Att ta sig an en läkare.

2013-10-31 @ 18:39:54
Jag är hemma nu och sjunker ner i soffan med ett glas cola och kör igång datorn. Jag är helt slut (vilket sällan är någon nyhet) och jag förbereder mig mentalt för att orka mig igenom det här nu.
 
Imorgon ska jag träffa min läkare och be honom stoppa galenskapen. Min egen och andras. Han måste helt enkelt gästspela i Marys vård. Om det inte går, så kommer jag personligen knacka på hos avdelningsläkaren och säga ett sanningens ord. Helgen var fint planerad, men överläkaren på avdelningen har antingen missat något eller är rent utsagt inte särskilt empatisk eller intelligent.
 
Jag känner mig tillräckligt stark för att ta mig an en läkare eller två - men sedan måste jag fokusera på mig själv och djuren. Hemmet. Mig. Jag.
 
Mamma var vänlig nog att skjutsa mig idag, vilket jag är väldigt tacksam över. Jag passade på att handla mat också. Nu har jag nästa allt för helgen, en av de mest heliga helgerna för mig. Jag ska gå och köpa värmeljus och gravljus imorgon, då har jag allt inför samhain. Jag firar högtiden på mitt eget lilla vis. Det är nu och midsommar som vår värld ligger närmast den andliga världen och inbjuder till att känna att de som gått vidare ändå finns någontans bortom våra sinnen.
xoxo Saari

Cute but psycho.

2013-10-30 @ 21:04:36
Förlorar mig när jag skriver. Hoppar mellan presens och tjottahejti. Min trogna vän, skrivandet. Jag gillar inte när jag förlorar förmågan att styra mitt språk. Jag inser hur hopplöst beroende jag är av att uttrycka mig, och då vill jag uttrycka mig korrekt.
 
Jag har förlorat några kilon, så jag och mamma grävde i mina gamla kläder ikväll. Det var mycket som jag kunde kassera, eftersom det oavsett storlek inte längre är min stil. Som tonåring var jag klädd i jeans och collegetröjor, vilket jag inte är nu. En dag för någon vecka sedan (jag har svårt med tidsperspektiv) hade jag på mig ett gammalt plagg, en collegetröja och jeans, och Mary hade aldrig sett mig så. Ja, jag såg ut som en riktig hästtjej i tonåren. Inte längre.
 
Det var kul att sortera ut plaggen och fynda en del samt ge bort en del till bättre behövande.
 
Imorgon tar jag på mig ansvaret igen. Jag har andats Nordmalingsluft, ätit regelbundet, sovit och läst "trygg" litteratur, sådant som inte gör att jag hittar gömda budskap. Lättläst och invant. John Marsden kommer alltid vara min förebild när det gäller ungdomslitteratur.
 
Ja, imorgon åker jag hem till katterna och tar Puffen med mig. Jag har dragit på mig ryggvärk igen men jag får leva med det helt enkelt. Det blir kanske bättre av att sova i min egen säng. Jag blir på egen hand igen, men det är städat och fint så jag behöver "bara" sköta mig själv och djuren. Det är alldeles lagom ansvar. Vi har de mest välmående katterna i Umeå skulle jag tro och jag tar fullt ansvar för Puffen när hans mamma är och vilar upp sig. Jag vill egentligen stanna och ta hand om Svante, men han skulle våga röra sig mycket friare om Puffen inte alltid hotade med att äta hans mat eller skrämma honom på något sätt. Man skulle kunna hålla bättre koll på hur mycket Svante äter om Puffen inte smygäter kattmaten och även om jag börjar bli ett ess på att ge piller till Svante så kan mina föräldrar lika gärna göra det.
 
Svante vill bara ut, han har inte ont, men risken för att han ska gå under jorden och dö gör att vi inte vågar släppa ut honom. Å andra sidan skulle han nog få mer aptit om han fick vara ute. Ja, jag ältar. Går igenom allt så att det ska fastna i huvudet och blöda ut det i text gång på gång tills det slutar blöda.
 
Jag har inte heller haft tillfälle att hälsa på Mary på det där hemska stället hon är på nu, vilket är trist. Men på fredag blir det förhoppningsvis hon och jag med godis och kramar hemma hos oss. Det ser jag fram emot. Jag ska försöka laga riktig mat och inte förlita mig på färdigrätter.
 
Kalla mig misstänksam eller paranoid, men jag tror att någonting händer i universum. Som en universal depression som jag står och betraktar. Risken är att jag åker på en dänga. Jag ska göra mitt bästa för att hålla humöret uppe och ljudet i mitt huvud på avstånd. Trefaltsregeln gäller, allt jag gör kommer tillbaka till mig tre gånger.
 
Jag ska sätta in Solian snart är det tänkt. Den beskrivs som en lättare form av Leponex. Ännu mer medicin, men då kanske jag kan leva på ett annat sätt, ett bättre sätt. Den här gången ska vi ta det riktigt lugnt under insättningen, så att det inte blir en katastrof som det blivit tidigare. När jag skulle börja med Abilify så blev jag nästan manisk - jag var överallt, städade allt och när saker tog slut att städa så ville jag skrubba uteplatsen helt i onödan. Jag var helt tokig. Det var skönt på ett sätt, eftersom jag var mindre trött, men jag blev dålig och som ni vet så väntar ett stup efter varje hypomani om man inte sköter det på rätt sätt.
 
Jag är så less på att må dåligt, så de gånger jag kan välja att gräva ner mig så låter jag bli. Ibland undrar jag hur jag kan stå på benen. Jag är van, jag är rationell tycker jag. Jag förstår det här med Svante och jag förstår det här med Mary. Det enda man kan göra är att göra det bästa av det som ges till en. Tyvärr har det varit en hel del skit som jag fått men även det måste bearbetas på ett sunt sätt.
 
Jag ska skälla lite på Thomas i övermorgon. Han borde ha följt upp mig förra måndagen, som han lovade. Jag ogillar brutna löften. Lova ingenting så ska att jag kan bli glatt överraskad istället. Ska nog be om Alvedon Forte imorgon, värken stör mig verkligen. Jag har annat att tänka på och måste fixa promenaderna med Puffen.
 
Nu när jag tagit ett steg tillbaka och betraktat det som varit den senaste veckan så förstår jag att jag skrämt min omgivning. Jag har skrämt mig själv. Andra skrämmer mig. Alltid rädd.
 
Jag sa det till mamma, att jag har en halvtimme då jag släpper allt. Det är när Vänner visas på TV. En halvtimma som är min egen där jag kan slappna av. Jag har sett avsnitten tusen gånger men kan ändå skratta åt skämten som om det var första gången jag såg det. Lynn gav mig de första två säsongerna i present så jag har gott om Vänner att titta på när jag känner mig ensam. Det är också en väldigt "snäll" serie utan underförstådda budskap (för det mesta).
 
Jag ska försöka få i Svante lite mer mat och sedan är det god natt. Jag är trött som vanligt men inte sömnig. Det är fruktansvärt irriterande. Så nu avslutar jag den här novellen och går ut i mörkret en snabbis med Puffen.
xoxo Saari

Matvak åt katten.

2013-10-30 @ 14:03:24
 
 
Det är väldigt mycket aktivitet här. Djur som ska skötas om. Mamma har klippt tovor och klor på Puffen, vi har gett Svante sina piller och jag har trugat i honom mat. Då menar jag verkligen TRUGAT. Jag kör med någon sorts omvänd psykologi - ställer mig med matskålen och säger att det är mat, sedan ber jag honom sitta (någonting som vi gjort från det han var liten) och så har jag ställt fram maten. Han åt inte upp allt, gick till dörren för att han ville ut, så jag kom med matskålen till dörren. "Hörrudu, du var inte riktigt färdig", och så sätter jag matskålen framför honom. Då åt han upp resten.
 
Det där med att ge honom piller är näst intill omöjligt, men som sagt ett väldigt gott tecken. Men frågan är, om vi inte får i honom tabletterna, kommer han då bli sämre? Jag är också medveten om att det inte är säkert att han blir bättre trots omvårdnad och medicin. Man kan inte "slösa" (så fult ord) hur mycket pengar som helst på ett djur, även om man skulle vilja. Och vill det sig illa så är det enda rättvisa att låta honom somna in. Jag vet allt det där, men jag vill inte, orkar inte, snälla bli frisk Svante!
 
Det är dygnet-runt-ångest, men idag har det lättat lite. Jag mådde väldigt dåligt på förmiddagen och jag vet inte varför, antaglen för att jag är trött och har ont i ryggen.
 
Kära du, det är så mycket som jag vill säga dig. Men jag kan inte. Snarare får inte. Det är komplicerat och även om någon skulle förstå så skulle det antagligen inte göra detta någonting bättre.
 
Min läkare ringde idag och jag fick en tid på fredag. Jag antar att han fattar att han har försummat mig och genom det samtal vi hade så förstod han nog att stängslet till min hästhage står vidöppen. Som en tickande bomb. Kanske har jag redan förlorat några hästar, det är svårt att hålla ett längre samtal utan att glömma vad jag egentligen pratade om eller om jag har en poäng.
 
Hur som helst så ska jag ut på promenad med mamma snart. Värken i ryggen till trots. Jag får stretcha när jag kommer in.
xoxo Saari

Svanteuppdatering och höstpromenad.

2013-10-29 @ 16:04:04
Höstpromenad.
 
 
Svante är bättre idag. Han är piggare, han har inga uppenbara smärtor, han har ätit lite på egen hand och nu ligger han i mammas säng. När jag gick in och började klämma på honom så rullade han fram magen och kurrade. Men vi ska inte ta ut någonting i förskott, förbättringen kan ju skett för att han fått dropp. Vad vi verkligen behöver är att han börjar äta ordentligt. Han får inte gå ut på ett par dagar om han inte visar sig bli mycket bättre. Men jag förstår också att han måste vara helt slut efter gårdagen - jag är i alla fall det.
 
 
"Min" lada.
 
Jag försöker att inte hänga upp mig på Svante, men det är svårt. Minsta lilla sak han gör observerar jag noga. Glädjen när han orkar tvätta sig, rädslan när han inte ätit upp all mat vi gett honom, om han kurrar på grund av stress eller för att det är mysigt... Jag är spänd som en fiolsträng. Men då gav Puffen mig en så himla söt bild där han står och kissar i höstsolen:
 
 
 
 
xoxo Saari

Hämtat Svante.

2013-10-28 @ 21:29:55
Nu har pappa och jag hämtat hem Svante, med oss har vi särskilt foder för leversjuka djur och han har fått dropp så allt vi kan göra är att ta hand om honom och hoppas. Han är fortfarande loj, men på väg hem så skrek han hela vägen nästan och det är ett gott tecken. Han måste vara helt  slut nu. JAG är helt slut. Vilken dag. Och allt annat jag måste ta hand om som händer i mitt huvud, ovanför mitt medvetande... Det är en jättesvår tid.
 
Nu är det do or die. Antingen kommer han att tillfriskna inom några dagar eller så kommer vi behöva ta bort honom. Jag känner mig inte redo att släppa Svante men livet har sin gång, sin eviga cirkel. Jag vill inte att han ska lida i onödan. Dessutom kan man inte lägga hur mycket pengar som helst på ett djur, jag är inte dum utan förstår att han lever på gränsen. Det har kostat tillräckligt mycket hittills. Och som sagt, frågan är om djuret mår bra av det i längden.
 
Jag är bara inte redo. Jo, Svante är ett djur och inte en människa men han är ändå en personlighet. Jag får bara sörja och sörja. Sörja farmor som å andra sidan var redo att dö, en vän till familjen och min kära vän Maria. Det Räcker Nu. Som C sa när Maria dog, att livet verkligen prövar oss nu. Jag börjar undra vad jag gjort för fel, varför är universum inte på min sida? Varför är alla inlagda, till och med katten? Vad förväntas av mig? Jag är så maktlös. Jag vet var makten ligger och de vill mig illa.
 
Jag hoppas bara att vi alla får vila i natt. Imorgon lär vi se åt vilket håll det går för Svante. Jag förbereder mig för det värsta och försöker att inte ta ut saker i förskott.
 
Himlen ute på småvägarna vi körde var himlen beströdda av stjärnor. Jag hade åtminstone det. Nu måste jag greppa allt bra.
 
Min läkare har inte ringt, han är en vecka sen. Var är det där som kallas uppföljning? Det känns som att jag blev utskriven till ingenting, men jag klarar mig. Det är alla andra jag är oroliga för. De är i sin tur oroliga för mig. Jag vet att jag betett mig... annorlunda, kanske man ska säga. Har andra idéer än andra. Hör saker och känner saker som andra säger att de inte gör, men det köper mig inte en plats på psyket när jag inte tänker skada mig själv eller andra.
 
Jag ska ringa några samtal innan jag går i säng. Tuff dag som sagt, jag försöker ta så mycket ansvar som jag kan men måste nog lämpa över en del på mina föräldrar. Jag drömmer mardrömmar på nätterna och lever dem när jag är vaken känns det som. Jag har inget fokus.
 
Svante bara ligger där på golvet. Det har varit en hård dag för honom. Bara bildfärden till veterinären gjorde honom trött, att sedan bli petad och klämd på, bli röntgad, få dropp, vara inlagd på djursjukhuset med dropp och till sist få vätska i droppform innan resan hem... det är mycket för en stackars kisse.
 
Man orkar så mycket man måste, men måste jag orka mer? Kanske inte just nu. Vi kan inte göra något förrän imorgon och börja med att ge honom tabletter och specialmat. Jag räknar kallt med att han inte kommer äta själv så vi får nog spruta in specialmaten i munnen på honom. Gör han motstånd är det bara bra, gör han inte det så är det sämre.
 
Nu ligger han bara, orkar inte röra sig. Han orkar inte ens att gå och gömma sig.
 
Every living creature in this world dies alone.
xoxo Saari

Djursjukhus.

2013-10-28 @ 14:11:52
Svante är sjuk. Han är inlagd på djursjukhus och får någon form av dropp. Hans levervärden var dåliga och vi vet inte riktigt vad som är fel med honom. Han är loj, orkar inte göra motstånd, ser tuffsig ut eftersom han inte orkar tvätta sig...
 
Jag avskyr detta. Jag blir sympatisjuk när någon av mina djur mår dåligt. Jag vet inte ens om han kommer överleva. Jag orkar inte mer död. Människa som djur. Det känns som att jag är smittförande.
 
Jag kallsvettas av ångest, jag ska nog lägga mig och vila ett tag. Det har varit en intensiv förmiddag då vi åkte till Vännäs med Svante, fick vänta och se stackaren bara ligga platt på bordet utan att ens försöka utforska området. Han hade ingen feber utan tvärt om, han var rätt så kall. Blek om nosen. Min lilla Svante...Inte så lite längre. tungviktare på 7+kg och 9 år gammal.
 
Snälla håll tummarna för att det ska gå bra för honom.
 
Jag ska försöka utöva mindfulness, för saken är ju den att jag faktiskt inte kan göra någonting. Att jag ångestsvettas kommer inte hjälpa Svante. Men det är svårt att inte tänka på det.
xoxo Saari

Jag och mina demoner på en fredagskväll.

2013-10-26 @ 11:27:26
Igår kväll växte sig monstren och skuggorna större och större. Jag övervägde att ringa akutpsyk, vilket jag tillslut gjorde. Jag var rädd att de skulle plocka in mig men ringde ändå. Vi pratade i 4 minuter. Jag kände mig så... åsidosatt, oviktig. Personen som jag pratade med tyckte att jag skulle ringa min sambo som är inlagd för tillfället. Ska jag dumpa min skit på henne som kämpar hårt nu? 4 minuter var allt jag var värd.
 
Då är det bra att jag har en fantastisk familj, jag pratade i telefon med min bror i en halvtimma och sedan en stund med mamma. Jag tog min sömnmedicin och la mig, men ringde upp akutpsyk igen och skällde på dem. Förbannade idioter. Samtalet bröts och jag tänkte att de antagligen skulle ringa upp - jag var väldigt upprörd - men de ringde inte och jag bara lät det vara.
 
Sedan somnade jag.
 
 
xoxo Saari

Bara existera.

2013-10-25 @ 16:43:39
Jag känner mig ensam. Det blir en kall känsla, jag fryser och det är tyst. Jag saknar.
 
Jag har ont i ögonen efter att ha gråtit med ett foto av Maria i handen.
 
Nu är två nära vänner, några bekanta och även min Mary inlagda, vad händer med universum? Allt är upp och ned.
 
Det är som att stå i ruinerna av en stad efter en blodig strid. Allt har lagt sig och jag måste pussla ihop allting igen.
 
Distraktion fungerar till viss del. Jag läser lite, ser lite TV, kikar på datorn och hinkar plommonjuice. Jag ska unna mig en Baileys ikväll till Idol och äta godis.
 
Nu ska jag slå av allt och bara finnas. Jag har tänt ljus i hela vardagsrummet, stängt av TV:n och ska strax lägga ner datorn och bara existera en stund.
xoxo Saari

All that's done's forgiven...

2013-10-25 @ 14:21:16
På Hera, 2009.
 
 
 
 
Couldn't save you from the start
Love you so it hurts my soul
Can you forgive me for trying again
Your silence makes me hold my breath
Time has passed you by

Oh, for so long I've tried to shield you from the world
Oh, you couldn't face the freedom on your own
Here I am left in silence

You gave up the fight
You left me behind
All that's done's forgiven
You'll always be mine
I know deep inside
All that's done's forgiven

I watched the clouds drifting away
Still the sun can't warm my face
I know it was destined to go wrong
You were looking for the great escape
To chase your demons away

Oh, for so long I've tried to shield you from the world
Oh, you couldn't face the freedom on your own
And here I am left in silence

You gave up the fight
You left me behind
All that's done's forgiven
You'll always be mine
I know deep inside
All that's done's forgiven

I've been so lost since you've gone
Why not me before you?
Why did fate deceive me?
Everything turned out so wrong
Why did you leave me in silence?

You gave up the fight
You left me behind
All that's done's forgiven
You'll always be mine
I know deep inside
All that's done's forgiven
 
<3
 
xoxo Saari

Så full av liv!

2013-10-25 @ 14:11:56
Så full av liv!
 
 
 
Idag är mina tankar och min själ i Kiruna, där Maria ska begravas. Jag är fortfarande väldigt ledsen och lite arg också, samt frustrerad över att jag aldrig mer får krama henne eller prata med henne. Jag försöker nå henne men det blir en återvändsgränd. Hon är ju död. Jag försöker få in det i huvudet, Maria lever inte längre. Hon tog sitt liv, tillslut. Men hon var så full av liv!
 
Vi bör ha en nollvision när det gäller självmord. En läsare tipsade mig om sajten http://suiciderescue.se/, som jag känner att vi bör sprida för vinden och låta alla ta del av som suicidprevention. Det är ett stort samhällsproblem och statistiken på försök till självmord och fullbordade självmord är skrämmande.
 
Nu ska jag ta en stund, tända ett ljus och lyssna på musiken från minnesstunden. Än en gång, tack Anna.
xoxo Saari

På en vanlig torsdag.

2013-10-24 @ 17:25:25
Idag kombinerade jag en promenad med att gå och handla. Jag behövde inte mycket från affären, bara plommonjuice, mjölk och lite gott inför helgen. Imorgon kommer Mary hem på permission och det ska bli mysigt.
 
Det har på sätt och vis varit skönt att vara ensam hemma ett tag, jag känner att jag är kompetent nog att styra mitt liv själv, att underhålla mig och inte bli destruktiv. När man umgåtts med 21 psykpatienter på en avdelning som har 13 platser så är det skönt att röra sig i lägenheten, i tystnaden. Inga larm, inga ständiga ljud, en bekväm säng, tillåtelse till att göra i princip vad jag vill, när jag vill. Men jag saknar Mary. Jag har hittat den enda människan på jorden som jag kan umgås med nästan ständigt utan att behöva någon ensamtid. Hon är min pusselbit.
 
Jag var på avdelningen så pass länge att jag aldrig har någonting nytt att säga när jag träffat människor utanför avdelningen. Det brukar kännas väldigt jobbigt de gånger min bror kommit upp på besök och jag just varit inlagd, för det enda jag kan prata om är de olika patienterna och deras agerande vilket inte är intressant alls egentligen. Inte i den situationen i alla fall.
 
Jag vill kunna berätta om våra djur och deras bestyr, fånga nya händelser utanför psykets väggar och betrakta världen som den är och inte genom okrossbart glas.
 
Idag mår jag inte helt bra. Av någon orsak så har jag sämre aptit, men jag äter såklart ändå. Mat är medicin. Ibland får jag tänka att det är näring jag stoppar i munnen, inte mat. Dessutom är jag livrädd för att svälja - här vet mina föräldrar vad jag menar. Jag är så pass rädd för att svälja fel att jag tar en tugga, tuggar och sköljer ner det med vatten. Varenda tugga. Plommonjuicen är så pass tjock att det känns svårt att svälja, också. Det är jättejobbigt och en anledning till att jag inte gillar att äta ute. Jag får snabba panikattacker när jag sväljer, som ett nålstick, en millisekund av panik.
 
Jag tänker mycket på Anna som är i Kiruna nu. Sänder kärlek!
xoxo Saari

Kärnan.

2013-10-23 @ 18:47:37
 
 
Idag har jag tagit det väldigt lugnt. Jag har knåpat ihop någonting att skicka med Anna till Marias familj, sedan kom boendestödet och vi satt bara och pratade. Jag börjar få slut på saker att städa. Sortera saker är med Marys grej, jag blir bara frustrerad och oorganiserad.
 
Jag håller på att dyka ner i mina böcker om wicca, vad jag främst är intresserad av är förmågan att kunna hela och göra gott. Jag är en sådan person, som vill göra gott för andra.
 
Anna kom förbi på eftermiddagen och det var skönt att prata ut med henne och överlämna vår lilla "bok" som Mary scrappat. Jag önskar verkligen att jag kunde följa med till Kiruna men det vore inte särskilt vist. Jag mår som sagt okej, rätt bra, men det krävs också en stabilitet i att resa. Jag ska istället ha min egen stund när begravningen sker, så att jag är med på håll. För oss som inte kan vara där så var minnesstunden en plats för oss att sörja tillsammans.
 
Jag har min ljuständningsfestival i vanlig ordning. Vi får se hur kvällen utvecklar sig. Jag vill finna harmonin, inte i mediciner eller saker omkring mig, utan den där kärnan i mig själv.
 
xoxo Saari

Varför?

2013-10-23 @ 12:49:33
När jag vaknade inatt så låg Wilma på kudden bredvid mig. Hon är så söt, den enda sköldpaddsfärgade katten jag tycker om.
 
Boendestöder har varit här, men vi satt mest och pratade. Jag håller på att göra i ordning någonting som jag ska be Anna ta med sig till Marias begravning i Kiruna. Jag kan inte åka, det skulle inte funka med mitt mående som visserligen är bra, men fortfarande skakig och jag är inte säker på om jag skulle klara av resan med allt vad det innebär.
 
Lugnet sänker sig över mig, lite melankoliskt och jag vänder min blick mot Maria och frågar, Varför?
xoxo Saari

Bilddagboken/dayviews.

2013-10-22 @ 22:15:38
Jag idag.
 
 
 
Jag har börjat använda bilddagoken/dayviews igen. Det går att hitta mig under namnet Saari eller via http://dayviews.com/saari/
 
Anledningen till detta är att jag vill komma ihåg saker, händelser, personer, mitt eget liv i bilder. Tiden har stått stilla sedan början av sommaren och nu lägger sig ett tunt lager av snö sig på löven utomhus. Jag har gått igenom min bilddagbok och hittat massor av bilder på Maria. Även på CrazyGirl. Jag vill fota vardagen mer aktivt, och fester och sådant. Lägga upp och minnas. Jag har väldigt få bilder på Maria från den senaste tiden, kameran har bara stått och dammat i bokhyllan.
 
Men nu är det slut med det. Så följer du bloggen får du mer än gärna följa mig på bilddaboken. Skickar du en vänförfrågan så vill jag gärna ha en förklaring till varför du vill bli vän med min över dayviews, och jag vill helst inte att du ska vara pro-ana eller aktiv självskadare. Det blir väldigt jobbigt för mig och jag måste se till mitt bästa.
 
Du får chansa helt enkelt. Jag har inga problem med människor som försöker må bättre och bli friskar - jag är en av er. Jag tycker att det är sunt, man kan peppa varandra.
 
Och NATURLIGTVIS accepterar jag absolut vänförfrågningar av de som inte lider av psykisk sjukdom Det är snarare så att jag hellre vill ha kontakt med dig än med någon som mår mycket dåligt. Definitionen av att "må bra" är så flytande så låt oss inte sätta en ettikett på det, okej? Det enda jag kräver är en förklaring till varför just du vill bli vän med mig där.
 
Kvällen börjar rulla in och det snöar ute. Det är så vackert. Jag lyssnar på Lana Del Rey och känner konstigt nog att jag ser fram emot vintern. Kylan kan jag vara utan, men det är ju så fruktansvärt vackert med snö. Och man kan tända ljus. Jag ska börja julklappshandla snart för att slippa stressen. Julgranen ska upp så fort det är tillåtet. Hm, det här smakar sött - optimism.
xoxo Saari

Spretig dag.

2013-10-22 @ 17:49:00
 
 
 
Det har varit en väldigt spretig dag, men jag tog mig an den och vann.
 
För första gången på flera månader sminkade jag mig. Ögonskugga i brons, highlight i vitt, eyeliner och mascara. Avslutade med läppenna och läppstift. Jag duschade igår och Lush-balsamet gjorde underverk, om jag inte hade en sådan utväxt i mitt annars så röda hår så skulle jag se riktigt okej ut. Bra, till och med.
 
Jag åkte först och hälsade på Olivia på tvåan. Vi pratade på, sådär som vi gör. Jag passade på att be chefen på bygget att hjälpa mig med medicinerna, eftersom jag glömt be min läkare om recept på några mediciner. Medan hon ordnade med det så gick jag över till ettan och hälsade på Mary, och Patrice.
 
Sedan hade vi ett vårdmöte som gick okej men inte optimalt enligt mig. Det var Mary som satt under luppen och jag försökte backa upp henne så gott jag kunde. Läkaren var lite klurig, en tyst typ. Jag la mig i samtalet när jag kände att det var lämpligt. TIllslut kom vi fram till någon form av temporär lösning.
 
Jag har, som jag sagt förr, väldigt mycket tur som har haft samma läkare i flera år. Alla läkare verkar frälsta i sin tro, om man får träffa olika läkare varje gång kan det blir ett ständigt medicinjusterande som kanske inte alltid är nödvändig, eller i allra högsta grad nödvändig. Man har numera tur om man ens får tag på en överläkare, och är det olika varje gång så blir det så krångligt. Så, jag uppskattar verkligen den vård jag får.
 
Efter mötet myste jag lite med Mary, men var tvungen att gå tillslut. Jag gillar inte att gå själv ute när det är mörkt, inte nu när det tydligen finns en person på Ålidhem som antastar ensamma kvinnor i skydd av mörkret.
 
Väl hemma så slängde jag av mig jacka och påsar och har ätit sushi till middag. Innan jag åt kände jag att jag behövde lugna ner mig, så jag tände ljuslyktor och rökelser och tog en stund att bara andas. Det kanske låter som ingenting, men för mig är det en kvällsritual som jag behöver och som betyder mycket i mitt andliga sökande.
 
Några samtal måste ringas, men annars är jag snart färdig med den här dagen. Den sög musten ur mig men jag mår bra ändå. Det går ingen nöd på mig och jag känner mig stabil.
 
 
The earth is our mother
She gives and she takes
She puts us to sleep
In her light we'll awake
 
Blessed be.
xoxo Saari

God morgon.

2013-10-22 @ 10:09:18
Igår somnade jag som en stock vid 21. Fråga mig inte varför, jag blev bara så tokigt trött. Jag är väldigt trött i överlag men jag brukar normalt ha svårt att somna. Igår kraschade jag bara i sängen.
 
Idag kommer en vän förbi vid lunchtid, sedan ska jag hälsa på en annan vän och slutligen hälsa på Mary och vara med på ett läkarsamtal. Det blir mycket att göra, men jag tänkte belöna mig med en cola.
 
Många tankar. Jag ska försöka sortera dem idag.
xoxo Saari

Svar till Lina.

2013-10-21 @ 18:46:02
Jag känner att jag skulle vilja ge svar på tal när det gäller en kommentar jag fått idag från Lina:
 
"jag måste erkänna att det är tragiskt att läsa din blogg. ni är ju inlagda i "omgångar", ena månaden hon, nästa Du.... ni kanske borde testa behandlingshem? menar inget illa med det, bara försöker förstå hur fan ni resonerar. det är ju sjukare än sjukt, det ni håller på med. tror aldrig ni kan må bra när ni lever på det sättet ni gör."
 

Det är en högst relevant fundering, men ställt på ett fult sätt. Det är ju faktiskt så att jag och min sambo det senaste året näst intill "bytt av" varandra på slutenvården. Det är ett problem som vi försöker lösa, och du vill veta hur "fan" vi resonerar. Jag kan bara tala för mig själv och kommer bara delge vissa saker jag och Mary pratat om eftersom det är väldigt privat och för att jag inte ska sätta ord i hennes mun.
 
Vården inte funkat optimalt för någon av oss. Jag har visserligen ett rätt bra skyddsnät och jag har minimerat mina inläggningar jämfört med förr, samt att jag inte skurit mig på snart tre år. Anledningen till det är att jag vet att vårt förhållande inte skulle hålla om jag var så självdestruktiv.
 
Det var inte alls tänkt att jag skulle varit inlagd så länge som jag var nu senast, men ibland blir inte saker som man vill. Mary har inte alls samma skyddsnät som mig, men hon arbetar för det. VI arbetar för det.
 
För att få vårt förhållande att fungera så har vi som tumregel att ta hand om sig själv i första hand, och varandra i andra hand. Det skulle inte fungera om vi skulle försöka hjälpa varandra och glömma oss själva. Vi har en vision om en dramafri vardag, ett svenssonliv med guldkant, en ljusgrå vardag. Jag har sagt det förr och jag säger det igen, jag sticker inte för att det är svårt. Min kärlek för henne är... det är svårt att hitta ett ord för det. Jag har aldrig älskat någon på det viset.
 
Jag har varit på behandlingshem, flera stycken, och jag har aldrig klarat mig så bra som jag gör idag. Saker löser sig sakta men säkert för Mary också och vi har ett seriöst förhållande och vill gifta oss en dag. Det här är inte en flinga mellan två psykiskt sjuka kvinnor, det är ett långvarigt förhållande. Hon har likt mig lagt bort det självdestruktiva, även om det besöker oss båda.
 
Vad jag vill säga är att det inte är lätt, och att vi får kämpa väldigt hårt. Men kärleken är solid och jag älskar att få höra människor se oss skina tillsammans. Vi ska ha ett parsamtal med våra KANS:ar och min läkare för att reda ut oredan. Det är inget fel på kärleken, det som är fel är medicinjusteringar, bipolära/psykotiska skov och så vidare. Framtiden ser ljus ut, för vi har samma mål och älskar varandra, jag tror på hennes styrka och jag har faktiskt börjat lita på min egen också.
 
Om du fortfarande tycker att det är sjukare än sjukt så är det synd för dig. Jag har hittat min blivande brud och snart firar vi 3 år som officiellt par. Det som tagit oss hit är ärlighet, hårt jobb och kärlek. Jag är inte nöjd med hur saker ser ut nu när vi i princip bytt av varandra på slutenvården det senaste året, men jag lever inte bara i nuet utan tänker konsekvent och framåt.
 
Resten är privat. Jag har redan varit väldigt personlig och jag förstår att det är svårt för dig att se vad jag ser när jag inte ger alla detaljer och inte släpper in er läsare i det allra djupaste. Huvudsaken är att jag och Mary är på samma sida helt enkelt. Så var så god och tyck saker, men förstå också att du inte känner till alla omständigheter och därför inte kan döma mig/oss.
xoxo Saari

Tankar...

2013-10-21 @ 17:55:41
Jag tog mig i kragen, för jag insåg att jag hade en krage. Jag hatar när människor säger att man måste skärpa sig eller ta sig i kragen - det är inte allt man har ett skärp eller en krage. Ibland orkar man bara inte. Men idag upptäckte jag att skärpet satt där det skulle, så jag drog åt.
 
Det är fint och städat här hemma. Mary var hemma en sväng och jag fick rå om henne en stund. När allt var gjort så kastade jag in mig i duschen och använde mina Lush-produkter, smorde sedan in mig med en goddoftande lotion och la till lite parfym (Lady Gagas parfym Fame). Nya kläder på, redde ut håret och nu ska jag äta middag. Sedan avslutar jag dagen.
 
Jag funderar mycket fram och tillbaka om Maria. Tog hon tabletter innan för att våga? Eller något annat? Vad försiggick i hennes huvud den kvällen? Jag minns bara hennes inåtvända blick på avdelningen. Jag analyserar vårt sista samtal. Nej, jag kunde inte veta vad hon skulle göra, har jag kommit fram till. I början beskyllde jag mig själv till en viss del, men när jag tänker tillbaka så inser jag att det här var en historia som sluta olyckligt och att jag var maktlös - vad jag än hade sagt så hade det inte påverkat det som hände.
 
Jag funderar speciellt mycket om kvällarna och nätterna, när dagen är uträttad och jag har tid att tänka. Jag har extra sömnmedicin för att inte behöva ligga vaken om nätterna.
 
Fotot på bus-Maria står i en hylla med en ljuslykta bredvid som jag tänder på kvällen. Jag tror att hon fortfarande finns, men bara inte fysiskt. Hon har gått vidare från kött och blod till en fri själ.
 
Men jag saknar henne så otroligt mycket att mitt hjärta går sönder.
xoxo Saari

Skärpning.

2013-10-21 @ 12:47:04
Igår var Lynn på besök. Det var fint, vi slötittade på TV och pratade i timmar. Jag hade väldigt lite ork för något annat, då är det skönt att bara få vara.
 
Idag måste jag dock skärpa mig. Boendestödet kommer snart och saker måste göras. Badkaret behöver desperat städas, disken diskas och så måste jag också handla. Det känns som en stor hinderbana, för jag har sovit så illa inatt. Jag somnade gott men drömde mardrömmar om skrikande spädbarn som jag inte kunde få tyst på. När jag vaknade till så hörde jag att skriken var äkta, det är Tala som löper. Hon spränger ljudbarriärer, jag hoppas att det är över snart.
 
Jag väntar på ett samtal från min läkare. Eftersom min ApoDos inte är i ordning så måste jag ha vanliga recept på allt från Fluoxetin till Stilnoct. Usch, vad jobbigt. Jag glömmer när jag ska ta medicinerna, glömmer ifall jag tagit dem. Med ApoDosen kan jag se vilka mediciner jag tar, datum och tid. Jag hoppas att det ordnar sig snart.
 
Jag saknar att ha fri tillgång till prat, kramar och kyssar med Mary, men just nu är det bäst för oss båda om hon får slutenvårdas.
 
Dags för lite kaffe för att piggna till...
xoxo Saari

Gamar!

2013-10-20 @ 20:04:16
Maria visste vilka som var hennes verkliga vänner, vilka hon litade på, vilka hon tyckte om och älskade. Nu när hon inte längre är med oss så kryper människor fram och påstår sig känna henne väl, vara goda vänner och överöser facebook med deras snyftande.
 
Jag och Maria visste var vi hade varandra och jag blir otroligt förbannad på dessa gamar. Så kom inte efter hennes död och låtsas att ni var bästa vänner. Det är fint att hedra Maria, hon förtjänar det, men gör inte hennes död till en snyfthistoria för din skull. Jag säger inte att människor inte får sörja henne, men det finns en gräns där det blir rent löjligt. Punkt.
xoxo Saari

Rädslan inför att sörja.

2013-10-19 @ 18:56:28
Mary påpekade häromdagen någonting som jag själv inte tänkt på. Efter Marias bortgång har jag släppt fram mina känslor, vågat känna. På minnesstunden brast allt, jag tömde mig själv på energi och tårar och jag vågar sörja henne nu när jag bittert fått acceptera att hon inte längre finns bland oss i fysisk form. Jag har mina minnen som jag vårdar ömt.
 
Men Malin... Hon och jag... jag har aldrig haft en sådan vänskap som gick så djupt, för vi var inte kära men inte heller bästa vänner. Vi var någonting mer. Och jag är så rädd för sorgen att jag efter tre år inte kunnat sörja ordentligt över hennes död. Jag har skjutit ifrån mig det. Mary tryckte på att vi skulle till begravningen och det var bra, en liten ventil öppnade sig. Men jag är så fruktansvärt rädd för att känna smärtan att jag lurat mig själv, jag fattar såhär tre år efteråt ingenting.
 
Jag har förlorat två bästa vänner. Jag har förlorat fler, mer eller mindre närstående. Jag har varit på så många minnesstunder och begravningar. Nu är det nog. Nu räcker det med död.
xoxo Saari

Levande höst.

2013-10-19 @ 15:41:02
Idag har jag varit och fikat med min stödperson Mira. Det var skönt att komma ut, och vi håller på att lära känna varandra fortfarande. Vi försöker inte ens prata svenska med varandra utan möts på neutral mark med engelska istället. Jag inser hur mycket engelska jag förlorat och hur dåligt uttal jag har ibland. Bra att jag får träna då.
 
Solstrålarna refleterades i de gula björklöven. Hur kan hösten vara så levande, när den håller på att dö? Allt är så vackert, så vackert. Jag har tagit av mig skygglapparna och kan se sådant som jag inte kunde för bara några veckor sedan.
 
Ikväll ska jag bara vila ryggen och lata mig. Jag är ganska försiktig, jag vet att även om jag känner att jag mår bra så är det nytt och skört. Jag måste samla mig för att hämta Puffen som är hos mamma och pappa, måste klara av att resa vilket inte känns aktuellt idag. Det var nog "spännande" att gå till ÅC och fika bland vanligt folk.
 
Tankarna spinner på fort i mitt huvud. Jag vill helst be min hjärna att vara tyst ett tag. Jag ska kika på en musik-DVD och hoppas att det skingrar mina tankar.
xoxo Saari

Utskriven och om att bli bältad samt att det fortfarande finns hövliga personer där ute.

2013-10-18 @ 20:28:39
Det har varit en intensiv dag, men slutet gott, allting gott.
 
Jag träffade min läkare och sa att jag var redo att skrivas ut. Vi är så rutinerade och kan läsa av varandra ganska bra (även om han har ett bra poker face), så jag dunsade ner i hans soffa och började babbla. Det var så mycket som behövde sägas.
 
Nu kommer jag vara ärlig, mest för att jag tycker att man inte ska skämmas dessa saker utan snarare tala om dem för att avdramatisera det. Jag frågade vad som egentligen hände de gånger jag blev bältad. Det hände ett tiotal gånger under den här inläggningen - jag tappade kontrollen, allt blev svart och jag vaknade liksom till i bältsängen.
 
Det låter läskigt, eller hur? Och det låter inte alls som jag - jag är en visserligen ångestdriven patient men jag är hövlig och respekterar andra. Det skrämmer mig att jag mådde så dåligt att min hjärna var tvungen att stänga ute allt annat. Jag vaknade med smärtor och blåmärken.
 
Jag tror att blackouterna kom när personalen började försöka hålla fast mig. Ingen vill bli fasthållen, det är värre än att vara bältad i många fall. Jag var så okontrollerbar att de inte hade något val. Det var också därför jag fick LPT.
 
Det är ett tvångsåtgärd som jag ibland tycker att de använder för ofta. Jag vet andra patienter som har blivit bältade för att de kastat en stol eller sparkat ut en sopkorg. I mitt fall så handlade det om att jag vände taggarna inåt och ville skada mig själv. Det har jag skrivit om tidigare och ja, det är ju ganska uppenbart med tanke på alla märken och ärr jag har.
 
Jag vill ändå påpeka att det inte är någon skam, därför hemlighåller jag det inte heller. Jag vet att släkt och vänner kommer läsa det här, men de kanske också behöver få insikt i vad som händer inom psykiatrin. Och jag är ju Sara, ändå. Sara med vissa svårigheter.
 
Det brukar vara standard att ligga bältad i 4 timmar, men ibland släpper de upp en tidigare, ibland senare. Allt utifrån om man lugnat ner sig tillräckligt. Personalen har ändå varit väldigt snälla mot mig, eftersom jag kämpat så hårt rent fysiskt så har det varit rena work-out-pass. De har de baddat mitt huvud och bröstkorg med våta och kalla handdukar när jag väl var fastspänd. De har pratat med mig när jag sansat mig och det är, vad ska man säga... no hard feelings. Jag förstår varför de var tvugna att ta till denna tvångsåtgärd.
 
Men nu är jag på fötter igen. Det var länge sedan jag var bältad. Jag har haft en lång permission för att testa om jag klarar att vara hemma själv, och det har funkat. Därför skrevs jag ut med flera recept
 
Jag har haft ett samtal med Mary, en skötare och hennes läkare. Hon tar hand om sig själv och har en time out. Det kändes som ett bra samtal, läkaren var eftertänksam och jag gillade honom. Han lyssnade. Det är sällsynt, tyvärr.
 
Jag hämtade ut mina mediciner och hoppade på första bästa buss hem. Allt strålade - alla färger, löven på träden som speglade solens strålar. När jag hoppade av vid min hållplats så lekte jag med löven på marken och tog rönnbär i händerna, kastade dem i luften och lät dem regna över mig.
 
Jag gjorde en tabbe dock. Jag kom hem utan telefon. Jag har varit så fokuserad på allt annat så jag vet inte var jag tappade mobilen. Jag letade igenom hela lägenheten tusen gånger, jag gick tillbaka till busshållplatsen och sedan hem igen utan att ha hittat den. Det var otroligt stressande.
 
Efter några timmar skrev Mary till mig på facebook att min mobil var hittad och att en kille skulle komma förbi med den. Jag blir fylld av hopp för mänskligheten - vem som helst skulle ju ha stulit den. Han fick hittelön och en kram. Jag hade tappat telefonen vid busshållplatsen. Det finns änglar!
 
Nu ska jag ta det lugnt - på riktigt. Se Idol och mysa med katterna. Jag hoppas att Mary blir väl omhändertagen, för jag står lite maktlös mot hennes depression. Men hon är en kämpe och vår kärlek är så stark. Det kommer att bli bra. Det kommer att bli väldigt bra - vi har framtiden vid våra fötter, hon ska bara få tid att komma på banan igen. Jag älskar henne så mycket att jag vill gråta.
xoxo Saari

Skrapar ihop bitarna.

2013-10-17 @ 15:17:45
Dagarna går men smärtan består.
 
Jag är hemma på permis. Imorgon blir jag mest troligt utskriven. Olivia ställde upp och sov hos mig kvällen efter minnesstunden och nu är det jag och djuren. Puffen är på kollo hos mamma och pappa, han har det nog riktigt roligt. Mamma och Puffen älskar varandra. Katterna mår också gott, jag har haft långa samtal med dem. Tala tycks hata mig och jag är rädd att hon börjar löpa, men jag får inte fatt henne för att ge henne ett p-piller. Hon är liten och snabb, vilket är min motsats.
 
Jag lyssnar på Lana Del Rey. Hon har ett underligt uttryck i sin musik, för jag kan lyssna på samma skiva oavsett hur jag mår. Det passar alla nyanser - glädje, ilska, ångest, som avslappning, som peppning, bakgrundsmusik eller intensivt lyssnande. Magi?
 
Trots omständigheterna så mår jag bättre än för en månad sedan. Marias plötsliga död täcker fortfarande mitt landskap som en mörk dimma, men det finns en fyr som lovar att jag kommer finna min väg ändå. Jag måste leva med smärtan, det går inte att komma undan. Jag försöker göra andra saker men jag är inte färdigsörjd, förmodligen kommer jag sörja henne hela mitt liv eftersom hon var en av mina närmaste vänner.
 
Acceptans, var kan jag hitta den? Jag accepterar att min farmor gick bort i sommar. Hon var... redo. Hon hade redan gjort upp med döden när hon fick cancer första gången för några år sedan. Hon blev gammal och hade många barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Jag sörjer henne, men ser det som en naturlig process för henne att dö. I flera år har hon sagt åt sina barn: "Köp inte en prenumerentation på lokaltidningen för ett år, köp för ett kvartal - man vet ju aldrig när jag går bort". Hon sa det på ett humoristiskt sätt, men menade allvar.
 
Hon pratade mycket med mig om livet, hur hon uppskattade varje dag hon fick leva. Att jag också skulle göra det. Farmors cirkel slöts i sommar, men det är också en början på någonting nytt. Det är vad jag tror, i alla fall.
 
Men min Maria... Jag vet att hon ofta levde på gränsen, men jag trodde inte att det skulle sluta såhär. Hon lämnade mig i tystnaden. Jag ropar på henne men hör henne inte. Det är oerhört svårt att acceptera att jag inte får se hennes busiga leende i annat än bilder. Att jag inte får skapa nya minnen med henne. Jag antar att acceptansen kommer någon gång, men den lyser med sin frånvaro nu när jag desperat letar efter henne. Plockar ihop pusselbitar... det kommer ta ett tag.
xoxo Saari

Marias minnesstund.

2013-10-16 @ 17:30:00
Vila i frid min vän.
 
 

Igår samlades vi till minne av Maria. Vi höll till på sjukhuskyrkan och det formligen strömmade in människor som Maria berört på ett eller annat sätt. Det spelades musik, två diakoner välkomnade alla och vi fick sitta en stund. Min sorg bröt ut i form av tårar och snor, det kändes så oväntat men ändå inte - jag kunde höra mig själv inuti, hur jag ylade efter min Maria att komma tillbaka. Vi sjöng "Du vet väl om att du är värdefull" tillsammans och de som ville delade med sig av minnen och tankar kring Maria. Det var både skratt och gråt,
 
Maria var en sådan urkraft, både i det onda som i det goda. Hon var busig och hade intressanta tankegångar och underlig humor, samtidigt kunde hon må djuplöst dåligt också och vara destruktiv. Men någonting i alla fall jag alltid kunde lita på trots Marias ofta ambivalenta tillstånd var att hon var en omhändertagande människa som var varm och hennes hjärta klappade hårt för sin bror. Hon ställde alltid upp för mig. Jag har sagt det och jag säger det igen, såhär efteråt, att jag älskar dig, Maria.
 
Vi var där väldigt länge. Begravningen sker i Kiruna, men för oss i Umeå-trakterna blev det som en egen begravning här, för de som inte kan ta sig upp dit. Jag tycker att det blev en värdig tillställning och som jag sa på minnesstunden, min stora sorg är att hon nog inte visste hur omtyckt och älskad hon var.
 
Man vill gärna finna en syndabock när någon tagit sitt liv, men jag tror att det här var Marias val och att ingen riktigt kunde se det komma. Jag plockar upp bitar ur våra samtal de senaste månaderna, de senaste åren, och när hon lämnade avdelningen på söndagskvällen kunde ingen se vad som skulle ske. Därmed inte sagt att psykiatrin är perfekt, men vad som skett och hur hennes behandling har varit tycker jag att hon ska få behålla, det ska jag inte skriva ut på bloggen. Jag vill bara påminna er som tror sig ha någon skuld att det inte är deras fel. Maria valde den här vägen och det brinner av saknad inom mig.
 
Vi som är kvar på jorden måste leva med sorgen och det känns väldigt tungt, men igår fann vi alla stöd i varandra. Maria lever vidare, kanske uppe i fjällen, men framför allt i våra minnen och i vår saknad. Minnesstunden var vacker och jag hoppas att hon kunde se oss, känna oss, höra oss... Vi som blev kvar. Hon har och har alltid haft en speciell del i mitt hjärta och jag vårdar mina minnen med henne ömt, även om det också gör ont att minnas och veta att man inte kommer kunna skapa fler minnen.
 
Tack alla som kom på minnesstunden och gjorde den så vacker.
 
Älskad, saknad.
 
xoxo Saari

Orden kommer, bara inte nu.

2013-10-15 @ 19:16:54
Förut har jag haft tillgång till ord och meningar, att beskriva hur jag känner. Men idag fick mina tårar tala under minnesstunden för Maria. Jag är just nu för slut för att berätta om den, men jag ska ta en stund senare och beskriva den. Inte för er skull, utan för mig. Men nu måste jag vila och låta tårarna torka.
xoxo Saari

Angående Marias minnesstund.

2013-10-14 @ 12:03:51
 
 
 
 
Igår planerad jag, Mary och Anna Marias mminnesstund. Vi kommer hålla till på sjukhuskyrkan imorgon, den 15:e oktober alltså, klockan 15.30. Alla är välkomna. Du hittar lätt till kyrkan, om du kommer till centralhallen på sjukhuset så fökjer du korridoren efter kiosken och frisörerna. Har ni problem så kan ni ringa mig på 070-33 90 294.
xoxo Saari

En klippa.

2013-10-12 @ 13:20:54
- Sara, du är ju en riktig klippa, säger min läkare när vårt möte är på väg att ta sitt slut.
 
Men tänk om jag bara är en liten sten? Ett sandkorn. En myra kanske, jag bär mycket mer än jag väger. Att vara omtänksam är inte alltid bra, inte när man hotar att raseras. På något sätt orkar jag alltid lite till. Kanske sticker jag nosen i saker som inte är min sak, men jag kan inte låta bli att oroa mig och vilja hjälpa.
 
Jag har just ångest-diskat. Ett försök i att få ordning någonstans i alla fall. Nu ska jag dammsuga och jag har redan fyllt på ljuslyktorna med värmeljus. Försöker, försöker.
 
En klippa. Tidigare i veckan orkade jag inte ta ansvar för någonting och jag sa till min läkare att det var skarpt läge. Jag behövde en time out. Jag låg i sängen i tre dagar med extravak. Muggar med med medicinkoppar kom lite nu och då, natt blev dag och tvärt om och det var kort sagt jävligt. Sedan vände det och jag bad om att bli fri vaket. Jag siktar på att komma hem inom en snar framtid. Jag måste få sörja i en normal miljö och jag måste få umgås med Mary, måste få känna friheten i att ha mina egna nycklar till dörren och framför allt måste jag ta hand om mig själv på bästa sätt - utanför psykets väggar.
 
Livet är för hårt just nu.
 
Maria finns i varje andetag.
xoxo Saari

Jag åker tillbaka.

2013-10-05 @ 19:25:34
Jag vet inte när nästa uppdatering kommer från mig, jag är inte säker så jag ska åka tillbaka till avdelningen. Ta hand om er där ute och oroas inte för mig om det skulle bli så att jag inte har möjlighet att skriva här eller på facebook.
xoxo Saari

Kan inte ens gråta.

2013-10-05 @ 17:20:40
Tiden har stannat, det gör så ont. Jag söker mildare vägar att ta mig igenom det här, men det finns ingen enkel väg genom en sorgeprocess. Jag vill bara inte göra det här just nu. Jag vill bara ha tillbaka min vän.
 
Smärtan är förlamande, jag orkar ingenting. Däckad av det hårdaste av slag. Jag kan inte ens gråta
 
 
xoxo Saari

Lövkrig.

2013-10-04 @ 16:30:26
 
 
Idag hade min läkare klämt in en tid med mig. Han mår nog lika dåligt som mig nu. Jag sökte svar, jag måste få veta. Hur det var innan, under, efter, vad som skulle hända nu...
 
Det kändes som om jag pratade om någon annan och inte om min Maria. Jag var en av de sista som såg henne i livet, och min läkare visste inte mycket mer än mig. Det är så många olösta frågor, men jag fick hela händelseförloppet förklarat för mig. Vad vi inte vet är hur Maria tänkte. Vi kände oss ganska maktlösa där vi satt och begrundade det som skett.
 
Innan hon for hem på söndagen så hade hon den där inåtvända blicken. Jag har sett den tusen gånger förut, varför just nu?
 
Hösten busar utanför fönstret. Jag minns soliga höstdagar då jag och Maria busade och hade lövkrig. Gula björklöv singlade ner över oss och vi skrattade, busade som barn. Det är ett vackert minne av många.
 
Vi fick en ängel till låns.
 
xoxo Saari

Vila i frid, Maria.

2013-10-03 @ 20:12:49
Jag fick ett sådant där Samtal igen, på tisdag morgon. Det där man inte vill ha. Det där som inte fick vara sant.
 
Maria har lämnat oss. Hon tog sitt liv, hon orkade inte längre.
 
Jag kan inte förstå, kanske vill jag inte det heller. Detta är en ond dröm. Min fina, alldeles speciella vän...
 
Det var som om jag visste att någonting hade hänt, innan Mary ringde Samtalet. Maria satt i korridoren i söndags när jag kommit tillbaka från permisen. Hon väntade på besked om hon skulle få ta sig själv till behandlingscentret hon bodde på eller om de skulle hämta henne. Jag sa: Det är väl schysst att få skjuts. Men det tyckte inte Maria. Jag frågade om det handlade om en frihetssak och hon sa att det var det. Hon hade den där inåtvända blicken som hon ofta hade när hon mådde dåligt.
 
Min läkare ställde in alla möten på måndagen "på grund av en händelse". Tanken slog mig att det kunde gälla Maria, men jag slog bort den för att det var en sådan otrevlig tanke.
 
Natten till tisdag ringde min telefon flera gånger, men jag orkade inte svara. Jag drömde om en svart boaorm som hade slingrat sig runt mina armar och hals och som kvävde mig. Jag vaknade med andan i halsen.
 
Sedan kom morgonen då allt slogs i spillror. Då jag fick veta vad som hänt. Det var Mary som (ännu en gång) fick ringa Samtalet. Jag har dåliga nyheter...
 
Att Maria tagit livet av sig.
 
Det är väldigt suddigt, men Mary hade ringt avdelningen så de var i mitt rum när jag fått nyheten. Automatiskt gav de mig lugnande och jag förstod ingenting. Jag brast, jag grät, jag gråter aldrig men jag grät. Min vän.
 
Jag vet inte vad jag ska göra av mig själv, alla tankar och känslor. Världen rör sig fortfarande men inte jag. Det har varit mycket stirrande i väggen och jag ska inte missanvända ordet "apati", men något åt det hållet var det.
 
Jag kan inte förstå det här. Jag har så många frågor, och imorgon ska jag få träffa min läkare och ställa dem. Han har sekretess såklart, men vissa saker kan vi prata om. Han mötte mig en kort stund idag och han behövde en kram lika väl som jag behövde en.
 
Jag är hemma nu, på permission. Jag går igenom bilder och ventilerar och sörjer med Mary.
 
Maria, om jag fick säga någonting till dig nu, så är det att du inte var ensam även om du kände dig så, och var en älskvärd, varm person som berört många. Vi har pratat om allt genom åren och jag fascinerades alltid av ditt tänk. Jag älskar dig då, nu och för alltid. Du lämnade avtryck hos så många och jag hoppas att du visste att du var omtyckt och älskad. Jag önskar att du valt en annan väg och jag vet inte om jag någonsin kommer kunna acceptera att du är borta. Du är en starkt lysande stjärna på min himmel.
 
Vila i frid. Jag ska vårda varje minne jag har av dig.
xoxo Saari