De oskuldsfulla.

2012-05-24 @ 11:59:42
Jag avslutade den här boken igår. Jag har läst den en gång tidigare men den är för viktig för att inte glömmas bort. Och tro mig - har man läst den så glömmer man den inte. Den kan inte lämna någon oberörd.

Celeste, Kristina och Juliana fick aldrig något val. De föddes inom ramarna av sekten Familjen (eller Guds Barn) och kände inte till något annat än deras profet vars riktiga namn var David Berg. Han gick under många namn, bland annat Grandpa, Dad och Mo. Sekten är mest känd för att det förekommer sexuella övergrepp och incest, därför flyttar grupper av sekten ständigt och barn och vuxna fick byta namn otaliga gånger under tidens gång för att de inte skulle bli förföljda av det de kallade för "Systemet", vilket är den övriga världen.

Två gånger i månaden kom "Mo-brev" och skrifter om vad som var rätt och vad som var fel. Han beskrev hatet mot "Systemet" och förutspådde  Ändens tid och årtal då jorden skulle gå under. Såklart har datumet flyttats ett antal gånger eftersom jorden fortsätter snurra runt sin axel.

Jag har sökt information om Familjen och hittat en sajt där man kan ta del av berättelser, vittnesmål, Mo-brev, filmer som Familjen spelat in och ljudfiler. Bland det mest stötande är budskapet om Jesus kärlek via sex. I all litteratur och illustrationer inom familjen förespråkas det att utöva sexuella akter mellan generationerna. Bilderna jag såg var rent pornografiska och det fick mig att verkligen förstå vilken vidrig sekt Familjen utgör.

För att värva medlemmar och pengar så skickades kvinnor ut för att flörtfiska. Flörtfiske innebär att de "delar med sig" för att omvända Systemiter.

I boken berättar syskonen om hur de som små barn fick dansa "sexigt" framför en kamera för att det sedan skulle skickas till Berg. Det var ingenting konstigt, och det var väl en av de milda övertramp som kom när det gällde pedofili inom sekten. När Mo fick en uppenbarelse bestämde han att medlemmarna skulle ha "dejter" för att "dela med sig" till varandra. Gjorde man inte det så var man svag i tron och man fick olika bestraffningar, många som räknas som ren tortyr. Blev någon sjuk var man också svag i tron eller syndig, men när Berg själv var sjuk och när han tillslut dog så handlade det om andras synd och hans befodran till himmelen. Sekten dog inte med honom, utan hans fru Maria tog istället över tronen.

Att lämna sekten innebar att man klippte banden till som biologiska familj och att medlemmarna bad böner mot avfällingarna, eftersom de blivit besatt av djävulen. Celeste, Kristian och Juliana var födda in i sekten och därmed också totalt hjärntvättade. Det där som kallades "Systemet" var av ondo och därför fanns inte självklarheten i att lämna sekten - trots övergrepp, våld och psykisk tortyr. Genom boken beskriver de hur dålig de mådde, men att de inte förmådde sig att lämna sekten när de ibland fått chansen. Ändå kände de att någonting var fel - skulle Gud verkligen utsätta dem för det som hände? Var det verkligen rätt? En efter en lämnade de sekten, men det var inte bara att hoppa av tåget. Det var en process som tog lång tid, från att låta den första tanken gro till att bryta sig loss rent fysiskt, psykiskt och geografiskt. Alla brev som skrevs censurerades av dem som stod högre i hierarkin, så när Kristina och hennes mamma letade efter sina syskon fick de som svar höra att de hade det bra i Familjen. Jag beundrar dem för att våga ta steget och frigöra sig, mellan raderna i boken finner jag en otrolig styrka.

Den som läser den här boken kommer inte tro sina ögon. Reglerna och trosstadgarna är så befängda att det är svårt att förstå att människor faktiskt behandlar varandra som de gör i Familjen, i alla fall för den utomstående. Men läser man De Oskuldsfulla så märker man att det är knepigare än vad det verkar vara, att man inte får bestämma någonting själv och vem skulle inte vilja följa Guds order om man trodde på Mo-breven? Alltför ofta skyller vi människor våra misstag på andra, och flickornas pappa förklarar att han bara gjort som Gud ville. Till och med pappas flicka Celeste insåg tillslut att allt hennes pappa gjort fått henne att må dåligt. Han är fortfarande en medlem av sekten.

Boken är skriven på ett sätt som ger de tre flickorna chans att vittna om sin uppväxt, sektens utformning och vägen ut ur sekten och ut i världen. De hade kunskapsluckor och talade inte på samma sätt som människor utanför Familjen gjorde, men de har alla lyckats anpassa sig, ta makten över sina liv och sikta mot stjärnorna.

Jag hoppas att deras berättelse kan komma till hands för att bryta sönder Familjen.



xoxo Saari
Kommentarer
Postat av: Madde

Jag har läst den där boken för ett tag sedan, det var en av de mest skrämmande böcker jag någonsin stött på.. Man blev ofta äcklad och man kan ju undra hur sådant kan förekomma i samhället. För övrigt var det en bra bok som många borde få ta del av (:

2012-05-30 @ 09:00:45
Postat av: Emmiy Berg

Hej!
Jag går sista året i gymnasiet och ska göra ett arbete om Familjen. Läste ditt inlägg och blev lite "nyfiken" på den sajten du hade hittat. Kommer du ihågden har du kvar den?
Emmiy

2013-05-13 @ 09:25:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: