Sockerberoende.

2010-08-05 @ 16:29:29
Jag har tagit två timmeslång tupplurar idag. Jag skulle kunna fortsätta sova i evigheter. Kanske behöver jag det nu? Lite vile. Lite tystnad, lite lugn.

Idag skulle jag egentligen storstädat, men jag satsar på att handla mat istället. Idag får vårt boende låna bil, så jag tänkte övertala dem att skjutsa mig till ICA. Idag har jag druckit fil till frukost och lunch för att jag inte har någon mat och för att jag varit för trött för att stå på benen. Kanske hålla jag på att bli sjuk?

Tar du dina mediciner? Jodå. Det gör jag.

Nu är det nya tag för att fortsätta gå ner i vikt. Jag lagar numera mat för det mesta, färdigrätterna har jag ifall jag inte skulle orka ställa mig vid spisen men jag har skaffat mig en god vana att tillaga måltiderna själv. Tyvärr är det ganska enformigt. Quorn eller laxfilé med nudlar och cremé fraische. Det är gott, kanske inte så näringsrikt, men ändå bättre än färdigrätter.

Jag måste hitta på något för att ta mig igenom kvällarna utan att småäta. Dagarna går bra, då äter jag ju huvudmåltiderna. Men mot kvällarna och nätterna så blir jag hungrig och sugen! Är man vaken (ofrivilligt) till 03.00 så har man definitivt börjat bli hungrig igen efter middagen man åt sisådär klockan 18.00.

Mitt trick är att dricka lite fil. Jag brukar dricka naturell för att få i mig mindre socker, men i det stadiet jag är i nu så gör det ingenting om det är smaksatt eftersom jag inte kan tvärsluta med det vita pulvret. Jag tror att sockersuget kommer från Seroquelen och att jag ätit rätt mycket socker har gjort mig beroende. Jag är inte stark nog för att go cold turkey, jag behöver trappa ner i lagom takt.

Sockersug är en riktig bitch.


xoxo Saari
Kommentarer
Postat av: mary

sockersug IS a bitch for sure. Önskar jag kunde tipsa om hur jag gjorde för att bli av med sötsuget men jag har ingen aning, det bara tvärdog.

2010-08-05 @ 17:39:04
URL: http://janemary.blogg.se/
Postat av: M

Hej,

Jag vet själv hur jobbigt det är med viktminskning och dålig självbild och ja gud vet vad det behövas inte ens nämnas för jag vet och du vet.

Hur som helst är det enda "råd" jag kan ge är att berätta hur jag lyckades gå ner...

För det första började jag med att röra på mig, i början hatade jag det eftersom det var så grymt ansträngande i början. Men med tiden när jag märkte hur det gick lite bättre och lite bättre blev jag sporrad och nånstans inom mig hade jag hittat viljan att fortsätta träna. Inte träna bara en vecka och ge upp. Men det absolut bästa med träning är inte att man går ner i vikt. Det är hur man mår. Och det är något fruktansvärt bra. Medans man tränar tänker man inte på något annat. Ingen ångest, ingen stress. Och man mår gott. Det kanske också känns pinsamt att behöva träna, tex om man vill besöka gymmet skäms man för att man tänker att man ska vara tjock och sämre än de som är där. Men FUCK THAT är allt jag säger. Det känns jobbigt men tar man tjuren i hornen och bara gör det så skiter man i det medans man gör det. Och då mår man bra igen för att man vågade och inte blev besegrad av ens eget dåliga självförtroende. Och ät mat, ät god mat och ha aldrig ångest över att du äter vanlig mat! Med tiden började jag tom tycka det var roligt att laga olika maträtter. Jämna måltider och småät men byt ut till nått nyttigare än godis och kakor. Frossa i lyxig frukt, smoothies, mörk choklad, nötter och vill du äta godis så gör det men kanske inte lika mycket som annars. Det går, det går verkligen men det tar massor av tid.

Jag kanske bara sagt precis allt du redan hört förut och bara verkar dryg.

Men i slutändan är det som funkar näringsrik mat och träning man mår bra av, ingen diet i världen kan slå det.

2010-08-05 @ 21:56:16
Postat av: anso

hej. jag har under många (alldeles för många..) år själv tampats med matmissbruk i olika former, samt otroligt pendlande vikt. jag vill VERKLIGEN rekommendera dig att låna boken "hjärnkoll på vikten", den kom ut ganska nyligen. i den finns det endast fakta baserad på undersökningar, vilket är unikt. den förklarar på ett mycket bra & intressant vis hur kroppen reagerar på tex socker, vad som gör oss beroende, sugna osv. sedan vill jag även rekommendera "GI i praktiken", den finns i pocket (hade själv turen att hitta den på loppis :)) den beskriver bra vad man "bör" äta istället för kolhydrater, som bara förvandlas till socker direkt när man får det i sig. quorn som du nämner är jättebra, tex. omelett med skinka, persilja, tomat & lök..eller min favorit: stek upp MASSA svamp (helst färsk), stek i olivolja smaksatt med citron, finns färdig på flaska. blanda ner lite örter, dra på riven cheddar precis i slutet. käka med sallad gjord på babyspenat, tomat, rödlök & fetaost. sååå gott + superenkelt! kan också vara bra att koka upp 4-5 ägg åt gången, och ha när hungern sätter in, om du nu gillar att äta kalla ägg. till frulle brukar jag ta naturell youghurt (ej light) och massa hallon, lite nötter på det & så ett kokt ägg eller två. blir jag godissugen så tuggar jag i mig lite nötter (helst mandlar:)) och torkade aprikoser. kan även snacksa på ost & oliver, shysst att ha när suget sätter in. eller gurstavar med smaksatt creme fraiche..ja, nu skriver jag en hel matlagningsroman märker jag, haha..men jag vill verkligen rekommendera GI-metoden, inte lika strikt som atkins, men effektiv är den! jag går ner runt två kilo i veckan. jag promenerar en timme om dagen 4-7 dagar i veckan. bara drar på musik, går runt & visulaiserar ett lyckligt, smalare liv där jag är hälsosam och mår bra. lycka till med allt tjejen!

2010-08-06 @ 17:35:27
URL: http://anso.webblogg.se/
Postat av: angelica

vet hur jobbigt det är med sockerberoendet.. har själv det.. eller ja man med småätandet iallafall!

2010-08-07 @ 17:36:05
URL: http://aangeeliica.blogg.se/
Postat av: Jen

Sockersuget är lömskt.



Vet inte hur pass väl du balanserar kosten, men ett tips är att undvika salt. Mat som är salt har en tendens att framkalla behov av socker. Lika så snabba kolhydrater. Förr vräkte jag i mig socker, idag unnar jag mig socker när jag är sugen. Det låter som det skulle innebära lika mycket socker men skillnaden är enorm.



Du är skitduktig som lyckas så väl med dina mål. Undvik vågen om du har börjat träna, använd måttband istället. Muskler väger mer än fett och man kan lätt bli deppig utav att vågen knappt ändrar sig.



Du kommer inte att ha problem med att nå din matchvikt, inga problem alls.

2010-08-08 @ 20:59:03
URL: http://eejit.blogg.se/
Postat av: Saari

Tack för alla insiktsfulla kommentarer. Det är en stor hjälp! Och tack för peppen, oh yeah! :D

2010-08-09 @ 21:14:23
URL: http://dissociativ.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: