Längtan.

2013-04-30 @ 20:00:38
 Längtar hem Mary på torsdag. Jag ska göra mitt bästa för att vi ska ha en mysig långpermis. Jag måste bara sätta huvudet rätt och få en tid med Thomas så snart som möjligt.
xoxo Saari

Tankfullhet baklänges.

2013-04-30 @ 15:15:06
Jag är full av tankar som inte är mina. Det är bara så jag kan förklara det. Jag känner igen mönstret, och jag ser osynliga mönster, fan, jag kommer inte få sluta med Risperdalen.
 
Kanhända att det är stress. Det är förmodligen stress och när den stressen (+stimuli) ellimineras kommer jag inte behöva ducka för symptom och skit.
 
Det är valborg men jag känner inte för att gå ut bland folk. Pappa ska sjunga med sin manskör och även om det inte är en stor händelse så vill jag ju vara där och se dem, men jag är så trött bara och känner mig asocial.
xoxo Saari

Trött.

2013-04-29 @ 14:57:00
Jag tar igen mig, vilar, lagom med ansvar, omtanke, vila och åter vila.
 
Jag kan inte vara förbittrad på världen som ändå gett mig allt det goda också.
xoxo Saari

Enkla råd:

2013-04-28 @ 14:50:31
Vaknade i den mjuka sängen i föräldrahemmet och hade ingen aning om vad klockan var. Det visade sig att jag sovit i 12 timmar. Jag kan verkligen slappna av här.
 
Idag gör jag inte så mycket. Jag har krattat lite och det var terapeutiskt. Lyssnat igenom skivor och läst. Tagit det lugnt.
 
Men mitt huvud sitter lite på sned. "Slå på radion nu så ska du får ett uppdrag" men jag vägrar. Jag viftar bort det där som kväver mig och känner istället solstrålarna som skiner in genom fönstren, känner på Puffens päls, pratar med pappa, sms:ar med min kärlek och håller mig lagom sysselsatt. Det enda uppdrag jag vill ha är att kratta. Med avslappningen kan jag nog förgöra det där andra. Mat, sömn, regelbundenhet. Enkla råd.
xoxo Saari

Magiskt.

2013-04-27 @ 15:31:22
Det har varit så fint under Marys permission. Kramar och kyssar, det var svårt att inte peta i henne ständigt för att jag ville känna att hon var riktig. Små fragment av ljus visade sig för henne och det känns som att hon är på rätt håll även om hon går på glödande kol. Men att somna med henne och vakna med henne... underbart. Helt magiskt att känna såhär för någon annan.
 
Men min trötthet har tagit över totalt. Jag är nu och vilar upp mig så att det inte blir ännu värre och jag blir sjuk. Den torra sanningen är att jag inte fungerar hur länge som helst under press. Jag har inte tid eller råd att bli tokig, så jag tar semester i några dagar... Jag har bara så svårt att släppa saker, jag är van att jag måste göra det för annars blir det inte gjort när jag sitter i den här situationen. Jag måste ta det lugnt och lita på andra.
xoxo Saari

Passande pusselbitar.

2013-04-26 @ 16:09:35
Jag blev försenad till musikterapin, och väl där var jag inte särkilt deltagande. Jag ville mest att det skulle ta slut för att jag var så trött och ändå inte hade någon röst att sjunga med.
 
När jag kom hem var Mary redan här och vi la oss och tog en tupplur ihop. Det var mysigt. Ännu mysigare var att sitta i soffan med armen om henne, mina hjärtslag lugna och stadiga och jag kände mig som en pusselbit som hittat rätt. Underbara stunder som jag kan ta fram när det blir kallt.
 
 
Don't care what they say
About re-played mistakes
Because everything changes
Starting today

I choose you
xoxo Saari

Kort blund.

2013-04-25 @ 16:08:50
Jag hann hålla min ögon stängda i några minuter. Jag fick ändå en del gjort idag med boendestödet trots allt och mamma hjälpte mig med inköp och kramar.
 
Vad skulle man ta sig till om det inte fanns så fina och hjälpsamma människor i världen?
 
Nu har jag kört mig till botten. Jag är utslut. Ändå orkar jag lite till, för när man tror att man verkligen inte kan ta mer jobbigheter så dumpar livet ytterligare skit på en. Man orkar för att man måste. Jag orkar för att jag måste.
 
Imorgon har jag musikterapi, bäst att vässa klorna. Sjunga kommer jag inte göra med min förkylningsspräckta röst, men dra några ackord eller använda något percussion-instrument kan jag göra.
 
Imorgon blir det myskväll med Mary och jag längtar efter min babydoll. God mat (= inte sjukhusmat), Postkodmiljonären, Let's Dance och en oanständigt tidig kväll, låter det inte underbart?
 
Nu ska jag blunda en stund igen.
xoxo Saari

Utmattad.

2013-04-25 @ 13:21:25
Jag släpade mig till sjukhuset och träffade min psykolog. Jag vet inte om vi kom längre än att konstater att jag såg riktigt trött ut. Hon funderade på hur man skulle avlasta mig men det är svårt, mycket som händer och jag måste vara beredd även om jag inte är i rörelse.
 
Jag ska stänga mina ögon en stund innan boendestödet kommer.
xoxo Saari

Hjälp.

2013-04-24 @ 16:03:47
Jag har haft boendestöd och bildterapi idag, nu är jag helt slut. Jag var helt slut redan på morgonsidan. Tröttheten är överhängande, men jag gjorde i alla fall det som behövde göras.
 
Dagems ämne för bildtrerapin var "Min väg", de flesta målade vägar medan jag målade ett snurrande hjul. Livet är inte linjärt, det är cirkulärt. Känslor kommer och går, inget består och det finns ingen väg framåt utan nuet är kritiskt och tillräckligt för att få mig att undra om jag behöver extra hjälp. Jag vet inte... jag är bara så less och min styrka sinar. Jag har inte funderat på hur jag egentligen mår, jag vågar inte se efter faktiskt. Jag behöver någon sorts hjälp.
xoxo Saari

Om ett halvår.

2013-04-23 @ 18:24:52
De ringde från ASTA. Jag kommer få vänta ett halvår, men det är nog lika bra. Jag är livrädd. Jag behöver mer ork för att ta hand om gamla spöken.
 
Jag ska ha bildterapi imorgon och det ser jag fram emot. Det är den bästa terapiformen jag haft i överlag de senaste åren. Det känns som att kraven på att skapa någonting vackert inte är lika stora, jag släpper bara fri mina känslor. Det är också roligt att se andras kreationer. Vi går alltid efter ett ämne och det kan tolkas hur som helst.
 
Idag har jag umgåtts med Mary och så var Susanne över på kaffe en sväng. Saker rullar på. Vi gör vårt bästa.
xoxo Saari

VIla.

2013-04-23 @ 13:19:26
Jag har sovit fint, drömde att en ängel badande i solljus satte sig på min sängkant och väckte mig.
 
Det var bara att ta tjuren vid hornen idag och gå och handla. Jag tog en promenad i halvregnet till ÅC och hämtade mina mediciner och handlade lite. Sedan släpade jag hem de tunga kassarna och fick en kram och höra att jag var duktig av Mary när jag kom in. Då blev det liksom värt det.
 
Vi väntar besök och jag vilar min rygg och axlar som inte alls tyckte om promenaden. Kanske vilar ögonen lite också...
xoxo Saari

Där hjärtat är.

2013-04-22 @ 19:12:00
Ta en tupplur, vakna plötsligt, ut med Puffen och premiär för mina nya solbrillor, in igen och i sängen ligger Mary och stäcker på sig. Jag lägger mig bredvid, sedan kliver alla tre katter omkring på oss och ser nyfikna ut. Puffen ligger vid fotändan och tuggar på en boll. Katterna kurrar så att det bara dundrar. Mary slumrar till lite och snarkar väldigt tyst. Jag stryker hennes hår och känner att det här är första gången jag är hemma, för hemma är där hjärtat är.
 
Sådana stunder förgyller vardagen.
xoxo Saari

Nya glasögon!

2013-04-22 @ 11:59:12
 
 
Jag tog mig upp rätt snabbt på morgonen och åkte ner på stan för att hämta ut mina glasögon. Jag fick dessutom ett par solglasögon med styrka. Jag år omkring och speglar mig hela tiden nu, en riktigt narcissist är vad jag är.
 
När man har nya glasögon är världen som ett nöjesfält. Jag har varit nära på att ramla flera gånger och tycker att allt ser så konstigt ut. Värst är att hoppa från ett objekt som är långt bort till ett som är nära. Tur att det brukar gå över.
 
Jag gick in på Telia-butiken och det verkar inte bättre än att jag måste köpa en ny telefon. Jag som är så fäst vid min gamla... Men den fungerar inte som den ska, den lägger på hela tiden när jag ska prata och lever sitt eget liv, jag kan inte sms:a Mary vilket verkligen suger. Det är något mjukvarufel som står för det. Jag måste räkna mina små slantar och se ifall jag har råd med en ny telefon, jag verkar få räkna med att det kan kosta mer än 3000kr. Jösses.
 
Jag har köpt ett par zebra-kuddar för att matcha temat vi har i soffan. De är dock lite annorlunda än de andra kuddarna och filten som är svartvita och mjuka, dessa dekorativa kuddar har verkliga zebror på sig. Bilder kommer säkert sen. Jag kände bara att det var dags att unna mig någonting.
 
Boendestödet och Mary bör komma inom en timme, dags att äta lunch.
xoxo Saari

Bus i vårt hus!

2013-04-21 @ 17:37:58
Mischa och Puffen busar med varandra:
 
xoxo Saari

Jag behöver dig nu...

2013-04-21 @ 16:51:20
Mary har varit här på eftermiddagspermis och vi har pysslat lite, sett lite Big Bang Theory och pratat massor. Vi kan sitta och bara hålla om varandra länge, jag försökte tillgodogöra mig allt mys som jag missat. Jag vill ju bara ha henne nära, så nära som det bara går.
 
Jag hatar söndagar, men den här kan bli rätt okej när jag ser förbi resten av kvällen och blickar mot morgondagen. Jag ska hämta mina nya glasögon (tack mamma och pappa) imorgon och se om Telia-butiken kan hjälpa mig med min mobil. Mary kommer hem igen och det blir gos. Vi har gjort ett eget schema som avdelningsläkarna helt enkelt får acceptera, för jag kräver att testa med permissioner innan det blir tal om någon utskrivning. Jag känner mig så ensam, jag tvingas erkänna att jag behöver henne med mig, men jag behöver henne som friskare, lite mer stabil. Därför har vi fyllt schemat med permissioner för att vi ska vänja oss. Skrivs hon ut väntar en jojo-effekt och jag är så outsägligt trött på att åka in till akutpsyk jämt. Då är det bättre att hon har en säng på avdelningen ifall det skulle bli svårt.
 
Jag saknar verkligen Malin i dessa stunder. Hon fanns alltid där. Jag pratar med henne i smyg, pratar med bilderna vi har på vårt Malin-bord. Jag undrar om hon kan se mig nu. Jag önskar att hon kunde se mig. Men helst vill jag se henne, bara samtala med henne en gång till...
 
Kan du inte ringa från himlen, älskade vän?
 
 
xoxo Saari

Ovettigt.

2013-04-20 @ 19:56:07
Mary mådde inte så bra idag så hon kom inte hem som planerat. Det var trist men det är inte så mycket att göra åt saken. Nya tag imorgon för oss båda, då ska vi scrapbooka och jag ska försöka teckna lite.
 
För det har blivit väldigt lite av allt nu. Jag läser visserligen en del, men jag har inte målat i akryl på evigheter och mina fingrar saknar gitarrsträngarna. Jag skriver inte ens särskilt mycket. Saker kommer ivägen helt enkelt, fast jag vet ju att jag mår bra av alla mina hobbys. Det är bara det där med ork och inspiration och tid... Något att arbeta på.
 
På tal om arbete så bör jag vara frisk nog att åka på mina grupper till veckan. På onsdag börjar jag. Jag ser fram emot det.
 
Pendlar mellan att läsa, se TV och kika på datorn. Inte riktigt fokuserad. Det kommer ingenting vettigt ur mig så jag slutar nu.
xoxo Saari

Inte en dålig fråga.

2013-04-20 @ 15:25:01
Minna frågar: Får jag bara fråga; varför visade du dina armar? Okej att du inte ska behöva skämmas osv men på en psykavdelning?! Känns extremt respektlöst mot de som är där och kan bli triggade?
 
Ärligt talat så tänker jag mycket mindre på mina ärr nu än förr, kanske för att jag varit skadefri i snart två och ett halvt år. Jag tar på mig kläder som jag gillar, vissa har korta ärmar och andra långa, men jag låter bara ärren bestämma om jag ska visa eller dölja dem beroende på situation. När jag varit inlagd har jag frågat personalen om de vill att jag ska ha långärmat, men de brukar säga att det inte gör någonting eftersom jag är hel och läkt. Det sista jag vill göra är att trigga någon, men mina ärr ser "fina" ut nu och det vore en liten annan grej om jag fortfarande hade sår eller väldig ilskna ärr.
 
Ber någon mig att klä på mig på en psykavdelning så gör jag det naturligtvis. Jag hade själv problem för kanske ett år sedan med en patient som gick omkring i kortärmat, vi bestämde att vi båda skulle respektera varandra och ha långärmat - tills den andra tjejen fick för sig att hon inte alls ville respektera mig. Hon hade nygjorda sår och var väldigt ärrad och jag hatar den del av mig som lockas till självskador men den bistra sanningen är att den finns där, bara i olika krafter. Det var riktigt jobbigt.
 
Men, jag hälsade på Mary som hör till samma avdelning som mig, där jag frågat personalen om jag kunde ha kortärmat. Jag är stolt över att jag läkt så pass bra som jag gjort, jag tänker mer och mer sällan på ärren och därför tänkte jag inte på att jag visade dem när jag hälsade på. Jag blev bara plågsamt medveten av dem när jag blev öppet utstirrad av en patient som var riktigt borta och inte hade något hyfs.
xoxo Saari

Känsla.

2013-04-19 @ 17:09:53
Nu har jag skickat in ansökan om fortsatt aktivitetsersättning. Mitt personliga ombud är väldigt trevlig och noggrann. Hon vet vad hon gör och vi är ett bra team.
 
Jag har handlat, gosat med Mary och djuren, och så kom Susanne förbi på en kaffe. Det har varit en skön dag tycker jag, förutom den jäkla hostan som inte ger med sig. Jag torrhostar och får bara ta hostmedicinen till natten och när jag satt igång med hostandet så kan jag inte sluta. Jag får svårt att andas och det skrämmer mig. Så då får jag ännu svårare att andas just för att jag är rädd. En evig cirkel, det här med rädsla.
 
Sushi och läsk till middag, yum yum. Och imorgon kommer Mary hem på eftermiddagen som hon gjorde idag så jag får umgås med henne på vår plats, i vårt hem, och inte på en äcklig psykavdelning. Den är verkligen äcklig, många patienter har tveksam hygien och igår var det en kille som öppet stirrade på mina armar tills jag sa åt honom att sluta glo. Obehagligt. Larmet, utbrott, känslan av att allt är smutsigt, usch.
 
Istället kom jag hem från att ha handlat godsaker till helgen, la mig i sängen där en nyvaken Mary låg och vi gosade och småpratade tills Susanne kom. Det var mycket trevligare att umgås så.
 
Jag fick lite av den här känslan, som jag vill ha mer av:
 
 
xoxo Saari

Sengångare.

2013-04-19 @ 10:51:44
De senaste nätterna har jag sovit väldigt bra, sluppit oönskade uppvaknanden. Drömmarna är fortfarande bisarra men det gör ingenting. De är spännande, när jag vaknar försöker jag somna om en stund för att avsluta drömmarna.
 
Idag kommer Mary hem en sväng och på eftermiddagen kommer mitt personliga ombud. Det känns alldeles lagom. Egentligen hade jag hoppats på att mina nya glasögon skulle komma idag men det verkar som att det blir nästa vecka. De är ganska tuffa faktiskt, jag känner mig lite modig som valde dem. Detsamma gäller solglasögonen. Men framför allt blir det skönt att kunna SE ordentligt. Min syn har blivit sämre, kanske blir jag blind tillslut?
 
Jag har promenerat Puffen och han är långsammare än en sengångare. Jag undrar vad han tänker när han bara stannar upp och stirrar ut i tomma intet. Men det är hans promenad, han måste få läsa tidningen och ta sin tid. Det är ju hela poängen.
 
Nu sitter både jag och Puffen på spänn och hoppas att nästa person som smäller i ytterdörren är Mary.
xoxo Saari

Så trött.

2013-04-18 @ 19:53:52
Ikväll blir en lugn kväll med tända ljus, Lana Del Rey och bokläsande. Sitter och skriver i min dagbok, försöker kanalisera mina tankar och dagens händelser. Det regnar, det är mysigt så länge man är inomhus åtminstone. Det var inte kul att gå ut med Puffen i eftermiddags. Jag hoppas att det är över när vi går sista promenaden.
 
Imorgon kommer jag klistra fast mig själv på Mary, jag är så svältfödd på hennes närhet.
 
Jag samlar mig. Jag känner mig underligt fokuserad och har ett egendomligt lugn. Efter avspisningen på dagens läkarsamtal så har jag mest suckat, jag orkar inte argumentera med de som inte förstår. De erbjuder svävande löften om uppföljning och ingenting blir gjort. Klipp dig och skaffa ett jobb, och du borde gjort det igår.
 
Jag blir bara så trött.
xoxo Saari

Agree to disagree.

2013-04-18 @ 14:58:00
Jag var med på ett läkarsamtal med Mary idag. Läkaren verkade ha bestämt sig kring allt redan när vi började samtalet så det kändes som om vi bara stångade oss blodiga mot varandra. Jag och Mary bestämde istället tillsammans att hon ska komma hem på eftermiddagarna nu under veckoslutet och att vi inte tänker längre än så just nu. Att vi ska umgås och ha det fint när hon kommer hem och inget mer än så.
 
Jag hann hem för att äta lunch, sedan kom boendestödet. Jag har gjort allt från att plocka till att dammsuga och deklarera. Räkningarna är betalade och jag har fått hem mitt gröna kort till tandläkaren eftersom jag äter mediciner som ger muntorrhet.
 
Folk undrar hur jag egentligen orkar den situation jag sitter i, men det gör jag inte. Det är därför jag blir dålig emellanåt. Och jag har även upptäckt att man orkar mer än man tror, när man nått gränsen så flyttas den ytterligare några steg bort. Men ja, jag blir trött. Trött på sjukdom, trött över att sköta ett hushåll, trött på att sköta mig själv, djuren. Jag blir trött men har god hjälp omkring mig som stöttar mig. Och jag brukar tänka; Vad less jag är. Men hur less är inte HON, som måste leva med det varje sekund i direktkontakt?
 
För nej, det här är inte kul för någon just nu. Det är nu man måste ta en stund i taget för att orka.
xoxo Saari

Honungsvatten.

2013-04-17 @ 19:25:23
Trots allt så känner jag mig närmare dig nu. Vi klarar kris på kris med ett löfte om ett mindre dramatiskt liv framöver. Gud så jag älskar dig Mary.
 
Jag har luftrörskatarr visade det sig och har fått hostmedicin. Jag tror att den ger mig underliga drömmar. Inatt drömde jag om ett behandlingshem på två våningar för unga psykiskt sjuka och jag blev bundis med en av tjejerna där som hamnat fel. Nattpersonalen hette av någon anledning Sten och han hängde sig i trappen efter att ha våldtagit en tjej. Det slutade med att jag flydde därifrån. Det är en blandning av all skit som gått igenom min skalle den senaste tiden. Jag vet var det kommer ifrån men ni får väl gissa.
 
Idag har boendestödet varit här och det behövdes verkligen. Jag behövde ventilera och jag känner att jag klarar av vardagen bättre när jag får hjälp med städningen. Men jag går runt och hostar som en tok, det var ganska tufft att dammsuga. I detta skede av året så drar Puffen in så mycket sand och grus att det knappt hjälper att dammsuga. Jag känner i alla fall att jag kan andas ut nu när vi fixade kattlådorna, fräscht och fint. Djuren går alltid först.
 
Jag ska göra hongungsvatten, enligt vårcentralen är det lika bra om inte bättre än Bisolvon som slemlösande. Kvinnan jag pratade med sa till och med att Bisolvon är bluff och båg och att man ska skaffa sig receptbelagd hostmedicin. Jaha, då vet jag det till nästa gång.
 
Nu är jag less på att vara sjuk. Imorgon ska jag vara frisk, eller friskare i alla fall. Det är viktiga saker på gång så jag måste ta mig i kragen helt enkelt. Jag måste styra min kosa. En kraftansträngning imorgon med läkarsamtal och sedan boendestöd. Det kanske är rent vad jag behöver - göra saker, hålla mig aktiv.
 
Nu ska jag krypa upp i soffan med en bok och vänta ut dagen.
xoxo Saari

Nystart.

2013-04-17 @ 10:28:17
Nu gör vi en nystart. Det som varit har varit, men nu blickar vi framåt. Vi blickar mot tidiga mornar med kaffe tillsammans, skrivarverkstad, pysseltorsdag, Big Bang Theory, våra djur och deras upptåg, att ligga i sängen på kvällen och prata om dagen som varit, lyx-läsk en grå onsdag, besök av vänner, guldkant på en grå vardag. Livet, med det goda och onda. Som det är. Puffen drog just en suck och håller med. Det är dags för förändring. En vändpunkt.
xoxo Saari

Nej.

2013-04-16 @ 19:52:08
Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga.
xoxo Saari

Hosta.

2013-04-16 @ 10:48:31
Och förkylningen ger sig inte. Kom igen! Hostan är svårast. Jag får svårt att andas. En stressad telefonist från vårdcentralen ringde upp mig och jag hann knappt beskriva mitt tillstånd innan hon sa att jag kunde söka akut efter klockan 17 eftersom jag inte är skriven på den stadsdel jag nu bor på. Vi får se vad jag gör, troligtivs vilar jag bara för jag känner inte att jag orkar kräla mig dit med mina lungor.
 
Åh vad röksugen jag är. Jag röker kanske en cigg per dag  numera, eller mindre, men då njuter jag av den också. Nu har jag inte rökt på ett bra tag, sedan jag blev sjuk och det är ju alltid dumt att röka men speciellt idiotiskt när man har en sjukdom som satt sig på lungorna.
 
Jag hostar i alla fall inte sönder revben som Malin gjorde, då kanske jag kan stå ut ändå.
xoxo Saari

Skam-brevet

2013-04-15 @ 18:15:12
Skam-brevet kom idag. Det där som jag borde ta tag i eftersom resterna från det förstör delar av mitt liv.
 
Sist jag var där fick jag med mig en bunt skattningar att fylla i, och jag fyllde i dem men gick aldrig tillbaka. Jag vet inte varför, antagligen för att jag var rädd. Det är skam och synd. Så skamfyllt för mig. Och nu kom brevet med en kallelse trots att jag aldrig lämnade in skattningarna... hur ska jag någonstin kunna yttra några ord kring detta?
 
En sak kändes trygg när jag var på besök där i höst. Det fanns "gästböcker" i vänterummet och jag kunde läsa andras nedklottrade känslor och tankar, de liknde mina. Jag känner någonting som blir helt naturligt verkar det som, det fanns så många andra rädda personer, skamfyllda personer, men också hopp och peppning.
 
Släck ljusen, jag är trött nu. Behöver vila.
xoxo Saari

Snustorra ögon.

2013-04-15 @ 17:10:20
Jag drabbades av en omedelbar sorg när Mary och Em åkte idag. Var är tårarna nu när jag behöver dem? Jag sitter och stirrar på datorn, försöker sätta ord på det hela men där är jag också maktlös. Så maktlös. Jag avskyr det här, att sitta i mina tankar och vara ensam med dem, de är så hårda och elaka. Jag funderar på vad som skulle hända om jag släppte dem fria istället för att stänga in dem djupt ner i min låda fylld med smärta. Jag känner mig otillräcklig inför allt. Jag blir arg, växlar till ledsen, för att sedan växla till arg och tillslut till uppgivenhet. Men uppgivenhet har aldrig varit min grej, jag har alltid skapat mig alternativ. Kanske är det därför det blir så jobbigt, vad ska jag välja för alternativ? Inget är tillräckligt bra.
 
Så var är tårarna nu när de behövs? Jag ska försöka ställa undan lådan och fokusera på någonting annat.
xoxo Saari

Underliga drömmar.

2013-04-15 @ 12:00:47
Jag har drömt så underligt. Jag hade en dröm i natt och jag vaknade, gjorde kaffe, gick ut med Puffen, satt vid datorn en stund och la mig sedan i soffan för att sova ett tag till, till tonerna av Lana Del Rey. Jag drömde om att mamma skjutsade mig från stan till Nordmaling och jag minns vägen och att jag berättade om drömmen jag haft. Så jag drömde alltså om en dröm. Sedan började jag sms:a och träffade Amanda Jenssen och det blev sådär riktigt konstigt. Men jag tycker att det var underligt att drömma om en dröm. Det var inte obehagligt men inte behagligt heller.
 
Mitt boendestöd kommer idag och jag har ingen aning om vem det blir. Det spelar ingen roll, jag gillar dem allihopa faktiskt. Jag måste verkligen dammsuga men jag är inte sugen. Kanske kan den som kommer peppa mig. Det är ju bland annat det som de är till för.
 
På förkylningsfronten kan jag säga att jag är av med halsontet. Min röst låter lite bättre när jag kraxat upp mig på morgonen och jag har ingen feber. Jag ska vila intensivt, vila aktivt, vila så att jag blir less. Sedan ska jag åter igen ta itu med vardagen. Mina lungor värker lite lätt, jag hostar ju jämt. Det börjar släppa lite och komma upp lite skit. Intressant, inte sant?
 
Väntar besök också. Over and out.
xoxo Saari

Oinspirerat.

2013-04-14 @ 21:27:55
Lady Olivia har varit här och hållt mig sällskap under kvällen. Tack vännen, nu har jag fått landa mjukt här hemma.
 
Jag sitter och väntar på att gå i säng egentligen. Djuren var helt lyriska när jag kom hem, nu ligger alla och vilar/sover. Det är lugnt och fint. Jag stör stämningen med mitt snorande och hostande, det är jobbigt att hosta så hemskt mycket att allting omkring mig vibrerar.
 
Jag känner mig otroligt oinspirerad, jag ska rycka upp Puffen ur sin sömn och ta ut honom på kvällskissen.
xoxo Saari

Ny energi.

2013-04-14 @ 13:06:14
Nu sitter jag hemma i min egen soffa med en kopp kaffe. Förkylningen hänger sig envist kvar och jag planerar att ta ett bad och lägga i en hårinpackning.
 
Jag antar att jag är sist på jorden med detta uttalande, men Lana Del Rey är fantastisk. Jag håller på att lyssna in mig på hennes skiva och ord, melodi och ljudeffekter skapar en speciell känsla som är mjuk men ändå skarp.
 
Det var skönt att vila upp sig i Nordmaling, jag kommer nog ta det lugnt de närmaste dagarna eftersom jag inte är helt kry än, men jag har fått ny energi trots tveksam sömnkvalitét och kroppslig sjukdom. Nu har jag mindre av mina tidiga varningstecken, de tecken som gjorde mig livrädd och fick mig att lyfta luren och ringa mina föräldrar.
 
Mot badrummet!
xoxo Saari

Tack vare er...

2013-04-12 @ 17:55:21
Hey, do you remember
How we would stay up
all night
Talking about  our Destiny...

Jag sitter i bilen och mamma och jag lyssnar på radio. Robin Stjernbergs låt You spelas och jag lyssnar. Jag känner. Jag tänker. Malin, min älskade Malin. Din röst, dag som natt, våra samtal, allt.
 
 
If only you could
see me now
I live my dream
I owe it all to you
 
Malin, du ville alltid mitt bästa och du ville att jag skulle leva och må, du ville att jag skulle nå mina drömmar, du var ett enormt stöd för mig, det största i mina mörkaste tider. Om du kunde se mig nu... jag önskar att du kunde se mina framgångar, min strävan efter ett bättre liv, ett friskare och ett liv fyllt med just liv. Jag vill att du ska se att jag har mitt hem, jag är så glad att du hann välsigna mitt och Marys förhållande för Mary, det var du som hållit mig skadefri när jag inte haft respekt för mig själv. Mary, det är du som är min dröm.
 
 

 I know that if the sky
would fall
I´d survive it all
Because  of
You
 
 
Malin, jag accepterar inte att du är död. Men varje dag tackar jag för alla som finns i mitt liv, som gör mig tryggare. Mary, himlen har ramlat ner alldeles för många gånger för oss båda men jag känner så starkt för dig att jag ibland inte vet vad jag ska ta mig till, det är så vackert och så intensivt. Stanna hos mig.
 
Mamma, pappa, tack för att ni tar emot mig när jag faller.
 
Och jag satt där i bilen och grät. Jag som aldrig gråter. Jag är fast bestämt om att fortsätta jaga drömmarna, om inte för mig själv så gör jag det med stöd av Malin i himmelriket, med Mary i min famn och mina föräldrars kärlek.
 
Att säga tack känns alldeles för lite.
 
Jag älskar er.
xoxo Saari

Host.

2013-04-11 @ 20:30:14
Pyjamasdag. Jag har sovit ordentligt och kurerat mig. Jag lyckades orka mig till att ta en dusch också, och jag blir omhändertagen.
 
Jag är lite bekymrad över morgondagen eftersom jag ska ha synundersökning men känner mig jävligt risig för att vara ärlig. Värre än risig.
 
Nojjorna jagar mig med jämna mellanrum och jag måste påminna mig själv om att jag inte styr hela världen eller bär skulden till saker som oturligt nog händer. Så länge jag vet att det är nojjor så tycker jag att det är okej, jag viftar bort dem så gott jag kan och även om jag går omkring med en olustighetskänsla så vet jag någonstans att jag egentligen just nojjar.
 
Jag är trött på att vara förkyld nu, jag hatar att känna mig svag och inte kontrollera saker och ting. Jag hatar att jag inte kunnat ställa upp så mycket som jag vill för min sambo i veckan men hon hör ju i telefonen hur förkyld jag är. Allt gör ont, näsa, bihålor, hals, lungor, hela kroppen värker. Förhoppningsvis vänder det nu. För oss båda.
 
Jag sover väldigt bra här hemma. Första natten var jag fullkomligt däckad, igår sov jag med ett uppehåll. Jag känner mig trygg här. Jag får förstaklassig behandling.
 
Gudar och gudinnor, hjälp mig imorgon, jag behöver er.
xoxo Saari

Mary.

2013-04-11 @ 13:19:42
... Cuz the day that you realize how amazing you are
You're gonna leave me

You're the only one who
Holds my hair back when I'm drunk and get sick
You're the only one who
Knows exactly what I mean

You're the only one who
Drags me kicking and screaming through fast dreams
You're the only one who
Knows exactly what I mean

Exactly what I mean

Well I saw you with your hands above your head
Spinning around, trying not to look down
But you did, and you fell, hard on the ground
xoxo Saari

Guldstjärnor.

2013-04-10 @ 19:43:36
Idag vaknade jag, men ångrade mig. Det var läskigt - nog för att jag är bra på att känna efter lite för mycket, men jag steg upp kvart över sju och gick till frukostbordet men drabbades av yrsel. Jag trodde att jag skulle svimma, så jag la ner huvudet. Drack ett glas juice och insåg att det här inte funkade, tog sats och gick till toaletten för att uträtta mina behov samtidigt som jag var tvungen att sitta med huvudet böjt ner på knäna. Jag var svimfärdig, jag måste ha haft lågt blodtryck.
 
Tog mig till sängen och sov ett par timmar. Sedan gick det bättre. Har nu preparerat mig med Nozoil och Bisolvon mot hostan. Jag låter mig tas hand om av mina superhjältar till föräldrar. Jag är alltså hem-hemma som man kan kalla det. Det är inte bara det att jag har svårt med vardagen på grund av förkylningen utan jag behöver stöd genom den psykiska biten. Mamma och pappa vet vad jag pratar om. Det behöver ingen annan göra egentligen. Men jag är sjuk och jag är rädd vilket är en dålig kombo. Jag är alltid välkommen hem och det känns så fint.
 
Jag fick ett mycket viktigt samtal idag som jag tog trots att jag inte riktigt kan hålla rösten stadig, det låter lite som att jag joddlar när jag pratar tycker jag. Efter att min telefon svikit mig två gånger genom att självmant lägga på så bad jag läkaren att ringa till hemnumret. Det var ett bra snack tycker jag, han ville genuint veta vad jag hade för åsikter och hur jag upplevt saker och vad jag har för syn på saker och ting. Jag fick också veta hur han tänkte, fick veta lite om vad som pågick och så vidare.
 
Jag sitter och försöker få det att låta mysigt att vara förkyld, att man dricker mycket te och ligger under filtar, ser Disneyfilmer och sådant men samtidigt pågår en kamp i kroppen och även i själen samt tankekrockar. Vill ge mamma och pappa var sin stor guldstjärna. En guldstjärna går också till Mary som kämpar med näbbar och klor och som älskar mig trots mina sidor.
xoxo Saari

Förkylningsgnäll.

2013-04-09 @ 18:10:50
Status: Värk i hela kroppen. Plus allt annat inklusive nästäppa, snorande, hostande, ont i halsen, ont i öronen och jag går omkring som i en dimma. Jag kan inte stå och gå så länge för att det snurrar. Jag går naturligtvis ut med Puffen, det måste jag ju, men det är väldigt svårt och jag hoppas på att få hjälp snart. Egentligen hatar jag mest känslan av att jag inte fixar att vara själv egentligen och att jag nästan inte fixar att sköta djuren ordentligt. Jag har emellertid bett om hjälp så det löser sig om jag orkar hålla ut lite till.
 
Jag vågar inte ens ta tempen. Nu är jag ynklig.
xoxo Saari

Däckad.

2013-04-09 @ 14:59:03
La mig mjukt i sängen igår, drog upp täcket som värmde och somnade. Varmt och skönt.
 
Vaknar sedan efter lite mer än en timma i panik. Jag svettades så mycket att det kändes som att jag simmat i varmt vatten. Jag gick upp och började frysa kröp sedan isäng när jag torkat.
 
Idag har jag försökt sova. Det är jobbigt egentligen, man drömmer bara hemskheter och när man vaknar mår man ännu sämre än när man la sig. Men det ska visst vara bra med sömn mot förkylningar så jag sover lagomt.
 
Jag ringde det där samtalet och det gick bra. Det känns skönt att hon är så förstående men samtidigt rätt hård och rak. Inga krusiduller eller silkesvantar och man vet att hon är ärlig när hon ger mig en kram eller frågar hur jag mår. Hon är faktiskt intresserad och engagerad. Det är så sällsynt och jag blir tacksam. Med det sagt så tycker jag fortfarande att psykiatrin inte ställt upp tillräckligt när jag och min sambo har sökt hjällp, men ingenting är ju svart eller vitt heller.
 
Nu ska jag ta mig en isglass, det är skönt mot halsen.
xoxo Saari

Man-cold.

2013-04-08 @ 20:13:07
Imorgon ska jag ringa den som blivit min läkares "sekreterare", min läkare trivs bäst med lösningen och tycker att det fungerar med att jag söker honom genom henne. Dels måste jag nog ställa in onsdagens läkarsamtal men behöver förnyade recept, dels är jag allvarligt orolig över vården av min sambo. Jag har hittat någon i vården som visat mig att vi är jämlika som medmänniskor och känner därför att jag kan prata med henne. Hon tar in och lyssnar och nu börjar jag bli frustrerad över situationen som jag finner mig och min sambo i och behöver klara svar.
 
Jag har tagit på mig mitt nattlinne men har leggings och sockar plus tjocksockar och jag fryser fast jag är varm. Hostar och nojjar över saker som jag inte behöver oroa mig över egentligen. Förkyld som en hel karl är jag, fast jag kanske inte ska säga det för det kan alltid bli värre.
 
Nu drar jag filten över mig och ser Pocahontas innan jag går sista svängen med Puffen och sedan lägger i säng mig själv. Tyvärr sover man ju oftast illa när man är sjuk och behöver det som mest, men jag hoppas att natten blir fridfull. Jag får ta ett par Alvedon och preparera näsan (och egentligen också öronen och halsen med andra ord) med nässpray.
xoxo Saari

Förstaklassig förkylning.

2013-04-08 @ 16:25:01
Innan boendestödet kom hade jag gjort bort det mesta, så vi satt mest och snackade om allt och ingenting. Sedan tog vi en promenad till macken och jag trodde att jag skulle dö på vägen men gjorde inte det, såklart. Allt snurrade och snurrar fortfarande. Jag känner av det i öron, näsa, hals och lungor.
 
Väl på macken köpte jag allt man kan tänkas behöva när man är förkyld. Allt från nässpray till glass och halstabletter.
 
Min kropp säger nej. Det är bara stopp. Jag som planerat veckan, det är så mycket som behöver ordnas men jag kan behöva ställa in det mesta. Mest surt är att jag rent kroppsligt inte orkar hälsa på Mary och umgås med henne, samt att jag desperat behöver prata med min läkare men inte vet om jag kommer vara tillräckligt frisk för att palla.
 
Jag får tänka kortsiktigt. Nu sitter jag med frossa och tänker dra filten över mig. Det blir My week with Marilyn och Pocahontas ikväll, och ett tidigt sänggående.
 
Tänk om
xoxo Saari

Nästäppta mardrömmar.

2013-04-08 @ 08:33:18
Fick en läsar-peak igår på bloggen, kanske för att en diskussion drogs igång i förra inlägget. Jag känner bara en stor oförståelse till agressiviteten som diskussionen verkar skapa.
 
Svante är sjuk, men är lite bättre idag. Jag fick sms av mamma nyss om att han är lite piggare och ätit lite. Jag svarade, så fick jag svaret "Äh du redan uppe!". Ja, jag har lyckats vända dygnet ganska rätt och dessutom så anser jag att jag inte behöver sova lika mycket nu.
 
Jag är förkyld och drömde mardrömmar för att jag inte kunde andas med näsan, det var helt täppt. Känner mig inte så hipp just nu, näsa och hals är irriterade och gör ont. Jag måste leta reda på nässprayen.
xoxo Saari

Förbannade psykiatri!

2013-04-07 @ 18:12:41
Jag mår jättekonstigt. Mixad. Jag vill gråta men skratta, sova men vara klarvaken, slits mellan TV, dator och bok och får inte ordning på någonting.
 
Öppnar ett nytt dokument. Jag brukar ju ha lätt för att skriva, men jag har nog ingenting att tillföra just nu. Jag kanske ska nöja mig med boken.
 
Imorgon kommer jag laga mat med boendestödet, min favorit ur personalstyrkan kommer. Jag vill mest bara ha henne här för att prata och sånt. Det är rätt städat här ändå, måste bara göra det vanliga.
 
På mitt läkarsamtal i veckan ska jag slå näven i bordet. Jag och min sambo orkar inte det här längre - psykiatrin verkar skita i att min sambo slussas in och ut från slutenvård till öppenvård och tillbaka, och öppenvården är så fattig att de är tandlösa mot en sjukdom som går att behandla och att leva med. Jag vill inte vara särbo, för som det är nu så är vi mer särbo än sambo. Jag vill inte leva såhär och jag vill att min fästmö ska få må bra i längre perioder.
 
Idag tänkte jag tillbaka till höst/vintern. De där månaderna som inte är så minnesvärda just för att det inte hände något speciellt. Vi bara levde, gick på bokade möten, möttes hemma, lagade mat, pysslade, levde totalt dramalöst. Ingenting speciellt hände och det är så jag vill ha det, med en guldkant som inte behöver bestå av annat än att se katterna sova i solljuset, prata med Puffen aka Leif GW, upptäcka små små saker som gör saker lite bättre. Glädjen i att se Mischa och Puffen busa med varandra fast de är katt och hund, glädjen i att det är soligt ute, doften av rökelser eller att ta en cigg under fläkten, bara små små saker.
 
Psykiatrin är skyldig oss så förbannat mycket, det finns så mycket som de kunde förhindrat eller stöttat kring. Istället stjäl de energi och liv från oss. Vi skulle kunna ha det så mycket bättre. Jag är riktigt arg, för det krävs inte en så stor ansträngning för att saker ska vara okej, mellanmjölk. Ansvar - jag tar mitt ansvar och ber om hjälp. Då är det deras ansvar att ge mig den. Oss. Jag kommer skrika tills jag inte har någon röst kvar.
xoxo Saari

Krigsstigen.

2013-04-07 @ 13:43:54
Nu är jag på krigsstigen igen. Jag är sjukt bitter över mina kigsskador och avundsjuk på de som sitter med sina kattungeklösta lemmar. Jag vill bara fläka upp armarna och fråga dem om de vill se ut såhär? Jag är arg på mig själv för vad jag gjort mot mig själv och önskar att jag var som den den och den som jag råkat se på nätet med rispade armar som kommer läka fint. "Jag har ju så bra läkkött" suckar de, för egentligen var ju skadan värre från början. VAR GLAD om du har bra läkkött, VAR GLAD över att du inte varit dum i huvudet som jag var.
 
Jag fick frågan av en närstående om det fanns någon sorts tävling bland mig och andra i min närhet som skadade sig, men så har det aldrig varit för mig. Dock kan jag förstå att det blir så för andra. Jag blir hemskt irriterad när någon sagt "men nu är ju inte mina ärr lika allvarliga som dina..." för det är de, själva handlingen är minst lika fasansfull oavsett "resultat". Ändå ska du vara glad om du är rispad och läker, jag skulle gärna vilja ha haft det så... Jag kommer inte undan, ärren är för tydliga. Jag skrämde påskkärringarna som kom i år. Jag blir dömd på förhand. Jag har grusat alla möjligheter att tatuera mig. Det är bara död ärrvävnad och nervskador. Jag hatar det.
 
Väx upp.
xoxo Saari

Kroppen säger nej igen.

2013-04-07 @ 11:20:57
En natt med underbar sömn, bredvid Mary. Jag var helt utslagen igår, jag har inte insett hur mycket energi jag gjort av med de. Måste ladda batterierna. Jag känner att jag behöver sova men jag vill som sagt inte göra det. Jag vill... allt. Rubbet.
 
Men kroppen signalerar att den är trött. Jag är sömnig och min rygg värker. Jag kanske ska lyssna på min kropp.
 
Idag ska Mary tillbaka till avdelningen. Det är trist men jag vill ju att hon ska må bättre innan hon blir utskriven. Jag är som fastklistrad på henne när jag har möjlighet, vill vara så nära. Måste peta på henne med jämna mellanrum. Vi pratar en hel del och jag tror på hennes förmåga att bli bättre. Även när hon inte tror på sig själv så tror jag på henne. Eller snarare, jag vet.
xoxo Saari

Danskarna anfaller.

2013-04-06 @ 12:23:22
Jag har sovit ärke-dåligt, men det gör ingenting. Jag var så fascinerad av min dröm - Ålidhem var en flygplats, inglasad, och vi väntade på våra flyg. Det blev bråk och sedan anföll danskarna genom att skicka laserstrålar ut i rymden som studsade tillbaka och rakt in där vi befann oss. Det var totalt kaos och jag ville inte vakna från drömmen fast den var otäck.
 
Ju mer jag inser att jag klarar av att sköta hemmet och djuren, så inser jag att jag kommer kunna klara av en sysselsättning snart. Det är bara det där med kontroll - jag vill helst ha varit stabil i ett halvår eller tre kvartal, med andra ord ganska säker och trygg både i medicinering och terapi. Jag har kollat runt lite löst på distanskurser i språk. Funderat på hur det vore att jobba några procent på en bokhandel. Jag vill ha ett alldeles normalt liv med måsten och guldkanter. Jag vill inte leva som jag gör nu, men jag måste respektera mitt mående och mina sårbarheter.
 
Vi är en knasig familj här hemma, Jag somnar varje natt med djuren utspridda i sängen. Det fattas någon, någon som trumfar ut alla djur i världen. Min älskling... som jag saknar, mitt hjärta blöder. Oavsett vilket humör hon är på så vill jag ha henne nära.
xoxo Saari

En kväll med Maria Montazami.

2013-04-05 @ 21:57:46
"Fötterna bara hoppar som hoppande popcorn" - Maria Montazami.
 
Jag sitter här i min ensamhet och ser på TV4; Postkodmiljonären och Let's Dance. Väntar egentligen bara på att krypa i säng och sova, för imorgon kommer Mary hem. Jag saknar henne, hon är så viktig för mig, jag tror hon inte förstår hur mycket. Jag vet inte heller hur jag ska förklara det för ord finns inte för vissa känslor. Och som syster Sara sa, ord är bara ord. Ibland i alla fall. I detta fall skulle ord nog bara förstöra. Det går inte att förklara...
xoxo Saari

Uppföljning(!)

2013-04-05 @ 14:30:02
Jag hamnade rätt - hamnade på uppföljningen på sjukhuset, där de har ECT. Jag fick träffa en man som gett mig ECT vid en del tillfällen och tanken var att jag skulle svara på frågor som skulle läggas in i en databas för att kunna jämföra olika landstings sätt att hantera bipoläritet. Det var så jag uppfattade det i alla fall.
 
Jag fick flera frågor om hur min skov ser ut och jag försökte förklara det så gott jag kunde. Fler frågor om mediciner, längt och vikt, ärftlighetsfaktorn och så vidare. Han var riktigt trevlig och när han frågade om jag under det senaste året skadat mig själv eller gjort en suicidal handling så kände jag mig stolt som kunde säga nej! Egentligen är det helt fantastiskt att jag inte skadat mig på så länge. När jag sedan hälsade på Mary så påminde hon mig om när vi blev tillsammans och jag utlovat oss en resa till New York om jag lyckats hålla mig skadefri i ett år. Jag satte det som mål för att jag själv inte trodde att jag skulle lyckas. Nu sitter jag här och har varit skadefri i snarat 2½ år. DET är sinnessjukt.
 
Mary var inte på topp när jag hälsade på och jag kunde inte stanna så länge eftersom Puffen kräkts under förmiddagen och jag var rädd att han skulle fortsätta kräkas. Han har inte gjort det, och det är ju skönt.
 
Nu väntar jag besök av Em och lyssnar på Instant Remedy. Jag känner mig... energisk. Jag ställde klockan på 08.00 idag och steg upp, är det en hypomani på gång eftersom jag faktiskt känner att jag inte behöver sova så mycket? Det handlar dels om oförmåga att sova bra på grund av Risperdalen men också om känslan att jag missar så mycket liv om jag sover. Jag gillar inte känslan av att inte veta vad som är vad, vad som är hälsosamt och vad som blir för mycket av det goda eller onda. Jag vet bara att jag är en smällkaramell som färgas av omgivningen även om den inte bryter ner mig.
xoxo Saari

Uppföljning(?)

2013-04-05 @ 09:57:08
Jag är så förvirrad. I min kalender står det "Uppföljning 11.00". Allt jag kan tänka på är Premium, ett hälsoprogram som jag är med i. Jag antar att jag får åka dit och se om det var där jag skulle vara. Jag är lite lur på att det kan vara på EBC också. Jag vet inte, så jag gissar.
 
Jag ska träffa Mary idag och dricka kaffe med Em efter det. Har gjort mig fin, dragit en borste genom håret och sminkat mig, tagit på mig parfym, kjol och en enkel top. Det är ju fredag. Sorgligt nog ska jag spendera kvällen med att se Postkodmiljonären och Let's Dance, men det kunde ju varit värre. Eller?
 
Hur som helst så måste jag snart börja pallra mig iväg. Kom ihåg: Marys linser. Kom ihåg, kom ihåg.
xoxo Saari

On.

2013-04-04 @ 15:45:31
Nu är jag trött, jag har varit igång länge. Hmm, den och den är sjuk, bäst att jag gör matlådor och så saknar jag den där personen så jag viker lakan och eftersom jag är arg på världen så skurar jag golvet. Det finns tusen saker att göra här hemma, vilket är tur eftersom jag får tänka på något annat.
 
Boendestödet och jag har verkligen kämpat på idag. Min drivkraft har varit känslan av kontroll för jag behöver inte ett uttalande från Freud om att det handlar om det till stor del, jag har sysselsatt mig ordentligt och haft många tnakar, och framför allt Mary i tankarna. Jag vet själv hur jobbigt det är att komma hem till ett kaos när man varit på en stökig avdelning och i helgen vill jag gärna rå om henne och få henne att må bra. Var sak på sin plats ger oss tillfälle till att bara vara med varandra. Jag saknar henne, saknar henne så jävla mycket. Saknar att hålla om henne, borsta hennes hår, hennes kvicka humor som ibland gör att jag ber henne sluta för att jag skrattar så att jag får ont i magen, och framför allt saknar jag att prata med henne. Min fästmö, den jag är kär i och älskar och som också är min bästa vän.
 
Nu ska jag ta hand om mig, nu när lägenheten ser helt okej ut. Jag ska duscha och göra en hårinpackning, sedan ta ett bad och läsa bland bubblorna. Jag har ont i ryggen, ett hett bad kanske hjälper.
xoxo Saari

Törnrosa.

2013-04-04 @ 10:01:27
Jag gjorde det, jag sov hela natten. Jag höll min vaken till 23.30 ungefär och fick sova ända till 09. Lyx!
 
Jag ska orka göra någonting av dagen. En av mina favoriter från boendestödet kommer. Helgstäda så att det är fint här när Mary eventuellt kommer hem. Dessutom vill jag kunna gå omkring och trivas och inte oroa mig över om djuren ska hitta på något sattyg som att riva ut toalettpapper eller sopor. Puffen brukar inte heller vara så oskyldig när det kommer till sopor i alla fall. Hur som helst, jag ska sluta ögonen en liten stund och sedan börja ta itu med dagen.
 
 
 
 
xoxo Saari

Gropen.

2013-04-03 @ 17:07:24
Tack gudar och gudinnor för vänliga människor. Mamma och mormor var inne i stan idag och de hjälpte mig handla. Nu slipper jag göra det med boendestödet imorgon och får mer tid till att städa och vara social.
 
Jag blir nästan lite rädd för mig själv. Utan att jag märkt dig har någon form av fart flugit i mig. Inte så att jag är gladare egentligen, men jag är överaktiv i huvudet och jag känner av en oroande spänning. Hypomani för mig innebär inte heller bara produktivitet och minskat behov av mat och sömn utan det ger mig också mer ångest eftersom jag alltid har andan i halsen. Det går fort, men jag känner inte av euforin. Faktiskt så är jag ganska allvarlig i dessa hårda tider, men allvar är knappast synonymt med lugn eller liknande. Och det syns inte utåt.
 
Jag har en grop inuti mig, dit jag går och funderar. Ett ställe bara för mig och jag samtalar med mig själv, tänker intensivt. Det är mörkt där jag sitter för att jag ska få fokus på vad jag tänker, skapa meningar som jag sedan kan ta med mig ut och leverera till rätt personer. Det är i gropen jag tänker efter, där jag samlar mina problem för att sortera dem.
 
Just nu så spenderar jag extra mycket tid i gropen. Det var ett urvrål ur gropen som skrev min senaste novell - inte för att det speglar någonting som händer mig utan det är gruskorn från gropen som var arga. Då blev det en text. Jag såg att jag hade extra många läsare igår på bloggen, berodde det på vad jag skrivit? Kanske det. Det verkade då beröra och det är ett gott tecken.
 
Em sa det, vi som är konstnärer borde vara de lyckligaste människorna i världen. Man mår ju bra av att skapa. Det är givande att vara kreativ. Underligt.
 
Nog sagt.
xoxo Saari

MTV.

2013-04-03 @ 10:51:00
Nu har boendestödet varit här. Vi umgicks mest, jag hade hunnit diska och sådant innan hon kom så vi satt och såg på MTV och analyserade videor tills dess att de vanliga skitprogrammen började. Engaged and Underage visades och ja, vad ska jag säga? Det är skitdåligt men ändå sitter man där och glor.
 
Vi klippt Mischas klor. En katt klar, två kvar. Då tror jag att jag behöver hjälp av min älskade sambo eftersom hon är en sköldissjäl och jag är en gul/röd-kattssjäl. Tjejerna bjuder på lite mer motstånd och jag tyckte att det var tillräckligt jobbigt med Mischa. Puffen är också klippt, det gjorde Emmelie i helgen.
 
Det står ganska stilla i huvudet. Jag försöker frammana tankar och meningar men jag är för trött. Kanske ska jag läsa och låta någon annans tankar och meningar ta plats inuti huvudet. Äta mammas våfflor till lunch. Hoppas att någon vän vill komma över på kaffe eller någonting.
xoxo Saari

Löjligt.

2013-04-03 @ 06:01:26
Snart lägger jag av på egen hand. Jag vet, det är aldrg rätt att sluta med en medicin utan att göra det i samråd med en läkare men jag ska inte träffa min läkare på ett tag och jag har varit uppe sedan 04.45. Mitt sömnmönster blev annorlunda efter att jag börjat med Risperdal och jag vill verkligen plocka bort den så att jag får sova en hel natt någon gång. Jag har inget emot att vakna tidigt, men nu börjar det bli riktigt löjligt!
 
Slår på TV:n, på MTV är det "Night Videos". Löjligt som sagt.
 
Jag får väl göra det bästa av det. Det är fint att se soluppgången i alla fall.
xoxo Saari

Inte ensam.

2013-04-02 @ 21:00:42
Vårpromenad med Puffen i eftermiddags. Känslan av att vara kompetent - kunna sköta djuren och mig själv. Självsäkra steg i mina snygga och bekväma skor som går upp till mina knän. Det är roligare att promenera i dem, ungefär som när Puffen har punkvästen och känner sig tuff. Stegen blir lättare.
 
När jag är ensam hemma har jag åtminstone orden. Jag skriver här, i min dagbok, jag läser, det är ord som blir meningar som blir stycken och så vidare. Jag önskar att jag var mindre vaksam bara. Lite mindre allvar och lite mer lek och skoj. Kanske ska skaffa mig en snutplatt.
 
Imorgon kommer boendestödet. Jag plockade och dammsög idag eftersom jag satte upp en regel om att jag fick dricka kaffe efter att jag gjort det, vilket var en drivande morot. Mary har verkligen gjort mig till en kaffeget. När jag sedan städat och fick dricka mitt kaffe så var det himmelriket. En enkel kopp kaffe med en skvätt mjölk. Vardagsnöje.
 
Dessutom gör det att jag och boendestödet som kommer imorgon till största del bara kan sitta och prata. Jag känner mig lite svältfödd på umgänge nu när min andra hälft är på sjukhuset och när jag pratade med min tarotkortlek idag så uppmanade den mig att ta hjälp utifrån, ta hjälp och stöd av människor. Kontakt. Så jag gjorde det, ringde runt lite och har chattat med vänner. Det känns väldigt bra. Korten säger såklart inte någonting i klartext, jag var tvungen att söka inom mig för att förstå. Det var den lilla knuff jag behövde för att ha viktiga samtal faktiskt.
 
Nu börjar det brusa i huvudet så jag ska klicka på knappen och skicka ut detta i cyber space innan jag förlorar konceptet.
xoxo Saari

Svart och vitt.

2013-04-02 @ 18:24:42

Jag ville aldrig såra dig, men här står jag med en yxa i handen. Jag ville aldrig vidröra dig men allt blev svart och du var där, du fanns där men ändå inte och jag hatade det, hatade när du sprack som en såpbubbla gång på gång. Jag avfärdade dina leenden med en handrörelse så lätt att den nästan inte syntes, jag såg din gråt men omfamnade dig aldrig. Jag var ett svin, jag vet, förlåt. Men förstå, det är inte lätt att älska, och hat står så mycket närmare kärlek än obryddhet. Jag brydde mig, bryr mig fortfarande, kommer alltid att bry mig. Du är helt enkelt för viktig för att jag ska våga ta din hand och skrida fram i sakta mak. Det är svårt att förstå, jag förstår det inte själv, men någonstans blomstrade vi för att sedan ruttna tillsammans. Vår årstid är över.

 

Det fanns ett ställe där vi ofta satt och fikade, rökte cigarett på cigarett i solljuset och kände oss fria. Fria som fick röka fast det är en synd i dagens samhälle, fria som lät solens strålar dansa på vår hud. Jag drack kaffe och du drack te, vi båda hade en skvätt mjölk i våra drycker. Jag minns fortfarande hur vi fyllde i varandras meningar och citerade stora ryska poeter bara för att vi kunde, vi flög över jorden och över allas förstånd för vi var speciella, du och jag. Du och jag levde i varje andetag och hostade slem för att vi kedjerökte jämt, men vi ville inte heller någonting annat, livet var alltid nu och aldrig en framtid.

 

För mig var du och jag för intensiva för att kunna beblanda oss med vanligt folk, i maniska munnar formades ord och skratt varvat med tårar och en underton av sorg, det var aldrig mellanmjölk, det var aldrig ett lugnt hav utan antingen för mycket eller för lite. Du var alltid för vacker eller för ful för att vara med mig.

 

För vad var vi? Älskande, såklart. Men på vilket plan? Jag älskade dig högre än örnar kan flyga men samtidigt föraktade jag det faktum att du krupit under skinnet på mig och tvingat mig att bli känslomässigt involverad i ett någonting som jag inte kunde sätta fingret på, en kärleksaffär som vi visste skulle gå i stöpet – ändå brydde vi oss inte om det. Vi skulle dö men vi levde ihop plötsligt och häftigt eftersom vi aldrig visste om vi skulle se någon morgondag.

 

Nätterna när vi låg och kollade på stjärnorna var underliga och surrealistiska, men varma och trygga. Stjärnhimlen var så tydling där vi låg och vi försökte räkna stjärnorna, men tappade bort oss efter trettio ungefär. Mätta på vin rullade vi runt i gräset utanför min lägenhet och du kräktes på altanen efter att jag trugat i dig mer vin. Jag trodde att du skulle må bättre om du bara drack lite till, att alkoholen skulle ta hand om dina inre sår likt alsolsprit mot ett vidöppet sår. Det skulle lindra och förpacka dig i en mjuk filt och nog blev du packad alltid, men inte i en njutbar upplevelse utan en rödvinsspya på min stackars altan. Ändå skrattade vi åt det, jag bäddade ner dig och la mig själv på soffan. Dagen efter, i bakfyllan, ville vi inte se varandra mer. Du gick hem och jag gick och kräktes i toaletten. Rödvin, fy fan för rödvin. Men du, du var mer berusande än vinet när jag hörde dig fnittra under stjärnhimlen, dina funderingar över hur små vi var i universum, hur små alla problem var i jämförelse med rymden som omfamnade oss.

 

Problemet var kanske små under rymdens ljusspel men i realiteten så var vi dömda att misslyckas. Jag älskar dig fortfarande men ditt svek gjorde så ont att jag vek mig dubbel av smärtan när jag fick det där samtalet, det som blev vårt sista. Att du hittat en ny. En stabil person som inte drack eller kedjerökte. Jag hade kunnat förlåta dig för allt utom det, berättade du om era nätter tillsammans mellan lakanen bara för att strö salt i såren? Avskydde du mig så mycket? Eller älskade du mig som jag älskar dig, med kärlek och samtidigt ett förakt? Älskade du överhuvudtaget?

 

Det tog slut lika plötsligt som det börjat och nu begraver jag dig. Du var min men du svek. Jag har varit för god för dig, jag skulle ha gett dig tusen chanser om du ville. Men du drog dig bort och jag kan inte längre se dig. Mitt hjärta slits itu eftersom jag inte vet om jag vill omfamna dig eller ge dig ett knytnävsslag. Allt jag vet är att det skulle bli antingen eller, för det var så vi var. Vi var svart och vi var vitt.

 

Det finns en enda sak jag skulle vilja veta. Det är om du minns och skulle kunna tillkännage att det var vi en gång, eller om du väljer att glömma mig totalt. Men jag kommer aldrig att få veta, eller hur? För du är inte där. Du klippte alla banden, all kontakt, allt. Jag står här och fryser i din frånvaro.

 

Och om du skulle undra, så skulle jag aldrig förneka dig och mig, det vi var tillsammans. Men det funderar du såklart inte på, för du har gått vidare utan att se tillbaka. Någonstans visste jag att vi inte kunde leva tillsammans lika lite som vi kunde leva ensamma, men jag trodde aldrig att du skulle sudda ut vad som en gång var utan att ge mig en orsak. Jag trodde att vi stod över så mänskliga saker.

 

Jag trodde fel. Vi var ett misstag från första början.

xoxo Saari

Sjukhusbesök.

2013-04-02 @ 14:45:08
Ay ay kapten.
 

Jag är nyss hemkommen från sjukhuset. På morgonen tog jag en promenad till ÅC och hämtade ut ett paket till Mary samt köpte en kladdkaka. Det är ju Marys dag idag, 32 bast ung. Först speciallevererade jag henne en chai-latte och gick sedan ner för att ha terapi med min psykolog.
 
Jag gillar henne redan. Inte något diagnosprat. Inte en fråga om röster, inget sådant. Däremot så diskuterar vi stress och ångest vilket känns väldigt viktigt - jag stressar ju på som en tok bara för att slippa känna efter egentligen. Hon har mycket erfarenhet och ger mig modeller som jag kan förstå. Jag börjar till och med tro på att jag kan ta kontroll över mig själv och min stress samt ångest. Jag tror att det kan vara nyckeln till friheten faktiskt. Jag fick i läxa att ta det lugnt. Sådana läxor gillar jag även om det, tro det eller ej, är en utmaning.
 
Sedan hälsade jag på Mary och plockade upp det jag hade med min i födelsedagspåsen. Vi åt kladdkaka tills vi storknade och jag ritade rosa slingor i hennes hår med en överstrykningspenna. Jag har nämligen hört att det är hemligheten bakom Yohios färgade toppar och att färgen går ur när man tvättar det. Praktiskt!
 
Efter det och lite kelande åkte jag hem, helt slut efter att ha börjat dagen tidigt och här är jag nu. Jag förhandlar med mig själv; om jag orkar dammsuga så får jag göra kaffe, och jag vill väldigt gärna ha kaffe så då är det väl bäst att jag dammsuger.
 
Jag skriver på en ny novell, vi får väl se när jag publicerar den här. Bokskrivandet ligger på is tills jag lyckats få mer info kring vapenlagar och vapen i stort.
 
 
Sötpaj jag saknar dig!
 
 
 
xoxo Saari

Vila i frid Johanna.

2013-04-01 @ 20:49:56
 
 
2008 spenderade jag tre månader på samma avdelning som Johanna, där hon tog livet av sig. Än idag tänker jag på henne... Innan hennes sockerdricka-konto togs bort läste jag allt. Dikter, noveller, dagbok... Alltid en smula hopp och en del melankoli.
 
Hon sa till mig att jag inte skulle läsa Vingklippt Ängel av Berny när jag var inlagd. Hon trodde att den skulle dra ner mig. Hon var noga med att försöka skapa en positiv omgivning och att hon brydde sig tillräckligt för att ge mig råd var fint. Hon höll sig på sitt håll, skapade inte destruktiva relationer med andra bordisar. Hon tappade hoppet totalt någonstans då hon blev vägrad en plats på ett behandlingscenter. Det gör mig så ledsen, för hon förtjänade så mycket bättre. Jag trodde att det var ett dåligt aprilskämt när jag vaknade av min rumskamrats snyftningar och orden "Johanna är död, hon tog livet av sig". Hon är inte den första eller den sista som klarat av att livet av sig på en sluten avdelning och det är fruktansvärt.
 
Frågan som står kvar är; var det meningen, ville hon döden dö eller ville hon desperat ha hjälp? Det går inte att veta. Jag glömmer aldrig stämningen på avdelningen, att någon satt utanför hennes rum för att inte någon skulle gå in. Hennes kropp var kvar. Jag sprang till Hera, medan de andra på avdelningen fick samlas i matsalen när de tog ut kroppen. Skalet. Johanna var borta.
 
Vi kände inte varandra så bra, men hon berörde oavsett.
 
Hon är så saknad.
xoxo Saari

Inte riktigt okej men det duger.

2013-04-01 @ 20:27:39
Sömnigheten börjar rota sig i mig. Jag vill bara att det ska bli imorgon så att jag kan hämta ut Marys paket, åka till min pyskolog (medvetet felstavat) och sedan hälsa på henne. Det är trist att det blir ett firande på avdelningen, men vi har hela livet på oss att fira varandra. Hon måste bara må bättre först, vilket jag vet att hon kommer göra, bara inte när.
 
Det är så mycket lidande bara.
 
När jag skriver så kommer jag till insikter. Det är därför jag skriver, både i min egna dagbok men också här i bloggen. Oftast visar jag en väldigt ljus sida, den sidan jag vill nära och låta växa, men jag vet inte vad jag ska göra av ångesten och mina tankar och tankespöken.
 
När jag säger att jag mår bra så ljuger jag inte. Jag mår bättre än jag gjorde för några år sedan, det är en ofantlig skillnad. Men jag kan må bättre, jag sopar skiten under mattan och så kommer den ikapp mig ibland. Det är bara mellan mig och mig själv, kanske mellan mig och mina nära också. Jag vill inte ge dessa tankar och känslor tillåtelse att finnas i mitt nu, i vad jag skriver när jag berättar om min dag. Jag vill helst inte erkänna att jag tar vid-behovsmedicin och sådant. Det är egentligen ointressant... kan man ju tycka. Å andra sidan är det kanske sådant människor vill läsa om, men jag är inte sån. Min medicinlista är för lång men jag måste inte berätta om den för alla. Den är till för att jag inte ska bli sämre helt enkelt.
 
Men ska vi tala mediciner så tänker jag be min läkare ta bort Risperdalen, för den ger mig sömnstörningar som gör att jag måste äta mer medicin. Den sattes in när jag var akut psykotisk och jag är inte där nu. Så verkligen inte där. Jag har börjat kunna prata om mina röster på ett annat sätt, även om jag står kluven till dem.
 
Jag vill verkligen börja föreläsa, jag arbetar på riktlinjer med rum för frågor eftersom jag vet vad jag vill säga men kanske inte vad alla vill höra. Och jag kan inte ge dem allt vad de vill höra, jag är bara en människa som vem som helst. Med en lång medicinlista.och lång historia trots att jag bara är 26 år.
 
Jag tänker på klassåterträffen... Jobb, barn, bil, hus. Min vardag ser annorlunda ut. André frågade idag vad mina planer var och framför allt är det att gå klart mina grupper på EBC och sedan kanske söka praktik eller skola. Jag har framtidsplaner men de är rätt suddiga just nu. Allt jag vet är ett de är där och att jag vill dit, att jag kommer dit. Jag har aldrig trott på mig själv på samma sätt som jag gör nu. Jag trodde att jag skulle vara helt värdelös, men här sitter jag med Puffen under mina fötter, katter omkring mig och en ring runt mitt finger som är det fysiska beviset på att jag hittat den person som jag just nu vill leva resten av mitt liv med. Det är stort i mina mått mätta. Folk kan få ha hur mycket jobb eller hobbys som helst, jag vet vem jag är. Så länge jag umgås med andra människor som också vet vilka de är så spelar det ingen roll att jag inte har ett flashigt arbete. Livet är mer än arbete, volvo och vovve.
 
Så är det.
xoxo Saari

Hejdå påsk!

2013-04-01 @ 16:57:05
Jag sätter mig med laptopen i soffan och lutar mig tillbaka. Schhh, stilla. Djuren blev helt till sig när jag kom hem men nu börjar de lugna ner sig, så även jag. Jag har packat upp lite av min resväska men skjuter på resten till imorgon. Jag skjuter på att dammsuga också fast det behövs. Nu har jag just badat och varvar ner.
 
Jag hann få besök av Maari och hennes karlslok idag och Maari klippte mina toppar. Jag har börjat vara väldigt snäll mot håret men det var ju ändå slitet.
 
Hela dagen har jag gruvat för hemresan. Är allting packat? Packar om flera gånger. Är allting med? Kollar flera gånger. Jag tror att jag jäklar i min lilla låda fick med mig allt hem. Pappa skjutsade mig till tågperrongen och en kusin till mig gjorde mig sällskap. Det var faktiskt trevligt fast vi fick lov att stå i tåget då det var fullsmockat med folk. Bara jag inte glömmer hunden, påminde jag mig själv. Och se där, han kom med han också.
 
Att vänta på lokalbussen var inte så jobbigt heller, det var bara drygt 10 minuters väntan och min kusin och jag stod och surrade (för i norrland surrar man när man pratar). Sista biten var dryg, med en blöt hund som skulle kissa överallt och packningen blev tyngre och tyngre, men sedan - en dörr. En dörr till och jag var hemma.
 
Det har varit fint att vara i Nordmaling. Jag trivs där, men jag trivs också här hemma så det är ganska skönt att komma hem också. Det saknas bara min lilla lilla tårta.
 
Imorgon börjar allvaret igen och jag ska träffa min psykolog, sedan ska jag hälsa på prinsesstårtan min som fyller år!
 
Tänk om allt var rosenrött istället, men utan taggarna. Bara funderar på en sådan utopi.
xoxo Saari