Om att skada sig inom slutenvården.

2012-04-28 @ 13:33:18
Idag fick jag den här kommentaren av http://pingvinprincipessa.blogg.se/:

"Jag har en fundering som kom redan när jag läste i senaste numret av Filter (kan ha hunnit komma ut ett nytt nu) en lång artikel om en kvinna med självskadebeteende och som nu var äventyrare - med egna specialdesignade klättervantar eftersom hon bränt bort några fingrar när hon mådde som dåligast - och sa att hon gjort sig som mest illa de gånger hon varit inlagd.

Min fråga som oförstående är; hur är detta möjligt? Det borde ju inte finnas något att få tag på på en sådan avdelning!


Hon hade även hävt i sig cellgiftstabletter så att hon numera var steril.
"

Det finns otaliga sätt att smuggla med sig in saker att skada sig på. Jag tänker inte ta upp några exempel, inte ens mina egna knep, eftersom det inte skulle ge någonting.

Avdelningarna ser olika ut, i alla fall här i Umeå. Den avdelning jag hör till har näst intill ingen inredning, medan äldrepsyk är lite mer hemtrevligt med blomkrukor och annat. På tvåan, min avdelning, tenderar människor till att ha sönder allt från stolar till toalettstolar, bord, lampor och TV:n.

Man blir alltid visiterad när man kommer till avdelningen. Alla tändare, vassa föremål och saker gjort av glas som till exempel nagellack läggs i ett låst rum. Jag har tyvärr fått vara med om otroligt jobbiga visitationer eftersom jag smugglat in saker som lett till att jag fått klä av mig naken framför sjuksköterskor och skötare.

Vid ett tillfälle för några år sedan så kom avdelningschefen och frågade mig om hur jag fick in mina rakblad på avdelningen. Jag tycktes aldrig få slut på dem och det var det som ledde till en total kroppsvisitering. Hon ställde en fråga, om det fanns någon som kom och lämnade rakblad åt mig i blomkrukor eller "planterade" de på andra ställen på avdelningen. Jag svarade att det var helt sjukt, att ingen skulle ge mig rakblad, men tydligen har det faktiskt skett att människor gjort så.

När man ber om att gå ut och röka så delar de ut tändare och vissa slarvar med att få dem tillbaka när man rökt. Behöver man klippa naglarna så får man låna en nagelsax. Engångsrakhyvlar har de emellertid slutat att lämna ut till andra än män. Jag blev så paff en gång när en medpatient som tyvärr inte lever idag bad om att få en nagelsax och sa till mig att hon skulle skära sig med den. Jag sa åt personalen, berättade vad hon tänkte göra, men de sa att de arbetade med tillit och lät henne gå igenom med sin plan. Hon stängde inte ens toalettdörren. Det var vidrigt.

Jag har gått igenom så mycket skit, lekt katt och råtta, gjort det till en sport att smuggla in förbjudna saker och skadat mig vilket jag nu ångrar. Min poäng med det här inlägget är att svara på frågan; Slutenvården är inte ett ställe där man är garanterat säker från självskador, även om man inte bara kan komma undan en visitation vid inläggning så är det inte svårt att lyckas skada sig på en psykavdelning. Man har fortfarande ett eget ansvar även om man är inlagd.



xoxo Saari
Kommentarer
Postat av: mary

nej usch, det är på tok för lätt. precis som du tänker jag inte skriva HUR jag gjort men nog är det bra enkelt att smuggla in.

men som du säger, man har ett eget ansvar

2012-04-28 @ 13:58:08
URL: http://janemary.blogg.se/
Postat av: felicia - fotokobran

hoppas att du hade en toppenstart på din helg! :)

2012-04-28 @ 20:07:53
URL: http://fotokobran.se
Postat av: Felicia

" Slutenvården är inte ett ställe där man är garanterat säker från självskador, även om man inte bara kan komma undan en visitation vid inläggning så är det inte svårt att lyckas skada sig på en psykavdelning. Man har fortfarande ett eget ansvar även om man är inlagd."



Det är verkligen så det är.

Tack för att du delar med dig.

/Felicia

2012-05-01 @ 11:29:43
URL: http://feliciabacarini.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: