Halvdan nyårsrevy.

2014-12-31 @ 13:52:19

Januari

 

 

 

Var var jag för ett år sedan? Jag är inte riktigt säker. Det jag minns starkast från januari var att jag mådde otroligt dåligt och därför åkte hem till mitt föräldrahem där jag blev ompysslad. Mamma tog med mig ut på promenad varje dag för att jag skulle få motion och solljus. Jag ville helst gömma mig i sängen hela dagarna, det var en jobbig tid. Jag sov mycket, hade ett enormt sömnbehov och var svårväckt. Det fungerade ett tag, men jag fick kapitulera och lägga in mig på sluten psykiatrisk avdelning ett tag.

 

Sedan är det mer eller mindre svart. Jag minns faktiskt inte vad jag pysslade med i januari, mer än att jag tog mig ur en svår situation genom att agera motsatt till vad jag egentligen ville göra.

 

 Februari och mars

 

 

 

Februari och mars förflöt på ett hyfsat sätt. Det var födelsedagar på Marys släktsida och det gav styrka att få träffa småkidsen. Här kom dessutom 12:e septemberrörelsen in i mitt liv på riktigt men jag var också osäker på min roll, vad som krävdes av mig och vad jag kunde göra. Jag kan inte påstå att jag var särskilt aktiv eftersom föreningslivet är någonting som var ganska främmande för mig.

 

 

 

April

 

 
 

 

I slutet av mars och början av april så fyllde jag och Mary år. Jag började återuppta vänskaper, men Mary mådde inte bra och det var många svängar till slutenvården.

 

 Maj

 

 
 

 

 

 
 

 

 

 

 

I maj fyllde Albin år, och Mary gaddade sig i Nordmaling hos Rebecka ”Black Raven”. Malins dödsdag flöt förbi, fortfarande har jag svårt att gå nära det faktum att min allra närmaste inte längre finns med oss.

 

 Juni

 
 

 

 

 

I juni tog vi vår årliga roadtrip till Luleå och Malins grav. Vi träffade Catti och att besöka Malins grav är helt klart värt alla pengar och alla timmar i bil. Fortfarande var det svårt att tänka sig att Malins kropp ligger och ruttnar sex fötter under marken.

 

 Juli

 

 
 

 

 

I juli tog jag och Mary en välbehövd semester. Mina föräldrar var ute med segelbåten och vi tog en vecka i Nordmaling och lånade deras hus. Vi lapade sol och hade det rätt så bra förutom att Mary hade så ont i ryggen att hon på mornarna satt och grät i köket. Jag fick smaka på hur det kan kännas att göra ingenting, inte känna så mycket, inga större känslostormar.

 

Jag la in mig på den psykiatriska slutenvården i slutet av juli om jag minns rätt och spenderade två veckor på trean, äldrepsyk. Jag kände mig otroligt nere och svårmodig, och jag minns med fasa att jag satt och flämtade på sängen i mitt enkelrum och inte kunde fokusera på att läsa eller annat, jag bara lyssnade på musik och brottades med mig själv. Jag ljög för mina föräldrar om att jag var inlagd för att de var utomlands och jag ville inte oroa dem. Tyvärr tror jag att det hade motsatt effekt, hade de vetat var jag egentligen var skulle de kanske slappnat av mer. Men nu blev det som det blev helt enkelt. Till slut tog jag mig i kragen, skrev ut mig och fortsatte hemma.

 

Det var så otroligt VARMT. Värmen gjorde allting outhärdligt. Det är det mest minnesvärda från juli, att det var +33 i skuggan och alla flämtade och stånkade genom dagarna. Alla fläktar i Sverige var slutsålda. Det gick inte att komma undan hettan och det var olidligt.

 

Här någonstans så började min neuroleptika sänkas. Jag slutade med ett preparat som heter Solian, som kallas för en mildare form av Leponex. Jag gick även ner i dos av Seroquel eftersom jag fick någon slags biverkning som gjorde att min tunga krampade. Jag har aldrig varit med om något liknande och jag lovade alla gudar att jag skulle vara snäll, om min tunga bara slutade krampa. Jag kunde inte sova och när jag var vaken så levde tungan sitt egna liv. Det var vidrigt.

 

 Augusti

 

 

 

Augusti kom och jag började pigga på mig. Det hände någonting, men jag vet inte vad. Jag hade fått en plats på EBC dit jag skulle en gång i veckan för gruppterapi och det satte igång i september. Hela augusti handlade om att förbereda mig för detta.

 

12:e septemberrörelsen, eller åtminstone vår ordförande, förberedde för fackeltåget som skulle bli av den 12:e september i Umeå.

 

 

 September

 

När den dagen kom så väcktes någonting inom mig. Jag såg Walles smärta och jag sörjde själv människor som dött även fast de bett om hjälp av psykiatrin. Och plötsligt insåg jag att jag faktiskt kan göra någonting åt saken, att jag kunde engagera mig och påverka. Det var här som jag på allvar började jobba med 12:e septemberrörelsen.

 

EBC visade sig vara en hit. Jag bestämde mig för att fullfölja detta, någonting som jag alltid haft svårt för att göra. Jag kan gå ut starkt men tappa sugen, men jag åkte vecka efter vecka till Ersboda för att vara med på olika gruppterapier. Bildgrupp, livsstilsgrupp och motionsgrupp på onsdagar. Jag är skaffat mig goda kontakter, vänner och fått det stöd jag behövt.

 

Här öppnades mina ögon på ett annat sätt. Jag har nämligen sovit bort år efter år, aldrig varit riktigt vaken och varit söndermedicinerad. Nu började jag stiga upp på morgonen och kände att jag faktiskt var vaken och alert. Min omgivning höll andan eftersom jag nu stod på så lite neuroleptika och jag visste att riskerna att jag skulle åka på en psykos eller tappa humöret var stora, men jag jobbade hårt med att följa rutiner, äta och sova regelbundet och började aktivera mig mer. Det räckte.

 

Saker hände väldigt snabbt. Jag började gå på Kärnhuset och låna deras musikstudio och fick ett ordentligt musikaliskt uppsving. Det var sannerligen gott för själen. Jag upptäckte dessutom att det inte var särskilt jobbigt att stiga upp på morgonen, eller att åka buss och gå mellan olika punkter. Det blev en självklarhet och inte ångestfyllt som det var förut.

 

 Oktober

 

 
 

 

 Oktober och november

 

 

 

Oktober kom, och arbetet med 12:e septemberrörelsen tog mer och mer tid. Jag satsade mycket på att sprida ordet och jag kände att jag hittat en plats där jag kände mig behövd och kompetent.

 

Psykeveckan där vi deltog bland de andra intresseföreningarna var en intensiv vecka där så många saker tog vid samtidigt. Mary och jag kom dit på första dagen och var allmänt obekväma och ovana, men vi växte med rollen och i slutet av veckan hade vi båda vunnit självförtroende. Jag hade ingen aning om att jag hade dessa resurser och började tänka om. Jag har länge drömt om att göra saker, men jag bestämde mig för att jag faktiskt måste våga prova för att ta mig någonstans. För ingenting händer när man bara sitter och drömmer om ett bättre liv.

 

Jag upptäckte flera föreningar som jag ville stötta, men främst var det Tilia som jag tog till mig. Jag köpte ett armband där det stod ”be you” och löste medlemskap. Jag bestämde mig också för att det var dags för mig att använda mina erfarenheter för att hjälpa och finnas till för någon annan, jag ville bli mentor för en ung människa med psykisk ohälsa. Det beslutet var stort.

 

Jag fortsatte med EBC en gång i veckan och det var ytterst sällan som jag missade ett tillfälle.

 

 
 

 

I november åkte jag och mamma till hälsohemmet på Österåsen, ett gammalt tbc-hem som hade en rik historia. Det var en enastående upplevelse och det var så mysigt att vandra omkring i en miljö från sekelskiftet 1900.

 

 December

 

 

 

 
 

 

 

Den sista november klädde vi julgranen och började pyssla med julkort och julklappar. Hela december gick ut på levande ljus, glögg, presenter och julpyssel. Det var så roligt att förbereda inför julen och jag trivdes otroligt mycket med planer och hemligheterna vi alla hade för varandra.

 
 
 

Jag, Mary, Patrice, Malin och Olivia firade ”lilla julafton” tillsammans. Det blev en otroligt rolig dag, jag har aldrig skrattat så mycket på en dag tror jag! Vi åt oss mätta på socker, såg Karl-Bertil Jonssons jul där gapskratten avlöste varandra och jag delade ut julklappar till mina fina vänner. Samvaron var otroligt vacker och jag är så tacksam för att jag trots sjukdom och allmän idioti ändå lyckats behålla riktigt nära vänner i mitt liv.

 

I jul åkte jag till Nordmaling och julafton spenderades i Hössjö hos min kusin Bella. Det var som vanligt, gemytligt och skojfriskt, dessutom fick jag mig minsann en UKULELE av morbror Tore!

 

Jag passade på att berätta för min familj om hur mycket de betytt i min resa mot återhämtning. För jag är på god väg nu, det ser riktigt lovande ut.

 

 
 

 

 

Jag har minskat i vikt under året på ett bra sätt och har nått delmål. Man kan se på fotografier under året att jag blir lite mindre eftersom tiden går. Min kropp trivs med att vara lite lättare.

 

Det allra bästa väntar. Jag och Mary har nämligen bestämt oss för att gifta oss i sommar, och till hösten flytta till en större lägenhet. Till dess kommer vi planera bröllopet, jobba med oss själva, med 12:e septemberrörelsen och antagligen också njuta av att inte behöva fundera så mycket på ens psykiska status varje dag utan verkligen leva fullt ut. Jag känner mig otroligt optimistisk och med Marys hand i min går vi in i ett nytt år med nya möjligheter.

 

 Bjuder på prototypen av hur min nyårsoutfit kommer att se ut!

 

 
 
xoxo Saari

Shopping och festprototyp.

2014-12-30 @ 21:54:00
 
 
 
Dagen började redan vid 07.00 i vanlig ordning och jag väntade in nyhetsmorgon på fyran. Sedan tog jag mitt pick och pack och åkte in till stan för att träffa miss Frimodig. Vi har shoppat i fyra timmar och jag är jättenöjd med resultatet. Här ovan kan man se ett basplagg i form av en kortkort grå klänning och en sorts kofta som påminde mig om låten Monster av Lady GaGa. Köpte smink och ännu mer kläder, peruker och srapbookingsaker för att planera mitt och Marys bröllop. Korsetten, leggingsarna och strumpebandet äger jag sedan förr. Det är helt enkelt en prototyp av hur jag kommer se ut imorgon när vi ringer in det nya och mest spännande året på länge.
 
När jag och Malin kom hem till oss så kom Jehovas ungefär samtidigt, och vi lyssnade mycket på henne och blev allmänt förbannade. Inte på henne, utan på Jehovas vittnen. Jag försöker verkligen förstå men det finns inte en chans att hon skulle övervinna mig till den sekten. Ändock är det otroligt intressant och jag vill fortsätta med bibelstudierna ur deras perspektiv.
 
Jag känner mig så fruktansvärt nöjd med dagens skörd av diverse saker och plagg. Nu är jag fullständigt redo för att fira. Vi har drinkmixer, engångsplastmuggar, toapapper och en stor soffa. Lady GaGa-temat känns otroligt kul!
 
Ikväll har jag pratat med min vän och mentor som gratulerade mig till att jag mår bättre nu än vad jag gjort på länge, och hon peppade mig också för att hon har fullt förtroende för att jag är en tillgång i att sprida kunskap om psykisk sjukdom och avstigmatisera de, samt skapa mer medvetenhet hos de som själva inte lider av psykisk sjukdom, i första hand. Det skulle vara otroligt fint att få ett sådant uppdrag. Men framför allt var det jätteskönt att få höra hennes röst och hur glad hon var för min skull. Sådant är så fint! Jag har en sådan tur som har henne i mitt liv. En av mina stora inspirationer till att det faktiskt går att återhämta sig från sjukdom.

Ännu en välsignad dag och jag imponeras av vad jag orkar. Men oj vad skönt det ska bli att gå i säng. Jag tänkte försöka göra någon sorts nyårsrevy över mitt år imorgon, jag har ju hela dagen på mig. För på nyårsdagen vill jag inte arbeta hårt med texter utan försöka fokusera på att lägga upp bilder från vårt nyårsparty som kommer bli fantastiskt kul!
 
Underbaraste; Igår somnade Mary innan mig, jag hörde henne sova och blev lugn i hela kroppen. Vackra människa!
xoxo Saari

Bildbomb på Mary.

2014-12-29 @ 19:37:07
 
 
 
Jag fotade Mary lite idag och det är sant, jag kunde inte välja vilken bild att ladda upp så här är en hög med min sköna böna.
 
Jag har haft en bra dag. Vi har städat ordentligt, utan boendestöd skall tilläggas, och peppar inför nyårsafton. Jag gick loss med dammsugaren och Mary visade att vi har ett badrum under tvålresterna och ett bord under pysselsakerna.
 
Jag tog mig ut för att handla lite till nyårsfirandet, och gick till ÅC med dramaten. Det var faktiskt inte så svårt, jag brukar aldrig handla ensam för att jag är så stirrig och virrig när jag går i affärer, men det gick bra. Både att handla och att faktiskt ta arslet ur vagnen och bana vägen dit.
 
Det blev mycket läsk och ost. Jag tänkte göra virgin-drinkar till festen för oss som vill ha något lite godare att sörpla på och jag köpte för första gången i mitt liv grenaldin. Jag hade nämligen för mig att det skulle funka bra att göra drinkar på.
 
På väg hem köpte jag en åttabitars tårta eftersom vi väntade fint besök av brorsan och Teresa. De kom vid halv fyra och vi pratade och spelade spel. Jag vann inte! Grrr.
 
Mellan allt det här har jag spelat ukulele och sjungit falskt - hela dagen. Mina fingrar börjar bli ganska trötta nu och onda, ena ringfingret börjar svullna efter allt nötande men det skiter jag i. Det är så roligt. Och det går liksom inte att spela någonting vemodigt med en ukulele. Jag har försökt men det går verkligen inte.
 
Bokat musikstudion på fredag, ska nog träffa P på lördag och så blir det världens bästa temafest hos oss på onsdag Imorgon ska jag in till stan och shoppa lite smink och annat för att festa till det. Det blir en dekadent fest, vill jag lova. Kanske lite naket, kanske dans i soffan och läppstift på skjortkragar. Det blir vad vi gör det till, med Mother Monster = Lady GaGa som ledmotiv genom hela kvällen.
 
Det är rätt kul att vara jag.
xoxo Saari

Vlog: Julklappsredovisning och ukulelenötande.

2014-12-28 @ 15:34:19
 
 
 
Hårdsminkad i morgonrock, rockar min ukulele. Tack för julen, gåvor och kärlek.
 
Mischa är förresten med på ett hörn där.
xoxo Saari

Grattis min bästa nörd!

2014-12-28 @ 12:27:41
 
 
 
Idag fyller min bästa nörd år, bror Åke! Jag ska strax ringa honom och gratta men jag ville dela med mig av bilderna ovan som en sorts hyllning till nördigheternas nördighet. Han har skapat ett spel som heter Pixel Wizard i sann 80-talsanda. Han har alltså byggt allting själv i kod och gjort miljöerna och alla bilder samt musik själv. Jag provspelade några rundor under julhelgen med en riktig raritet till handkontroll, här kopplad till USB-porten på hans dator. Jag dog gång på gång och jag blev nästan i klass med angry german kid (sök på youtube), men kul var det.
 
Ikväll ska det vara kusinträff och jag kan tyvärr inte vara med. Jag tror minsann att jag har en psykisk förkylning, men jag gör säkert comeback snart. Förkylningarna blir inte influensor om jag tar hand om dem på en gång.
 
 
 
xoxo Saari

Vlog: Julen 2014, julafton i Nordmaling.

2014-12-28 @ 09:33:28
 
 
En något ovillig familj fastnar på film. Men det var kul! God jul!
xoxo Saari

Äntligen bilder från julafton! (BILDBOMB)

2014-12-28 @ 09:31:50
I Nordmaling.
 
 
I Nordmaling.
 
 
 
Årets glögg smakade parfym och sprit. Jättedålig var den faktiskt.
 
 
Åke gör sin årliga rödbetssallad.
 
 
Han är ninja på detta.
 
 
New dress.
 
 
New dress.
 
 
New dress.
 
 
New dress.
 
 
I Hössjö, bordet dukat.
 
 
I Hössjö, två av tre gigantiska vovvar.
 
 
Sådär lite kaotiskt som jul kan vara.
 
 
 
Åke väntar på Teresa under misteln!
 
 
Kusin Bella som var värd för kvällen.
 
 
Vov vov!
 
 
Slötittade på Kalle Anka, det är inte lika viktigt som Karl-Bertil Jonssons jul.
 
 
Stiliga broder Åke.
 
 
Djupt koncentrerad för att snitta prinskorven rätt.
 
 
Ajjebox.
 
 
Hemgjort julgodis och glögg.
 
 
Fint i fönstret.
 
 
Advendsljus.
 
 
My mission in life, att fixa prinskorven.
 
 
Tyckte att den här bilden blev cool :D
 
 
MUMS!
 
 
Bella, fin som få.
 
 
... och så jag.
 
 
Älskade mormor!
 
 
Klappar.
 
 
Misteln.
 
 
A brother and a sister for better or for worse.
 
 
Åke och jag!
 
 
Julklappsöppning - JAG FICK EN UKULELE!
 
 
Fint och bra kvalla!
 
 
Jag har typ spelat på den sedan den kom upp ur lådan.
 
 
En riktig rockstar.
 
 
Plink plink.
 
 
Oh yeah!
 
 
 
 
xoxo Saari

Intensiv dag.

2014-12-27 @ 12:15:51
Igår hade jag inte tid att blogga, och det är ju på många sätt jättebra.
 
Familjen åkte iväg till Vitvattnet för att träffa släktingar som jag inte känner. Jag gjorde mig i ordning för att ta emot besök, och fröken Frimodig kom vid lunchtid.
 
Det är så fint att känna sig så fullständigt trygg hos en människa, som jag gör i Malin. Vi fikade, pratade, youtubade, spelade och eftersom min familj blev kvar längre än väntat i Vitvattnet så gjorde Malin en god middag till oss, med quornfärs, tomatsås med massor av örter och pasta. Vi drack julmust och språkade över tända adventsljus. Riktigt mysigt.
 
När min familj kom hem så hade klockan hunnit bli efter 19, och pappa och jag skjutsade hem Malin. Jag fick en rundtur där hennes familj bor och det var jättefint! Fräscht och ombonat.
 
Vi kom hem och lite senare spelade vi spel tills vi var alldeles trötta. Vi spelade Timeline som jag ändå klarar mig hyfsat i, man ska ta historiska genombrott och händelser och placera ut dem på en tidslinje i rätt ordning. Vi spelade sedan ett språkspel, "Med andra ord", och jag är fruktansvärt dålig på det. Det är faktiskt pinsamt, då jag ändå har en förkärlek till det skrivna ordet. Det vad slang (som jag är hyfsad på), kluriga synonymer (värdelös på) och nytt och gammalt för att nämna några kategorier. Jag förlorade upprepade gånger, och det tycker jag inte om.
 
Det blev sent och jag var så fulsmockad med intryck att jag började höra röster när jag skulle sova. Det var obehagligt och jag ville bara stänga av dem, ignorera dem och jag blev faktiskt lite rädd eftersom de inte ville ge med sig. Även om jag har makten att välja att leva på ett sätt som inte triggar sådana saker, som att ta det lugnt, sova och äta och så vidare, så har jag inte en hundraprocentig makt över hur min sjukdom ska visa sig. Till slut somnade jag ändå.
 
Jag drömde om barn som tävlade i någon form av Idol-program i Ö-vik där en deltagare miste ett helt finger på scenen och blödde som en stucken gris, det var rött och det var obehagligt. Jag vaknade och blundade, idag har jag dessutom ont i ryggen.
 
Jag tror dock att det kan bli bra ändå. Vi ska på Guitars i eftermiddag, dit har jag velat fara länge. Jag får se till mina sårbarheter innan det är dags att fara så att jag orkar. För jag vill verkligen!
xoxo Saari

Familjestund har guld i mun.

2014-12-25 @ 22:07:37
Jag sitter verkligen och lider över att jag inte kan lägga upp bilder från julafton för att datorn inte tar emot mitt minneskort. Men det kommer.
 
Så ikväll skriver jag ett inlägg utan bilder. Du får föreställa dig hur det kan se ut.
 
Vi har haft en riktig familjedag. Vi började med kaffe i vardagsrummet och morgonprat. Sedan blev det filmvisning som jag skrattade mig igenom. Pappa har nämligen sett till att få en DVD på när han filmade då jag och Åke var små, mamma var till och med hela 32 år ung i ett klipp.
 
Åke har verkligen varit en nörd från barnsben. Han spelade TV-spel och spelade verkligen med HELA kroppen. Han sprattlade och koncentrerade sig hårt, man såg hur han jobbade med käkarna. Jag tittade på, jag var så liten och inte riktigt en person då. Mamma sa att jag mest sov och åt som barn, och bevisligen gjorde jag det för om jag inte satt och åt (med hela ansiktet) så sov jag de första åren. I en filmsekvens så filmar pappa mig när jag sover i spjälsängen, och så väcker han mig. Jag ser förskräckt ut. Kanske för att han hade en kamera i nyllet. Sedan bytte mamma blöja på mig och jag låg och trallade och sjöng, helt lugn och fin.
 
Men sen... Några år äldre och en ren MARDRÖM. "April april din dumma sill, jag kan lura vart jag vill" var visst populärt att skrika. Jag inser hur otroligt omöjlig jag måste ha varit. Vilken lungkapacitet jag hade! Och så säger pappa i köket att "Här är Sara ett år senare. Hon har blivit längre och bredare". Jo, jag har alltid varit tjock. Jag var helt enkelt ett stort barn.
 
Men söta var vi. Mamma var riktigt stilig och bjöd på en nakenshock, pappa var också stilig, speciellt med en lössnus i käften. Det var underligt att se kvarteret jag är uppväxt på, för när jag var liten fanns det fyra hus. De byggde senare ytterligare nio parhus och det är så jag minns det, inte alls så mycket skog.
 
Jag var dock en kärleksfull liten sate och har nog alltid varit det. Jag pussade farbror Hans, fast jag såg till att vrida bort munnen och pussa på kinden. Sedan pussades jag med pappa och slickade honom på kinden vilket kanske var att ta det lite för långt. Men jag var snäll även om jag kunde vara en pain in the ass med min impulskontrollstörning eller vad man ska kalla det. Allt jag minns från mina tidiga år var hur fel det ofta blev när jag skulle umgås med andra, för jag var så intensiv.
 
När filmstunden var över så gick mamma och Åke på en promenad. Jag pysslade med annat. Efter en sen lunch åkte vi till mormor. Jag körde arga leken med pappa och förlorade på en millisekund. Sedan lekte jag och Åke arga leken. Jag förlorade. Och ja, när Åke och pappa utmanade varandra i arga leken så var det jag som började garva. Jag var tvungen att göra andningsövningar och blunda för att inte förstöra leken.
 
Väl hemma igen så sov jag en timme. Jag var så otroligt trött. Sedan har vi umgåtts i vardagsrummet och pratat sådär som bara vi gör, och mamma läste ur min bok med noveller av Edgar Allan Poe. Middagen blev lång och sedan fikade vi i vardagsrummet igen.
 
Jag respekterar verkligen mamma, pappa och Åke, deras åsikter och tankar. De är väldigt kloka och insiktsfulla. Jag fann mig lyckligt lottad som har dem som familj och jag kände mig inte sådär bortkommen som jag brukade göra när allt i mitt liv kretsade kring mitt dåliga mående.
 
För det gör det inte nu, i alla fall inte på samma sätt. Nu kretsar det kring återhämtning.
 
Nu ska vi se Hair. Det är viktigt, förstår ni. Det här är mammas grej. Så jag sätter punkt här och önskar er alla en god fortsättning.
 
Imorgon blir jag själv i huset med fröken Frimodig på besök. Jag ska smida nyårsplaner med henne hade jag tänkt. Det blir nämligen en episk fest med Lady GaGa-tema och det kan bli hur bra som helst!
 
Behöver jag skriva att jag saknar Mary? Och faktiskt, så längtar jag efter våra djur. Men var sak har sin tid, och jag vill verkligen få tid med min familj också.
 
 
 
 
xoxo Saari

Julafton och allt.

2014-12-25 @ 14:21:29
 
Julafton var minsann rolig!
 
Vi tog två bilar och färdades till Hössjö där min kusin Bella bor. Vi kom precis i tid till Kalle, men vi slötittade bara för att det var trevligare att umgås. Jag fick träffa nya personer, vi var hela 11 stycken och 3 hundar stora som ponnys, fullt hus. Bella var en fin värd och det var allmänt lugnt trots att vi var så många. Hundarna låg bara och vilade.
 
Jag pratade mycket med moster och gnabbades med pappa, klappade hundar och strålade i min nya fina klänning.
 
Jag önskar verkligen att mitt minneskort gick ihop med datorn, för jag har så många bra bilder att lägga upp. Men det får jag ta vid ett annat tillfälle.
 
I år hade vi lottat vem vi skulle ge en liten dyrare julklapp till. Någon måste ha viskat i morbror Tores öra, för jag fick minsann en UKULELE! Den är av mörkt trä och ser rätt klassisk ut vilket jag verkligen uppskattar. Jag har varit och känt på ukuleles på Musikanten hela hösten och det finns sådana som har gräsliga mönster och färger, men den jag fick är precis av det utseendet jag vill ha. Och så låter det så underbart att dra en D7:a.
 
Vi stannade till någonstans efter 21, och åkte sedan hemåt. Mamma, pappa, Åke och jag samlades i vardagsrummet när vi landat hemma och gav varandra några ytterligare klappar. Som sagt så skulle vi ge bort en julklapp i år men jag ville ändå ge bort något till de närmaste. Jag fick en fairtrade-scarf, vantar, leggings, nattlinne och pyjamas, en skrivbok och en pocketalmanacka som Mary scrappat. Två par vantar och ja, jag är bortskämd! Men jag vet som sagt om det.
 
Jag och brorsan bytte paket, så öppnade vi det samtidigt. VI hade köpt varandra signerade album av Wintergatan, jag är så nöjd!
 
Pappa satt med en enda julklapp, en whiskey från mig och Mary. Hade inte han varit snäll i år?
 
Jodå. När vi öppnat våra klappar så gick jag ut i förrådet och hämtade ett välinslaget stort paket. Pappa klädde av den och se, det var en akustisk bas med möjlighet att koppla in till högtalare!
 
Sedan tackade jag dem för att de är en del av min resa mot att bli återhämtad.
 
Det blev sent. Vi satt och lekte med våra klappar, vi stämde instrumenten och lirade lite. Jag tror inte att jag kom i säng förrän efter 01, jag var redigt trött kan jag lova. Jag låg och tänkte ett tag i bäddsoffan innan jag somnade och skickade en tanke till Mary, jag saknar henne.
 
Nu får jag abrupt sluta skriva, för vi ska iväg till mormor på fika. Jag ska försöka med att föra över bilderna så fort jag får ro till det.
xoxo Saari

GOD JUL!

2014-12-24 @ 13:42:56
Nu är det jul igen och det går av bara farten. Jag har bilder och videoblogg på laddning, men nu måste vi faktiskt fara om vi ska hinna med att hälsa på morfars grav också. Det blir julfirande i Hössjö hos kusin Gabrielle.
 
Jag vill önska er alla ute i etern en god jul. Oavsett hur du firar, om du ens firar, så önskar jag dig lite ljus under årets mörkaste dagar. Drick julgransjuice (julmust) och må gott, jag finns på telefonen!
 
Merry christmas to all, and to all a good night!
xoxo Saari

Psykisk ohälsa tar inte jullov.

2014-12-23 @ 19:16:55
 
 
 
Nej, psykisk ohälsa tar inte hänsyn till om det är jul, påsk, midsommar, allhelgona eller släktmiddagar och helger. Alla har inte goda förutsättningar för en god jul, vare sig det handlar om det som är runt en eller inom en. Då är det ju superbra att TILIA finns som stöd alla dagar på året! Även på självaste julafton kommer du kunna chatta med en medmänniska mellan 21-22.30. Bokmärk gärna http://foreningentilia.se/ i din webbläsare och checka in hemsidan, facebook och instagram för mer info om hur du kan få stöd eller hur du kan hjälpa.
xoxo Saari

Julklappar är inte allt, men det är något.

2014-12-23 @ 13:30:00
 
 
 
Jag har forskat lite under granen här i Nordmaling i min ensamhet. Jag har klämt och tittat och kolla vad jag hittat! Ett brev med avsändare en fröken Molin till min bror. Och gissa vad jag önskat mig av honom? Wintergatans album.
 
Det är sannerligen en välsignad jul.
 
 
xoxo Saari

Dan före dopparedagen.

2014-12-23 @ 09:05:42
 
 
 
God morgon. Ikväll kommer min bror hit från djupaste Småland!
 
Pappa är på gymmet, mamma på jobbet och jag poppar synthpop på högsta volym. Snart ska jag ta mig en kopp kaffe, skrida i tjocksockarna och landa i soffan med en bra bok. Dagen växer utanför fönstret, det blir ljusare och ljusare ute. Och det är vitt, det är ett alldeles vitt landskap.
 
Jag hittade bilden ovan i en mapp med bilder som har framkallats. Det är Morris som jag fotade under en julafton hos min moster. Han är så lätt att fota och en väldigt speciell katt. Han älskar att sitta i påsar. Fast det verkar katter i regel älska att göra. Det är ett under att jag inte råkade packa ner Wilma i min resväska igår.
 
Det är ett år sedan Svante fick sista vilan, och eftersom jag sällan är i föräldrahemmet så har jag inte hunnit vänja mig med att det inte finns en stor och tjock, gul kisse som piper snarare än jamar. Han var en underbar personlighet, men det var inte rättvist att tvinga honom att leva för att vi skulle få behålla honom. Han blev ändå gammal, hans kropp orkade inte mer. Han gör Emil och Celestine sällskap bortom regnbågsbron.
 
Nej, men om jag skulle göra den där koppen kaffe? Jag fryser ju ihjäl, jag måste ha någonting varmt i mig.
 
xoxo Saari

Två läkarmöten och en gitarr.

2014-12-22 @ 21:28:23
 
 
 
Besöket på sjukhuset gick... bra, antar jag. Det var roligt att återse min psykiater. Vi hade mycket att prata om. Det som stör mig mest just nu och som har varit under hela hösten är min ryggvärk, vilket han har förståelse för då han har egen erfarenhet. Tyvärr så fungerar inte ens lite starkare smärtstillande men samtidigt kan jag inte gå runt och ha ont. Så, ta hand om en opiatabstinens senare eller leva livet med mer eller mindre konstants medelsvår till svår värk? Det känns riktigt trist.
 
En fågel hade viskat i hans öra om att jag vill föreläsa för personalstyrkan på tvåa om självskadebeteende inom slutenvården. Jag ska återkomma med min skiss på hur jag byggt upp det hela så att det blir konstruktivt och inte blir skadligt för mig eller så. Han sa att tyvärr kanske de som behöver höra det mest kanske har minst intresse. Detta får ligga på is tills efter storhelgerna.
 
Jag berättade om vad som hänt under hösten och det kändes skönt att äntligen komma med lite goda nyheter. Vi hamnade i samtal och jag försökte febrilt försöka få med allt jag tänkt på innan. Jag borde ha skrivit en lapp, men jag tog upp det mesta.
 
Jag har fått tummen upp för att gå ut i arbetspraktik och det känns fantastiskt!
 
Innan jag gick lämnade jag ett kort till honom och en annan person inom vården som hjälpt mig mycket, gav en kram och fortsatte mot röntgenavdelningarna på sjukhuset.
 
Jag anmälde mig, väntade och blev sedan visat till ett rum med skum belysning. Jag fick byta tröja till landstingströja och det dröjde inte länge innan en läkare kom in för att undersöka mig. Jag är förskräckligt kittlig och försökte att se till att magmusklerna inte krampade.
 
Läkaren visade en liten vit prick på en ultraljudsbild. Den pricken är antingen njursten eller någon sorts förkalkning i njuren. Han frågade om jag haft ont och jag blev förvirrad. Ja, jag har haft ont, speciellt i ryggen, men jag har svårt att tro att det är njursten. Jag sätter mina kort på en förkalkning, för är man inte totalt sängliggandes vid njursten? Jag har aldrig haft sådana problem i de regionerna så jag vet inte vad jag har att jämföra med. Däremot vet jag att jag har väldigt ont till och från, men mest till.
 
Jag torkade bort kletet på magen, tog på mig kläderna och fick äntligen kissa. Ett besök på Apoteket, hämta paket på ÅC och sedan komma hem till Mary som en annan jultomte. Marie, tusen tack för klapparna! De uppskattas verkligen!
 
Jag funderade på bussen hemåt. Om det är njurarna som ger mig värken så skulle det nog vara enklare att bota än vanlig ryggvärk som jag haft i åratal. Så det skulle inte vara så synd om det handlade om till exempel njursten, för det går att behandla och självläka på ett annat sätt. Förstår du mitt resonemang?
 
Mamma lämpade av mormor hos oss och vi satt och beklagade oss över våra krämpor och pratade om hur intelligenta katter är. Sedan kom mamma tillbaka efter en sväng på stan och det var dags att kyssa Mary farväl. Jag kommer vara borta i en lång vecka. En vecka utan Mary! Det blir faktiskt en prövning.
 
På vägen hemåt så plockade jag upp Daisy på Musikanten som blivit omsträngad. Hon är nu ständigt ostämd precis som gitarrer är när de fått nya strängar så det är mycket skruvande och stämmande.
 
Jag kan säga att vi på 45 minuter passerade två bilolyckor varav en verkade vara omfattande och körde även förbi en bil som kört av vägen. Det var läskigt.
 
Nu har jag landat hemma i mitt föräldrahem och jag längtar så mycket efter sängen. Ögonen går nästan i kors just nu. Jag har klämt på klappar som ligger under granen, bortskämd som jag är!
 
Jag ska bädda och vänta ut tiden innan det är dags för sängen. Eller ja, bäddsoffan för min del.
xoxo Saari

Dagen då allt ska klaffa.

2014-12-22 @ 11:28:31
 
 
 
 
Jag fick sova ut idag, ända till åtta på morgonen. Härligt. Riktig sömn, inte sådär ytlig.
 
"Får du egentligen någonting gjort?" funderar Mary när jag springer omkring som en höna utan huvud. Jag packar, jag sminkar mig, jag klär på mig, packar lite, fortsätter att klä på mig och packar om i väskorna och plockar fram julklapparna men måste tvärt borsta håret också. Det är mycket nu.
 
Snart ska jag till min läkare och säga att jag känner mig stabil och vill ut på praktik. Jag har en önskan om plats och jag har redan varit och kollat upp möjligheterna till praktik på egen hand. Men om det inte skulle gå, så är jag ändå öppen för någonting annat. EBC har varit väldigt bra för mig, och kanske kan jag ha kvar det samtidigt som jag går ut i praktik, men alla dessa år av terapi... det känns mer som en sysselsättning för mig. Man är aldrig någonsin fullärd, men jag har haft alla möjliga terapiformer i 10 år. Det börjar bli tröttsamt, speciellt när man på bildterapin måste svara på frågan hur trädet man målat mår. Det är ett träd och ingenting annat. Ska jag berätta en saga?
 
Senare ska jag på röntgen angående njurarna. Efter det blir det hemfärd och sista rycket med packningen. Sedan blir det avfärd till Nordmaling.
 
Puffen är helt fantastiskt. Det slår liksom aldrig fel - när jag kramar Mary så börjar han fnysa och skälla. Backar jag så blir han tyst. Går jag nära henne igen så skäller han. Älskade Puff, det har gått över 4 år nu och du får helt enkelt vänja dig vid det här. Mamma älskar dig lika mycket även om hon kramar mig.
 
Lite svårt att förklara för en hund bara.
 
Jag förbereder mig för Mary-abstinens, jag gissar på att jag kommer ringa ner henne och föra sms-krig. Jag är tamejfan inte hel utan henne. Skrämmande men antagligen sant. Men jag glädjs åt att fira julen med min familj, bästa presenten varje år är när min bror kommer upp. Jag behöver egentligen ingenting annat. Utom en ukulele, kanske.
 
Nu är det officiellt, det är fest hos oss på nyårsafton och det blir Lady GaGa-tema. Vi kommer spela alla hennes album och remixer och så vidare, take it or leave it. Välkommen som ditt inre monster, eller något Lady GaGa-inspirerat! Kom igen, det blir kul!
 
Så det är nog lugnt.
 
Nu ska jag springa till bussen.
 
xoxo Saari

Video: Lilla julafton, allsång med bästa gänget!

2014-12-21 @ 19:18:59
 
 
 
 
Det här filmklippet summerar ungefär dagen som varit, vår lilla julafton. Vi är fantastiska, kort sagt! Jag har haft så otroligt roligt, ni anar inte vad den här dagen har betytt för mig. Fullständigt lyckat. När fem stjärnor sammanstrålar så blir det nästan för bra för att vara sant.
 
Ni får mig att förstå att jag är tillräckligt bra.
xoxo Saari

Lilla julafton med bästa gänget (BILDBOMB).

2014-12-21 @ 19:12:13
 
 
 
 
Det här är ett axplock av bilder från dagen som varit. Den började för min del (som vanligt numera) klockan fem på morgonen och vi ordnade "lilla julafton" för mig, Mary, Patie, Malin och Olivia.
 
Vi hade inte gäster. Vi har vänner som kom hem. Faktiskt, så har vi nog de bästa vännerna någon kan ha. Ja, mina vänner är nog bättre än dina, faktiskt. Jag har skrattat så att jag gråtit och nästan spruckit rent fysiskt. Jag tror att jag skrattade mig till en huvudvärk, och tränade magmusklerna så att jag fick mjölksyra. Ren lycka och livsberusning.
 
Det var ett knytkalas. Alla hade med sig någonting och vi la godis, bakverk, julmust och julklappar på bordet, runt vårt stora doftljus som luktar glögg. Det kändes fantastiskt att vi alla kunde vara samlade samtidigt under denna högtid och fira. Jag kände mig så hemma hos var och en, inte en skamfläck och vi skrattade åt hur löjliga vi kan vara, speciellt jag kanske. Jag är ju guilty pleasure rakt igenom och står för det. Livet är roligare så, faktiskt.
 
Vi såg Karl-Bertil Jonssons jul på min begäran, och alla hade inte sett den. Det som är den viktigaste jultraditionen på TV! Ännu viktigare än Kalle Anka för mig i alla fall. Och skratt smittar av sig.
 
Sedan blev det jakten på julklapparna. Först hittade jag inte Marys, sedan tappade jag bort min från Mary. Vi öppnade dem och det var spännande. Det var nästan så att vi dreglade över spänningen i att få öppna var sitt paket.
 
Jag är mätt, jag är belåten och jag älskar i dessa stunder livet, när allt klaffar, det händer ju inte så ofta. Men faktiskt så händer det oftare än förr numera.
 
Såhär efteråt, när alla har gått hem, så stannar kärleken mellan dessa väggar och jag skiter fullständigt i mina krämpor just nu. Det här är underbart och nyår verkar lovande. Jag älskar och är älskad. Just nu kan det nog inte bli bättre.
 
Nu ska jag packa eftersom jag åker till Nordmaling imorgon, och en deadline för material till 12:e septemberrörelsens hemsida hägrar så det är dags att göra någon nytta.
 
Glad lilla julafton till en och alla!
xoxo Saari

Tidigt morgon.

2014-12-21 @ 06:34:58
 
 
 
Jag var så trött igår att jag la mig utan Stilnoct. Jag tänkte att det inte fanns en chans på jorden att jag inte skulle kunna sova. Och nej, jag däckade, men bara för att vakna en timma senare. Jag somnade om och har varvat sömnen med uppvaknanden fram till femtiden då jag steg upp. Och nu sitter jag här.
 
Kanske behöver jag inte sova så mycket längre. Kanske ska jag satsa på att lägga mig lite senare för att vakna senare. Tanten här börjar göra sig i ordning för sängen halv tio och ligger nedpackad i täcket med flätat hår klockan tio. Om jag la mig elva, eller mellan elva och tolv? För nej, jag behöver nog inte fler timmar än vad jag får. Det gäller bara att vara vaken och sova när de flesta andra gör det.
 
 
 
 
 
 
 
Men idag, kära vänner, är det lilla julafton. Jag och Mary kommer inte fira julafton tillsammans så vi firar idag med våra fina vänner. Det blir vad det blir, men jag har i alla fall laddat ner Karl-Bertil Jonssons jul eftersom man faktiskt inte kan ha en jul utan den berättelsen, och så hoppas jag att vi kan skråla låtar till gitarrspel och sedan dela ut presenter. Och glöm inte glögg, julmust, candycanes och lussebullar! Dessutom ska de andra ta med sig någonting. Det blir riktigt fint tror jag. Jag ser verkligen fram emot det här.
 
Det blir en jul i vår egen tappning. Man ska ju fira med de människor man tycker om.
 
Jag ska fota och filma och hela baletten så att jag lättare kan ta fram minnena senare.
 
Nu sitter jag och filar på texter till 12:e septemberrörelsens hemsida. Den kommer uppdateras och fyllas med lättillgänglig information, bli ett sorts virtuellt bibliotek för oss som vill jobba för en bättre psykiatri. Vill du hjälpa till? Vi söker medlemmar som kan bli bloggare. hojta om du är intresserad.
 
Julledigheten hägrar, jag ska vara i Nordmaling i en vecka med min familj inlusive min bror som är på besök från djupaste småland. Vi ska jamma, ta det lugnt och jag tror att det blir en riktigt god jul. Sedan blir det smällkaramellparty på nyår hos oss med ungefär samma kick-ass människor som alltid. Det ska bli fint att fira in det nya året med dem.
 
En kompis frågade Mary hur det var med mig. Mary sa att hon aldrig sett mig må så bra.
 
Och det känns så bra.
 
 
xoxo Saari

Just listen to the music.

2014-12-20 @ 06:11:17
 
 
 
 
Jag slocknar som ett ljus på kvällarna numera, men vaknar tidigt. För lite mer än en timme sedan gav jag upp och steg upp.
 
Utomhus är trädens grenar snötyngda och det är så vackert. Vi fick en snöig jul ändå. Jag hoppas att det håller i sig. Marken är så mjuk och det är ändå inte superkallt. Det är som det ska vara.
 
Idag ska jag syssla med att slå in paket samt skriva klart texter för 12:e septemberrörelsens hemsida. Det blir en lugn dag med pyssel och sådant. Jag hoppas att jag snart kan lägga mig och sova en stund till, vad gör jag uppe klockan 05? Jag känner att jag vill börja dagen. Det känns kul.
 
Ska jag tvinga mig att ligga i sängen tills det blir lite ljusare? Hjärnan fungerar ändå inte ännu, jag kan inte plita ner nåonging vettigt. Kaffet gjorde inte sin grej idag.'
 
Bara lyssna på musiken, flyt iväg.
 
 
xoxo Saari

Noter, toner och bank.

2014-12-19 @ 21:49:15
 
 
 
Det här har varit en klockren dag. Jag har huvudvärk för att jag skrattat så hårt. Hur ofta händer det egentligen? Oftare än vanligt, vilket gör mig varm om hjärtat och fnittrig i magen.
 
Jag tog Daisy i min nya halvhårda guitar-case på ryggen och åkte mot stan vid lunch. Jag tog mig till Konstnärsshoppen och visade mina kreationer och det var så fint att få se en leende Ingalill. Sedan gick jag på Musikanten för att möta upp Malin.
 
Jag bad Malin visa mig lite hur man spelar piano. Det är någonting som jag gärna vill lära mig. Hon lärde mig en grund som man kommer rätt långt på ändå.
 
Malin spelade och jag sjöng. En av de mest simpla gospellåtar jag käner till, i min förra kör kallade vi den bara för "Glory". När vi var halvvägs igenom det kom en kvinna fram till oss och jag blev rädd. Hade vi spelat för högt? Jag förstod först inte vad hon pratade om, men hon sa någonting i stil med "Ursäkta mig, men det är fint att höra stämningsfull musik när man julshoppar". Det tog ett tag att förstå vad hon sagt för att jag var säker på att hon ville att vi skulle vara tystare eller någonting, men det var inte så. Vilken snäll själ,så fint av henne! Jag blev glad och det satte en av många guldkanter på min dag.
 
Patrice kom förbi och vi satt alla tre vid elpianot som vi riktat in oss på. Sedan gick vi för att fika lite på Kärnhuset innan vi hade tid för att jamma. Jag kan säga så mycket som att jag spelade in en videoblogg på Musikanten och jag kommer senare förklara varför den INTE kommer hamna på youtube!
 
När vi kom in på Kärnhuset så var det som att komma hem. Jag har byggt en trygghet där. Rosita och Anders har jag haft mest kontakt med, och de fick var sitt julkort där jag skrivit en privat hälsning till dem båda. Det blev sådär gulligt känslosamt, men sanningen är att de faktiskt är en del av min återhämtning från sjukdom och jag vill att de ska veta det.
 
Vi gick ut i musikstudion och började koppla in allt. Det var rätt kaosartat till en början, för jag var inte det minsta uppvärmd, högtalarna ville inte arbeta med oss och det tog ett tag innan vi faktiskt kunde börja jamma. Patie var tvungen att gå tyvärr, men jag och Malin körde på.
 
Jag har aldrig spelat så dåligt i mitt liv tror jag och det var någonting ganska dåligt som i slutändan ändå blev ganska bra. Det är en sjukt skön känsla att få feeling när man spela. Det intressanta var att Malin nästan spenderade mer tid vid trummorna och jag med gitarr och mick fast det borde varit tvärt om. Vi lekte och hade kul.
 
Malin konstaterade att Daisy var ostämbar och behövde bytas strängar på, så jag lämnade in den på Musikanten på väg hemåt.
 
Jag fick äntligen kontakt med min läkare tillika bästa vän. Jag ska träffa honom på måndag, jag misstänker att han offrar sin lunchtid för mig och jag vet inte om det är vackert eller dumt. Kanske både och? I varje fall, han ringde när jag och Malin skulle åka hem till mig och Mary så jag kunde inte säga så mycket. Vissa saker vill man inte att en hel busslast med människor ska ta del av.
 
Det blev middag när vi kom hem och sedan ville Malin promt att vi skulle se på 2012:s uppsättning av Jesus Christ Superstar. Och jösses - tårarna bara sprutade. Det var eufori, jag har 1973:s ensembel i blodet så jag är otroligt kräsen när det kommer till JCS, men jag blev mäkta imponerad. Och Tim/Judas stal ju hela showen.
 
Det har snöat hela dagen och det tycker jag om. Hej mitt vinterland, nu är jag här! Malin har åkt för länge sedan och jag och Mary har suttit och pratat bara som vi kan göra. Jag måste erkänna att det blev några tårar där också men det känner jag inte för att det är någonting privat mellan mig och Mary. Och hon vet, och jag vet. Låt oss lämna det så.
 
Ja, det skulle ju bli en videoblogg...Men från första sekund ser jag mig själv hålla handen halvt knuten i en vinkel likt Mariah Carrey, och vilket känsla jag sjöng med! Det var INTE meningen, handen bara åtkte upp och jag garvar åt mig själv fortfarande för att jag verkligen ser ut som en diva. Jag bjuder på mig själv och en screen-shot bara för att det är så otroligt pinsamt.
 
Det var dock skönt att jag själv insåg löjlighetsfaktorn innan någon annan gjorde det och jag skrattade mig ur soffan när vi kollade på klippet på datorn. Helt fantatiskt ser det ut!
 
 
 
 
xoxo Saari

Livsberusning.

2014-12-19 @ 10:38:23
 
 
 
 
Jag vaknade av konstiga drömmar redan vid 03-tiden. Jag ville stiga upp och börja dagen, men tvingade mig att stanna i sängen. Sedan följde ett vaknande och somnande, Mufasa blev mördad och jag var gravid. Ja jösses. Men halv nio tog jag mig upp och har ätit en överklassfrukost med gifflar, dumle wafers och kaffe med en skvätt mjölk.
 
När jag skulle klä på mig fick jag för mig att jag skulle prova kläder som jag inte haft på länge. Lite väl optimistisk var jag väl... visserligen har jag förlorat en del vikt och känner mig lättare men någon Large är jag inte än. Nä, jag är mycket större än så. Kläder jag hade 2006 passar inte. En svart, rejäl och skitsnygg skjorta med korta ärmar kunde jag knappt knäppa, men jag är ändå ett steg närmre att kunna ha den.
 
Det slutade med jeans och en tröja med Marilyn Monroe. Enkelt, snyggt. Borstade håret och sminkade mig, jag känner mig fräsch idag. Idag hånar inte spegeln mig. Jag känner mig helt okej.
 
Det blir en fin eftermiddag på Kärnhuset och den delen av stan. Jag ska droppa in på Musikanten och Konstnärsshoppen såklart, men sedan ska jag hem. Ja, Kärnhuset har som blivit ett andra hem. I musikstudion är jag hemma och det känns fantastiskt att få den chansen.
 
Jag lyssnar på Kite och sms:ar med Malin för att få allt att klaffa i eftermiddag.
 
Jag känner mig lite berusad av livet. Att det kan vara såhär bra. Och jag inser, att det skulle aldrig ha blivit såhär bra om jag inte haft Mary vid min sida, haft Mary under skinnet och så nära inpå. Det är farligt när det är så starka känslor inblandade, men jag vågar lägga mitt hjärta i hennes händer. På något sätt är det som att allt har startat och slutat kring vad jag och Mary känt, sagt och gjort.
 
Hur kan en människa bli ens universum på det sättet?
xoxo Saari

Ett kärt återseende - vänskap.

2014-12-18 @ 21:19:17
 
 
 
 
 
Åh, ikväll har min Malin varit här och umgåtts! Jag och Mary drack glögg från en flaska som vi fick kämpa ett tag med att få upp, det blev kryddigt te för Malin. Och massor av gott.
 
Ni vet, när samtal bara flyter på? Skratten som avlöser varandra. Mary och Malin har en fantastisk humor båda två, och det fina med Malin är att hon är både kunnig och klok. Dessa två egenskaper hänger inte alltid ihop, men hon bemästrar dem. Det är, som du förhoppningsvis vet, hon som skrivit låten Song for Sara som du hittar på min blogg, hennes hemsida eller youtube. Men vi är överens, att det var Sara då. Det var en period då det var extremt svårt för mig och då fanns hennes sång där och stöttade mig. Jag brukar faktiskt be alla som vill veta mer om mig att lyssna på den låten, även om det inte stämmer riktigt längre. Det är en milstolpe, om än en svart sådan, i vad som kommer bli ett förhoppningsvis långt liv för mig.
 
Ja, jag har verkligen haft kul idag. Ah, så skönt. Och imorgon blir det också kul, för jag har bokat musikstudion på eftermiddagen och Malin vill jamma med mig. Det kan bli hur bra som helst tror jag.
 
Jag måste stanna av på Konstnärsshoppen och modella mina julklappskreationer som jag plockat från två affärer och smält samman. Jag utlovar bilder på mina skapelser när julen är över och alla fått sina klappar. Sedan vill jag in på Musikanten och leka lite. Jag kan bara inte hålla mig borta därifrån.
 
Jag är så fruktansvärt glad nu. Det går inget att en av mina hårextensions lossnat. Det gör ingenting att ryggen värker. Inget är ju någonsin perfekt och det är det som gör allt perfekt.
 
Mary har gett mig äran att få följa med i hennes litterära historia. Jag ska inte säga för mycket, men jag vill bara läsa mer och mer och mer av det hon skriver. Fångad från första meningen. Hon besitter en talang som jag inte ens vet om hon själv känner till.
 
Det är spännande att leva.
 
Jag har fått ge bort min första julklapp också. Malin tog med sig den hem och ska öppna den på julafton. Jag hoppas att hon kommer tycka om den - jag rimmade faktiskt till den också. Något att klura på tills dopparedan.
 
Tänk att jag fick det så bra.
 
Ikväll, efter att Malin åkt, så har jag inte gjort någonting alls och det har varit underbart. Ingen TV, bara lite pyssel men mest soffhäng.
 
Nu ska jag mysa med Spanjorskan och sedan blir det godnatt tätt intill hon som fick mig alldeles på fall.
xoxo Saari

I väntans tider.

2014-12-18 @ 15:04:55
 
 
 
 
Det har varit en minst sagt seg morgon, men efter lunch kom jag igång.
 
Jag har gjort det jag är bäst på - gjort av med pengar på egentligen ingenting, men i alla fall den här gången ätbara saker. Jag utnyttjade att mina föräldrar var i stan med bil och vi pantade en drös flaskor (79kr värt), sedan gick jag in på ICA och plockade på mig så mycket som jag kunde.
 
Ja, det blev inte så mycket nyttigt. Det blev gifflar med pepparkakssmak och saffranssmak, skorpor med pepparkakssmak (jag hatar skorpor men de såg så goda ut), två flaskor glögg (choklad-chilli och hjortron), två stora Loka Crush, sammanlagt 6 liter julmust, oboy men även nödvändigheter som hundmat och ägg och såndant.
 
När vi kom hem var boendestödet här och städningen var i full rullning. Jag fick dessutom öppna ett paket från tomten! Innan julafton! Det var en superfin klänning helt i min stil som mamma beställt och var osäker på om den passade, men när jag prövade den så satt den mer eller mindre perfekt så jag har bestämt mig för att ha den på julafton och på nyårsafton.
 
Nyårsafton kommer firas med buller och bång här i kreativitetens näste. Vill du komma och fira in det nya året med oss? Kom en kom alla. Kom igen, det blir kul!
 
Nu ska jag slänga mig in i duschen, jag tror inte att jag luktat såhär illa på väldigt länge och mitt hår är en katastrof. Jag vill ändå vara lite fräsch eftersom älskade Malin Frimodig kommer på besök snart. Som jag saknat henne!
xoxo Saari

Fairytale of New York cover typ något sådant.

2014-12-17 @ 20:12:52
Ja, vad kan jag säga... Känner mig otroligt julig just nu. En vecka kvar till jul, sex dagar kvar tills jag får träffa min bror och fem dagar tills jag åker till Nordmaling för att umgås med familj och släkt.
 
Men först är det lilla julafton hos oss på söndag! Och redan imorgon ska Miss Frimodig och Patie få var sin klapp. Hoppas att glöggen räcker. Men ptja, här är ett litet klipp där jag spelar Fairytale of New York hellre än bra.
 
 
xoxo Saari

Julbord och o/lycka.

2014-12-17 @ 16:46:47
Kom älskling, let's go och äta julbord.
 
 
 
Finast i håret!
 
 
Vi som bara vi är.
 
 
Mätt blev jag.
 
 
Mys.
 
 
 

I gott sällskap åt vi idag julbord hos boendestödet. Det var trevligt och maten var god. Jag åt inte så att jag blev äckligt mätt, men jag smakade nästan lite av allt. Kalvsyltan fick andra festa på, men inlagd sill och prinskorvar går alltid ner. Vi spårade ur så ofantligt mycket och det känns fantastiskt att få göra det.
 
Ja, julförberedelserna fortsätter. Jag har nog aldrig lagt så mycket tanke, kraft eller pengar på en jul som i år. Men jag började tidigt och spinner iväg med stämning och idéer så det blir helt enkelt mycket. Fast jag kan inte ännu slå in alla klappar eftersom jag måste modella dem för Konstnärsshoppen på fredag, men faktiskt så är jag i princip klar, och har dessutom lite över.
 
Eftersom jag och Mary inte kommer fira jul ihop, så tänkte vi ha en liten julafton på söndag med vänner. Jag tror att det kan bli mysigt.
 
I och med att jag har tid och energi över och det är  en vecka till julafton så kom jag på den eminenta idén att rimma för att hinta om presenterna. Det gick dock inte så bra, sista rimmet när jag fick nog blev:
 

Jag kan rimma så mycket du vill

Många meningar till

Men det är ingen mening

Öppna paketet för fan

Ja... Ni förstår kanske att rim inte är min starka sida. Jag är inte riktigt klok som rimmar om ett diande Jesus-barn. Hoppas att din Gud har humor.
 
Okej, låt oss vara realistiska. Januari har ALDRIG varit en bra månad för mig. Inte februari heller. Men jag tror att jag ska låta mig slippa oroas över detta, för nu har jag ju faktiskt saker att fylla dagarna med. Efter jul brukar det bli tomt, jag är sur för att brorsan åker neröver och bryter ihop för att jag stressat hela december. Ändå tror jag att det kommer bli annorlunda den här årscykeln eftersom jag dels inte stressat överdrivet mycket, känner att jag har koll på läget, inte är totalt black och har allt från 12:e septemberrörelsen till Tilia, EBC, Kärnhuset och eventuell praktik (om jag får det som jag vill).
 
Jag väntar ett spännande år. Juldekorationerna kommer åka ner om ett par veckor och nästa "högtid" börjar med Melodifestivalen och då är jag som mest sårbar, men kanske inte denna gång. Jag är för upptagen faktiskt. Och även om nacke och rygg värker eller ångesten bultar så kan jag känna att det här är livet och jag är lycklig i all dess olycklighet.
 
Skrämmande ord, eller hur? Lycklig. Olycklig använder man ju så ofta, men lycklig känns på något vis för starkt. Det är starkare än olycka. Lycka är stunden har jag fått lära mig, någonting som infinner sig och som inte kan tvingas fram. Men jag kan göra mig själv olycklig på en millisekund. Vad tråkigt.
 
Jag är lycklig och jag vet inte varför, jag försöker inte bibehålla känslan utan låter den komma och gå. Nyanser i livet är viktigare än någonsin för mig.
 
Hur jag nu kunde bli så djup när jag bara skulle skriva om julbordet vet jag inte, men jag tänker väldigt mycket och betraktar känslor för att reflektera över varför jag egentligen mår bättre nu. Jag kanske ska göra som Sofia Åkerman och skriva om min sjukdom för att ta reda på hur jag började återhämta mig.
 
Åter till julklappsrimmen, och de sista julklapparna kommer inte tillverka sig själv!
xoxo Saari

Sårbar.

2014-12-17 @ 10:58:22
Messy is the new black.
 
 
 
 
 
 
Natten har visat mig hur förfärligt djupt hon har krypit sig under mitt skinn.
 
Jag drömde att vi inte var tillsammans. Att vi gjort slut. Nu minns jag inte drömmen exakt, bara känslan i den. Jag vaknade mitt i natten och skakade i panik Mary som låg bredvid. Jag tror att jag på något vis frågade om vi fortfarande var tillsammans, om vi gjort slut. Jag minns inte exakt, mer än att jag var helt skräckslagen och sket fullständigt i om hon sov gott eller inte, det var en ren reflex att väcka henne efter en så frutansvärd mardröm eftersom jag faktiskt trodde att vi gjort slut. Det var vidrigt.
 
Men det har vi inte. Det var en mardröm.
 
Förstår du hur sårbar jag blir inför dig, älskling?
 
Jag har i övrigt sovit ganska hårt och vaknade tidigt. På morgonen har jag pysslat med "årets julklapp" men bestämde mig för att sova en stund till. Jag var uppe med kaffet i högsta hugg klockan 07 och det är ändå onödigt tidigt kan tyckas.
 
Om drygt en timma ska vi vara på boendestödet och äta julbord, men det är också det enda som händer idag förutom julklappstillverkning och inslagning av presenter. En skön dag.
 
När jag steg upp hade Mary scrappat ihop ett jättevackert kort. En ängel. Min Malin. Den vackraste av skyddsänglar. Hon var min skyddsängel när hon levde och fortsätter vara det även om hennes kropp är död. Men älskade vän, jag kan inte hitta dig! Jag famlar efter dig, efter ett tecken på att du är där någonstans och ibland känner jag att du vakar över mig men alltför ofta hittar jag dig bara inte. Ibland får jag känslan av att du skrattar, men jag kan inte kalla på dig när jag vill. Du har dina brorsbarn att vaka över också, det är hårt att vara en ängel. Jag älskar dig så enormt, på det sättet som bara vi älskade.
 
 
 
 
 
xoxo Saari

Vlog: God jul önskar Mary och Saari!

2014-12-16 @ 17:56:52
Detta är Marys och min julhälsning som förhoppningsvis kan värma era hjärtan såhär i kalla juletider! Haha, galenpannor är vad vi är. Jag har aldrig sjungit så bra som ikväll, verkligen. Skrålar och strålar. Gott nytt år också!
 
 
 
xoxo Saari

Är jag galen, eller är det livet som är det?

2014-12-16 @ 14:20:15
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag har under hösten försökt formulera min sjukdomsbild för att kunna arbeta bort det sjuka så gott jag kan. Det är svårt, för jag måste göra upp med sådant jag under långa perioder verkligen LEVT för. Det har varit min tro, min religion, mitt kors att bära. Att avfärda det som sjukt skulle innebära att allt vore förgäves. Eller är det verkligen det?
 
Jag är bipolärt schizoaffektiv. Jag förstår termen, och sedan alla andra diagnoser ströks och denna ersatte allt så har jag mått bättre i allmänhet. Jag har uppenbarligen fått rätt mediciner och rätt vård som tillslut har gjort att jag själv hittat mig själv bland alla symptom.
 
Jag har haft en lång rad diagnoser. Depression, bipolär II, GAD, socialfobi, borderline personlighetsstörning, en drös UNS-diagnoser (utan närmare specifikation) men en dag när jag var djupt deprimerad och låg inlagd så berättade jag för mig läkare om allt. Jag berättade om mina upplevelser som andra inte upplever. Om den bakomliggande hierarkin och min betydelse i allting, om Makten, Legion, Kylan, hur de kontaktade mig och att jag bestämt mig för att dö i min profetroll och därför valt att berätta eftersom de faktiskt inte kunde straffa mig mer än de redan gjorde. Svart och Vitt, Makten. Tidigare hade jag varit tyst för att jag tillhört en annan verklighet som inte får beblandas med vår gemensamma verklighet.
 
Jag har varit så rädd för att prata om det. Jag är fortfarande ganska rädd om att gå in på detaljer. Men nu väljer jag att kalla rösterna jag numera bara hör ibland för hallucinationer (eller dissociationer) och Makten för en vanföreställning. Jag kan tyvärr inte ännu avfärda det som någonting enbart sjukt, men jag och min förra terapeut som visade sig vara immun mot deras makter sa att vi kunde enas om en sak; vad man än kallar det jag lider av, så är det ett lidande som både hon och även jag ville rädda mig ur. Så på den vägen började jag att arbeta tillsammans med psykiatrin.
 
Min läkare säger att jag aldrig haft borderline personlighetsstörning. Jag har egentligen inte uppfyllt tillräckligt med kriterier, men jag hamnade inom psykiatrin när jag var ganska ung och fortfarande utvecklade mig själv, det fanns den där osäkerheten som många med borderline har. Jag har alltså inte blivit frisk från det, utan jag blev feldiagnostiserad och också felbehandlad. Det var antagligen därför jag gick omkring i så många år och ingenting hände, det var bara samma visa om och om igen. In och ut på psyk, in och ut med mediciner, mer dalar än toppar.
 
Det jag tror har lurat läkarna till att jag skulle ha borderline är antagligen mitt självskadebeteende. Tyvärr blir många självskadande feldiagnostiserade av den här faktorn. Men BPS är inte bara självdestruktivitet utan det är bara en del av det hela. Jag förstår att jag fick BPS som diagnos eftersom jag när jag var 18 kunde ha korta men intensiva vänskapsrelationer, jag har alltid varit arg och haft lätt till att spricka på olika sätt och mitt självskadebeteende gick det faktiskt inte att göra någonting åt egentligen - inte så länge jag ville fortsätta ha det med mig.
 
Jag är osäker, men inte tillräckligt osäker för att det ska klassas som ett kriterium för BPS. Jag är impulsiv, men det är oftast kopplat till de gånger jag haft en hypomani. Själv föredrar jag ordet "spontan", det klingar bättre. Jag är inte den mognaste människan på jorden, men min läkare har alltid ansett mig visa för stor förmåga att reflektera moget för att jag egentligen ska lida av BPS. Men, då pekar jag åter igen på självskadebeteendet. Det måste vara det som startat allting. Det är ju det som har synts, mina psykoser är för andra osynliga mer än att jag blir... ska vi säga, udda? Rädd, extrem, nästan gråter när jag ber människor vara försiktiga för att jag fått höra att någon ska dö, gör allmänt udda saker och börjar lägga pussel med ord, citat och tecken på väggarna med post-its.
 
Jag kopplar mig samman med Susanna Kaysen i filmen Girl, Interrupted. Jag ser inte sjuk ut, jag verkar inte sjuk eller excentrisk. Jag ser ganska normal ut och är inte alls bilden av den galna kvinnan. Med min verbala förmåga har jag duckat för många läkare som velat gå in mer på djupet. Och jag förstår inte heller min sjukdom, mer än att jag förstår att jag börjat återhämta mig. Jag är inte mindre jag för att jag mår dåligt ibland, och som återhämtad är jag fortfarande samma person som när jag är dålig. Jag kanske återhämtar mig men jag är inte mer normal för den sakens skull. Jag är fnoskig, ibland mer och ibland mindre, men livet är ju också galet. Min insida och det som finns omkring mig krockar ibland och då blir jag sjuk.
 
Jag har spenderat för mycket tid på sjukhus och behandlingscenter. Jag är på väg. Jag väljer att inte kalla på mina demoner, de kommer ändå. Förut var de de enda jag hade. Nu har jag så mycket mer. För röster kan inte bara vara hårda, kalla och elaka även om de oftast är så. De kan också prata med olika röster om olika saker som inte har med någonting att göra och faktiskt så kan de vara väldigt snälla också. Som när Vitt sjunger för mig när jag mår dåligt och gör mig lugn. Det finns den biten också.
 
Det här kanske låter helt sinnessjukt för dig som läsare, ändå väljer jag att skriva om det. För du känner ju mina friska sidor och förstår att jag är en helt vanlig människa. Jag är bara drabbad av en sjukdom.
 
Förut kunde jag inte säga orden. Psykos, hallucinationer, vanföreställningar. Nu kan jag det, lite trevande men ändå. Dessa ord är bara viktigt i mitt jobb med mig själv och inte viktigt för dig. Av dig vill jag ha förståelse för när jag mår sämre, men helst av allt få uppmärksamhet och feedback på de bra sakerna jag gör och bli sedd som vilken människa som helst. Med rätt diagnos har jag hittat rätt medicin och rätt terapi. Nu har jag kommit så långt i arbetet att jag känner doften av vardagen, vill utforska allt det jag missat under åren som inlåst i mitt inre. Låt mig blomma och kom ihåg att jag är kreativ, nyfiken och intresserad, inte mer speciell än någon annan och bara Sara.
 
 
 
 
 
 
xoxo Saari

Vlog: Barnvisa.

2014-12-15 @ 18:13:50
 
 
Idag har jag hunnit sova ut (om man nu kan "hinna" det), städat, raggarduschat och tagit mig ner på stan. Jag var faktiskt ute i så pass god tid så att jag hann botanisera på Konstnärsshoppen, hänga på Musikanten, dra förbi Lekbiten, göra en hemlig grej, gå på banken och sedan Lagerhaus.
 
Jag har även varit på gubbdagis och insett att jag måste kill my darlings - jag har ju hintat om julklappar som måste skruvas ihop men det funkar helt enkelt inte för att jag inte hittar rätt sorts skruv och inte har en borrmaskin. Det får gå ändå.
 
Jag gillar att vara i farten. Det slog mig idag när jag satt på bussen att det inte störde mig alls. Det är inte svårt att ta mig ut, det är inte svårt att hoppa på lokalbussen. Längre resor är en annan sak, men de som känner mig vet vilken ångest jag har haft kring alla sorters kollektivtrafik. Nu behöver jag inte förbereda mig mentalt innan och ha ångest då jag ska åka till stan. Det går av bara farten!
 
Ikväll har vi ställt in träffen med 12:e septemberrörelsen. Vi kommer fokusera på att bygga upp hemsidan och komma igång med blogg samt forumet, mycket arbete men ett arbete som jag mer än gärna gör. Förr inlägget gäller fortfarande, dela och sprid för att göra en god gärning!
 
 
Dagens outfit eller något.
 
 
Skönhet.
 
 
Insidan av pianot - så vackert!
 
 
PLINK PLINK.
 
 
Ett mysigt elpiano.
 
 
Bosatte mig en stund och plinkade visor från förr.
 
 
 
 
 
Jag var tvungen att vara extremt tyst, för jag ville inte störa resten av butikens kunder.
 
 
 
xoxo Saari

För dig som inte slutat bry dig.

2014-12-14 @ 16:11:00
Min Maria, lika älskad och saknad, in i oändligheten.
 
 
 

Igår läste jag en saga som finns på Till Daniel. Jag tänkte ta mig friheten att citera den, men först påminna att texten tillhör Walentine Andersson.
 
"En liten saga till er från mig.

Om någon/Några tar åt sig så bjuder jag på det…

Det var en gång för länge sedan ett litet land som var väldigt avlångt. I nedre delen av landet pratade man på ett konstigt sätt, och som kulturarv åt man konstiga torra höga kakor gjorda på ägg och socker. De som bodde i nedre delen av det lilla landet ville gärna arbeta sade dom, men då de inte fick några jobb så skyllde de på alla andra som kom från andra länder, och sedan blev de partiledare för Sverigedemokraterna.
Annars frodades det lilla landet ganska väl. I landet bodde det en kung som kom från Frankrike, och han var gift med en tyska. Tillsammans hade de tre barn som i sin tur börjat få egna bebisar.
Att ha kungar, och Sverigedemokrater som gick på a-kassa, kostade självklart en massa pengar, och som tur är var det lilla landet rikt på naturtillgångar såsom järnmalm, träd, sten och guld, och mycket av allt sånt som det lilla landet behövde för att få in pengar fanns i de norra delarna av landet.
Väldigt högt upp i det lilla landet låg ett stort landskap som man brukade kalla för Västerbotten. Landskapet var ett stort och vackert landskap med stora skogar,m och stora sjöar, men inte så där värst många människor. I Västerbotten fanns det många små städer och byar, men två städer var lite större än de andra, och de hette Umeå och Skellefteå.
Umeå var störst och ville gärna se sig som Norrlands Huvudstad, även om en annan stad också kallade sig för det. I Umeå kunde man gå i skolan i flera år, och man kunde läsa till att bli både doktor och polis. De som bestämde i Umeå hade också beslutat att man skulle bygga om hela staden på en gång så Umeå såg ut som en byggarbetsplats med stora kranar och djupa gropar i marken lite överallt. I Umeå hejade man på Björklöven men de hade inte vunnit en match sedan staden brann ner till grunden senast så egentligen var det ingen som brydde sig längre. Knappt Björklöven själva.
I Umeå låg det också ett jättestort sjukhus uppe på en kulle. Sjukhuset hade en massa fina doktorer som sprang omkring lite rufsiga i håret och verkade stressade.
Mest rufsiga, och mest stressiga var doktorerna som arbetade på psykiatrin på sjukhuset. Ja, inga var så stressade som dom.

Den andra lite större staden i Västerbotten hette Skellefteå.
Den staden var mycket mindre än Umeå men hade de senaste åren blivit känd i det lilla landet som staden som verkligen kunde spela ishockey. Stadens hockeylag var jätteduktiga och alla i staden var så glada över att deras killar, där knappt någon kom från Skellefteå, kunde spela så bra hockey. Det mesta i Skellefteå handlade om hockeyn när folket som bodde där inte jobbade, skruvade på sin gamla bil, eller satt på torget och tittade på den konstiga staty de som i staden som bestämde hade sagt skulle stå där. Sedan var Skellefteå också känt för väldigt många unga brukade ägna lediga stunder åt att äta saker som gjorde att man blev alldeles snurrig. Faktum är att om man frågade folk på internet vad Skellefteå var känt för så var det hockey och snurrmaten.

En regnig höstdag kom en arg man till Västerbotten. Han reste med flygplan upp och landade precis när det började ösa ner. Mannen var jättearg på väldigt mycket i Västerbotten, och nu hade han fått för sig att han skulle berätta det.
Mest arg var mannen på läkarna som hade mest rufsigt hår på sjukhuset. Mannen menade att läkarna hade gjort så mycket fel, och det berodde säkert på att de var så stressade, så att det hade slutat så illa för en person mannen tyckt väldigt mycket så personen hamnat i himmelen istället för att få flytta till Göteborg som han velat så mycket.
Ja den arge mannen skällde och skällde och skällde, och han skrev och ropade och gapade och förde ett himla liv. När mannen började ropa kom det fram massor med människor till mannen som berömde honom. De var också arga på sjukhuset för vad de gjort mot mannen som skulle flytta till Göteborg, och den arge mannen kände en förhoppning om att nu skulle han få saker att hända för om fler än honom var arga så skulle ju de som bestämde kanske förstå att läkarna med rufsigt hår behövde lite avlastning, och att de som var chefer kanske inte klarade av sitt jobb. Ja kanske skulle de som bestämde då blir lite rädda och ge lite mer pengar så att man kunde hjälpa de människor som hade ont i själen.
Den arge mannen sade till alla som kommit fram till honom och sagt att de var rädda, ”Men kan inte ni hjälpa till. Tillsammans kan vi förändra saker så att inte fler behöver komma till himmelen”
Med ens blev det väldigt tyst kring den arge mannen. Folk som innan också varit arga gick hem och började diska istället och de såg ner i diskhon och vågade inte lyfta blicken.
Den arge mannen frågade då andra som också varit arga, ”Men ni då? Ni kan väl hjälpa till. Ni var ju så arga innan. Tillsammans kan vi förändra saker så att inte fler behöver komma till himmelen”.
Igen blev det alldeles tyst runt den arge mannen och de som då varit arga sprang hem och skrev på

Facebook
om Idol istället, och skrev om hur mycket de älskade sina vänner.
Den arge mannen blev alldeles paff, men fortsatte ändå att bråka med sjukhuset ett tag tills det inte gick att bråka mer.

Mannen som skulle flyttat till Göteborg hade berättat för den arge mannen att han kom från Skellefteå från början. Han hade inte tyckt att det var så roligt i Skellefteå, och hockey tyckte han inte heller om. Däremot hade han när han var ung testat att äta saker som gjort att han blivit alldeles snurrig i huvudet. Han hade gjort det liksom så väldigt många andra unga i Skellefteå. För det hade varit väldigt tråkigt att vara ung i Skellefteå när man inte tyckte om hockey, skruva med bilar eller se på den konstiga statyn på torget.
Nu åkte den arge mannen till Skellefteå, och han träffade massor med människor som var så upprörda och arga över vad som hänt mannen som skulle flytta till Göteborg.
De upprörda människorna sade alla ”Han skulle fått hjälp av sociala när han va yngre, och sjukvården hjälpte honom inte heller de uslingarna”. Andra kom fram till honom och sade, ”Ja det är så mycket skit här i Skellefteå”.
”Men!”, brast den arge mannen ut, ”Vi gör något åt det då! Vi säger till det sociala att de måste skärpa sig, och vi säger till sjukvården att den måste bli bättre!”
Direkt försvann de som klagat på det sociala. För hockeyn skulle snart börja hade de läst i stadens tidning som nästan enbart brukade skriva om hockey.
Då vände sig den arge mannen till de som klagat på det där som gjorde folk snurriga.
”Men ni då? Ska ni inte hjälpa till så vi kan få bort det där dumma från Skellefteå så inte fler testar det där som gör en snurrig”
Det tog 30 sekunder och sedan stod mannen ensam kvar. Alla hade gått hem, om de inte gett sig iväg till hockeyarenan för det var ju hemmamatch ikväll.

I den lilla staden Skellefteå låg mannen som skulle flytta till Göteborg begravd. Den arge mannen reste dit och satte sig en stund vid graven. Nu var inte den arge mannen arg mer utan nu var han ledsen. Han klappade gravens sten, och lade en röd ros vid gravens kant.
”Vet du”, sade han till sin vän som låg där, ”Nu har jag försökt. Jag har försökt få folk att protestera och kämpa lite, men ingen vill. Jag har försökt få med alla de som var så arga när du försvann men alla är så upptagna med sitt. Jag kommer för alltid vara arg för vad som hände dig, men jag kan inte göra detta ensam och då ingen annan vill eller orkar så tänker jag att varför ska jag bry mig om de här i Västerbotten. De bryr ju sig inte om sig själva ju, och jag bor ju inte ens här. Vill de att de rufsiga läkarna ska fortsätta göra fel så fler kommer dö så får de göra det, och vill folket i Skellefteå att man ska strunta i de som mår dåligt, eller strunta i de som tar saker som gör en snurrig så får det bli så. Jag har tröttnat på Västerbotten nu”
Den ledsne mannen reste på sig, men innan han ställde sig upp helt kysste han gravens sten försiktigt och viskade ”Jag älskar dig Daniel”. Sedan åkte mannen hem för att aldrig mer återvända.

Samtidigt som mannen satt på flygplanet hem gick en ung man över en bro i Umeå. Mannen var alldeles snurrig av mediciner han fått av sin doktor som varit så stressad så doktorn hade inte hunnit med att ta sig an den unge mannen riktigt. Nu hade den unge mannen fått för mycket mediciner och visste inte ens vart han var. Innan han visste ordet av hade han ramlat ner i vattnet, och mannen drunknade.
Dagen efter när folk fått höra vad som hänt blev de igen upprörda och arga. De skällde och beklagade sig till varandra, och de skrev fina minnesord på den unge mannens nystartade minnessida på Facebook där de förklarade sin kärlek till honom,  men de orkade bara vara arga, och de orkade bara skriva fina saker en liten stund för alldeles snart skulle finalen i Idol börja. Dessutom hade de ju så mycket att göra…
Ja livet i Västerbotten gick vidare fast med allt mindre folk dock, men med desto fler gravar, för där har folket lärt sig att om man blundar riktigt riktigt hårt och bara tänker på sig själv i första hand. Ja, då behöver man inte bry sig om något annat."

 
Jag blev väldigt berörd av den här, ska vi kalla den, sagan? För den berättar om någonting som inte stämmer, någonting som vi faktiskt kan göra skillnad på.
 
När någon går bort så finns det mycket sorg. Den försvinner aldrig utan byter bara form eftersom tiden går. Så mycket sorg, så många som borde vara här, så mycket lidande. Jag står inte ut!
 
När denna saga begav sig, från 12:e september 2012 då Daniel dog, så var varenda en engagerad. Alla tog farväl på sina sätt och Walentine började en resa som han fått göra alldeles själv, att anmäla vården för felbehandling. Daniel skulle varit med oss idag om vården inte gjort bort sig så fruktansvärt. MEN, det är inte poängen med det här blogginlägget.
 
Poängen är att Daniel dog och att människor fortsätter att dö. Jag har vänner som tagit sitt liv, vänner som tagit oavsiktliga överdoser. Det hände då, händer nu och kommer fortsätta att hända.
 
12:e septemberrörelsen arbetar aktivt för att förhindra att det ska bli så fel i framtida fall som vi kommer möta. 12:e septemberrörelsen arbetar för att hjälpa de som upplevt det värsta och behöver stöd för att gå igenom en process i att anmäla vården.
 
När nyheten är färsk så sänder alla sin kärlek på sociala medier. Men sen då? Om du som jag är arg och inte kommer sluta att vara arg, om du bryr dig när nyheten om ett självmord slår dig och bryr dig flera år efteråt så stödjd då oss som valt att arbeta mot detta. Vi arbetar för någonting som många inte orkar ta itu med för att man blir så ensam och kall när man är anhörig till någon som valt bort livet för att det var för svårt att leva.
 
Vi glömmer inte. Vi fortsätter kampen för alla och inte bara Daniel. Du kan göra skillnad genom att underlätta vårt arbete i 12:e septemberrörelsen om du som vi fortfarande bryr dig. Som att lösa in ett medlemskap eller köpa ett armband, sprida information om vår förening och delta i vårt forum och följa vår blogg.
 
Självmord kan vara skamfyllt. Det är ingenting man pratar om över en kopp kaffe. Därför kanske det känns svårt att ens se på en förening som vår, men vi vill tvätta bort skammen. Vi måste prata om självmord och allt du behöver göra är att dela vår facebooksida så att vi når ut till fler. Vi vill att fler ska våga prata om den största dödsorsaken hos unga män i Sverige, nämligen självmord. Vi måste våga prata om psykisk ohälsa eftersom en av fyra ungdomar mår dåligt psykiskt. För att vi alla blir berörda av den psykiska ohälsan som breder ut sig över landet och skördar liv. Var femte timma dör någon i självmord här i Sverige.
 
Jag kan slå vad om hur mycket pengar som helst att du som läser detta på något sätt blivit berörd av självmord någon gång. Du kanske inte har en vän som gått bort på det viset, men din vän kanske har en släkting som tog sitt liv. Eller så bor du i ett litet samhälle och någon väljer att avsluta sitt liv. Du har hört talas om någon som begått suicid. En TV-profil eller annan kändis kanske dör i självmord. Det spelar ingen roll, det här berör oss alla.
 
Så var med och stödj oss som arbetar mot denna epidemi. Stöd 12:e septemberrörelsen och hedra våra änglar samtidigt som du aktivt stödjer arbetet mot suicid och hjälp för de som förlorat någon på grund av psykiatrins brister. Vi vill arbeta med psykiatrin och har en nollvision vad gäller suicid. Är det inte värt 200kr som medlemskapet kostar, en delning av detta på facebook eller kanske köpa ett fint armband som du kan bära som bevis på att du gjort någonting bra?
 
Gå in på http://www.12september.se/ för mer information om vilka vi är och hur du kan hjälpa. Jag utmanar alla mina medbloggare att skriva en rad om detta blogginlägg och länka till inlägget jag nu skrivit. Jag utmanar alla som läser på facebook att dela detta.
 
Om du fortfarande bryr dig om att människor lider och dör av någonting som vi alla är en del av.
 
Dessutom vill jag göra en deal med dig som bloggar. Omblogga detta inlägg precis som du vill och skriv i kommentarsfältet nedan, så kommer jag göra en "shout out" i min blogg till veckan. Jag kommer länka dig och din blogg så att du får fler besökare.
 
Du som delar på facebook eller instagram får gärna meddela 12:e septemberrörelsen på facebook, så kommer du få ett officiellt tack i vårt facebookflöde!
xoxo Saari

På väg mot återhämtning.

2014-12-13 @ 20:18:41
 
 
 
 
Just nu sitter jag i soffan omringad av levande ljus, har just ätit middag och sippat på en Baileys. Jag lyssnar på Kite (synthbandet, inte det kristna bandet) och det är allmänt lugnt. Då spinner tankarna vidare, men utan att skada mig.
 
I höst har det varit så mycket fokus på det positiva trots sjukdom. Jag vill fortsätta på den vägen, men jag känner att jag måste poängtera någonting för mig själv och för alla andra; man blir inte frisk en dag och står säker i friskheten. Det handlar snarare om att upprätthålla friskheten, i alla fall i mitt personliga fall som schizoaffektiv. Jag kommer säkert få en psykos senare i livet. Jag kommer säkert hamna i en situation då jag skadar mig på något sätt. Jag står inte trygg i att vara återhämtad, det är ett pågående arbete. Men jag vill verkligen tro på att mitt liv fortsätter hålla en god kvalitét oavsett om jag blir riktigt dålig igen.
 
Vissa påstår att det går att bli frisk från psykisk sjukdom. Vissa säger att man aldrig blir det. Jag säger att det kommer och att det går, och att man kan vara olika rustad för det. Om jag skulle återfalla i en psykos så skulle jag kunna hantera den bättre idag än vad jag gjorde för några år sedan. Jag har mognat som person och det betyder mycket för att jag ska klara svåra tider som kommer.
 
Många saker är så basic. Som att äta, sova och ha lagom aktivitet. Att kunna acceptera det som inte kommer att förändras och göra de saker man kan påverka så bra som möjligt. Där är jag nu - jag förstår att jag har en kronisk sjukdom. Jag förstår att den går i vågor. Jag är så jävla insiktsfull att jag nästan äcklar mig själv. Jag vill inte vara klämkäck och det tycker jag inte att jag är heller, men jag har upptäckt att jag mår bättre av att ta ett steg tillbaka och betrakta situationer och jämföra dem med mina tidigare erfarenheter och kanske välja en annan, ny och spännande väg som inte är ett ingrott beteende för att överleva. Ett ingrott beteende som att skada mig eller mata mina psykoser med bibelcitat och att vara slav under krafterna. Istället för att förneka sjukdom och inte må bra ändå så är jag realistisk - det kommer att gå åt helvete. Men mognad och erfarenheter gör det lättare att hantera, definitivt.
 
Det finns inte före sjukdom och efter sjukdom för mig. För vissa finns det kanske det, men inte för mig. Det är jag, det är livet. Sånt är livet säger man ju. Jag är ledsen att säga det här till dig, men när du börjar må bättre kommer du inte mirakulöst bli frisk och kunna anpassa dig helt efter samhällets ramar. Däremot kommer du kunna må bättre oftare och återhämta dig från sjukdom för att leva det liv du kanske helst av allt vill leva.
 
Missförstå mig inte. Jag är inte det minsta bitter. Jag sitter just nu och njuter. Jag är på väg. Jag har ett hem, jag har ett förstånd som numera kan förklara mina känslor, jag har kärlek, jag har en vardag som inte är kantad av kaos. Nej, min vardag har guldkanter. Som att det är så skönt att krypa under täcket på kvällen och somna med näsan i Marys nacke eller att leva i musiken som bara jag hör. Jag vågar välkomna det fina, mysiga, trevliga. Jag saknar inte längre min sjukaste tid, ngåonting som jag tror att många gör just för att man vet precis hur livets spelregler ser ut.
 
Jag har en ledstjärna, Elisabeth. Jag hade turen att få kontakt med henne rätt tidigt, hon har varit som en mentor för mig. Hon är schizofren, har skadat sig och blivit feldiagnostiserad och söndervårdad. Jag kan känna igen mig i henne på många sätt. Nu lever hon på minimal medicinering och har ett vanligt heltidsjobb och bor och lever som hon själv har valt och inte sjukdomen. Hon säger att hon återhämtat sig, och det är vad jag längtar efter. Inte att bli frisk direkt, utan att ÅTERHÄMTA mig från det svåra jag varit med om. På så vis kan jag hantera saker bättre när jag får kriser.
 
Vågar jag påstå att jag återhämtat mig? Ne, inte riktigtj. Men jag är på god väg. Psykets kala väggar bleknar i minnet och jag tänker inte destruktivt eller pessimistiskt. Jag har en realistisk syn på livet nu och jag ger mig själv cred för att jag inte stannar i det familjära. Det sjuka med att vara sjuk är att man kan bli beroende av att vara sjuk.
 
Hösten har handlat om arbete som inte direkt har med mitt eget psyke att göra. Jag har fokuserat utåt, jobbat ideellt, fördjupat mig i mina intressen och blivit mer social. Som man bäddar får man ligga - jag har alla förutsättningar att fortsätta uppåt och det är min plan. Så nu vill jag glömma psyksnacket, jag vill ta igen det jag missat. Som att plugga bara för att det är kul och inte för att det måste leda till något arbete, eller praktisera på olika ställen för att få erfarenhet av den sidan av livet även om det inte skulle ge någon vidare anställning. det där kommer med tiden. Jag arbetar utefter där jag är, och just nu är jag på vippen till återhämtning.
 
Jag finns alltid till för kända och okända människor som behöver prata om sina problem med mig, vad det än må vara. Men jag vill lösa problemen, jag vill fokusera på hur man kan göra det bättre och inte bara gräva ner mig i skiten för att det är bekvämt. Det är underligt hur misär kan bli så tryggt för många, som det har varit för mig.
 
Jag är. Jag har en diagnos. Jag har inga symptom just nu utom lite röster då och då. Jag har fokuserat mig på det jag tycker om och utvecklats ytterligare ett steg och står i en ny fas. Välkommen, den nya fasen! För oavsett hur dålig jag blir igen så kommer det inte vara likadant som förut. Jag har mina erfarenheter att jämföra med. Jag har färdigheter att hantera problemen med. Jag har alla chanser att få må som vem som helst även om jag har en sjukdom som inte har något slut.
 
Jag vet inte om jag gör mig förstådd, men jag försöker förmedla en poäng i att det inte är svart eller vitt. Mellanmjölk är gott också.
 
Nu närmar sig jul och jag roar mig kungligt med julklappspyssel och besök på min fristad Kärnhuset och dess musikstudio. Jag använder mina sociala skills och tycker rätt bra om mig själv. Jag är snäll, jag behöver inte vara snygg även om jag verkligen vill vara det och självklart blir jag osäker ibland men jag vet åtminstone vem jag är oavsett om jag änner mig ful eller fin, eller mår dåligt eller bra eller mittemellan. Jag älskar det faktum att jag faktiskt kan se en röd tråd genom mitt liv, att jag även om jag påverkats mycket av andra behållit en kärna av vem jag faktiskt är. Jag är okej och det räcker.
 
Jag heter Sara. I took a deep breath and listened to the old bray of my heart; I am, I am, I am.
 
Vad heter du, vem är du?
 
xoxo Saari

Till Daniel - Musikhjälpen.

2014-12-13 @ 17:04:53
 
 
 
Visst vet du att det ligger en bössa ute som Walentine, skaparen av sajten Till Daniel, lagt upp? Till Daniel är grundstenen för 12:e septemberrörelsen och jag tycker att du ska gå in på http://bossan.musikhjalpen.se/insamling/till-daniel/ och lägga en slant i hans bössa. Daniel sitter nog i sin himmel och ser ner på oss med värme, ett engagemang mot att stoppa spridningen av hiv. För Daniel och för oss alla, avvara en slant. Minsta beloppet är 25kr, själv har jag skänkt 50kr. Vi hjälps åt!
 
 
 
 
xoxo Saari

Tidig luciamorgon

2014-12-13 @ 06:53:06
 
 
 
 
Traditionen trogen steg jag upp vid 06.00 och har myst till det i soffan framför Lucimorgon på SVT. Doftljus, ljusslingorna på, varm oboy och pepparkaksdeg. Jag myser.
xoxo Saari

Svenska hjältar - Tilia.

2014-12-12 @ 20:02:49
 
 
 
Petra har varit en ängel idag och hjälpt mig konka hem 50kg kattsand och ungefär lika många kg lösviktsgodis som jag skaffade på Godishuset som ligger bekvämt bredvid djuraffären.
 
När vi kom hem så bytte Mary sand direkt, sedan värmde vi glögg och pratade bort lite tid. Petras vovve Milton gick fint ihop med Puffen, men Mischa fräste åt Milton vilket jag tyckte var underligt - Mischa älskar ju alla och brukar vara den som blir fräst åt.
 
Puffen gjorde bort sig medan Milton briljerade i lydnad. Puffen har alltid varit kung över sitt rike, han sitter inte för någon ens om det är godis med i bilden. Milton kunde däremot tusen tricks och jag blev nog mest impad när Petra la en godis på hans nos, väntade och sa till slut varsågod. Duktig vovve!
 
Jag har köpt julklappar till djuren idag. Puffen har fått en ny tuggleksak som jag lagt torkat kött i och han tuggar förnöjt på den. Han har även fått ett rosa hårspänne, men han är lite för korthårig för att ha det på sig. Katterna ska få blötmat.
 
Petra var snäll och klippte klorna på Puffen. Det gick hur bra som helst.
 
När hon sedan åkte hem så tog Mary en nap och jag tittade vidare på Musikhjälpen. Nu sitter vi båda i soffan och ska strax se Svenska hjältar-galan där Annso och Jenny som startat föreningen Tilia tar emot pris. Fint av Emma att nominera dem! Vi får se om TV4:as trailer har redigerats om för att inte ge en vriden bild av hur det kan vara att må psykiskt dåligt. Jag antar att TV4 ville visa på vilket stort problem och hur utbrett psykisk ohälsa bland unga är, men det blev fel när de visade ett inslag där en tjej skadade sig och man fick se triggande material. Poängen skulle vara att Tilia faktiskt har räddat många unga med psykisk ohälsa, men inslaget var inte bara triggande utan jag tycker att den gav en felaktig bild av vilka som kan söka sig till Tilia. Varje individ har en egen historia och mår dåligt på olika sätt, och Tilia finns där för alla. Psykisk ohälsa visar sig på olika sätt och när man ser inslaget så kan det lätt bli så att man tänker att "jag har ju inte haft det så jobbigt" eftersom det finns scener när en tjej skadar sig och blir bältad. Tilia är en familj för alla er där ute, det FINNS INTE en måttstock för att mäta hur dåligt man mår. Det är enskilt och individuellt. Det visar sig på olika sätt - och ofta så visar det sig inte alls för att vi börjar bli så jävla bra på att hålla masken.
 
Nu slår jag på TV:n. Mary har somnat i soffan. Hejja Annso och Jenny, hejja Tilia!
xoxo Saari

Fjöl åw!

2014-12-12 @ 12:29:09
 
 
 
 
 
Äntligen är det snö ute! Jag har lovat Mary att hon får önska sig någonting varje gång det snöar. Vi får se om hennes önskningar kommer uppfyllas.
 
Jag gick in i köket där Mary satt och pysslade. Jag började pladdra som vanligt (jag har insett hur mycket jag verkligen pratar nu) och hon stoppade mig, sa att Musikhjälpen i vardagsrummet verkade extra intressant och jag hajjade och lämnade henne ifred. Det slutade i det superfina kort som jag lagt upp ovan. Jag funderar på att göra ett kollage på vår dörr med hennes konstverk för att göra alla som går förbi vår lägenhet glada och få lite extra energi att gå upp för trapporna.
 
Snart kommer Petra och det blir glöggande och annat mys. Men först; fyndet i garderoben:
 
 
FJÖL ÅW!
xoxo Saari

Galen natt.

2014-12-12 @ 08:44:21
 
 
 
 
Vilken natt det har varit! Jag hamnade tillslut i någon form av slummer, där drömmarna avslöste varandra. Ytlig och dålig sömn. Jag drömde bland annat om ett slags hälsohem, sedan om Imperiet (det vill säga Forslunds Byggvaruhus) där jag åt lunch dränkt i legobitar och mina farbröder skrattade. Och jag köpte en Omichord i trä....
 
Mary har inte sovit så mycket i natt verkar det som. Jag steg upp för att ta ett extra piller och hon sa "Du låg just och skrattade". Lite läskigt! Jag ville förklara vad jag drömt i min slummer där och då men jag har upptäckt att det sällan är en bra idé att börja diskussioner mitt i natten. På natten ska man sova. På natten MÅSTE jag sova, annars blir jag knäpp.
 
Nu sitter jag och myser med Musikhjälpen, jag har varit uppe i en timma ungefär och fått i mig en stor kopp kaffe. Idag ska vi träffa Petra och antagligen blir det ännu mer pyssel. Ikväll ska vi se Svenska Hjältar-galan där grundarna till Tilia fått pris! Roligt!
 
Jag gissar på att det blir en power nap idag. Nä, natten har varit helt galen.
xoxo Saari

Stämning och re-direction.

2014-12-11 @ 17:05:31
 
 
 
 
Jag har just hoppat ur duschen och vårdat håret ordentligt. Vi har tänt ett STORT doftljus som luktar jul, liksom glöggaktig. Doften slog mig när jag klev ut ur badrummet efter duschen, så stämningsfullt.
 
Jag måste nog påstå att jag har det oförskämt bra just nu. Det är så fint här hemma, stämningen är fin och jag blir så glad i Mary, glad av alla orsaker att bli glad och känner mig lugn och fin. Vi pysslar väldigt mycket, men jag behöver inte stressa för att det mesta är klart. Istället kan jag göra en extra present till någon. Det är så roligt.
 
Jag har faktiskt inte varit ute någonting idag, inte sprungit omkring utan tagit det piano. Däremot har det varit en ganska strid störm av människor som kommit hit till oss i olika "ärenden", de har liksom avlöst varandra. Vi städade pysselbordet men stökade ner det lika fort. Disken tog boendestödet och jag har betalat räkningar. Allt tillsammans med Musikhjälpen via TV. De är inte riktigt kloka, jag älskar dem!
 
Nu blir det ljuständningsfestival, middag och sedan ska jag bosätta mig i soffan med gitarren och mysa.
 
Jag ska göra en shout out. Nu kan man inte längre nå Marys blogg via http://maryjaneangel.com utan man måste gå dit genom http://janemary.blogg.se så ändra dina bokmärken!
 
xoxo Saari

MUSIKHJÄLPEN - Önskat låtar!

2014-12-11 @ 14:33:22
 
 
Jag har önskat två låtar till Musikhjälpen och på det viset bidragit till arbetet mot HIV. Jag hoppas verkligen att de spelas, håll öron och ögon öppna efter Hanson och Wintergatan :)
xoxo Saari

Det växer under granen samt Jehovas vittnen.

2014-12-11 @ 12:33:20
 
 
 
 
Nu börjar det bli en hög på golvet vid julgranen. Mysfaktor!
 
Jag slocknade på en sekund igår kväll. Hela dagen hade gått åt till julpyssel och det tar liksom aldrig slut! Men det är kul, jag gillar att fila på mina julklappar.
 
Det är ganska lugna dagar nu, men jag och Mary har jobb att göra. Vi ska träffa RSMH och presentera 12:e septemberrörelsen och det är lite nervkittlande, och nästa vecka har vi ett sista öppet möte med rörelsen innan jul. Sedan kommer vi vända fokus på vår hemsida, blogg, och vårt forum.
 
Mary fick en fråga på sin blogg angående varför vi har bibelstudier med Jehovas vittnen. Folk omkring mig har också reagerat. Det är någonting som kanske låter konstigt men jag vill lugna alla oroliga, för jag är inte benägen att gå med i en sekt. Däremot har jag länge velat diskutera religion med Jehovas vittnen mer genomgående men förstått att det ska ske på deras villkor. Därför blir det så kallat "bibelstudier", en person kommer hem till oss och vi går igenom deras fickbok "Vad lär bibeln?" samt läser ur bibeln. Det är sjukt intressant faktiskt, jag förstår hennes övertygelse som ett vittne men hon bekräftar faktiskt bara myterna kring sekten.
 
När jag pratar med vittnet så är jag respektfull såklart. Jag respekterar henne som människa men jag kan inte respektera religionen. Jag sitter bara och försöker förstå under våra sessioner som är på ungefär en timma varje måndag. Jag blir upprörd, men jag visar det inte. Det pyser ut när hon gått. Däremot så frågar jag väldigt mycket om hur Jehovas tänker kring saker och ting. Sedan tycker jag att oavsett vad man tror, så kan det vara bra att ha läst lite ur bibeln faktiskt. Jag vill i alla fall veta vad jag pratar om när jag diskuterar religion och det är ett så fruktansvärt intressant ämne.
 
Jag undrar stilla hur det känns för henne, som kommer till Satans näste varje måndagkväll. Hem till ett samkönat par som tror på andar, har julpynt överallt och julklappspyssel som tagit över lägenheten. Personifieringen av hedningar och syndare!
 
Men jag vill förstå. Och jag är nyfiken. Jag är inte elak på något sätt men kommer inte heller dras ner i en sekt.
 
Nu ska jag leta någon form av lunch och dra igång dagen på riktigt. Det har varit lugnt och fint hela förmiddagen men det är dags att dra upp ärmarna och smutsa ner sig i grovarbete.
 
xoxo Saari

Pysseldag!

2014-12-10 @ 22:17:09
 
 
 
 
Nätet har legat nere hela dagen, men det gör ingenting. På förmiddagen åkte jag in till stan och köpte pysselsaker och annat hemligt, mötte upp Patrice och åkte sedan hemåt för intensivt pysslade. Och visst blev det så! Jag har tilverkat presenter samt slagit in en del som redan är färdiga, det är jättekul. Jag har en lista som jag checkar av och känner mig organiserad.

Det är pyssel på hög nivår när vi faktiskt SYR ihop paketen som nu hamnat under granen.
 
Vi prövade lite glöggsorter medan vi pysslade, lyssnade på musik och arbetat med att vara kreativa hela eftermiddagen. Sedan gjorde vi middag, åt den och spelade lite gitarr. Sedan var Patrice tvungen att åka.
 
Imorgon kommer fina Emma förbi, och på fredag så kommer the one and only Petra! Samtidigt ska jag och Mary förbereda en presentation för 12:e septemberrörelsen. Jag gillar det här med aktivitet och annat kul.
 
Grattis till min Alex som nu är färdigutbildad undersköterska, du har gjort dig förtjänt av det! Grymt jobbat!
 
Nu är jag trött och min rygg är sur på mig för att jag suttit på en trästol halva dagen. Det blir skönt att krypa i säng nu.
xoxo Saari

Dag på stan och julklappar.

2014-12-09 @ 17:00:24
 
 
 
 
 
Jag har sovit hyfsat i natt, klev upp vid halv nio och det kändes bra. Förkylningen är bättre och jag kände att jag kunde genomföra dagens planer.
 
Jag tog på mig hörlurarna och stack ner på stan på hemligt uppdrag. Men jag tog mig tid att stanna på Musikanten och känna på lite instrument. Jag nötte ackord på ukulelen och gjorde en lite hemlig sak, jag tappade tiden totalt och det var riktigt skönt faktiskt. Jag köpte ingenting kan jag kanske tillägga. Det blir efter jul!
 
Jag måste ha tålamod, och det är svårt. Mina julklappsbyggen kräver väntan, det är liksom flera steg för att förverklga dem. Samtidigt är det ju det som är kul också. Presenterna kommer från hjärtat. Jag har åtminstone inhandlat skruvar men måste låna en borrmaskin av någon granne eller kvartersvärden. Ja, du hör ju att jag har det jag gör.
 
Marys present är nu fullständig. Det känns faktiskt viktigast. Jag misstänker att hon verkligen kommer gilla den. Nu retas jag med henne, den lyser under granen.
 
Det är mycket tissel, tassel, pyssel, prassel. Imorgon kommer Patrice och PMS ska ha pysselkväll och glöggprovning. Jag är så uppspelt över mina idéer till julklappar och hatar verkligen att jag måste vänta med att avslöja dem, jag vill uppdatera bloggen för varje bit som sätts på plats.
 
Jag har gjort en del självrannsakan när det kommer till mitt mående. Mina föräldrar tog för några veckor sedan upp frågan om jag var hypomanisk. Folk ber mig lugna ner mig. Jag har visserligen gjort av med mycket pengar och är väldigt spontan, men hypomanisk? Nej, jag har också ett konsekvenstänkande.
 
Jag har insett att jag faktiskt mår bättre i överlag även om jag också har mina sämre dagar, jag är nog såhär när jag ligger på normalnivå. Det är bara det att ingen är van att se mig såhär, så i fas, så okej. Det har ju alltid varit dramatiskt och det har jämt funnits en oro runt mig men jag känner att jag vet vad jag gör och lyssnar på vad jag orkar och inte orkar. Så låt mig nu vara glad, jag rusar inte iväg i min sjukdom utan jag tror faktiskt att jag håller på att återhämta mig från min sjukdom, något jag arbetat på länge och som äntligen ger frukt.
 
Jag njuter medan det är bra, för det kommer bli en kall vinter. Det kommer bli sämre men jag är åtminstone bättre rustad för det den här gången.
 
Nu är det Musikhjälpen som gäller och doftljus - juldoft! Det luktar glögg i lägenheten och mitt i allt julstök har vi en viss ordning och det är dammsugit i alla fall. Ikväll ska jag träna jullåtar på Spanjorskan tills fingrarna blöder.
xoxo Saari

Vlog: Självskadebeteende 4 år senare.

2014-12-09 @ 14:35:24
 
 
 
Min belöning för att jag är självskadefri just nu är just att vara självskadefri.
xoxo Saari

Risig.

2014-12-08 @ 14:25:28
 
 
 
Här sitter jag i kofta och nattlinne, uppkrupen i soffan med ett te som tydligen ska detoxa kroppen. Jag känner mig risig och är i det där momentet när en förkylning just bryter ut. Nysig, känningar i svalget, en allmän sjukdomskänsla, trötthet och värk i hela kroppen. Dessutom är jag väldigt frusen. Nåväl, det var länge sedan jag var sjuk så jag antar att det är dags att göra bort det nu.
 
Tyvärr så vill jag inte alls stanna och behöva ta det lugnt. Jag vill på stan och köpa skruvar så att jag kan fortsätta arbeta. Jag behöver köpa lite andra saker också men jag vill inte säga för mycket. EBC har slutat för terminen så nu blir det nog mycket tid på Kärnhuset om dagarna - om jag är frisk. Jag vill dit och spela, jag vill springa på stan, jag vill! Men min kropp säger nej.
 
Så jag ska dricka mitt te och sitta och läsa, kurera mig. Mary ligger just nu och viar, hon är också krasslig.
 
Jag vill tipsa om http://vitjul.se/ eftersom jag tycker att det är en väldigt viktig sak. Jag vill ha en jul utan fylla och önskar den julen till alla andra, speciellt barnfamiljer. Jag börjar med mig, att avstå från snaps och annan alkohol under julen. Skriv upp dig på listan du också!
 
En synnerligen god jul till er alla!
xoxo Saari

Mitt liv tillhör mig.

2014-12-07 @ 19:54:34
 
 
 
Mary har verkligen sått ett frö hos mig när det gäller att skaffa en skrivmaskin. I fredags så valde vi att säga pass på skönheten ovan, det kändes som att den var för dyr just nu och så vet jag inte om det är exakt en sådan som jag skulle vilja ha i alla fall. Det lär dyka upp fler tillfällen med andra skrivmaskiner, "så det är nog lungt", eller hur Mary?
 
Idag har jag bland annat varit på boendestödet. Jag och J spårade ur som vanligt i filosofiska samtalsämnen och vi insåg tillslut att vi i princip utelämnade de andra ur diskussionen. Det var inte meningen, men det är så intressant att sitta och prata historia, religion, kulturer, konspirationsteorier och litteratur. Det var inte som att vi inte tillät andra att vara med och diskutera, men de var nog inte så intresserade. Boendestödet ska ju vara till för alla så vi skärpte oss tillslut.
 
Jag ska ringa Kärnhuset och boka studion för att kunna jamma med pappa till veckan. Jag älskar ju den musikstudion för att jag får chansen att vara ifred med mitt, men jag vill samtidigt skapa musik tillsammans med någon eller några också. Jag behöver båda delarna. Det finns inget skönare än när man lirar med någon och allt stämmer och man får feeling.
 
Mamma vill att vi ska sjunga och spela ihop så jag tänkte träna in lite jullåtar på gitarren, skicka låtlistan till henne så att hon får träna på låtarna och sedan kör vi när jag kommer hem till jul.
 
Igår tittade jag igenom min blogg lite. Jag tittade under fliken "Noveller", här alltså: http://dissociativ.blogg.se/category/noveller.html. Ibland undrade om det var jag som skrivit, och på sätt och vis är alla noveller delvis självupplevda och vissa fullständigt självupplevda - och jag tror att du som läsare kan se skillnaden. Jag blev lite rädd. Har jag upplevt allt det där? Vilket landskap jag levt i, vilken hemsk vardag jag haft och dåliga förutsättningar. Minnena flödade och jag minns allt som inspirerat mig att skriva. Ibland fina saker, ibland mindre fina och ibland rent traumatiska händelser. Vissa noveller är över 10 år gamla och jag inser hur mycket jag utvecklats, dels i min personliga utveckling men också i skrivandet.
 
Jag har inte skrivit på riktigt sedan i somras. Jag fastnade någonstans i slutet på min ungdomsroman, men när jag läser det jag skrivit i novellform och lagt ut på nätet så blir jag liksom inspirerad av mig själv. Det är så självterapeutiskt. Men så är också musiken, och i höst och vinter har musiken varit i fokus för mig. Jag har uppslukats av att utveckla min musikaliska förmåga och det har gjort riktigt gott för själen. Då har allt vad psykisk ohälsa försvunnit, det har bara varit jag och tonerna, rytmerna, jag har riktigt nördat ner mig musikaliskt. Jag har behövt det, för det är också ett uttryck men också en sann glädje.
 
Vårt hem är ett näste av kreativitetet. Musik, pyssel och skrivande. Jag vill ha en större lägenhet men det känns ändå bra att bo såhär för att jag har mycket av det jag behöver. Jag har plats för kreativiteten och har hittat en studio som jag kan använda när jag vill ta ut svängarna, men i nästa lägenhet som vi skaffar kommer kreativiteten få ett alldeles eget rum. Jag och Mary behöver det. Vi har gjort det bästa av vår nuvarande lägenhet och den är faktiskt riktigt mysig trots att den är så liten. Vi har verkligen lyckats med det.
 
Summan av alltihop är att jag är glad att jag alltid haft en kompanjon i att kunna uttrycka mig kreativt, på olika sätt. Det tänker jag fortsätta med. Det är inte bara livskvalitét utan också livsviktigt. Under så många år så hängde mitt liv på mitt skrivande. Ibland var det inte ens roligt utan ett sätt att överleva. Jag är glad att jag hittade ett så konstruktivt sätt och alltid blivit uppmuntrad både att spela musik och skriva. Tack till alla berörda och även du som läsare.
 
Glöm inte att kommentera mina kreativa uttryck. Jag söker inte bara ros och peppning utan jag kan också ta kritik. Men framför allt hoppas jag att jag genom min kreativitet kan skapa tankar hos andra och beröra.
 
Jag är lite snuvig, känner mig risig i kroppen och nyser lite nu och då. Förkylningen börjar komma ikapp mig och jag hoppas att den är över innan jul. Jag längtar som en tok efter julen, för i år har jag lagt ner min själ i många presenter och det är så fruktansvärt kul. Jag vill inte avsläja för mycket, men jag ska gå och köpa skruvar i veckan! På den nivån är det alltså. Det blir minst sagt spännande att se hur händig jag är. Mary är min stora inspirationskälla.
 
Än en gång funderar jag på att byra blogg, men jag vill inte förlora allt jag har på den här bloggen. Jag har gått vidare men allt detta är fortfarande en del av mig. En del som jag kan acceptera och förstå att jag behövt gå igenom, men egentligen har jag redan fått en nystart. Min Malin CrazyGirl har webmastrat bloggen och det är mest av allt det som jag inte kan släppa tror jag. Vi är inte färdiga trots att hon varit död länge. Jag kommer aldrig att bli färdig med henne.
 
Nu ska jag svälja min 20-medicin som jag inte längre känner en särskilt stor bitterhet över - det är så låga doser nu och efter jul åker Xanor Depoten, en medicin mindre och jag mår ändå bättre än någonsin. Jag har sovit bort flera år på höga doser mediciner men nu kan jag vakna utvilad på morgonen. Det är ett jävla mirakel och jag måste ge mig själv en klapp på axeln som gjort det möjligt för mig själv. Jag är ganska så bra faktiskt. Jag duger och jag lovar att en kamp alltid är värt det även om det kan ta en livstid.
 
Mitt liv tillhör mig.
xoxo Saari

Julklappsverkstad, på riktigt.

2014-12-06 @ 20:36:33
 
 
 
Tristess. Jag har på sätt och vis längtat efter det här så länge - att ha tråkigt, på riktigt. Inte tråkigt med ångest utan bara inget speciellt att göra.
 
Det stod mellan att glo på datorskärmen, se American Horror Story och pyssla, och ikväll har vi väl gjort lite av allting. Nu sitter jag och Mary vid pysselbordet (egentligen matbord, men vi äter aldrig här) och vi ska få se hur händig jag är. Det blir intressant.
 
Mary är ett kreativt geni. Jag vet inte var hon får allting ifrån. Ett rikt inre liv kanske?
 
Jag ska alltså BYGGA julklappar. På riktigt. Jag har ingen aning om hur det kommer sluta men jag hoppas på att det blir bra eller i alla fall okej.
 
Men med tanke på hur det brukar bli så kanske jag borde köpa backup-presenter... Äh. Jag kör nu.
 
xoxo Saari

Idolfinal, bäbissparkar och Theremini.

2014-12-06 @ 12:49:13
 
 
 
 
Igår kväll kom Anna med hembakat och vi bosatte oss i soffan framför TV:n. Det var riktigt mysigt, vi hade levande ljus överallt och jag hade tänt hos Maria också. Vi stoppade i oss socker av alla dess former medan vi pratade och asgarvade åt Postkodmiljonären. I vanliga fall brukar vi alltid ha fest när det är Idol-final men det blev istället en riktig myskväll. Jag tror att jag faktiskt behövde det också.
 
Jag fick vara med om det mest fantastiska igår. Anna la min hand på sin mage och jag fick känna en bäbis sparka. Det var helt otroligt. Tack för den gåvan, Anna.
 
Jag var ganska gråtmild igår. Jag blir det jämt av musik i alla dess former när det är riktigt bra. Tyvärr hade Mollie en dålig kväll och det skar genom mitt musikhjärta när hon inte lyckades ta de höga tonerna. Det märktes på henne att hon inte var nöjd med sina framträdanden, men å andra sidan så hade hon rejäla röstproblem och kunde knappt prata på fredagsmorgonen. Det blev lite orättvist, för Lisa var i sitt esse röstmässigt.
 
Vinnarlåten var Lisas, det kände jag. Hon fick min röst. Med 51% vann hon, otroligt jämnt! Det blev en riktig rysare.
 
Vi såg klart och sedan drog Anna sig hemåt. När jag gick i säng så somnade jag mer eller mindre på en gång efter att vi släckt lampan, vaknade vid 06 och tänkte "NEJ", somnade om och sov fyra härliga timmar till. Det behövdes verkligen.
 
Ikväll ska Didi ha spelning med sitt band och jag vill ju gå, men samtidigt så tror jag att jag inte egentligen orkar. Inte för att jag mår dåligt eller så, utan för att jag är trött och känner för att vara för mig själv och med Mary ikväll.
 
I övrigt så upptas mina tankar av den där Thereminin som jag prövade. Jag är så körd, efter jul blir det nog en liten theremin! Jag ger upp, den är för fantastisk! Den behövs till min musikaliska lekplats här hemma. Det är avgjort, men jag tänker ändå vänta tills julklappsshoppingen är färdig och julen är över. En sak i taget nu... jag kan ju gå till Musikanten och spela när de har öppet.
 
 
 
xoxo Saari

Vad ÄR jag? (Retorisk fråga.)

2014-12-05 @ 18:24:08
 
 
 
Tidig morgon igen. Jag blir inte klok, kompenserar min kropp för att jag sovit bort flera år?
 
Dagen har gått i musikens tecken. Jag packade ner Daisy och åkte iväg mot stan vid lunchtid. Den här gången köpte jag fredagsmyssnasket på Sega Råttan innan jag gick vidare, istället för att ta det på hemvägen, för jag tänkte att det skulle bli enklare så.
 
Jag hade bokat musikstudion på Kärnhuset från 13.30 och hade lite tid över innan, så jag gick på Musikanten för att göra några ärenden. Jag hade några frågor och var i desperat behov av ett bra fodral till mina gitarrer och jag fick bra hjälp.
 
Jag fick frågan om jag var gitarrist och jag var tvungen att fundera. Vad ÄR jag egentligen? Ingenting egentligen, men jag gillar att banka trummor, dra ackord på gitarren och sjunga. Man skulle kunna säga att jag är medelmåtta men kan hantera några instrument hjälpligt i alla fall. Jag sa av ren vana att jag var trummis, eftersom det är det enda jag faktiskt gått i skola för (om man inte räknar med körsång). Men det var så länge sedan och jag är rostigare än ringrostig. Jag tycker helt enkelt att det är jättekul med musik och att praktisera det.
 
Jag gick vidare till Konstnärsshoppen, se upp för jag kommer tillverka en del julklappar i år faktiskt. Sedan satte jag mål mot Kärnhuset och när jag kom dit åt jag min lunch och fick sedan nyckeln till musikstudion.
 
Man kan tro att jag ska bli trött av det här, att göra så mycket, men jag känner att den tid jag har i studion är min egen, jag kan banka och yla och nöta saker om och om igen och ha tillgång till flera olika instrument och roligheter. Jag vill spela tillsammans med andra, men jag vill också ha den här tiden för mig själv. Det är någon form av självterapi och när jag släckte och låste när jag var klar så kände jag mig pigg och fräsch. Jag har hittat min plats.
 
Det var mycket att släpa hem. Litervis med läsk, massor av godis samt Daisy i det nya och mer tåliga fodralet på ryggen och mitt gamla trasiga men ändå användbara gitarrfodral i handen. Jag tog upp tre platser på bussen och det är inte för att jag är tjock.
 
Men så ser varje fredag ut i princip. Det är ett skönt avslut på veckan.
 
Ikväll är det Idol-final. Anna (och hennes bäbis i magen) kommer hit med hembakat och vi ska hejja fram en vinnare. Egentligen spelar det ingen roll, både Mollie och Lisa är bra. Jag var övertygad om att Josefine eller Mollie skulle ta hem det men Lisa har jobbat på bra i slutspurten. Hon vann mitt hjärta när hon sjöng sin originallåt Love Run Free.
 
You've gotta lose the fear in your heart.
 
Allt skulle vara frid och fröjd just nu om jag inte hade så ont i ryggen. Jag ska försöka ignorera det så gott jag kan. Här är Alvedon och Tramadol värdelöst, det känns inte som någon idé att ta värktabletter när det är en mer eller mindre konstant smärta.
 
Nu står vi i valet och kvalet om en skrivmaskin från 20-talet, ikväll avslutas auktionen. Dyr men säkert värd pengarna... Vi får se hur mycket vi är villiga att bjuda helst enkelt, men det gäller att vänta med det tills den sista minuten.
 
Trevlig helg!
xoxo Saari

Vlog: Theremin och julklappsfynd.

2014-12-04 @ 22:37:40
Systrar i tights på Waynes.
 
 
Lekte med en theremin på Musikanten och dog glädjedöden.
 
 
Avslutade kvällen på stan med en cola på Kärnhuset.
 
 
 
 

Jag trodde att jag skulle surna till i eftermiddag eftersom dagen börjat så tidigt, men humöret gick faktiskt bara uppåt. Jag och C från boendestödet städade till här hemma och jag kissade Puffen för att sedan åka ner på stan och träffa Mary och hennes syster Madelene på Waynes. Det var trevligt, jag åt cheescake (vanilj och blåbär) och drack en stor chai-latte. Marys syster är så skön att hänga med!
 
Sedan gick jag på ett eget uppdrag. Jag fnittrade på väg till Lekbiten och har skaffat mig... låt mig kalla det för "material" till tre klappar som jag ska bygga ihop med stort nöje. Jag är sjukt nöjd.
 
Sedan gick jag till Musikanten och lekte. Jag ska dit imorgon också. Jag hittade en fantastisk theremin som jag lekte med och jag fick visa ett barn hur man trollar med att göra musik i luften. För er som inte har koll, googla theremin och/eller kolla på min videoblogg. Den jag testade hade 30 olika ljud och hade vad som kändes som miljoner sätt att ratta in pitchen på och jag blev helt tagen! Jag var tvungen att hålla mig från att köpa den även om jag egentligen har råd. Jag ska nog smyga in på Musikanten nu innan jul och leka och träna, jag har hittat det ultimata instrumentet känns det som. Jag måste bara ha det, men jag behöver också hålla mig i skinnet... Det var svårt, även om displayen visade vilka toner man satte. Jag försökte spela Detektivbyråns låt Om du möter varg, men det var inte tvärenkelt. Å andra sidan har jag aldrig prövat instrumentet innan.
 
Jag var tunven att ringa Mary efteråt och hon bad mig ta ner pitchen i min röst för att jag blev så speedad. Bland det bästa var att den inte var snordyrå men ändå jättebra kvalitét. Jag var kände behovet av att spela in en videoblogg om mitt första möte met theremin ofh här är det:
 
 
Maniska blicken!
xoxo Saari

"Jag kommer att dö om jag slutar skära mig."

2014-12-04 @ 11:16:00
Nästan 10 år sedan. Såg jag inte frisk ut?
 
 
 
På morgonen har jag börjat gå igenom ett tjockt linjerat block som har hängt med mig från 2005 skulle jag tro. Det är skoluppgifter, stödanteckningar, noveller, dikter, andra texter, foton, listor på listor och så vidare huller om buller. Jag hittade två texter från när jag var på Mariedals behandlingscenter 2006 som fick mig att luta huvudet åt sidan och sucka lite lätt, utan att dra mig undan av rädsla. Jag kan känna att då var då, och nu är nu. Jag sörjer den yngre Sara som fick gå igenom allt det där.
 
Jag tänkte citera mig själv, dela med mig av några av mina ord och meningar.
 
 
 
"Onsdag 23/8  -06
 
En dag flyter förbi.
 
Nej, det var ett orättvist sätt att säga det på, så jag utvecklar mig.
 
Vakna. Vakna. Vakna. Jag vet att jag vaknar, men att somna då? Det känns aldrig som att jag somnar, märker bara kontrasten när jag vaknar.
 
Samtal, bild och badminton. En toppendag. Jag är inte hemma i alla områden. Det blir lätt läskigt. Men jag är så nöjd över hur dagen slutat.
 
Jag har målat klart det mesta, men det fattas några detaljer. Jag skar mig inte. Istället målade jag fram min generations syn på en "svensk tiger".
 
Jag klaradet det. Inte just att måla upp vad som finns inom mig och hos andra. Jag menar att jag inte skurit mig. Inte köpt godis än. Det är ett mirakel!
 
Jag försöker. Visst förstår ni det?"
 
 
 
"24/8 -06
 
Jag blev så glad när mina föräldrar kom. De var glada och jag var glad. Det kändes bra.
 
Men till kvällen, vad hände då? Jag visste inte om jag skulle klara det här behandlingshemmet. Så mycket att ändra på. Det känns inte som att jag kan lämna saker bakom mig, de finns kvar som en tyngd på min axel.
 
Det knyter sig i magen och jag går i bitar. Nej, det gör jag inte. Jag är och har alltid varit i bitar.
 
Ni förstår inte att det gäller andra regler för att leva. Överleva. Det är mitt sätt att överleva, för vad ska jag annars göra?
 
Ibland känns det som att jag kommer att dö om jag slutar skära mig.
 
Jag vet inte åt vilket håll jag ska gå.
 
Hataälskaavsky.
 
No more pain."
 
 

När jag själv sitter och läser igenom det så minns jag stället, mitt rum, bilden jag målade som jag fortfarande har kvar, personerna och ensamheten. Men det jag fastade på var detta; Ibland känns det som att jag kommer att dö om jag slutar skära mig.

Det tog mig 4 år från den punkten att inse att jag ville sluta skada mig. Sedan tog det 4 år till att försöka förverkliga ett skadefritt liv. Det har inte varit lätt och jag tror att jag börjat förtränga hur otroligt viktigt mitt självskadebeteende var för mig.
 
Nu vet jag både att jag vill leva, och hur jag vill leva. Jag slutade skära mig och dog inte, utan jag började faktiskt att leva på riktigt. Mina relationer till andra människor var ofta korta eller kantstötta av min självdestruktivitet, men nu läker jag mina förhållanden till mina föräldrar, mina vänner och inte minst Mary. Jag träffade Mary i precis rätt skede i mitt liv , när jag insåg att mitt självskadebeteende skulle bli min död och att det inte finns plats för självskador om jag ville leva med henne.
 
Jag valde henne och senare insåg jag att jag genom det valde mig själv. Jag vet inte om jag aldrig kommer att skada mig igen, vad som helst kan hända i framtiden, men jag vet att jag kunnat sluta utan att dö utan istället vinna så mycket mer än vad jag trodde var möjligt.
 
Nu är livet så mycket mer än att bara överleva. Jag går upp på morgonen och känner att jag har ett syfte med det. Jag tar en kopp kaffe och styltar upp min vardag som känns meningsfull. Ibland är jag bara hemma. Ibland jobbar jag med 12:e septemberrörelsen, eller spelar musik och sjunger, eller bara myser och pratar med Mary. Allt det är också viktigt, även att göra ingenting. Det är fortfarande mitt liv.
 
Jag ser inte bara hindren. Förut var allting ett landskap av hinder och jag hade ingen ork för dem. Nu skjuter jag ofta hindren åt sidan för att de bara är illusioner, så jag klär på mig och går ut, gör även vardagssaker med glädje. Det är svårt att handla, men har jag med mig någon så går det bra. Det går bra att åka buss numera, och jag har hittat ett hem i musikstudion på Kärnhuset. Jag jobbar med mig själv genom EBC. Varje kväll lagar jag och Mary mat, äter och pratar och följer våra rutiner. Det känns helt självklart, men förut var det inte det.
 
För förut trodde jag att jag skulle dö om jag slutade skära mig.
 
Jag finns här idag för att berätta för alla som någonsin tänkt den tanken, att det går att sluta och inte förlora någonting annat än den sämsta bästa vän du någonsin har haft. Man måste göra slut med destruktiva relationer, även sådant som självskadebeteende, för att kunna gå vidare. Fotbojan har låsts upp och nu står jag mitt i allt och vet att jag kan gå åt vilket håll jag vill. Det är stort och det är läskigt, men det är helt underbart också. Jag lär mig leva mer och mer för var dag som går och min resa, som fortfarande pågår, har inte varit förgäves.
 
Jag dog inte. Jag lever och jag mår bra just nu, utan den där självdestruktiva falska tryggheten. Jag är mitt egna stora bevis på att det går att sluta skada sig utan att dö.
xoxo Saari

Tidig morgon (natt?).

2014-12-04 @ 08:43:22
 
 
 
Sedan strax efter 06 har jag suttit i soffan, det har varit en lång natt med mycket uppvaknanden. Vid 02 vaknade jag första gången av att jag pratade med Mary - fast det gjorde jag i en dröm. Jag vaknade av att jag högt sa "Förstår du vad jag menar?" och blev av mina egna ord klarvaken. Mary i sin tur sa bara ett klart "Nej", och så försökte vi somna om. Det är liksom ingen idé att börja prata mitt i natten.
 
Men jag drömde och vaknade om och om igen. Det var lite läskigt, för det var ungefär som att höra röster. Jag hade samtal med Mary som inte hon var med på, men jag hörde hennes röst och såg henne ligga bredvid mig. Mycket förvirrande var det.
 
Som sagt så gav jag upp tillslut och gick upp. Jag har sett på nyheterna i ett par timmar och är ganska mätt på politik nu, samtidigt arg för vår svåra politiska situation och trött på att det är såhär.
 
Jag funderar på att göra ännu ett försök att sova. Tanken var ju att jag skulle sova ut den här morgonen eftersom jag inte har någonting speciellt att göra på förmiddagen, men icket. Ikväll ska jag till Kärnhuset och Mary ska med sin bestie på stå upp-komedi. Först ska vi dock träffa Marys systeryster.
 
Wintergatans version av Visa från Utanmyra har rullat den här morgonen och den är extra skön när de lägger in en vibrafon i slutet. Äckligt bra.
 
Tänkte ta mig förbi Musikanten idag och lira lite ukulele och prova mig fram bland syntharna.
 
Allt står och faller egentligen på hur mycket vila jag lyckas få nu på förmiddagen. Så nu går jag mot sängen och lägger mig igen.
xoxo Saari

Tilia-träffen på Hamnmagasinet!

2014-12-03 @ 22:14:21
Vi mottogs av bland andra fina Ida!
 
 
Definitionen av skönhet.
 
 
Taggad Emma!
 
 
Mingel.
 
 
Fina armband och band.
 
 
Messy is the new black!
 
 
Lirade gitarr och sjöng.
 
 
 
 

Jag visste inte alls vad jag skulle förvänta mig av den här kvällen, men jag, Mary och Patie begav oss till Hamnmagasinet ikväll för föreningen Tilias första träff. Jag hade rollen som trubadur och det var inte så läskigt som jag trodde att det skulle vara faktiskt. Jag träffade kända ansikten men lärde också känna nya personer, det var jättekul!
 
Det var en inspirerande kväll. De här människorna är verkligen dedikerade till sitt arbete inom föreningen och det är så vackert att se eldsjälar sprida ljus.
 
Jag är medlem i Tilia och ska bli mentor för att jag tycker att det är så förtvivlat viktigt. Jag vill finnas för någon och låta fokus stanna på personen i fråga. Jag har tillfrisknat så pass mycket att jag är beredd för att sätta en ungdom i första rummet och vara ett stöd. Det ska bli roligt och givande att få hjälpa en ungdom med psykisk ohälsa!
 
Jag berättade för Jenny och Annso om 12:e septemberrörelsen. Mitt hjärta bankar ju extra hårt för rörelsen - men det är ett svårt ämne. Tilia är en förening som hjälper unga människor med psykisk ohälsa att må bättre genom att hjälpa till att stärka deras självkänsla bland annat. 12:e septemberrörelsen är däremot lite mörkare och jag ska inte säga allvarligare, men det kanske är svårare att prata om det. Det är svårt att prata om självmord, hur man kan förhindra det och ifrågasätta vården på ett sätt som på sikt kommer ge resultat.
 
Nu sitter jag i soffan och är trött. Ändå måste jag se på TV i och med vår politiska kris. det här är helt sinnessjukt. Den 22:a mars kommer jag återigen rösta rödgrönt och jag hoppas att du också gör det.
 
Emma la förresten upp mig på Instagram: http://instagram.com/p/wJx9FQCfyE/?modal=true
 
Mary filmade litegrann och jag känner at både Spanjoskan och jag borde ha stämts innan, men oh well:
 
 
 
xoxo Saari

Avslutning på EBC.

2014-12-03 @ 14:38:04
 
 
 
Idag var jag den första som kom till EBC. Jag tände lite ljus i matrummet och när Sofia kom så började vi plocka fram frukostfikat. När morgonmötet med personalen var avslutat så fikade vi och småpratade som vanligt, jag fick många "lycka till" inför kvällens gig.
 
Vi hade bildterapi på förmiddagen och temat var "jul" - inte helt oväntat. Den här gången vill jag inte beskriva vad jag målade.
 
Vi åt lunch och sedan valde jag att åka hem för att ladda för kvällen. Nu är det juluppehåll ganska länge, fram till slutet av januari. Det kommer nog kännas underligt att inte ha den självklara arbetsonsdagen då jag har en heldag på EBC, men jag kan nog hålla mig sysselsatt ändå. Jag har 12:e septemberrörelsen, snart även Tilia och julförberedelserna att syssla med. Dessutom har jag bestämt mig för att söka praktik nu, och eventuellt börja med studier till hösten. Jag gör vad jag tycker är roligt, och tänker inte på att jag ska utbilda mig till någonting speciellt. Man kan plugga för att det är intressant och roligt också, men mest av allt vill jag nog skaffa mig en livserfarenhet som jag missat när jag varit för sjuk för att ens kunna lämna hemmet.
 
Jag hann åka några hållplatser hemåt innan jag insåg att jag glömt mobilen på behandlingscentret, så jag hoppade av och fick åka tillbaka. Suck, sådant är så fruktansvärt jobbigt. Det fanns liksom ingenting annat att göra än att ta en tur tillbaka, men jag kan skatta mig lycklig att det i alla fall inte blev särskilt många hållplatser innan jag insåg min miss.
 
Klappade kvarterskatten Cleo på väg hem. Hon är en väldigt söt dam som hade en liten pratstund med mig.
 
Nu har jag kollat mailen. Leendet går från öra till öra, för jag har ännu en julklapp i hamn. Det är ju så kul!
 
Mary sitter och pysslar, jag ska skriva ihop lite stödnoteringar, lira lite gitarr och ta mig tid att läsa lite. Dr Pepper till det och jag hoppas att vi ses på Hamnmagasinet kl 18.30 ikväll!
 
 
xoxo Saari

Kroppen börjar anpassa sig!

2014-12-02 @ 18:22:26
Nu har jag nått en ny milstolpe i mitt försök att gå ner i vikt på ett sunt sätt. Håll tummarna för mig, för nu har jag börjat få en regelbunden menscykel. Är man överviktig eller underviktig så kan cykeln bli oregelbunden och försvinna, men nu visar min kropp mig att den mår bättre genom att menstruera. Jag trodde aldrig att jag skulle bli glad över att ha mens...
 
Rent viktmässigt har jag hamnat på en platå, men det är okej för mig just nu. Jag behöver snarare träna på att hålla vikten än att gå ned - för jag skulle antagligen kunna rasa i vikt om jag ville men det skulle aldrig hålla. Därför håller jag aldrig på med bantningskurer och liknande, jag ändrar på min livsstil och jobbar för ett bättre mående. Jag har nämligen insett att mitt liv kan bli långt om jag har tur och får må bra så det är ingen hets.
 
Det vore också helt insiktslöst att tro att jag som varit överviktig sedan jag var liten kommer kunna gå ner i vikt snabbt. Det har tagit mig ett liv att stadigt gå upp i vikt och det kommer ta längre tid att gå ner i vikt. Huvudsaken är att jag vet att jag är älskad som jag är, tjock eller inte. Huvudsaken är att jag vet att mitt värde inte sitter i min vikt.
 
Ikväll ska jag äta kladdkaka!
xoxo Saari

Vi är på gång...!

2014-12-02 @ 16:20:00
 
 
 
På morgonen ringde jag mamma så snart jag vaknat för att höra hur det var med henne och pappa. Två gånger konstaterade hon att "du är vaken såhär tidigt" - jag kunde sova hur länge som helst förr på grund av all medicinering och var jämt trött. Så var det under så många års tid, men nu i höst har jag börjat vakna mellan 07-08 ungefär och känt mig utvilad. Det känns som ett riktigt mirakel, jag kan faktiskt inte komma på vad det är som gett mig en sundare dygnsrytm, en dygnsrytm som jag vill ha.
 
Jag har sysslat med lite jobb för 12:e septemberrörelsen under förmiddagen. Jag har skrivit några blogginlägg, för nu tar vi nya tag och kommer inom kort lansera en aktiv blogg och även ett aktivt internetforum. Jag kommer naturligtvis påminna om det här i min egna blogg.
 
Jag har ringt politikern vi träffade under Psykeveckan och bjöd honom till vår träff måndagen den 15:e december på Kärnhuset 18.30, han kommer ta med sig några kollegor så jag tycker verkligen att ni ska försöka dyka upp på den träffen! Dessutom blir det antagligen glesare med träffar framöver, så passa på nu.
 
 
Egentligen skulle jag och Mary träffa Emma i eftermiddag men Mary har inte sovit i natt och jag har äckligt ont i ryggen. Satsar istället på morgondagen, då föreningen Tilia har sin första Umeå-träff. Det ska bli spännande och kul! Jag har valt vilken gitarr jag ska ta med mig, det är Spanjorskan som får följa med och jag ska spela några låtar. Det blir nog bra.
 
Det är mycket pyssel nu. Tissel och tassel. Julklappar och roligheter. Jag tänkte spendera kvällen med att slå in de redan färdiga presenterna och klura på hur mina andra presenter ska se ut. Idag skickade vi också iväg ett brev till en mycket speciell person och hoppas att hen blir glad.
 
Morgon blev till dag som blev till kväll. Nu har jag hunnit med att duscha också och ska vårda håret ordentligt nu.

En lugn kväll väntar. Jag känner mig ganska tillfreds med livet, om man räknar bort ryggvärken som hotar att ta död på mig.
 
xoxo Saari

Vlog: "She's such a geek."

2014-12-01 @ 17:19:24
 
 
Idag ställde boendestödet in. Jag och Mary passade på att åka in till stan för att påbörja julklappsjakten när vi fick några extra timmar genom avbokningen, trots att Mary var trött och vi båda hade jävligt ont i ryggen.
 
Jag handlade en hel del presenter. Det är ju så kul! Jag fick ringa min käre bror och be om lite råd men annars flöt det på bra. Problemet är att vissa människor är det så lätt att köpa klappar till medan andra är helt hopplösa, speciellt de (som jag) som redan har allting. Då måste man tänka till lite extra. Det finns ju såklart ett hjärta bakom varje klapp jag köper eller tillverkar även om det skulle vara något superenkelt eller matnyttigt, oavsett om det känns lätt eller svårt att hitta just den julklappen.
 
Jag kan säga såhär mycket: Jag åkte till stan med två tygkassar varav den ena var fullständigt tom och kom hem med två fulla tygkassar, en enorm papperskasse, en full plastpåse och fler kvitton än sedlar i plånboken. Shoppningdjävulen levde rövare i mig.
 
Egentligen skulle Mary bara kunnat lämna mig på Musikanten och gå en sväng på stan, för där kan jag roa mig kungligt länge. Dagens videoblogg är från när vi tog en avstickare till Musikanten - men jag köpte faktiskt ingenting även om jag hade god lust. Lite självbehärskning har jag. Dessutom har jag lärt mig att aldrig köpa saker till mig själv innan jul för att jag ibland faktiskt fått dubletter av sådant jag vill ha.
 
Nu är jag hemma och har svalt Alvedon och Tradolan mot min onda rygg som gör att jag nästan vill ta mig av daga, har tänt ett nytt doftljus som ska lukta "juligt" och ikväll blir det bibelstudier med Jehovas samt en massa pysslande. Nu ska jag göra middag och sedan väcka Mary med en kyss och "maten är färdig".
 
 
 
 
 
xoxo Saari