Mitt självskadebeteende - sista delen?

2011-07-19 @ 14:39:21

 

 

 

Jag har väntat med att skriva det här eftersom jag inte varit säker på att min skadefrihet ska hålla. Nu, snart 9 månader sedan jag sist skar mig eller brände mig så vågar jag berätta varför jag slutade att skada mig.

Jag har inga garantier för att jag kommer vara skadefri i framtiden. Jag går framåt med trevande och försiktiga steg, rädd för att tappa balansen och få ett återfall. När jag känner att jag får självskadetankar och impulser så väljer jag likt en nykter narkoman att skjuta fram mitt nästa återfall. Jag räknar kallt med att jag kommer få ett återfall, och den tanken gör att jag vill kämpa in i det sista innan jag tar till självskadorna igen.

Jag förvånas av mig själv varje dag, speciellt de svåra dagarna. Jag vet inte exakt hur jag klarat mig utan att skada mig, men när självskadeimpulserna kommer så tänker jag tillbaka på sista gången jag skadade mig.

Jag har varit rätt tyst kring den händelsen som fick mig att aktivt välja att försöka vara skadefri. Det var som om jag fick en uppenbarelse om vad jag egentligen håller på med.

Att skada sig är farligt. Jag har egentligen aldrig tänkt på det som någonting farligt, men har man en skada så kan man få infektioner och har man inte tagit stelkrampsspruta är det riktigt farligt. Inte ens under de år då jag skurit mig till blodbrist insåg jag hur illa det är.

Vad som fick mig att vakna upp var en episod då jag var inlagd förra hösten. Jag hade börjat dejta Mary, och jag riskerade att bli bostadslös eftersom mitt boende inte ville låta psykiatrin skriva ut mig till dem. De sa att de inte hade kompetensen för min problematik. Jag hängde på en lös tråd, och när ett möte blev inställt så tappade jag allt hopp.

Jag ville inte dö, det var absolut inte ett självmordsförsök, men jag kunde ha dött. Jag gick loss på mig själv och ringde efter ett tag på klockan och personalen kom. De la om såren och tog mig till sängen. Där låg jag och blödde igenom bandagen, och en narkosläkare kom upp och pratade med mig. Han skrev upp min längd och vikt, sa att jag inte fick äta eller snusa ifall de skulle behöva söva mig.

Söva mig? Hade jag sprängt ännu en barriär, sjunkit så lågt att jag var tvungen att bli sövd så att de kunde sy ihop mig?

Min läkare kom in och pratade med mig lite snabbt. När jag såg oron i hans ansikte så blev jag ärligt talat rädd. Jag minns att han drog handen längs med sitt ansikte flera gånger, och han ställde inte särskilt många frågor. Han bara var där en stund.

Efter några timmar hade kirurgen tid för mig, så de rullade upp min i min säng och sedan fick jag lägga mig på operationsbordet. Jag ville inte sövas, så de tog en mellanväg. Jag fick smärtstillande intravenöst och la lokalbedövning runt alla sår. Att få lokalbedövning gör väldigt ont, och jag hade väldigt många sår, så när jag grimaserade av smärta så skjöt de in mer smärtstillande. Det var hemskt obehagligt och det tog tid att lappa ihop mig.

När jag fick komma tillbaka till avdelningen var jag orkeslös. Dagen efteråt funderade en av AT-läkarna om vi skulle ge mig blod, men att det var mycket bättre om kroppen producerade sitt eget blod. Jag fick järntabletter, som jag ätit så många gånger förr på grund av mitt självskadebeteende och andra faktorer. Jag var mer eller mindre sängliggandes i några dagar och gjorde en allvarlig självrannsakan.

Såhär vill jag inte leva. Om man underhåller ett självskadebeteende så blir det bara värre och värre. I början förvandlades rispor till sår, och såren blev mer och mer allvarliga. Jag tror att många av mina läsare som skadar sig själv kan relatera till detta.

Jag har legat på operationsbordet förr på grund av mitt självskadebeteende och bara det är ju illa nog, men när jag förstått vidden av vad jag gjort så kände jag att det verkligen får vara nog nu.

Den första tiden räknade jag inte hur många timmar, dagar, månader som jag varit skadefri, som många gör när de bestämt sig för att sluta. När jag räknat dagar förut så har det snarare triggat mig till att fortsätta skada mig. Jag ignorerade det helt enkelt. När det gått ett par månader började jag räkna dem, fira den 26:e varje månad. Försiktigt.

Det har krävts en jävla massa vilja. Det är viljan som räddat mig många gånger. Jag bad Mary ta med sig en kamera till avdelningen och fota mig där jag satt som en jävla Frankensteins monster i en sjukhussäng med landstingskläder på mig, och de bilderna påminner mig om varför jag valde att sluta skada mig. Jag orkade inte räkna stygnen, det spelar egentligen ingen roll, men det var löjligt många och det såg så jävla äckligt ut.

Det var som att jag var en spillra av vem jag egentligen var, en spillra som inte ens liknade vem jag ville vara.

Jag vill lämna självskadebeteendet bakom mig. Förutom viljan så har mediciner samt att prata om självskadetankarna varit till god hjälp. Jag tycker att jag ser grotesk ut och jag blir så ledsen när jag ser andra människor som också bär sår och ärr. Jag vill i ren desperation skaka om dem och be dem sluta! Ändå vet jag att alla måste nå sin botten, och att min absoluta botten kom hösten 2010. Ingen och ingenting skulle få mig att sluta, jag var tvungen att slå i botten för att förstå att jag varken kunde eller ville fortsätta att skada mig.

På de behandlingscenter jag varit på och på mitt förra boende var det förbjudet att skada sig, och självskadorna hade konsekvenser. Jag tänkte att jag skulle försöka vara skadefri för att respektera reglerna, men jag respekterade inte mig själv. Därför föll jag tillbaka gång på gång. Jag ville egentligen inte vara skadefri, även om jag skadade mig mer sällan så var det inte för min egen skull.

Så, när mitt boende sa att de inte hade kompetensen för mig och lät mig sitta på psyket fast avdelningen ville skriva ut mig så släppte jag alla hämningar, och det gick som det gick. Kanske fanns det en mening i det, det känns som att jag lärde mig en enorm läxa. Som sagt, jag slog i den berömda botten.

Anledningen att jag berättar det här och lägger upp på min blogg är för att jag vill se det som ett avslut. Detta kan vara sista delen i berättelsen om mitt självskadebeteende, jag hoppas verkligen att det är det, för det är nog nu. Jag tittar tillbaka och ser min väg av förstörelse, och vänder sedan blicken mot en framtid som ser ljust ut trots mina problem.

Jag kan tyvärr inte säga att jag mår bättre av att sluta självskada. Tvärt om så är det ett sätt för mig att orka, att uttrycka vad som gnager mig på insidan. Att sluta skada sig är så svårt för att man tar bort någonting som fungerat mot ångesten men inte har något annat att ersätta det med. Där tycker jag att DBT brister, för de som går i DBT måste vara skadefria även INNAN de lärt sig färdigheter och har strategier - men allt som allt så tycker jag att DBT har hjälp mig i längden. Jag står bättre rustad inför kriser och har lärt mig att prata. Jag rekommenderar varmt DBT för personer som lider av stark ångest.

Nu sätter jag punkt och hoppas att det är sista kapitlet i berättelsen om mitt självskadebeteende. Det känns som att det enda som skulle kunna stoppa mig är när jag blir blir psykotisk. Det är min största rädsla, allt jag kan göra är att varsko vården om att jag ibland skadat mig för att jag faktiskt måste. Det är svårt att utmana någonting så verkligt som man upplever i en psykos, men jag tänker göra mitt bästa.

 



xoxo Saari
Kommentarer
Postat av: coffincutie

jag undrar ibland om det finns nån mer som haft ett ganska stort självskadebeteende och som inte alls behövt nå någon botten eller ens behövt försöka för att sluta. jag har varit skadefri under långa perioder ända sen jag började och nu är det nog mer än ett år sen sist. jag har aldrig bestämt mig för att sluta och jag har aldrig kämpat mot ett sk beroende av självskador. jag har aldrig haft ett problem med självskadandet (förutom att det är jobbigt att ta sig till akuten, bli sydd, städa bort blod osv). min förra dbt-terapeut sa att det växer bort av sig självt efter ungefär tio år, det verkar vara precis vad som hänt mig.

bra jobbat av dig hur som helst, att ta sig ur et beroende måste vara oerhört svårt.

2011-07-19 @ 15:58:01
URL: http://coffincutie.blogg.se/
Postat av: Thina

Ibland måste man nog nå botten för att kunna vända. Man får ta allt man går igenom som nåt som störker en och som ändå gör en till den man är. Men det va modigt att berätta! och intressant att läsa. Men det känns som att de flesta kommer till gränsen när dom slutar nån gång. och som ovanstående säger att det kan växa bort. det känns lite som att det kan stämma. man möter sällan äldre som tex skär sig, även om jag inom mitt jobb har mött några, men man möter fler som är under 25-30.



Jag blir så glad av att läsa om dina framsteg! Har ju följt dig ett tag nu.



Kram Thina

2011-07-19 @ 17:22:16
URL: http://thinas.bilddagboken.se
Postat av: Yolanda

Verkligen jättebra jobbat :) . Du har vad man kallar kämparglöd! Just det att du hittar positiva saker i din tillvaro - trots att du mår dåligt - tror jag är en ovärderlig egenskap!



Kram

2011-07-19 @ 17:47:02
URL: http://bergochdalvanaa.wordpress.com
Postat av: Saari

Förhoppningen är ju att ingen ska behöva slå i botten för att bli skadefri. För mig är självskadebeteendet så ingrott, det vill säga att det är någonting som varit centralt i mitt liv i många år. Jag var tvungen att få insikt och den kunde jag bara uppleva på egen hand tyvärr.



Visst kan man växa ifrån sitt självskadebeteende, men frågan är hur illa man gjort sig själv under den tiden. Det gör mig glad att du lyckats sluta, även om det inte var för att du bestämde dig. Som jag beskrev i inlägget så fungerade det inte så för mig.



Jag känner till människor som slutat skada sig men sedan börjat igen. Har man en gång gått den vägen kan det vara lätt att glida tillbaka, även om man blir äldre. Självskadorna breder ut sig bland folket och går både upp och ner i åldrarna. Det är läskigt...



Tack för att ni följer mig, och tack för er peppning och fina kommentarer!

2011-07-19 @ 19:18:40
URL: http://dissociativ.blogg.se/
Postat av: Anna

Tycker du är en fantastisk människa. har aldrig träffat dig men du utrsålar sådan styrka. vet dock att man inte alltid kan vara stark. och vill skicka med orden det är okej att vara svag. men jag hejar på dig och att du håller dig självskade fri:)

2011-07-19 @ 21:26:16
Postat av: ninja

starkt kämpat av dig! håll i dig i din självdestruktivefrihet och visa världen att det är möjligt att bli fri.

jag har firat över två år och det tickar bara på.

2011-07-20 @ 14:20:12
URL: http://ingrodd.blogspot.com/
Postat av: deadpassive

fortsätt kämpa, saari!

2011-07-20 @ 18:00:17
URL: http://deadpassive.blogspot.com
Postat av: Thina

Jag håller med dig i svarer Saari. Antagligen luras man åxå av det man ser när man jobbar, att tex många äldra inte skadar sig synligt, så tänker man nog att dom slutar, men man vet inte vad som händer med det man inte ser, det finns ju fler sätt än att tex skära sig. Men man glömmer nog det, jag glömmer det. Men nu började jag tänka efter lite.



Jag vill ju inte heller att folk ska ramla ner långt för att kunna vända, men ofta behövs det något som gör att man tar tag i saker och börjar tänka. Jag tror vi egentligen menar samma men skriver olika. Det känns så.



Ville bara svara på ditt svar. Och svamla till det lite.

2011-07-20 @ 22:58:51
URL: http://thinas.bilddagboken.se
Postat av: ♥ Tjelsi - så kan det gå när inte haspen är på ♥

"för de som går i DBT måste vara skadefria även INNAN de lärt sig färdigheter och har strategier" stämmer inte, jag skar mig fortfarnade när jag började DBT och de visste de om. Men det var genom DBTn som jag kunde sluta,



det här var väldigt intressant läsning, jag är väldigt glad att du klarat dig i 9 månader :) Första året är svårast, när du passerat 1 år är det otroligt skönt!



Kramar

2011-07-21 @ 19:03:22
URL: http://tjelsi.com
Postat av: Saari

Tack alla ni finingar! Så roligt att höra om fler personer som vill vara eller är skadefri!



Tjelsi: Jag kanske inte var tydlig, men under commitment-delen så fick jag jobba mycket med viljan att vara skadefri. Såklart måste man inte vara HELT skadefri. Men när man skadar sig så bryter man mot kontraktet. De gånger jag skadat mig har jag fått göra kedjeanalyser, men händer det för mycket så kan de bestämma att man inte är redo. Det var det jag försökte få fram :)

2011-07-21 @ 19:57:05
URL: http://dissociativ.blogg.se/
Postat av: blixten

Heja dig!

Hoppas detta är sista kapitlet...

Självskada kan vi göra på så många vis...

Kraft och ljus

från blixten

Postat av: tove

Det är tjejer som dig som får mig att förstå att det finns starka människor där ute! Starka människor som legat på botten men har kämpat sig upp en bit. Du blir helt enkelt en förebild, i alla fall för mig!

2011-12-04 @ 01:20:31
URL: http://tovehogman.devote.se
Postat av: Anonym

Jag har en fundering som kom redan när jag läste i senaste numret av Filter (kan ha hunnit komma ut ett nytt nu) en lång artikel om en kvinna med självskadebeteende och som nu var äventyrare - med egna specialdesignade klättervantar eftersom hon bränt bort några fingrar när hon mådde som dåligast - och sa att hon gjort sig som mest illa de gånger hon varit inlagd.



Min fråga som oförstående är; hur är detta möjligt? Det borde ju inte finnas något att få tag på på en sådan avdelning!



Hon hade även hävt i sig cellgiftstabletter så att hon numera var steril.

2012-04-28 @ 13:12:24
URL: http://pingvinprincipessa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: