Bowling for Columbine av Michael Moore

2009-06-15 @ 00:31:42



Enkelt. Se den.

Men för att ge dig lite mer kött på benen…

 

Jag har alltid gillat Michael Moore, för den enkla anledningen att han ifrågasätter och ifrågasätter om igen. Bowling for Columbine är en hård dokumentär som skildrar ett USA sett ur ett perspektiv som kanske inte är det förstvalda bland den typiske amerikanen, ett USA som mitt i allt rabbel om Gud och rednecks och presidenter som glorifieras helt plötsligt stannar. Fråga: Vad är det vi håller på med egentligen?

 

Skolmassakern på Columbine high school är bara en liten del i dokumentären, en av anledningarna till dokumentären. Ungdomar som gick och bowlade innan de sedan gick till skolan för att skjuta 13 personer till döds, skada många fler och sedan ta sina egna liv gör att man ställer frågan varför? om och om igen.

 

Efter det fick ungdomar över hela landet bli visiterade när de kom till skolan och blev avstängda ifall de hade något förbjudet föremål. Bland annat hade en pojke med sig en nagelsax till skolan och blev avstängd. Det pratades om skoluniformer för så att inga vapen gick att gömma. Och föräldrarna skyllde på TV, på spel, på våldsfilmer men ingen verkade se till sig själv och inse att de där ungdomarna som vid Columbine high school förmodligen bara plockade på sig en hel del som legat hemma. Inte bara jaktvapen, utan även handvapen. Dagarna efter hade NRA, National Rifle Association ett rally i samma stad.

 

Dokumentären består av intervjuer med människor som har en eller annan relation till vapen. Moore går också över gränsen norrut och träffar kanadensare för att ta reda på skillnaden som gör att amerikaner har så mycket fler våldsbrott med skjutvapen – utan att hitta någon. Där verkar de flesta inte ens låsa dörren, men naturligtvis finns skjutvapen i stor utsträckning i hemmen eftersom den gemene kanadensaren också jagar. Varför används de då inte, knappt ens i storstäderna? Moore noterar att nyheterna handlar mer om politiska frågor än i sitt land, där nyheterna byggs på människors rädsla. Media matar på med våldsdåd istället för att göra ett reportage om utsläppen i LA som gör att man inte kan se Hollywood-skylten för att skapa opinion.

 

NRA står för att alla amerikaner ska få ha skjutvapen hemma, ofta med motivationen att ”man måste få skydda sin familj”. Jag är helt på Moores sida när han påstår att amerikanerna är de räddaste av folkslag och jag köper absolut hans påstående om att fokus sätts på fel motiv.

 

Jag ser dokumentären som en stor kritik mot det vapengalna USA. Det lustiga är att Michael Moore som uppenbarligen valt sida och därmed mer eller mindre partisk inte behöver ställa speciellt ledande frågor för att människorna han intervjuar ska snurra in sig i sitt eget nät och kanske förstå vad de egentligen håller på med. Och när de gjort det, avbryter de intervjun. Jag antar att de inte är så dumma ändå.

 

Många viktiga poänger görs av Moore, och efter att ha berättat om en sexåring som sköt ihjäl en annan sexåring gör han kanske den viktigaste; fattigdomen som rider USA är ett stort problem och går hand i hand med det höga antal dödsskjutningar som görs varje år. NRA är också ett stort problem, som vidhåller att alla amerikaner har sin rätt till sitt vapen i hemmet. Sist av allt gör han ett besök hos ordförandet för NRA, Charles Heston.

 

Kort och gott, en väldigt sevärd dokumentär. Och den är definitivt viktig för just amerikaner att se. Men världen förvrängs mer och mer, jag tror att alla kan lära sig en läxa av att bara se den här dokumentären bara genom att lära sig att ifrågasätta. För vad man än må tycka om Michael Moore så gör han ett stort jobb bara i att ställa sig själv frågorna. Forgive me for being judgemental, but I didn’t expect this from an american.

 

xoxo Saari
Kommentarer
Postat av: Aficionadon

Ser direkt att du behöver göra lite research om Michael Moore och hans lurendrejeri.



Intervjun han gör med Charlton Heston är så jävla fejk så att det inte är sant. Han ljuger, påpekar saker och klipper en jävla massa. Lite snabba faktan:



1. Heston & NRA åkte INTE till staden och hade ett "rally" några dagar efter skolmassakern. Dom åkte dock till Denver, Colorado och hade sitt årliga konvent som dom ENLIGT LAG måste ha en gång om året och som dom inte kunde ställa in. Datum och plats var bokat innan massakern ägde rum. Dom ställde däremot in alla aktiviteter dom annars har vid dessa konvent, som pågår under två dagar, för att visa respekt efter det som hänt. Det "glömde" visst Moore att nämna, konstigt, eller nej, inte direkt.



2. Det där "rallyt" Moore påstår att Heston och NRA höll kort efter att flickan skjutits till döds var inte ett NRA "rally", Heston var där för att supporta George W. Bush i sin kampanj om presidentposten. Notera att Heston säger "So was the Vice President", när Moore nämner att han var där. Det var heller inte kort efter att flickan dött som han var där, det var ÅTTA MÅNADER senare. Al Gore var där, G.W. Bush var där, Ralph Nader var där. Efter att Moore frågar Heston om han vill be om ursäkt för att han kom dit så reser sig Heston på sig, tackar för sig själv och går därifrån. Moore får det ju att låta, för oss tittare, att han varit där för att hålla ett NRA rally kort efter flickans död, men för Heston som vet varför han var där vill ju Michael Moore att han ska be om ursäkt för att han åkt till en stad där en flicka dött bara för att han är president för NRA. Sanslöst hur man än ser på det.



3. Han klipper ihop olika tal innan intervjun, man ser t. ex att Heston byter slips om man kollar riktigt noga på bilderna, för att få honom och NRA att framstå som onda. Genom att klippa i talet han har i konventet i Denver efter Columbine massakern får han det att låta som om Heston hånar borgmästaren som inte vill ha NRA där. Leta upp hela talet så får du se för dig själv, här är en bit han (inte) konstigt nog valde att klippa bort:



"I also want to applaud your courage in coming here today. Of course, you have a right to be here. As you know, we've cancelled the festivities, the fellowship we normally enjoy at our annual gatherings. This decision has perplexed a few and inconvenienced thousands. As your president, I apologize for that.



But it's fitting and proper that we should do this. Because NRA members are, above all, Americans. That means that whatever our differences, we are respectful of one another and we stand united, especially in adversity."



4. När han går efter Heston och visar upp bilden på flickan så är det ett kameratrick. Dom klipper till en bild på Michael Moore framifrån där han håller upp ett foto av den lilla flickan, med en ledsen blick, pratandes med Heston. När dom sen klipper mot Heston som går därifrån (igen) så ser man ingen kameraman framför Moore, en kameraman som måste varit där om han visat upp bilden när Heston stått där. Scenen där han höll upp fotot och pratat med fotot var alltså filmat senare för dramatik.



Det finns mycket mer att rapportera, men där har du bara lite.

2009-12-21 @ 18:32:48
URL: http://aficionadon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: