Jag är ingen Outsider.

2012-01-23 @ 19:16:31




Hemligheten jag nämnde tidigare handlar om att Titan Television är intresserad av att använda mig i en dokumentärserie om fetma och övervikt. Det ska inte handla om viktminskning och bantning, utan de söker någon som är nöjd i sin övervikt.

Det visade sig att det handlar om programmet Outsiders. Min första reaktion, som jag delade med mig till mannen som ringde upp mig, är att Outsiders ofta är som en freakshow och att jag inte är en cirkus. Han sa att det förvisso kan uppfattas så, men att det här inte var ett lika extremt ämne som det brukar kunna vara.

Jag berättade om mig själv och mina tankar. Det fanns några saker som jag kände behövdes förtydligas från min sida. Jag är fet och försöker gå ner i vikt, men det är inte som att mitt liv hänger på om jag är smal eller inte. Det handlar inte om att jag skulle vara snyggare i en normalvikt utan mer om att min kropp skulle må bra av att gå ner i vikt.

Jag vill inte att mitt liv ska styras av att jag är överviktig. Jag vill klä mig enligt min personliga stil, men det är så svårt när det bara finns tantkläder i mina storlekar. Det är otroligt svårt att ha en egen stil med ett så litet utbud.

Många skriver till mig och berättar för mig att jag är fet. Svaret brukar bli "Jag vet", eftersom jag inte är dum eller lurar mig själv. Jag är fet, än sen då? Vad har det egentligen med någonting att göra? Efter år av mobbing har jag kommit till en punkt då jag slängt av mig skammen. Efter skoltiden så började jag umgås med människor som verkligen ville umgås med mig och då spelade det ingen roll att jag var tjock. Jag flyttade fokus och släppte loss, levde livet istället på att vänta med det tills jag gått ner 40kg. Då märkte jag också hur lite mina vänner och betakta brydde sig om min övervikt.

När jag är på stan och handlar kläder brukar jag säga att jag ska gå till tjockis-avdelningen i butiken. Vissa reagerar på det, men för mig är "tjock" inte längre ett skällsord. Det är ju bara så det är.

Jag skulle så gärna vilja göra skillnad för andra med-tjockisar, det är därför jag lät den här mannen ringa upp mig. Om jag skulle vara med i programmet så skulle jag inte få godkänna innehållet innan sändning, så jag skulle kunna framställas hur som helst. Det kändes väldigt fel.

Dessutom skulle jag få mycket uppmärksamhet. Människor skulle ta kontakt, många kommer säkert försöka mobba mig och vara elaka medan andra skulle vara mer positiva. Hur som helst så tror jag att det skulle vara alldeles för mycket för mig. Då skulle jag verkligen stå i spotlighten och ärligt talat så räcker det som det är. Jag är jätteglad över mina stammisar här på bloggen som kommenterar fina och tänkvärda saker lite nu och då, men efter att ha trätt fram i TV så skulle jag nog överösas med människors åsikter och frågor och ärligt talat tror jag att jag skulle bli en ganska dålig halvkändis. Närstående har påpekat att de är rädd att jag skulle bli sjuk och paranoid vilket de antagligen har rätt i.

Men framför allt så är jag ingen Outsider. Hade det varit en dokumentär för SVT hade det helt klart varit en skillnad. Mer seriöst, inte underhållnings-TV.

Om han vill ha med mig så kommer jag att tacka nej. Jag får hitta andra sätt att försöka påverka. Outsiders är inget för mig.


xoxo Saari
Kommentarer
Postat av: Y,

Jag beundrar verkligen att du inte låter allting kretsa kring din vikt. Dagens samhälle präglas alldeles för mycket av vikt och bantning, vilket jag tycker är otroligt jobbigt. Därför blir jag så glad att du verkligen verkar ha en sådan bra inställning till din vikt.



"Det handlar inte om att jag skulle vara snyggare i en normalvikt utan mer om att min kropp skulle må bra av att gå ner i vikt." <-- Verkligen bra beskrivning av hur du känner kring din vikt.



Kramar till dig

2012-01-23 @ 20:41:53
URL: http://bergochdalvanaa.wordpress.com
Postat av: Jenny

Jag håller med Y. Det är väldigt starkt att bara: "Men shit the same, jag har ett liv att leva." Det är inspirerande, på riktigt. Du är välformulerad och har mycket att vettigt att komma med. Onödigt att slösa det på ett skitprogram som Outsiders.



Jag har kommenterat ibland, men jag har alltid varit anonym. Anyway, läst din blogg länge och en annan sak jag måste säga är att se framstegen du gör. Just att du inte låter tillvaron kretsa kring vikt och sjukdom. Att inte göra det till det Centrala, utan också se till livets ljuspunkter.

Jaja, nu kommer jag bara upprepa mig själv, men bra inlägg.

2012-01-23 @ 23:02:48
URL: http://enkaffe.blogspot.com
Postat av: Thina

outsiderns är nog inget smart att va med i, du gjorde helt rätt! och får man inte ens se det innan och kunna godkänna det så känns det ännu mer som dom kommer vrida det negativt.

risken är nog stor att den får till det illa och man får lida sen.



Sånt ska man överväga mer än en gång! Håller med om att om det va något mer seriöst hade det varit skit bra! För det behövs visas att det finns ikke smala personer som känner att det är ok att va som man är!



Jag har åxå slutat bry mig om att jag inte är smal för jag lär inte bli smal heller,,,har aldrig varit det, inte ens när jag va yngre och spelade fotboll och åkte skidor och annat aktivt, så det är bättre att va nöjd som man är! Sen kan det såklart finnas rena hälsoperspektiv på det hela! Det är en annan sak,



Jag svamla som alltid ;-) Men du förstår nog nåt av det, hoppas jag

Kram

2012-01-23 @ 23:28:47
URL: http://thinas.bilddagboken.se
Postat av: Emma

åh Saari! du är min idol lite grand ibland. tycker du gör helt rätt val att inte vara med. man är väl fan inte en outsider för att man väljer att vara okej med sin vikt.



älskar ditt tänk och försöker anama det på mig själv. jag duger och får leva oavsett vikt. damn girl, du är awesome! håller med alla andra som skrivit innan mig.



2012-01-24 @ 08:56:04
Postat av: joanna

Vettigt sagt! Varför är alla så fixerade vid hur mycket kroppsfett man har? Samhallet är verkligen fucked up, människovärdet ar beroende pa hur mycket space ens kropp tar upp, vad man har mellan benen och vilka kläder man väljer att skyla sig med. Bra beslut att inte ställa upp i outsiders, vidrigt program där de som ställer sig utanför samhällets normer visas upp med en attityd likt de freakshows som var populära i borjan pa 1900-talet. "ooooh, kolla på de läskiga människorna som har flera partners, plockar mat från containern eller klär sig i lack! Vad ANNORLUNDA!".

BTW, skitbra blogg, äntligen en stark kvinna med psykisk sjukdom som inte romatiserar eller törstar efter uppmärksamhet. Smarta, bra skrivna inlägg och en härlig attityd trots svårigheter, power.

2012-01-24 @ 11:21:17
URL: http://quieturself.blogspot.com
Postat av: cicci

Fan va bra sagt... Fattar inte detta yttre ideal som alla strävar efter , o hur man ska va för att vara "INNE" Jag är smal , inte extremt men jag skulle bli glad för extra kilon på min kropp, det är vackert!! Kram C Ps) kika gärna över på min blogg o släng en kommentar om du vill ha yttligare en som följer bloggen :)

2012-01-24 @ 12:01:38
URL: http://qdela.devote.se
Postat av: ninja

du verkar så stark och bra.



kramar

2012-01-29 @ 10:38:32
URL: http://ingrodd.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: