Människosyn!?!?!?

2010-10-20 @ 18:52:15
Vi sitter och äter i matsalen på avdelningen. En kvinna vägrar som vanligt att äta, är förvirrad och tror att hon ska bli hämtad och hemkörd, brukar säga till patienter att "du har mina kläder på dig" eller "det där är min dotters skor" och för tillfället sitter hon och gråter för att de försöker få henne att äta och för att hon inte förstår varför hon är här och på grund av det känner hon sig uppenbarligen plågad, frågar "varför gör ni såhär mot mig" jämt och tror inte på skötarnas svar.

En skötare säger "Kom igen nu, ät en tugga till" på ett lugnt sätt lite då och då. En annan skötare är mycket hårdare och använder en ton som jag från början inte tycker är rättvis. Hon blir irriterad på patienten och säger "det finns inget att diskutera, ät nu", och vi andra i matsalen börjar lyssna. Jag citerar det som fick mig att säga ifrån: "Var inte så fjösig nu!"

Två andra patienter reagerar också, vi höjer rösterna och säger att hon inte kan kalla en patient vad som helst. Den andra skötaren är tyst.

Jag går till avdelningsföreståndaren och säger till. Hon lyssnar men som vanligt håller hon arbetskamraterna om ryggen. Hur som helst så kommer kvinnan som vi tycker har agerat fel in och säger jag borde gått till henne först, att de prövat tusen sätt att få patienten att äta, och att "fjösig" är holländska och betyder "skakig". Jag frågar om patienten kan holländska och om hon kan rå för att hon är skakig, fast vi alla vet svaren. Jag gör klart för dem att jag tycker att det är förkastligt och går.

Senare kommer den andra skötaren som var i matsalen in till mig och jag frågar varför han inte sa ifrån. Han sa att han inte kunde ta en sådan diskussion skötare emellan framför patienter men att han såklart kommer ta det med personalen. Det låter vettigt och jag hoppas att han verkligen säger ifrån. Han sa till mig att han också noterade hennes onödigt hårda ton och att den tonen användes mot aggressiva dementa på 80-talet men att man inte kunde göra så nu, att man borde ha en annan människosyn idag.

Det känns skönt att ha honom i ryggen, för som patient har man inte mycket att säga till om.

Jag har förresten försökt översätta "fjösig" med alla möjliga böjningar på Google Översätt, samt översatt "skakig" och fick tillbaka ordet "wankel". Så sökte jag på synonymer för "wankel" och det fanns ingenting som liknade fjös eller fjösig. Det kanske är slang. Och det tror hon att patienten förstår?

Nej, jag är riktigt upprörd!



xoxo Saari
Kommentarer
Postat av: LM

I Jämtland så är typ "fjösig" ungefär samma sak som fjollig.

2010-10-20 @ 19:10:01
Postat av: mary

men fy! jag hade börjat gråta om de hade sagt så till mej. jag hade nog aldrig ätit mer medan jag var där. fy så fel.

2010-10-20 @ 19:11:27
URL: http://janemary.blogg.se/
Postat av: Anki

Hej Sara! Jag är så glad att jag börjat läsa din blogg! Du skriver så bra. Jag ser miljöer, situationer och personer framför mig i dina berättelser. Det är så intressant – det du har skrivit om din diagnos och vad den gör med dig. Människan är en så fascinerande varelse och det ryms så mycket inuti oss!



Fortsätt skriva, jag vill höra mera och hur det går för dig.



Många varma hälsningar och kramar från Anki.

2010-10-20 @ 19:15:12
Postat av: Mia

Fjösig är nog inte holländska om det inte är så att vi i Sverige adopterat det och översatt till just fjollig, barnslig, sjåpig, löjlig. Det finns alla möjliga varianter på det.

Bra att du sa ifrån! Skulle jag också gjort -på direkten.

:-)

2010-10-20 @ 20:57:48
URL: http://trollskimmer.net/blog
Postat av: Vinter

Vad modig du är!

Jag tror inte att jag hade vågat säga ifrån om jag varit i din sits. Det kan jag skämmas över ibland, att jag blir arg men inte vågar säga något...

2010-10-20 @ 21:33:20
URL: http://vinterrosa.blogspot.com
Postat av: Jojjo

Tur att det finns människor som dig som vågar säga ifrån, jag hade nog inte vågat.

Kram

2010-10-20 @ 23:13:49
URL: http://perfectlittledream.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: