
Idag har jag boendestöd, men vill helst krypa upp i ett hörn och gömma mig. Det verkar vara veckans tema. Jag är arg och ledsen men så stryker Mary bort en hårslinga ur ansiktet och det känns lite bättre. Hon vet att jag behöver reagera. Hon förstår.
 
Det är dags att börja leva normalt igen. Boendestödet kommer och vi ska plocka, dammsuga, laga mat och så vidare. Jag borde gå till OKQ8 och köpa mjölk och sånt. Hitta styrkan för fan, Sara.
 
Huvudet spinner iväg och jag minns fast jag inte vill eller orkar.
xoxo Saari

Som om det saknas något.

2012-12-09 @ 20:51:06
Flera har stulit från mig och jag kommer aldrig få det tillbaka. Det går inte att skipa någon rättvisa utan jag måste gå vidare med allt detta i bagaget.
xoxo Saari

Ord och mening.

2012-12-09 @ 19:54:09
Jag skriver igen.
 
Visserligen redigerar jag mest text. Det senaste kapitlet är klappat och klart nu. Det börjar dra ihop sig och jag ser min födelseort från himlen, jag ser gatorna och känner igen människorna, jag skriver fiktivt men ändå så biografiskt. De flesta karaktärer är baserad på verkliga människor ur mitt förflutna, utom de tre huvudkaraktärerna som är jag fast i tre delar. Den dampiga och arga Katja, den antisociala Lynn och den starka men samtidigt deprimerade och sköra Matilda. Lynn är döpt efter en av mina bästa vänner som jag tycker är en fantastisk person, så hård men också väldigt varm och lojal mot de hon bryr sig om. Jag älskar mina karaktärer. Tillsammans skapar vi fantastiska saker, sådant som en dag kommer kunna läsas i bokformat. Det lovar jag mig själv.
xoxo Saari

Drömvärld.

2012-12-09 @ 13:40:45
Jag är trött, och det är väl poängen. Stänga av huvudet en stund för att orka. Jag har ingen lust att lägga in mig, jag säger till mig själv gång på gång att det här faktiskt är övergående, men efter en käftsmäll så svider det ju ofta ett tag. Blåmärken bleks efter ett tag, jag måste bara låta bli att vara där och peta på dem för de gör ont.
 
Det känns som att jag drömmer, hela tiden. Det är inte som dissociation, det är snarare så att allt är alldeles för verkligt, inte overkligt. Drömmar kan ju te sig verkliga. Och verkligheten kan te sig som en dröm.
 
Tittar på klockan, det spelar ingen roll. Jaha, nu är det eftermiddag. Jag finns. Jag finns på söndag eftermiddag den 9:e i 12:e år 2012 klockan 13.40 i vår soffa. Jaha. Jaja.
xoxo Saari

Jag överlever detta också.

2012-12-08 @ 21:55:09
Det har varit ett par otroligt intensiva dagar. Jag har tänkt skriva om olika ämnen i bloggen, bland annat utveckla ett inlägg som jag fått god respons på angående mobbing. Jag vill jättegärna skapa debatt, jag har så många åsikter och är intresserad av andras i ämnen som rör dessa men just nu har jag alldeles för fullt upp med mig själv.
 
Problemet är just det att jag inte kan skriva om det här. Jag brukar vara öppen, inte utlämnande utan snarare personlig, men vissa saker är FÖR personligt för en blogg där fokus är på mig. Så jag försöker skriva för hand, där jag vågar skriva om mina innersta tankar. Någonstans måste det ut, det lugnande jag fått skjuter bara upp det oundvikliga bemötandet av min ångest. Viktigast just nu är att jag får sova så att jag orkar...
 
Ibland tror jag att jag håller på att bli galen, men som sagt så är det här, vad det än är, en helt normal reaktion. Jag är bara glad att jag inte är inlagd, att jag inte är så "dålig". Jag tar det dag för dag. Piller för piller. Disneyfilmer och julplaner, kramar och kyssar och värme men det förflutna gör så jävla ont.
 
Jag ska krypa till sängen med en bok och lyssna på NIN tills jag somnar med armen om Mary.
 
Mina tankar går till mina kusiner som förlorat sin morfar nyligen.
xoxo Saari

Min egna värsta fiende.

2012-12-08 @ 14:12:23
Det är riktigt jobbigt nu.
 
Allt känns så surrealistiskt. Det är vackert ute och det faller snöflingor. Det är mysigt. Som Narnia. Jag har varit ute i skogen, till vårt "ställe" och jag lämnade en ljushållare där som någon bättre behövande kan ta. Det är en drake som vaktar lågan av ett värmeljus. Jag hoppas att någon får nytta av den.
 
Jag tänkte krypa ihop och se Bambi, men jag orkar inte ta fram DVD:n och slå på den. Gitarren är vid min sida men jag orkar inte spela, än mindre sjunga.
 
Det var länge sedan jag kände ett sådant självförakt som jag gör nu. Jag låter tiden gå, det här är en sak jag måste gå igenom, som jag gjorde i sommar när det gällde en annan sak. En dag kan jag se tillbaka och se att jag stod ut i ännu en storm. Det är inte synd om mig, jag söker inte empati. Egentligen vill jag få alla att hata mig så att det matchar mina egna känslor inför mig själv.
xoxo Saari

Breakable.

2012-12-08 @ 13:57:58
 
 

My shattered heart

Beating

To the dance

Of fear

 

You mended it

And made it

Breakable

 

Pleading,

Wanting

Waiting

Longing

 

You mended my

Heart

And made it

Breakable

 

No fear

No pain

I trust

In you

 

My heart

In your hands

 

 

 

xoxo Saari

Mardrömmar igen.

2012-12-08 @ 09:24:50
Och jag fortsätter reagera.
 
Jag har sovit ganska bra, men undantag för en mardröm som väckte mig och lämnade en rännil av svett längs min ryggrad. Jag sitter inte och skakar nu som jag gjorde igår, jag behöver inte prata ständigt. Jag är faktiskt väldigt trött.
 
Kvalificerat kaos är en bra beskrivning på gårdagen. Jag grät, Mary grät, alla grät, det gjorde ont och. Nu härjar minnesbilderna fritt, en känsla av äckel väller upp i halsen. Det här blir en lång helg.
 
Tur att jag har Mary.
xoxo Saari

Kärleksförklaring.

2012-12-07 @ 19:16:36
Det enda jag kan göra är att skriva.
 
Jag är krackelerad. Min andra hälft är inte heller så hel. Inte idag, inte just ikväll. Jag antar att det bara är att glo på TV, vårda våra sårbarheter såsom att käka och sova och ta våra mediciner men också att kramas mycket. Vi har gråtit i varandras armar ikväll och det gör så ont, men jag älskar mer än någonsin.
 
Min läkare började prata om bagage. Jag vill helst ignorera mitt, men jag måste gå igenom den för att gå vidare. Samtidigt så vet jag att i nuet finns ingen rädsla för jag är tryggare än någonsin. Det är minnen, flashbacks, mardrömmar. Man måste leva med det svåra och det goda, och hoppas att det goda är lite större.
 
Kärleken är kraftigare än någonsin, men det gör också ont att se varandra må dåligt. Jag vet inte om jag gråter mer för min skull än för hennes. Jag bara gråter bort sminket. Det var länge sedan jag grät, sådär på riktigt ni vet. Så att man får ont i halsen.
 
Jag såg Lady GaGas musik-DVD och grät. Hon talar så vackert. Hon talar om att även hon är osäker på sig själv, självaste Lady GaGa. Hon är också mänsklig. Men hon kämpar för jämlikhet, hon talar om mobbare som vägde 15kg mindre än henne, att hon var nedtryckt och mobbad, att hon sålt ut Madison Square Garden och att hon har mig i sina tankar. Jag tror henne, för hon grät också.
 
Mary, min älskling. Jag vill att du och hela världen ska veta att jag älskar dig så otroligt mycket och att jag aldrig älskat på det här sättet. Hur mycket kärlek ryms i ett hjärta? Jag svämmar över för dig. Du är den enda. Det är över två år sedan jag sa att jag älskar dig, men jag älskar dig mer och mer för varje dag. Det tar aldrig slut. Jag är så lycklig i dig. Du är fantastisk. Jag vill att alla ska veta det, jag vill SKRIKA ut all kärlek men kärleken har ingen fysisk röst, den bara översvämmar och mitt livs pussel behöver dig. Marry me today. Du vet. Och om du inte vet så ska jag upprepa det tills du förstår. Över två år och jag har aldrig känt att jag varit på en bättre plats.
 
Vad gäller mina egna problem, så inser jag att jag måste uppmärksamma dem också. Det har jag gjort. Det är vår pakt, rädda sig själv innan man kan rädda någon annan.
 
Ord är bara ord, sa min syster Sara. Ord är små jämfört med känslan. Ord är otillräckliga, egentligen. Ändå vill jag försöka förklara, när jag ser in i dina ögon så svämmar mina över. Jag skriver öppet i min blogg. För dig, för alla. För kärleken. För att jag älskar dig gränslöst. Du vet, universum är oändligt men växer hela tiden. Det är den enda liknelsen som passar just nu.
 
Jag önskar att du kunde flytta in i min kropp, eller tvärt om. Jag vill vara så nära.
 
FÖRSTÅ ATT DU ÄR FANTASTISK.
xoxo Saari

Förlåt om jag skrämde er, men jag är rädd.

2012-12-07 @ 14:59:10
Jag tror att jag skrämt upp ett antal personer idag, bara på en kort förmiddag. Förlåt, men jag har varit totalt panisk.
 
Jag har skrivit överallt idag, på forum och här och där, jag har sprungit med Puffen, jag har inte kunnat sitta stilla, inte kunnat blunda, inte VELAT blunda, allt har gått så snabbt - eller det är nog jag som gått snabbt. Helt skräckslagen efter natten skyndade jag mig till sjukhuset, ringde runt till folk i panik och var bara helt galen.
 
Så kom min läkare. Jag hade rätt tid, puh. Han frågade om jag ville ha kaffe och jag skrek NEJ, jag är nog speedad som det är.
 
Sedan skulle jag berätta vad som hänt sedan vi sågs sist. Han bad mig lugna mig men det var svårt och jag började prata lite osammanhängande tror jag, tills jag stannade mig själv och bestämde mig för att ta saker i kronologisk ordning.
 
Han blev asförbannad när jag berättade om vad min terapeut sagt till mig. Om saker som han inte ska säga, som att de på hans förra jobb låg runt med varandra. Om att jag är "vacker", men framför allt om att han skulle stöta på mig om han kunde. Han reagerade också på att jag hade fått ta ansvaret att tala med min terapeut om det själv efter att ha sökt hjälp hos chefen på EBC. Jag vill inte skapa trubbel, men någonstans måste en gräns dras och han sa att min terapeut var minst en kilometer borta i ett övertramp.
 
Det är en sådan lättnad att bli validerad i detta, för det har verkligen varit en jobbig grej för mig. Jag har fått höra av vissa att jag är överdramatisk, medan andra har blivit asförbannad på min terapeut och jag har själv inte vetat riktigt hur allvarligt det här är. Men något som är säkert, något jag verkligen VET, är att förtroendet jag haft är brutet och att jag känner att det var olustigt, obehagligt och att det gjorde mig väldigt uppriven.
 
Jag berättade också om mitt möte med ASTA. Han ansåg mig inte vara hypomanisk utan att jag helt enkelt har en reaktion på saker som kommit upp. Det är fullt normalt. Men för säkerhetsskull, eftersom det är kritiskt viktigt att jag får sova, så fick jag medicin för det och så ska han ringa mig på måndag och höra hur det är. På tisdag ska jag träffa honom igen.
 
Jag grät. Jag sa att jag inte skulle kunna börja om med någon ny läkare. Då berättade han att ha dragit tillbaka sin uppsägning. Då grät jag lite till.
 
- Men jag ska ju vara kvar Sara, du behöver inte oroa dig.
Jag grät av lättnad.
 
Jag träffade mamma för att luncha, men jag lyckades inte riktigt få i mig allt. Ångesten träffar mig hårt i magen. Vi delade bort med ett gäng studenter som skulle ha en fest, och jag kände mig osäker men det hindrade mig inte från att lägga mig i deras samtal. De diskuterade hur mycket sprit de skulle ha till en efterfest. Jag harklade mig och sa "Ursäkta att jag lägger mig i, men folk vill ALLTID ha mer när de väl satt igång".
 
Mamma och jag gick på apoteket efteråt och sedan åkte jag hem. Jag är egentligen helt slut men vågar inte blunda, vågar inte drömma. Jag fick en temporär ökning av Xanor Depot. När jag pratade med Thomas frågade jag om en injektion med typ Cisordinol var vettig, men han sa att den skulle söva ner kroppen men inte tankarna. Eftersom jag inte uppvisar några psykotiska symptom så ville han behandla ångesten.
 
Såklart. Vem skulle inte drömma mardrömmar efter att ha gått igenom alla mörka sidor av sitt liv under en timme med en främling?
 
Han sa att han var stolt över mig. Igår kom jag hem till en tom lägenhet och kände bara för att slurka i min vinaren vi fick på vår två-årsdag och skada mig, men valde ordinerad medicin och julmust i väntan på att min älskling skulle komma hem. Jag är stolt, min läkare är stolt, Mary är stolt. De framsteg jag gjort... jag vågar tro på ett friskare liv. Jag är faktiskt ganska säker på att jag fixar det här. Jag har velat dö så jävla många gånger, då menar jag verkligen döden dö, men nu vill jag bara leva med min underbara familj och mitt nya, tryggare liv. Sjuk eller inte, jag kommer få och jag har faktiskt ett liv värt att leva.
 
Man kunde ju tro att jag borde vara helt slut nu, men ångesten gör att mitt hjärta slår och jag har svårt att andas. Men jag har fått hjälp, och jag har fantastiska personer omkring mig. Mammakramen idag var välbehövd och min jul är uppstyrd för att jag ska klara av det hela.
 
Jävlar, vilken ordspya. Så mycket som kan hända på kort tid.
 
Jag kan acceptera en medicinhöjning under en kort tid, men jag hoppas att helgen blir lugn och fin och att jag kan få fotfäste igen så att jag kan återgå till den vanliga medicineringen.
 
Welcome to my truth, I still love.
xoxo Saari

Mardrömmar.

2012-12-07 @ 07:51:42
Jag har vaknat och somnat om vartannat sedan två inatt. Jag har drömt samma dröm, jag har inte fått vila någonting. Det har varit rena mardrömmar om fyllon, bisarra bussresor, min gamla gymnasieklass, ICA supermarket, en liten flicka som blev våldtagen och föräldrar som skinflådde alkisarna som gjorde det. Vid fem undrade jag om jag skulle fortsätta plåga mig själv med dessa drömmar, men istället för att gå upp så försökte jag somna igen. Drömde åter igen om ovanstående. Nu, strax efter sju, gav jag upp. Det är inte likt mig som brukar sova alldeles för länge. Jag behövde ingen väckarklocka idag.
 
Det är kanske inte konstigt att jag drömde som jag gjorde, när jag igår gick igenom alla hemska minnen från barndomen till nutid för att jag ska få hjälp att bearbeta trauman. Ja, man får nog lov att kalla det trauman. Jag blir ledsen och vill gråta men det är svårt. Jag skrev ner mardrömmarna, kanske tar jag upp det med min läkare idag. Kanske inte. Det beror på vad jag orkar.
 
Det är så svårt att vara så medveten om hemskheter. Det är inte konstigt att människor glömmer det riktiga traumat och sedan skapar nya. Då har man i alla fall kontroll på något vrickat sätt.
 
Nu ska jag försöka skaka av mig allt det här, dricka morgonkaffe med Mary och se dagen ljusna. Jag ska träffa mamma idag. Jag vill bara krama henne, helst nu men det får vänta tills vi ses. Jag påminner mig själv om tryggheten i att allt såntdär är över nu, sedan två år är jag verkligen äkta trygg med min sambo och världen ligger vid våra fötter. Jag är trygg.
 
Jag är trygg.
 
Jag ÄR trygg.
xoxo Saari

Godnatt.

2012-12-06 @ 21:18:43
Trött Sara.
 
 

Vilken dag. Men jag har gråtit, inte många tårar men några i Marys famn. Det är inte alltid lätt men det känns ändå som om jag kan klara det här. Det är bara den där äckelkänslan, det hände för så länge sedan men jag varken vill eller kan berätta om det för på något sätt känns det som att jag gjort fel och får skylla mig själv. Det är så fult, så tabulagt, sådant som ingen vill veta och som jag inte tänker berätta om. Men det färgar mitt språk och jag fick en jävla spark i ansiktet idag.
 
Jag är motiverad. Jag går i grupper, jag ska byta terapeut och fortsätta individualterapin, jag kommer att gå i andra grupper i vår och det är så himla mycket arbete med mig själv, men det är nog först nu jag orkar och är mottaglig. Det krävdes en trygg tillvaro, en stark känsla av kärlek till många och ett enormt stöd. Jag är lyckligt lottad mitt i allting. Det glömmer jag aldrig. Ni gör mig stark. Ni vet vilka ni är.
 
xoxo Saari

Svåra saker.

2012-12-06 @ 16:11:00
Idag har varit jättejobbig. Förmiddagen var helt okej, vi gick och valde ut tapeter och golv till vårt badrum som ska göras om. Vi kommer få ett badkar! Underbart! Jag har alltid velat ha ett badkar.
 
Nervös och jävlig åkte jag iväg till sjukhuset och nu när jag är hemma känns det som att jag blivit söndertuggad av ett monster och sedan utspottad i äckliga spillror. Kort sagt kan jag förstå att de bara vill behandla människor som är skadefria på ASTA, för det här är väldigt svåra saker och då är det inte lätt att välja rätt sätt att hantera det. Jag är stolt över att jag kom hem och istället för att göra något dumt bara unnade mig själv julmust och två Xanor, helt enligt ordination.
 
Sitter och väntar på att Mary kommer hem så jag får bolla tankar med henne, i hennes famn, hon som är min trygga tillvaro.
xoxo Saari

Nästa halloween ska jag vara Sverigedemokrat.

2012-12-06 @ 10:52:04
På ett par forum jag hänger på så diskuteras politik, om människor har bytt åsikt eller om de håller sig till det parti de röstade på tidigare. Det blev såklart stor debatt kring Sverigedemokraterna. Människor länkar till Expressen och Aftonbladet för att understryka att SD faktiskt stödjer rasism, medan de som röstar på SD tycker att det är vinklade källor vilket visserligen är sant. Då begav jag mig in på SD:s egna hemsida och lästa deras egna ord, och mellan raderna så skriker det rasism.
 
Till exempel:För att nämna några konkreta exempel så menar vi bland annat att de flesta människor är sociala och kollektiva varelser som har ett nedärvt behov av att tillhöra en större gemenskap, att de flesta människor primärt identifierar sig med andra individer som påminner om en själv och att de flesta människor har lättare att visa solidaritet och empati med individer som man upplever är en del av samma gemenskap som man själv tillhör. Av detta drar vi slutsatsen att en stark nationell identitet och ett minimum av språkliga, kulturella och religiösa skillnader har en gynnsam effekt på sammanhållningen, tryggheten och stabiliteten inom ett samhälle.
 

Är det bara jag som ser främlingsfientlighet och rasism i den här texten? Vad som gör SD så farliga är att de till skillnad från Ny demokrati vet hur de ska uttrycka sig, de är nyrakade och har svar på allt och lindar så fint in sin rasism - det är rasister som lärt sig att bruka språket. Jag surfar runt på deras hemsida och jag förstår inte hur människor kan vara så blinda. De har ju själv skrivit om deras politik och det bara andas rasism.
 
Magnus Betnér sa att det inte är organiserade rasister eller nazister som vi ska vara rädda för, utan att vi snarare ska akta oss för de gubbar som sitter i fikarummet med sina arbetskamrater och säger "Iranier tycker ju om att köra taxi". VI har en vardagsrasism som SD utnyttjar. Låt dig inte utnyttjas. Vi måste få ut dem ur riksdagen.
xoxo Saari

Världen är lite för grym.

2012-12-05 @ 20:28:25
Idag tänkte jag tillbaka till min gamla högstadieklass... Det var så många som mådde dåligt eller mått dåligt efter högstadiet, varit psykiskt sjuka. Jag vet inte om jag kan räkna dem på en hand. Är det så i alla andra klasser? Mår så många så dåligt? Vad säger statistiken? Jag visste faktiskt inte att jag var sjuk eller hur dåligt jag faktiskt mådde, jag tror att alla omkring mig och jag själv gick omkring i ovisshet om hur det egentligen var.
 
Det var faktiskt en lärare som fångade upp mig. Hon frågade om jag kunde tänka mig att gå till kuratorn, och jag gick dit lätt motvilligt. Det blev bara två samtal, allt hon ville veta var om jag grät mycket och ha namnen på de som mobbade mig. Jag sa att jag grät ungefär lika mycket som alla tonåringar och att jag inte tänkte nämna några namn och slutade gå dit. Det fanns inte på jordens karta att jag kunde må dåligt och faktiskt vara sjuk, sådant existerade inte i min familj. Jag har alltid varit lite tokig, speciell, provokativ och envis. Ingen kunde se hur dåligt jag mådde.
 
Men nu handlar det inte om mig. Jag tänker bara på hur otroligt tråkigt och ledsamt det är att vi var så många i samma klass som mådde dåligt psykiskt. Jag undrar verkligen hur det ser ut nu, rent statistikmässigt och hur mörkertalet ser ut. Jag gjorde vad som krävdes för att dölja mitt mående, det är nog ganska vanligt.
 
Jag vill föreläsa. Jag vill prata om problemen, hur man söker hjälp, hur man kan hjälpa sina vänner, hur jag hade velat bli sedd trots att jag dolde det svåra och framför allt HUR man ska konfrontera ett dåligt mående. Inte bara prata med elever om det, utan snarare tala med lärarna som kan och ska ha ett stort gott inflytande på sina elever.
 
Jag hade vänner i högstadiet, men ingen som vågade stå upp för mig när jag blev mobbad. Civilkurage är så otroligt viktigt, trots att vi faktiskt pratade mycket om det så var jag ångestfylld varje dag i skolan.
 
Nästa mål är att fortsätta på min ungdomsroman som jag skulle vilja sätta i alla mobbares händer. Jag ska kämpa för mig själv som jag borde gjort då istället för att hata mig själv och skada mig, jag vill kämpa för andra som gått samma ensamma väg och veta att de inte är ensamma.
 
Jag tror att jag är redo. Jag vet vad jag vill säga, jag vet vad jag har i ryggsäcken som kan vara till hjälp. Jag ser på min misshandlade kropp och min förpestade självkänsla, tar ett steg bakåt och betraktar det hela lite mer objektivt. Jag lär mig, och jag tror att jag kommer klara det. Jag är ingen förebild men lyssnar gärna på andra och är bra på att förstå och relatera. Nu ska jag skicka ett mail till en kvinna som har en klass som jag eventuellt får föreläsa för, det är en bra början.
 
Min högstadieklass, så många som mådde dåligt... Det gör mig ledsen. Världen är lite för grym.
xoxo Saari

Allt jag vet är vad jag känner.

2012-12-05 @ 14:26:26
Jag tog mig igenom en storhandling utan att ha någon speciellt jobbig ångest. Det var så skönt att komma hem, frysen och kylen fylld med mat och kattsand till katterna. Tack Emmelie.
 
Jag var också på apoteket, och jag blev gratulerad till artikeln. Jag är liksom tjenis med apotekarna i min stadsdel. Jag fick en klapp på axeln, ett "starkt gjort" och jag tyckte att de verkligen skulle köpa min sambos bok när den kommer ut. Jag lovade att berätta när och var den går att köpas.
 
Imorgon ska jag på ASTA-teamet för första gången. Jag är nervös. Jag tror att jag kan behöva deras hjälp, men i mitt huvud så ser jag bara ett tomt ansikte som rycker på axlarna. "Det var väl inte så farligt." Nä, det kanske inte var det. Men varför känns det såhär, så långt efteråt? Jag borde validera mig själv, oavsett hur det ser ut utåt så är det min känsla som betyder någonting. Jag har äntligen klurat ut vad som stört mig under alla dessa år.
 
Hur som helst, på fredag ska jag träffa min läkare. Jag är lite nervös där också - kommer han vifta bort min terapeuts snedsteg, tycka att jag är dramatisk? Där har vi det igen. Jag vet vad jag känner, och jag känner mig (jag avskyr det här ordet) kränkt. Jag vill inte min terapeut något illa, men någonstans måste det ju markeras att han gjort fel i behandlingen.
 
Jag vet inte riktigt vad som är rätt att göra, allt jag vet är vad jag har för känslor.
xoxo Saari

Soluppgång.

2012-12-05 @ 09:21:51
Jag har sovit så himla bra. Men trött är jag!
 
Jag är en nattmänniska, men det finns inget som att se en ny dag gry. Soluppgången är så mycket vackrare än solnedgången. Soluppgången kommer med varma löften om en bra dag, låter mig ta min tid.
 
Idag är det mycket att göra. Handla, träffa folk och sådant. Jag är lite rädd att det ska bli för mycket, men jag får ta micropauser. Jag måste fråga kvartersvärden om han hört något mer om det suspekta gripandet av våra grannar, jag är alldeles för nyfiken.
 
Det är spår i snön. Någon har gått fram till vårt fönster och sedan gått tillbaka. Fy bubblan vad läskigt. Måste ha hänt inatt. Men varför? Varför just vår lägenhet och ingen annans?
 
De bakar på TV och gör klass 2-varningar på ostkusten. Väntar på Emmelie och kanske blundar en stund till innan hon kommer.
xoxo Saari

Artikeln om Mary och mig.

2012-12-04 @ 12:56:04
För er som inte kunnat läsa tidningen...
 
 
 
 
Två tilltufsade själar har funnit styrka i kärleken till varandra. Maria Ljungbergs och Sara Forslunds kringelikrokiga vägar i livet kantas av tuffa uppväxtår med mobbing, självskadebeteenden och annan psykisk ohälsa.
För fyra år sedan möttes de för första gången. Efter att ha lärt känna varandra och noga pratat igenom och funderat över om de, var och en med sitt tunga bagage, möjligen skulle kunna leva ihop beslutade de sig för att ge kärleken en chans. Härom helgen firade de sin tvåårsdag och nästa vecka kommer Marias debutbok, Jane: spegelns reflektioner. En roman med självbiografiska inslag.

Jag hälsar på Sara och Maria i den ganska välfyllda tvårummaren på Ålidhem och möts av Puffen, en spansk gatuhund av rasen shi-tzu, som med behärskad nyfikenhet inspekterar mig i hallen.
Tillvaron för tjejerna varken är eller har varit särskilt lätt men de kämpar på.
– Ja, här sitter vi nu efter två år och har ridit ut storm efter storm efter storm. Mer förälskade än någonsin och alla ser hur bra vi är för varandra, säger Sara med en varm blick på sin fästmö.
De sticker inte under stol med att vardagen fortfarande är en kamp, båda går i terapi och gör ett stort jobb med sig själva.
Har det blivit lättare?
– Jag kan inte säga att det har blivit lättare, men det har blivit värt att kämpa för, säger Sara.
Har du fått en ny livsgnista?
– Ja, en helt ny livssyn.

Kanske var mobbingen i skolan den utlösande faktorn till självföraktet, båda har erfarenheter av den utsattheten. Sara berättar att hon var mobbad i hela låg- och mellanstadiet på Kyrkovallen i Nordmaling. Den elaka behandlingen fortsatte på högstadiet i Artediskolan och på John Bauer-gymnasiet.
– Jag tror att i grund och botten är den mobbing jag blev utsatt för en väldigt stor bidragande orsak till mitt självförakt, säger hon.
För Maria började mobbingen i sjuan.
– Jag gick på Grubbeskolan och var mobbad alla tre åren i högstadiet, det var väldigt tufft. På gymnasiet, barn- och fritid på Dragonskolan, blev det bättre.
Maria började skära sig och drabbades även av anorexia. Efter gymnasiet, 2000, fick hon hjälp och flyttade till Tegs behandlingscenter.
– Jag var 19 år och yngst. Jag fick en terapeut jag kunde lita på och kände förtroende för. Där bodde jag i 1,5 år. I fyra år efter det höll jag mig skadefri. Jag flyttade först till Göteborg och det funkade ganska bra, sen hamnade jag i Avesta och då började det igen. När jag flyttat tillbaka till Umeå, 2008, hade jag nått botten. Då vägde jag 34 kilo och var så dålig att jag inte kom ihåg mitt eget personnummer. Du kan ju tänka dig ..., säger Maria.
– I slutänden var det ju din terapeut från Tegs behandlingshem som var med när du nådde botten och såg till att du fick hjälp, påpekar Sara.
– De senaste åren har jag börjat ta mig själv mer på allvar och inse vad jag behöver. Jag har slutat behandla mig själv som en trasdocka. Jag fokuserar på att försöka må bättre. Vissa dagar är sämre än andra men det är ändå bättre än för tre år sedan, säger Maria.

Båda talar om att det krävts att de slagit i botten för att börja den mödosamma vandringen upp.
– Det handlar framför allt om att validera sig, att respektera sin kropp. Men grejen är att när du är deprimerad skiter du fullständigt i det. Alla måste nå sin egen botten, säger Sara.
Hon skadade sig både genom att skära och bränna sig, och skar sig en gång när hon var djupt besviken, så att hon höll på att förblöda. Det blev vändpunkten.
– Det var inte ett suicidförsök – men hade jag inte redan varit inlagd hade jag förblött. De fick operera mig. Det var den 26 oktober 2010, sen dess har jag inte skurit mig, berättar Sara.
Hur har ni kommit på fötter?
– Först och främst måste det börja hos en själv ”nu vill jag bli frisk”. Sen gäller det att få rätt stöd, det krävs mycket motivation och engagemang. Man ska försöka minnas hur det var innan man var sjuk – att livet faktiskt kan vara bra. Nu är det sällan väldigt jobbigt men jag har fortfarande beteendet att om jag är ensam i två dagar – då blir det ingen mat, berättar Maria.

Nu letar Maria praktikplats, helst vill hon vara på ett bokcafé eller inom handel där hon tidigare jobbat.
För Sara är det en bit kvar innan hon kan börja söka praktik.
– I och med att jag har haft så dåligt självförtroende har jag fått jobba mycket med det. Jag är under rehabilitering och har tagit flera steg framåt och ser fram mot att komma dit Maria är, men just nu är mitt jobb att försöka må bra.
De beskriver sig som ett riktigt "Svenssonpar” och det bästa som finns är när det är tråkigt, förklarar Sara.
– När man levt som vi har gjort med starka känslor och många intryck är det ganska skönt att luta sig tillbaka i soffan och tänka ”gud vad tråkigt vi har. Vad skönt!”.
– Ibland är vi som värsta pensionärsparet, på lördagkvällen när det är party hos grannen kan vi säga ”Men oj, har de fest nu igen!”. Och så går vi och lägger oss klockan 22, berättar Maria med ett litet skratt.
För att få stabilitet i tillvaron är det mycket viktigt med rutiner att hålla sig i.
– Vi lever ett ganska fyrkantigt liv, ett helt vanligt Svenssonliv. Jag tycker det är som bäst när det är lugnt, när jag varken är hyperaktiv eller deprimerad utan mitt emellan, säger Maria.
– Tillsammans är vi Skalman, vi är mat- och sovklockan. Jag är noga med att äta på rätt tider och hyfsat bra, jag fick med mig det hemifrån, säger Sara.
– Nu går vi och lägger oss i tid – jag har aldrig haft ett så normalt liv förut. På många sätt kompletterar vi varandra, säger Maria.

Efter många års terapi är de väl medvetna om sina problem och resonerar klokt också om det faktum att det kan finnas en fara i att två personer med liknande självskadeproblematik möts. Att det skulle kunna leda till att de triggar varandra.
– Vi har väldigt lika symtom och problematik och det finns en fara i det. Men vi blev inte tillsammans för att vi delar det utan för att vi älskar varandra. Och vi får ta det som det kommer. Är det så att vi inte kan respektera oss själva försöker vi respektera varandra. Det kunde ha varit ett totalt misslyckande men vi har satt som mål att i vill må bättre, det finns liksom inte plats för det andra, säger Sara.

Tar ni hand om varandra?
– Nej! kommer det blixtsnabbt från båda.
– Vi tar först och främst hand om oss själva. Det är som när man flyger ”ta först på dig din mask och hjälp sedan andra”, först måste man hjälpa sig själv för att kunna hjälpa andra, säger Sara.
– Den andra ska inte behöva känna sig som en vårdare, förtydligar Maria.
Kärleken är trygg och stark. När någon av dem mår sämre har de strategier att ta till. Det kan vara att ta en dusch, hålla is i handen, lägga sig på spikmattan, krypa in under ett tungt täcke. Är det inte tillräckligt ringer de akutpsyk eller mobila teamet.
Blir det längre mellan gångerna ni behöver hjälp?
– Nej, faktiskt inte, säger Sara.
– Den stora skillnaden är att nu söker vi hjälp när vi mår dåligt, berättar Maria.

Vid en första anblick är de på sätt och vis varandras motsatser till det yttre, Sara färgstark och med nära till prat, Maria iklädd lite mer dämpade färger och inte riktigt lika snar att ta till orda med en gång.
Skrivandet har de gemensamt och mycket av sin tid ägnar Sara och Maria åt orden. Om en vecka kommer Marias första bok, romanen Jane: spegelns reflektioner. Boken är fiktiv men har självbiografiska inslag.
– Det började med att jag skrev en novell om mig själv och sen har det bara fortsatt. Varje kapitel är som en egen novell samtidigt som boken har en röd tråd, berättar Maria och tillägger skrivandet varit en stor hjälp i bearbetningen.
– Hon har ett fantastiskt språk, prosaaktigt. Jag fick se en helt ny sida av dig! säger Sara som varit en stor pepp i arbetet med boken.
– Jag tror inte att jag kände till den själv, säger Maria lite blygt.
– Nu vill jag helt spontant säga att boken är jättebra, fortsätter hon fast liksom avbryter sig samtidigt. Så tar hon sats: Men den är jättebra!
ERICA SJÖSTRÖM PONTUSSON
xoxo Saari

Värstingkvarteret.

2012-12-04 @ 10:46:52
Ja jäklart, det händer saker i vår trappuppgång.
 
Ska jag räkna upp en del som hänt? Okej. Det är fest nästan jämt. Jag kan inte räkna alla gånger som ett gäng fyllon slitit och dragit i dörren efter att den låst sig vid 22, som om den av våld skulle öppna sig, och jag gått upp och öppnat för dem för att de för så mycket oväsen. Mary var ute med Puffen en gång och såg någon urinera från en balkong. Någon lämnade en rödvinsspya i trapphuset som stank hela helgen. Och så hade någon desperat tölp sönder rutorna till dörren så att jag fick bära Puffen in och ut i två veckor för att han inte skulle få glas i tassarna.
 
Igår kom polisen. Vi satt i sängen och började vår kvällsritual som innehåller skrivande, läsande och pratande med någon schysst musik i bakgrunden. Poliserna gick in och kom strax efteråt ut med en kille som de tagit polisgrepp om. De åkte iväg och vi tänkte att det var typiskt.
 
Men så kom en piket-buss, andra poliser och gick in. De hämtade ut ett gäng ungdomar. Vi satt och glodde från första parkett. Jag gissar på att det handlade om narkotikabrott eller liknande. Det kändes så typiskt - det händer alltid någonting här. Vi har liksom ingen brist på spänning i grannskapet. Just vår trappuppgång verkar dessutom vara värst på hela kvarteret när det kommer till allt.
 
Jag är så sjukt nyfiken på vad som egentligen hände, men jag hittar ingen notis eller artikel om det på nätet. Jag får låta fantasin flöda, eller någonting.
xoxo Saari

Min jul.

2012-12-03 @ 15:53:05
Jag plockade och dammsög innan boendestödet kom idag. Sedan har jag pysslat lite med brev som ska skickas och pillat lite med julklapparna. Boendestödet fick ta disken, som vanligt. Är lite lätt snorig, ständigt nysnödig och jag inser ju att jag inte kan åka på terapibadet imorgon, av respekt för andra. Det hade varit så skönt att doppa sig i det varma vattnet men det är också stor smittorisk eftersom de inte har så mycket klor i vattnet. Får spara på krafterna och åka på bildterapin på onsdag, tvätta händerna ofta och så vidare. Tycker faktiskt att det är skittaskigt att smitta andra.
 
Nu ligger julklapparna så prydliga under granen... Men jag är inte en ren materialist. På sätt och vis kunde paketen vara fyllda med luft egentligen, det är bara så fina. För mig har julklappar inte varit ett "förlåt för att jag skiter i dig resten av året" utan en extra krydda till det där mysiga julfirandet när brorsan kommer hem och traditionen vaggar in mig i trygghet. Dessutom får jag ha med min Mary i år. Jag trivs när alla är samlade. Ge bort presenter älskar jag året runt.
 
 
Chai, saffranslängd, soffläge.
xoxo Saari

Ett starkt förhållande.

2012-12-03 @ 12:56:53
 
 
- Det framstår ju i tidningen som att vi har ett superbra förhållande... men det har vi ju också!
 
Ja, faktiskt. Det är fel på våra signalsubstanser och dopamincentrat och så vidare, men själva förhållandet mellan oss har aldrig varit bättre. Det har aldrig varit problemet. Problemet har varit att vi är sjuka. Vi återkom till att det skulle blivit ett fiasko om vi blev tillsammans 2008 som var det bland det värsta året för oss båda. Priset att betala för att få vara tillsammans är att alltid försöka göra goda val och söka hjälp.
 
Det är så underbart att andra ser hur bra vi är för varandra. Det verkar synas på oss.
 
Jag tror inte jag kan komma närmre känslan av att vara lycklig och trygg.
 
 
 
xoxo Saari

Vlog: Första advent.

2012-12-02 @ 17:22:20
xoxo Saari

Sömnlös i Umeå.

2012-12-02 @ 11:46:00
När man inte kan sova på nätterna så kan man antingen få panik, eller göra det bästa av situationen. Jag försöker göra det bästa av situationen. Jag lyssnar alltid på musik när jag ska sova, dels för att det är lugnande och dels för att det hjälpt mig i perioder då jag hört röster. Dessutom så gör det att jag slipper ligga i ett tidlöst land, jag vet att när skivan är slut så har ungefär en timme gått. Sedan spelar jag den igen, och igen och igen om det behövs.
 
Även om jag inte sover, så försöker jag vila. Ingen panik. Andas, känna hur man blir tyngre för varje andetag, eller spänna alla muskler i kroppen i 30 sekunder för att sedan slappna av. Sådana saker pysslar jag med när jag inte kan sova. Försöker tömma mig själv på alla tankar genom att fokusera på andningen. Mamma sa en gång när jag var yngre (jag har haft sömnproblem sedan... länge), att man ska försöka tänka på ingenting. Hur tänker man på ingenting? Så kom jag in på det här med andningsövningar. Lyssna på andetagen, bara fokusera på dem.
 
Insnöad och trött är jag, Det blir en alldeles jättelugn söndag.
xoxo Saari

Det här är bara början, vänner.

2012-12-01 @ 18:39:07
Plogbilarna är sena, vi är insnöade. Det är inte så farligt, förutom att man måste ut några gånger om dagen med Puffen. Det känns som att vintern kommer bestå en hel del av "sten, sax, påse" om vem som ska ta ut honom och när.
 
 
 
 
Framsidan på VK... svårt att förstå. Men otroligt roligt. Och kära läsare, det här är bara början, Välkommen till en otrolig resa för både min käresta och mig själv. Det är inte sista gången vi kommer figurera i media, det lovar jag. För min älskling förtjänar verkligen den mediala uppmärksamheten. När hennes bok släpps kommer det bara smälla till. Vi kommer hålla er uppdaterade!
 
 
 
xoxo Saari

En timma på stan räckte.

2012-12-01 @ 16:13:24
Idag hängde jag med Lynn och Marcus på stan. Tyvärr orkade jag inte särskilt länge, blev lite yr av allt folk och vad allmänt trött. Borta. Jag bröt upp med Lynn och Marcus och tog bussen hem, men jag fick med mig lite julmust i alla fall. Och lite chokladglögg. Det ska bli gött ikväll. När jag kom hem insåg jag dock att jag tappat bort en av sakerna jag köpt i julklapp. Fan. Saken var inte tvärbillig.
 
Jag älskar att det snöar ute. Blåsten däremot är ett regelbrott. Det FÅR inte snöa och blåsa SAMTIDIGT. Det var helt omöjligt väder. Nu ska jag se Den lilla sjöjungfrun och bara vila och jobba upp min kroppstemeratur som ligger på minusgrader just nu.
 
Hoppas att ni läst tidningen idag! Jag har köpt upp några exemplar ifall vänner som inte bor här vill ha artikeln och bilderna.
xoxo Saari

Framsidan på VK!

2012-12-01 @ 10:17:40
Vaknar i en mysig varm säng, Mary kommer och sätter sig på sängkanten, drar fram dagens VK och jag kastar mig på glasögonen och bara stirrar. Framsidan, när hon och jag pussas. Mitt hjärta slog några extra slag, undrar om min familjs pulsar också ökade dramatiskt vid frukostbordet. Hur många läser VK? Tillräckligt många.
 
Idag ska jag förkylningspreparera mig och försöka ta mig ner på sta för julklappshandling. Jag har några få kvar, sedan samlar jag på mig olika smaker av glögg.inför glöggprovningen. Blossas äppel-glögg var en hit förra året, den borde finnas på coop eller någonting.
 
Jag kan ju låtsas som att jag tänker på annat än att vi är med i tidningen, haha...
xoxo Saari