Bloggsvar 2!

2010-06-03 @ 14:07:37

Fyller på med det folk har frågat mig via bloggsvar. Undrar du någonting och vågar fråga (vilket jag insisterar på att du gör) så klickar du på knappen "Fråga mig" under varje inlägg eller ställer frågan i rutan till höger! Jag svarar på dem löpande och lägger sedan upp dem på bloggen.

saaris   frågesida

för 20 timmar sen:
Vill du berätta nu eller senare om smeknamnet Saari? �?r intresserad av att höra.
Vad skulle du vilja bättra på i vården på avdelningen?
Hur har dagen varit?
Kram på dej Saari.
profilbild
När jag var liten fick jag ett kedjebrev och en svamp som levde i kallnat te. Den här svampen fortplantade sig, och jag fick fyra andra svampar som jag skulle ge bort tillsammans med kedjebrevet. Det följde med en lista med namn som man fick välja till sin svamp, och på min lista fanns namnet Saari. Jag valde det för att låg nära mitt namn. Min bästa kusin Maria började kalla mig Saari lite på skoj, för att jag var lika äcklig som min svamp. Det var med kärlek, så jag tog inte illa upp. Jag började i min tur kalla min kusin för Maari, och det fastnade.

Vi har ett alldeles speciellt förhållande, Maari och Saari! I gymnasiet började jag använda det smeknamnet på nätet. Så här är historien bakom Saari :)

Det finns så mycket jag skulle vilja ändra på inom psykvården, speciellt slutenvården. Det är för mycket för att kunna tas upp här. Men vad jag direkt kan säga är att personalen måste bli fler, för att de ska ha tid med sina patienter! Det behövs fler skötare, sjuksköterskor, underläkare, överläkare! Det behövs också mer utbildningar om hur man hanterar patienter med olika problem. Jag skulle kunna fortsätta i evigheter, det kan behöva ett eget blogginlägg.
igår:
Får du skriva på dator hur mycket du vill då du är inlagd? Har ni nåt trevligt dagsprogram där? Hur ofta får du samtal med terapeuten?
Har du finska släktingar, tänkte då Saari betyder ö på svenska och är ett finskt ord. Hoppas du börjar må bättre. Kramizar. Saara.
profilbild
Man får ha med sig en bärbar dator till psyket i Umeå och internet är tillåtet, men det är någonting man inte kan låna där.

Två förmiddagar i veckan finns det tillgång till arbetsterapin. Själv har jag varit där ett par gånger, och man kan göra allt från att måla till att sticka till att göra pärlarmband. Det finns dock inte så mycket intresse, eller så mår patienterna för dåligt för att gå. Själv så brukar jag försöka sova på förmiddagarna.

Mina terapeuter och jag har samtal en gång i veckan. På avdelningen är det tänkt att de personer i ens vårdlag ska kolla upp hur man mår dagligen men det kan gå en vecka innan någon som har ansvar över min inläggning frågar hur jag mår.

Mitt smeknamn Saari är en lång historia. Många tror att jag är finsk eller någonting på grund av just det skäl du gav, men så är det inte! Jag kan förklara närmre om du har lust!

Tack så mycket för omtanken. Kram på dig Saara!
i lördags:
Känner du personer eller har du hört berättelser om mänskor som har blivit botade från sitt självskadande? Vad har isåfall hjälpt dessa mänskor? kram Saara
profilbild
Jag känner flera som idag är skadefria. I många fall har terapi med eller utan medicinering i kombination med tid och ibland har sysselsättning eller kärlek hjälpt till. Olika behandlingar, allt från DBT till KBT eller behandlingshem. Men alla sätt är individuella, jag tror inte att det finns en lösning som funkar för alla.
den 24 maj:
Har du bott många år borta från föräldrarna?
Hur länge har du bott på boendet?
profilbild
Jag flyttade hemifrån när jag var 18 och skulle fylla 19, har bott inneboende, sedan i egen lägenhet och sedan inneboende igen för att tillslut hamna på kvinnoboendet där jag är nu. I höst har jag bott här i 2 år. Vad tiden går snabbt!
den 23 maj:
Mår du bra nu? Då man läser dina tankar på Viska så mår du dåligt, men här talar du som en helt frisk mänska. Så jag undrar vad som är sanning om ditt mående?
profilbild
"Sanningen om mitt mående" är någonting väldigt privat. Det är någonting bara jag känner till. Jag vill inte spilla ut mitt hjärta för hela världen, och min blogg är, olikt från viska och min låsta blogg, öppen för alla, inklusive familj och vänner som jag många gånger vill skona. Något jag lärt mig av mina misstag är att välja mina ord noggrant. Jag är inte oärlig i varken min låsta blogg eller min öppna, eller på viska heller för den delen, men jag börjar lära mig när jag ska öppna käften eller hålla den stängd och var jag ska söka hjälpen.
Plupp den 22 maj:
När kom du på att det är skrivandet du vill arbeta med och livnära dig på? //Plupp (www.fialicious.blogg.se)
profilbild
Jag brydde mig aldrig om skolarbetet innan gymnasiet, men alltid haft lätt för språk överhuvudtaget. Började läsa engelsk litteratur i högstadiet och ju mer jag läste desto mer ville jag skriva själv.

Jag minns att jag motiverades mycket av en lokal skrivarsajt för ungdomar, där jag och mina vänner skrev artiklar, noveller och dikter. Där såddes ett för som blommade när jag gick i gymnasiet. Där föddes författardrömmen.
Elin - Blueebarry den 20 maj:
Hej Saari! Jag tycker du verkar så otroligt stark! Jag skulle jätte gärna vilja komma i kontakt med dig, av olika skäl.. Du kan väl höra av dig? (Elin - Blueebarry, http://blueebarry.blogg.se)
profilbild
Jag är nog inte starkare än någon annan, jag tror att det handlar om att jag inte har något annat val än att vara stark.

Skriver en kommentar i din blogg om hur du kan kontakta mig!
den 19 maj:
Hur gammal var du när du första gången gick till en psykiater?
Tror du att du kan bli friskare?
profilbild
Jag träffade en psykolog på ungdomsmottagningen när jag var 17 tror jag, och fick där träffa en läkare också, hon skrev ut antidepressiva och sömnmedicin fast hon inte var psykiater. En riktig psykiater träffade jag när jag var 18 och blev inlagd första gången om jag inte minns helt fel.

Jag måste bittert erkänna att jag inte tror att jag kommer att bli frisk och helt fungerande någonsin, men jag tror att jag kanske kommer kunna må lite bättre i alla fall. Men frisk? Nej. Det har hänt för mycket för att det ska vara möjligt.

den 27 maj:
Vill du visa foton av dej som liten? Det skulle vara trevligt att få se de hur du såg ut som barn. Saara
profilbild
Jag har inte så många bilder från när jag var liten på datorn, men jag kanske visar något i bloggen i framtiden. Det är inte otänkbart!

den 26 maj:
Har du syskon?
Blir du stressad om folk inte säger nåt om vem de är då de ställer frågor här?Det var jag som ställde de två senaste frågorna.
Har ni inrutat dagsprogram på boendet?
Hur många bor där? Kram, Saara.
profilbild
Jag har en storebror, 5 år äldre.

Nej, jag blir inte stressad men det är ju alltid roligt att veta vem man svarar till! Och när frågorna är personliga, eller kritiska, då tycker jag att det är jobbigt om personen är anonym. Jag känner att om jag ska vara ärlig i en svår fråga, så ska personen som ställde den också vara ärliga.

Alla på mitt boende har individuella dagar, det finns inget schema som gäller alla. Däremot har vi husmöte och en målningsgrupp en gång i veckan, samt en gemensam middag i veckan. Vi bor 7 starka kvinnor här.
den 19 maj:
Hur ung var du när du började skada dej själv?
profilbild
Jag har skadat mig på mindre dramatiska sätt, som att bita mig eller riva mig med naglarna, från de tidiga tonåren. Jag skar mig för första gången när jag var 16 år och minns det som om det vore igår. Sedan gick det bara utför. Nu händer det att jag skadar mig, men mycket mer sällan än förr.
den 16 maj:
Vad är din favoriträtt?
Vilken är din absoluta favoritlåt?
Vad tycker du om dagens ideal, vad gäller utseende?
Är du lycklig?
Vilka bloggar läser du dagligen? Har du någon favoritblogg?
profilbild
Min favoriträtt är lasagne!

Jag har många favoritlåtar, men min absoluta favorit är Malin Frimodig - Song for Sara. Inte bara för att den är skriven för mig, utan för att den har en vacker melodi, utsökta detaljer och en dynamik som tillsammans är förtrollande.

Jag skulle vilja ha ett idealfritt samhälle, men det vore en utopi och det kommer vi aldrig uppnå. Jag tycker att varje människa ska hitta sin egen stil, sin egen trivselvikt och sin alldeles egna personlighet. Ideal blir krav som är onödigt, för ingen kommer någonsin känna att hon eller han nått idealet. Det är en evig strävan, och istället för att sträva efter den perfektionen tycker jag att man ska känna att man är bra som man är. När det kommer till kritan så uppnår man egentligen ingenting än massa stress över att jaga ett ideal. Ingen annan kan säga åt dig hur du ska se ut, det ska du bestämma alldeles på egen hand. Ändå lever jag inte efter min egen filosofi, för det är otroligt svårt. Men ur vissa aspekter har jag i alla fall accepterat vissa saker i mitt utseende, sådant som jag inte kan ändra på.

Jag har varit både lycklig och olycklig men nej, jag känner mig inte lycklig just nu. Jag känner mig inte heller olycklig.

Alla bloggar som jag länkat från min blogg läser jag oftast dagligen, plus några till. Av "storbloggarna" gillar jag Foki bäst.
xoxo Saari
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: